Jedna babka (cukrár-ka) povedala

Moj nazor je zase ten ze nevies co rozpravas. Stat naozaj nema co priamo pomahat ale ma vytvarat podmienky, a myslim ze vo vytvarani tychto podmienok existuje dvojaky meter. mozeme polemizovat ale moj nazor ze niekde sa musia snazit bez vytvoreria zakladov a niekde stat vsemozne vytvara podmienky tazko vyvratis. Som o tom presvedceny ze keby sa stat spraval tak ku severu ako sa spraval k juhu, tak sever by na tom bol este omnoho horsie. Investori uz prichadzaju aj na juh, rozdiel je ale v tom ze taka KIA bola kupena a bola kupena exkluzivne pre ZA a dovolim si tvrdit ze ak by mala ist do ineho mesta kupena by nebola (aspon teda nie za tolko) aj keby hrozilo ze odide z SR. Cele saskovanie okolo celeho procesu tomu nasvedcuje.

Ohladom toho turistickeho ruchu ktory sa napaja na D1, a ktory sa “rozvija”, no…nerozvija sa.

Este ohladom D1 - dialnicny program z 90-r. skrachoval na celej ciare, a skrachoval by aj vtedy ak by nedoslo k zmene vlady. Zle urcenie priorit sposobilo ze dialnicna siet sa rozsiruje pomalsie ako v okolitych statoch a pritom od tohto r. spapka tiez velke financie. Argument ze do 1998 sa rychle stavalo je polopravda, lebo to boli tie najlacnejsie useky. Pista tu zaargumentoval ze nie sme bohata krajina. To je pravda ale prave preto sa pytam ak nie sme bohaty, preco sa tak tvarime. Ak bude npr. v 2010-15 hotova jedna D v tom case to uz bude malo, situaciu moze zmiernit mozno fondy EU a mozno to ze sa daju do poriadku ceny, indexacia a zmluvy.

Takze ja s tym snazenim sa nepolemizujem ale nech sa snazia aj ludia, ktory sa staraju o najvacsi investicny program republiky. Ak nie tak degraduju aj tu snahu ktora by v regionoch aj bola.

a tym ciganom…nie som nimy vobec nadseny…ale v min. pocte sa najdu aj taky ktory stoja za viac ako niektory velkomestania…

Pista, naozaj tu mozeme polemizovat donekonecna, a kazdy budeme mat svoju pravdu. Tak ja len polozim jednu jednoduchu otazocku. Sme krajina ktora sa nemoze porovnavat so starymi krajinami EU, mame ine podmienky ako Chorvatsko a Slovinsko, a sme vyspelejsi ako UKR a spol. Takze pre porovnanie nam ostane V4. Sme lepsi ako PR (v infrastrukture ano, v prac. prilezitostiach len ako-tak) ale mali sme aj ovela lepsie vychodiska. Takze ostava CR a MR. Obe krajiny maju svoju krajinu prepojenu alebo je budu mat za 2-3 r. Otazka teda znie bude SR prepojena v-z do 2-3 rokov hociktorou trasou :question: Poprosil by som bez vysvetlovania, odovodnovania a vyhovoriek. ANO-NIE.

Nie. Vyhral si. Si spokojný? Ok, ale nič sa tým nezmení. D1 sa bude stavať aj naďalej.

90r., zlé určenie priorít? Ty nemáš ani predstavu o tom, aké boli priority, aké boli plány. Naopak, keby sa podľa nich postupovalo, tak teraz v r. 2005 bola D1, D3 a R1 kompletne hotová. Nesúď obdobie (90.r.) a oblasť (MDPT, MVRR), o ktorom vieš veľmi málo. Kto vie na Slovesnku, že výstavba diaľničnej siete na Slovensku bol dokonca utajovaný materiál (aby nás ostatné štáty nepredbehli)?

Ja ti dám otázku. Ak by sa teraz, ešte v r. 2005, reálne v r. 2006 stanovilo, že sa bude stavať len R1+R2 (ZV-KE), myslíš si, že by bola táto trasa postavená do r. 2010? Teda, dávam ti 4 roky (a uváž takú vec, že súkromní investori by tam neišli, pre nízku intezitu dopravy) a fondy EÚ by išli aj na D1 pri PP. Čo by si postavil za 8 mld.sk? R1 za 3 roky.

Nie som spokojny a sotva som nieco vyhral.

Rad sa poucim, a hlavne v tom odkial by sa vzali peniaze aby r. 2005 bola D1 R1 D3 hotove. Ale na zazraky uz davno neverim. :sunglasses:

Sukromnemu investorovi budu preplacat naklady priamymi platbami z rozpoctu cize mu moze byt fakticky jedno ktore useky mu daju postavit. Ak by malo ist a normalnu koncesiu urcujucim faktorom by bolo IRR a tam by sa dalo vycucat useky z D1 R2 a hlavne R1. Ale nejake suvisle kompletne tahy asi tazko. O to vsak teraz nejde.

Napriek vsetkemu sa dnes uz E571 cela postavit do 2010 neda (npr. kvoli sabotovaniu pripravy). Prepojenie vsak moze byt (nudzove ale predsa) cez 17 km R4 skor ako 2010. A preto teda by mali byt aj nadalej prioritou NIEKTORE VYBRANE USEKY na R2. A samozrejme R1. Aby BA(ZV)KE bola slusnou trasou bez zlych usekov do 2013. A to sa da. :bulb:

Snáď nečakáš, že ti poviem ja niečo o utajovanom materiáli. Si mladý človek a namiesto toho, aby si uznal, že D1 je jediný variant pre spojenie BA-KE, tak si stále hovoríš o R1+R2. A zrazu je tu nejaké sabotovanie stavby a možná výstavba R4. V takom prípade ale do 3 rokov bude spojenie BA-KE, len nie cez náš štát.

A k tomu investorovi. Ano, bude sa to splácať z mýtneho. A už vidím ako z úseku kde bude max. 10 000 áut/24h sa to oplatí. Neoplatí a št. rozpočet na to mať nebude.

Pisal som sabotovanie pripravy nie stavby, ak si si nevsimol.

Stale lepsie ako vzdusne zamky a nekonecne “ved tam sa vzdy planovalo”.

A o utajovanom materialy mozem povedat 1/utajovane veci su casto nekale veci (alebo nekale sposoby ktorymi sa dosiahnu), lebo sa musia utajovat 2/je to utajene preto lebo po zverejneni by ludia len mavli nad tym rukou - teda nic svetoborneho 3/neexistuje

Podla mna to “riesenie” mohlo byt branie si uverov nehladiac na ich mnozstvo uroky splacanie a mozno obmedzovanie inych vydavkov rozpoctu.

velmi v strucnosti ide o to ze aj ked nam dlh v absolutnych cislach rastie. ale takisto nam rastie aj HDP resp ked to mierne prezeniem aj produktrivita prace, a oboje rastie rychlejsie. navyse nas dhl “narastol” aj preto, lebo podla EU sa uz do statneho dlhu pocitaju aj statne zaruky za uvery, co sa predtym nerobilo.

inak na sme.sk je docela dobra debata na tuto problematiku. je to komplexnejsie, a nechcem to tu cele rozoberat. takzdopadne mohlo to byt aj lepsie :slight_smile:

sme.sk/c/1934548/Zadlzenost- … bliky.html

devil, nic proti, ale velmi malo toho vies co sa tyka utajovanych veci. ty si vazne len taky dialnicny rojko :slight_smile:

Tolko protiargumentov… ani neviem na ktory mam reagovat. Ale vazne veris na nejaky tajny seriozny material ktory by urcil ako by sa dostavala D1 R1 a D3 do 2005. Ak ano je na zvazeni ostatnych kto je rojko. :unamused: Ale to nevadi vzdy je to lepsie ako byt dialnicnym “loserom” ako nasi planovaci. :wink: Ale vazne: mohlo sa jednat o vzatie uveru par 10 mld. na drasticke uroky na statne zaruky. Ale to nie je umenie to dokaze hociktora vlada.

si asi fakt mimo … pleties tu veci, ktore sem nepatria… OK, som Kosican a zijem uz 10r v BA, lebo v kosiciach by som adekvatnu pracu nenasiel. Takisto je na tom kopec ludi, ktorych poznam. Nemozes vsak prestahovat cely vychod do BA… Keby to bolo o tej lenivosti / neschopnosti, ako tvrdis, tak by som ja (co som teda akoze schopny a pracovity asi) mal co v KE robit ked tam pridem. Proste tam zdochol pes, lebo ludia nemaju robotu, nemaju prachy a tym padom ich ani nemozu minat. Rozdiel nie je v tom, ci da nejaka fabrika robotu 3000 ludom, ale v tom, ze ti ludia potom tie peniaze minaju niekde a zamestnavaju tak dalsich.

a na to dialnice treba (ty vole, uz som si myslel, ze sa k tym dialniciam ani nedostanem :slight_smile: )

Devil:

Čo sa týka zdrojov na výstavbu diaľnic, boli v pláne finančné prostriedky vo výške 195 mld.sk, čo dnes predstavuje suma cca. 280 mld.sk (ak zarátaš aj infláciu, aj nárast miezd a aj nárast nákladov a ceny materiálov). A za to by bola aj D1, aj D3 a aj R1. Plán na získanie financií počítal s MH SR, min. pre správu a privatizáciu majetku a MF SR. Predovšetkým prostredníctvom špeciálnych odvodov zo štátnych firiem, SPP, SE, ST, VÚB by dala zbytok vo firme úverov. Okrem toho, tento materiál predstavoval aj ďalší postup v prípade privátizácií štátneho majetku v iných firmách. A samozrejme vtedajšia vláda mala svoje praktiky, takže aj mnohé iné firmy, ktoré sa dali do súkromných “spriaznených rúk” by dali z tejto sumy takmer 25 mld.sk. A bolo tam veľa iných postupov, stačil ešte 1 rok vlády. Smola, aj pre juh, aj pre sever. Toto by totiž nebol dlh. Okrem ´toho úveru z VÚB, ale táto banka bla na pláne pre privatizáciu za tú “vyššiu” cenu.

Súkromný investor. Ty nemáš ani predstavu o tomto systéme. Ano, jemu by to mohlo byť jedno, ale nie je. Úsek na R2 odmietli postaviť 4 spoločnosti. Úsek na R4 tiež, len boli 3. Do ZA odmietli tiež stavať súkromní investori. Ostáva úsek ZA-RK, kde záujem majú. A za vysokú daň, štát im “vráti” 200-250% toho, čo by zaplatil on, keby to staval priamo on. A štátu to jedno nie je. Štát si požičiava už za 3%, firmy na tieto sumy a dĺžku splatenia cca. od 8%. Atď. A naviac, súkromná firma musí byť v zisku, narozdiel od štátu. Ak to bude stavba za 80 mld.sk, tak 2-3% bude určite čistý zisk.

Sabotovanie prípravy výstavby. A kde sa také niečo deje? Na R4 pri Kechneci? A čo takto na úseku PO-Svinia. Keby tu nebola KIA, tak takéto problémy nie sú. Ale, štát už začína používať tvrdú taktiku, aj vyvlastnenie pre štátny záujem.

Devil, ty nevieš, čo je to utajovaný materiál.

Okrem toho plán pre výstavbu počítal aj čisto len so slovenskými firmami. Doprastav, Hydrostav, Váhostav, Agrostav, Banské stavby, Inžinierske stavby a 1 nová firma. A riešilo by to aj zamestnanosť na obdobie 6 rokov. Pretože to by bolo 50 tis. ľudí priamo na stavbách od PO-SOB, 16h denne.

Tak v tomto sa mýliš. Ja poznám na Slovensku x miest, kadiaľ diaľnica nejde, je tam fabrika, aj dve, ľudia míňajú v baroch, obchodoch, … a diaľnicu nepotrebujú. A D1 v KE bude, ja som zvedavý, čo až také zazračné tam bude.

devil, taky material za meciarovej vlady ozaj mohol existovat. vobec by som v tom nevidel problem. ak si dobre pamatas tak meciar chcel do 2005 mat kompletne postavanu D1, R1 a aj D3. otazne je, za aku cenu, ale plany boli. ono ziadna vlada nie je svata, sucastna predala podniky za niekolko 100 miliard skk a v pokladnici je prazdno a dlh je enormny.. a budovat sa vlastne zacalo az po 6 rokoch vladnutia.. ked zistili ze aj by bolo dobre nieco robit.

ad ZV - KE, suhalsim so scottym do znacnej miere, ze tam skapal pes a ci tam bude alebo nebude dialnica moc nepomoze. je to aj v ludoch. preco je potom na severe stale nizsia nezamestnanost ?

dialniciar predbehol si ma :slight_smile:

presne si popisal situaciu, sukromny investor zrovna nie je to prave orechove … vid madarsko. ale je to na dlho.

taktiez verim tomu ze by uz o takomto case bola D1 spravena ..

Ale zase by nebolo veľa iných vecí. Napr. by sme asi určite neboli v NATO a možno ani v EÚ. Ale diaľnice by boli. Dzurinda zastavil výstavbu diaľnic, lebo a opravy ciest a železníc, pretože sa mu zdalo, že ušetrí 21 mld.sk A ušetril. Mečiar chcel dostavať Mochovce, Dzurinda to zastavil. Teraz, po predaji majetku, reformách, začlenenia SR do vyspelého sveta, sa zistili, že diaľnice a el. energiu treba. A to sú investície spolu okolo 300 mld.sk na najbližších 8 rokov. Tú elektrinu vláda nejako vyrieši cez Enel, ale tým už SR nemá v podstate čo predávať. Zbaví sa len záruk v hodnote 75 mld.sk. Čo teraz? Znárodniť nie, predávať nie je čo, reformovať (aby ľudia platili viac a štát menej). A dotýka sa to aj diaľnic. Ja už 6 rokov počúvam ako “Za 2 roky dáme na diaľnice 14 mld.sk”. A nič, dáva sa 7-8,5 mld.sk. Zo štátneho rozpočtu. Ten zbytok, to sú úvery a súkromní investori a asi 4 mld.sk dáva EÚ.

Ale ten sa stal v r. 2004. To si babka povedala: “Tak 2 roky sú za mnou a 2 ma čakajú”, takže si zmyslela, že “D1 bude v r. 2010 hotová.”

Keď toto bolo v médiách, vo všetkých od TV cez rozhlas po noviny, tak raz sme si povedali, že sa musíme s babkou porozprávať. Prídeme za ňou a spýtame sa jej, babka, čože to bude v r. 2010? A babka sa pýta, že čo akože myslíme. Tak akože tej D1. “Jááj”, hovorí babka. A tak nám povedala, ano budú súkromní investori, nová spoločnosť, ktorá bude mať na starosti diaľnice atď. A D1 bude hotová najneskôr v r. 2010. A tak nám nedalo a pýtame sa: celá D1? Áno, celá, komplet, čo nepočujete, veď všade to dávajú. A tak nám nedalo a pýtame sa babky, ale len po KE? A babka hovorí, no ano, po KE, komplet D1. :open_mouth: BUM. Babka sa zamyslí a je ticho. A my pokračujeme: No všade sa uvádza a aj ty si hovorila, že D1 bude hotová v r. 2010 a nebolo spomínané, že len BA-KE. A babka hneď na nás: “Aké len?” Tak a my na babku, že KE-MI-UA, to nie sú 2 km. A odvtedy babka všade zdôrazňovala, že D1 BA-KE bude hotová v r. 2010. A naše médiá si ani nevšimli ten 2-mesačný rozdiel.

Tu je vidieť, treba byť nielen pánom, ale aj majstrom, pretože takáto chyba nestojí síce nič, ale má cenu niekoľkých mld.sk. :smiling_imp:

Tak to by bolo na dnes všetko, ale ďalší príbeh je na ceste. :wink: :sunglasses:

No pozbieralo sa tu toho dost…

Teda mne bolo jasne aj ked sa spominala D1 do 2010 ze je to myslene bez KE-UKR.

Aquila: Na severe funguje par podnikov ktory vybudovali komunisti pri udajnom protezovani stredneho slovenska. A ten rozdiel nie je zase taky ohromny. zober si ze ZV-BB a ZH v tomto ani nezaostavaju, a nemaju ani vyssiu nezamestnanost. Co sa tyka ZV-KE tam maju naozaj dovod nadavat na komunistov a stokrat vacsi dovod ako na severe. Tam namiesto priemyslu davali JRD v nezmyselnych poctoch. Neviem ale rad by som sa opytal ci si myslis ze za komunistov mali tamojsi volat zahranicnych investorov alebo stavat si vlatne fabriky podla vlastnych 5rocnic :question:

Iste, bol tam aj nejaky priemysel, ktory tiez krachoval a tiez sa minimum zachovalo. Kedze celkovy podiel zamestnanosti v priemysle bol taky aky bol aj zvysky boli/su take ake su. Vybudovat priemysel na zelenej luke je tazsie ako vojst a zachranit firmu s sice zlom stave ale predsa existujucu. A dnes uz na to treba aspon usposobenu cestu a zelektrifikovanu zeleznicu. Vezmi si juhozapadne slovensko, tiez tam nie su dialnice ale maju rovne cesty a maju dobru zeleznicu. A tam je aj nezamestnanost nizsia az podpriemerna.

Pista rozumiem tym planom, a takto nejak som si to predstavoval, specialne odvody zo statnych firiem ktore na tom boli tak ako boli by som povazoval pre mnohe z nich ako ranu z milosti. To by chcelo silnu ekonomiku a silne firmy a hlavne nevytunelovane. to iste banky kazdy vie v akom stave boli. a spomenul si pravu banku …VUB…ved tie banky mali tolko nedobytnych uverov. Ja si myslim ze ak by toto malo byt takto zrealizovane skor ci neskor by nastal taky krach ze by sme koncili niekde na urovni argentiny. A stalo by nam to zato :question:

suma : v SR dostatocne zdroje na taketo plany (a nielen pre dialnice) neboli a nie su, preto je dobre ze sme v EU.

a este k tym sukromnym investorom: pokial viem vlada si povedala ze tento a tento usek chce dat postavit. Sukromnemu investorovi nemoze vyhovovat ziadny usek ak by sa mu naklady mali vratit ciste z myta. Najlepsie useky, ktore maju najvyssiu navratnost su v podstate cela R1 a D1 po ZA, ostatne su len fragmenty, pri MT, PP, DT. tie ale idu byt robene z inych zdrojov (okrem MT). Investor nam postavi hocico a hocikde - ak mu budu garantovane zisky a platby. Moze mu to byt srdecne jedno ci to bude cez myto cez rozpocet alebo cez oboje. Je vsak dobre ze tu budu, len si to treba ustrazit.

Mozem povedat k tomu len toto: poznam mnohych absloventov VS zo stredu a vychodu a viem dost presne odhadnut ze z niektorych rocnikov na niektoych VS pracuje 3/4 abolventov v BA, resp. na zapade. Ze doma im potom ostane len slabsia vrstva nikoho nazaujima. Ale zrejme by si ty ludia po VS mali zakladat hned firmy a pod (tak ako aj nezamestnany podla nasho mudreho min. “prace” a social(istickych) veci). Ak ano tak potom by mal platit rovnaky meter pre vsetkych, a nie ze niekto sa ma snazit a niekomu zase kupia firmu za tazke miliardy a smiesnych podmienok. Btw ak nebola kopa nezamestnanych aj na severe tak by sa tam tiez netlacili.

Ty nevieš o financovaní výstavby diaľnic takmer nič, ani z minulosti a teraz už vôbec nie. Podobne tento prehľad nemá ďalších 90% z vás. Nikto sa nevie spýtať konkrétne na konkrétne fakty výstavby. Nevšímate si rôzne aktivity a okolnosti okolo výstavby diaľničnej siete. Pričom každá z nich stála alebo aj stojí SR niekoľko 100 mil. sk až mld. sk a za tieto peniaze sa nepostaví ani 1 km D alebo RC.

Devil, ja sa ti nepletiem do tvojej práce, budem rád, keď sa ty nebudeš do mojej, keď nebudeš zámerne klamať a podsúvať rôzne témy, ktoré s tým, čo ja napíšem vôbec nesúvisia. O D1 ani R2 nevieš v podstate nič, máš len nejaké intenzity dopravy, o technickej stránke predstavu nemáš. Nevieš o systéme súkromných investorov, oni nepostavia R2, pretože to nechcú. Ani D1 po ZA. Ale ty si budeš hovoriť stále to jedno svoje isté.

To už nie je o názoroch (tie máme devil iné na D1 aj na financovanie, len ti si protirečíš, lebo ani veľa peňazí by si nedal, ale veľa km by si postavil), ale o elementárnej slušnosti. Keď niečo neviem, nebudem sa hádať, pretože pre mňa v tejto chvíli strácaš dôveryhodnosť. Tú zatiaľ stratil len 1 človek na fórach diaľniciach a bol to feroslav. Nikto iný, ani kaviarista si ku mne nedovoľuje to, čo ty.

Ja strácam chuť sa stále opakovať a vysvetľovať tu niečo (aj iným), keď ty (a len ty, nikto iný na žiadnej téme) si stále opakuješ to svoje a podkopávaš moje názory a moje argumenty. :imp: