nebyť tej splátky ppp2, bolo by viac inde
Zdroje na vystavbu D a RC na r. 2013: 682 mil. €
Z toho:
EU: 373 mil. €
spolufin. 66 mil. € (15%)
zdroje mimo spolufin.: 189 mil. €
Vystavba ciest I. triedy: 200 mil. €, z toho:
166 mil. € EU
29 mil. € spolufin
5 mil. € st.rozpocet mimo spolufin
Podstatne bude teraz tieto peniaze v co najväcsom objeme vycerpat…
a nie su tie zdroje mimo spolufinancovania splatky PPP ergo na visnove tam nebude nic a na udrzbu vyslovene minimalne ?
inak pri cestach prvej triedy je vidno ten marazmus, kde zo SR ide vlastne len 5 mio euro.. co nie je dostatok ani na udrzbu ..
Ináč ja by som Počiatkovi nedával body za zrušenie Filiálky, neurobil to on, ale EU, nemal inú možnosť.
aquila, praveze nie. Na cestnu infrastrukturu pojde 1075 mil. €, z toho 682 vystavba D a RC, 200 mil. € vystavba ciest I. triedy, 130 mil. € splatka PPP2 + nejake drobne.
Na rok 2012 boli zdroje mimo spolufin. pre NDS vo vyske 176 mil. €, pretoze sa pocitalo aj s vystavbou Visnoveho, na buduci rok su vo vyske 189 mil. €. Z tej kapitoly sa bude okrem Visnoveho financovat napr. oplotenie dialnic, MUK Beharovce, SSUR Nova Bana, PHS na R1 a pod.
Takze ponuka Skansky so skusenostami mnohych europskych tunelov Pociatkovi vadi, ale ze podpisal zmluvu z Bogl & Krysl, ktorej spadli uz 2 mosty, mu nevadi…
Pan minister, znemoznili ste sa uz vytlkanim politickeho kapitalu z tragedie v Iliasovciach, rusit kvoli tomu tender na Visnove, obzvlast ked su uz vyhodnotene ponuky, ani neskusajte…
Tohleto viewtopic.php?f=35&t=17656&p=139486 je vyborny clanek, ktery by Figel mel poradne marketingove pouzivat.
Z Pociatkovych reci totiz porad plyne ze to byl prave Figel, ktery stavebni firmy “tlacil” do nizkych cen, ze on za to muze - uplne odmita myslenku ze ty ceny vznikly z volne souteze a navrhly je firmy za situace kdy stat naopak ocekaval mnohem vyssi ceny… to ze k tem cenam vedla situace na trhu, krize atd. je jina vec. Navic je tam krasne receno ze to nejsou “nizke” ceny ale “evropske”..ale na to na Slovensku asi nejsou zvykli
Ale kdyz se to omila porad dokola a obcas se ukaze fotka z Kuriman s tim ze za to “mozna” mohla cena, tak si to lidi zapamatuji jako pravdu, i kdyz ji neni
Ten pruzkum je pochopitelne trosku zavadejici - kvalita na cene zalezi pochopitelne vzdy, ale vzdy musi odpovidat minimalnim normam - od toho je dozor… to je snad vsem odbornikum jasne a myslim ze proti tomu jeste nikdo z nich nic nenamital.
jeho marketing je zbytocny, lebo pre vacsinu ludi je pochybne ziskanie titulu a bytu vacsi moralny preslap, ako uliatych 200 milionov cez mytny tender
Mna stve, ze ten mytus, ze sucasne ceny vystavby su “nizke”, vo velkom podporuju skoro vsetky media. V skutocnosti vobec nie su nizke, su len blizsie realite!!! Ludia na Slovensku su tym tunelovanim pri statnych zakazkach uz tak zmagoreni, ze pomaly stratili zmysel pre realitu.
V skutocnosti ceny su nizke a mnohokrat pravdepodobne nizsie, ako su naklady stavby a mnohokrat pocitaju bud s dodatkami (vid. sucasne zmanipulovane sutaze na stavebny dozor ci povolene zmeny v projektoch) alebo s nevyplatenim subdodavatelov. Takisto sa neda s takouto cenovou vojnou fungovat dlhodobo - bud sa v buducnosti vysutazia stavby za ceny, s ktorymi sa firmy budu moct aj rozvijat (co chce len vyhlasit nove sutaze), alebo sa dostane niektora z väcsich firiem do krachu - a to by bol velky problem pre dalsiu vystavbu.
Urcite vsak nie su primerane ceny, ktore dnes urcuje statna expertiza. A uz vobec nemozno porovnavat vysutazenu cenu so st.expertizou na Visnove, ako to radi spominaju novinari ci politici - pretoze st.expertiza pocita s uplne inym (drahsim) projektom a na druhej strane nepocita s moznostou navysovania podla indexu cien stavebnych prac pocas vystavby.
Za doterajsiu pracu Pociatka by som ani ja nedal lepsiu znamku. Okrem uz pripraveneho tendra na kratucky obchvat ZH nerozbehol nic, pritom cakaju stavby na R2, R3. Na D1 dlhodobo zablokovane dolezite tendre - uz mi to pride ako naschval s cielom prisvojit si figelov uspech za ich rozostavanie… Klientelizmus ako za Vazneho, navrat cien nie na rozumnu, ale vysoko predrazenu hladinu atd atd…
Ja mam z tohoto velmi zly pocit, teraz vsetko zastalo a som velmi zvedavy, kedy sa realne zacne s tendrami na R2/R3 a o samotnej vystavbe ani nehovoriac. A visiace tendre D1/D3 su tiez lahodka.
Stale dufam ze na jar sa vsetko rozbehne, lebo ked nie, tak potom su to vsetci neschopni babraci.
Ak sa buduci rok nezacnu stavat vsetky momentalne tendrovane useky na D1/D3 a chystane tendre pre useky na R2/R3, padne jedna z hlavnych Ficovych barliciek pre volicov - “chcem stavat dialnice”. A znemozni sa este viac, ako ho znemozni ekonomicka kriza.
Nepadne, aj keby sa tendre sa zrusili pre nizku cenu a namiesto toho len slubilo rozostavat nekonecne vela km v dalsom obdobi - vid. zrusenie vsetkych eurofondovych stavieb na zacatie v r. 2007-2010 (spolu cez 100 km) a kazdorocne odsuvanie slubu o buducej masivnej vystavbe.
bingo, tak ako som pred casom tvrdil. takze expertizy treba brat s rezervou a expertizy npr. pri DUR nestoja ani za zmienku.
Obavam sa, ze je to len hlupa vyhovorka, preco boli expertizy v minulosti silno nadhodnotene - st.expertiza sa dnes robi pri kazdom stupni pripravy od technickej studie cez DUR az po DSP, pricom vypracovane DSP mali vsetky Figelom sutazene useky s vynimkou DS-Turany a Fricovce-Svinia. To vsak nemozu priznat, pretoze by tym len potvrdili predrazenost doterajsich stavieb. Dokazom su pritom ceny stavieb v inych krajinach EU.
Podľa mňa Počitka, viac zaujíma Dubaj, rôzne jachty… ako činnosť MD. Veď do dnešného dňa MD ešte nemá spracovanú strtégiu.
Pán minister má svojich koňov a kobylu vo vedení NDS, ale keď kobyla nemá podkuté, chcelo by to prepriahnuť.
Bola pani Ž., ktorá šéfuje OPD niekedy na stavbe diaľnice? Už si obula čižmy? Vie pani Ž. čo je to tender, betón, armatúra, násyp?
Pán minister, chce to prepriahnuť, tvoje kone a kobyly neťahajú tým správnym Smerom. Buď je kočiš zlý, alebo máš zapriahnuté mršiny, ktoré majú podkuté zlaté podkovy…
Dival jsem se na stranky Ministersva dopravy a za Figela se tam pravidelne uverejnovaly programy ministra, ze kterych se obcas dalo s predstihem vycist otevirani nekterych useku (zajima me usek Jablonov-Beharovce)…
Od doby noveho ministra uz to tam neni nebo spatne hledam? Posledni tiskovou zpravu tam vidim z 23.3.2012 (jeste Figeluv program - hned na uvodni strane webu), coz se mi nezda.
kritizovat ministra par mesiacov po nastupe je pekne divadlo no nie je nato dovod. rusenie nezmyslov predchadzajucej vlady (PPP, filialka) asi nie je az taky problem ako zacat nieco riesit konstruktivne.
zda sa ze PPP na sposob vazneho sa uz konat nebude, os. 4 sa ide cerpat rozumne. to su hned 2 pozitiva. uvidime ako sa docerpaju osi 2 a 5 a ako sa nastavia priority po 2015.