Choma by mozno nebol zly ako odbornik, ale je je pravda, ale je prilis politicky naviazany na Smer, kedze je ich poslancom.
samozrejme, aj to je varianta
no a nebol by som diaľničiar keby som to nedohnal do extrému (brať s rezervou):
ponechať PPP, ale pritlačiť a zlacniť
okamžite rozostavať superlacný úsek R4 KE-H
rok 2010 a 2011 IBA príprava na D3 (doklepnúť projekty za 500 mil. €), R2 a R7
na 2012-2014 intenzívne stavať na D3 + R2 a R7 na plné profily
V roku 2014 by nová vláda mala oveľa vyššie príjmy z mýta (rozšírenie siete a postupne znižované splátky za systém) + čerstvý balík nových eurofondov + povedzme splátky za PPP vo výške 500 mil. €, ale D4 by sa dalo cez samofinancovateľné PPP (s odovzdaním R7 a D1 - kde by som sa vzdal časti príjmov za cenu kvalitnej a rýchlej prestavby) a hoci by zase zostalo možno len 150 mil. € na samotnú výstavbu, treba si uvedomiť že by zostali aj vcelku ľahké úseky.
Koniec snom, uvidíme realitu. Nebolo by zlé ani to, keby:
- Stavala sa D1 po Prešov, teda pred Prešov.
- Beží PPP na R1.
- Pripraví sa D4 na PPP / alebo inak.
- Postaví sa zopár 1/2 profilov na R2, 1 úsek na Orave na R3 a úseky od Prešova na R4 a na Maďarsko.
- Postaví sa 1 úsek na R7 pri BA.
Skôr ako výstavba D/R som zvedavý, či nová vláda nájde peniaze na rýchlejšiu cyklickú opravu povrchov ciest I. triedy, ktoré sú v dezolátnom stave.
z EU fondov sa da rozostavat vyse 50 km RC, podobne na dialniciach. v case krizy je to slusne.
aby sme neboli OT…
takze statistika co sa rozostavalo na jednej strane vs. co sa rozostavalo & odovzdalo z toho co uz bolo rozostavane predtym
D1 Sverepec - Vrtižer … 9,8 km
D1 Jablonov - Studenec … 5,2 km
D1 Studenec - Beharovce … 3,3 km
toto rozostaval fico, radsej to ani nebudem spocitavat. ak nova vyuzije 1 mld. z fondov
…a prip. 1 mld z DSS tak to bude pokrok aky tu nebol.
Zasmial by som sa na predražovaní a ultra pomalej výstavbe predchodcu. Hlavne by som spomenul Dzurindove rekordy, aké v Európe snáď ani nie sú v povojnovom období:
D1 Ladce - Sverepec 10 km … rozostavaný v roku 1997 … otvorený na etapy v rokoch 2004 a 2005 … náklady mali byť 4,5 mld. a boli 7 mld. Sk
D1 Važec - Mengusovce 12,2 km … rozostavaný v roku 1998 … otvorený v roku 2008
D3 Skalité - Poľsko 3,2 km (1/2 profil) … rozostavaný v roku 1997 … dodnes nie je celý k dispozícii !!!
Sľuby v roku 2004 o tom, ako Ladce-Žilina bude k dispozícii v roku 2006.
Pokrok už by sa aj patril. Lebo doteraz to nestálo za nič a maslo na hlave má tak Dzurinda ako aj Fico.
Mne je len lúto premarneneho počasia, snad ideálneho pre vystavbu. Pokial sa naša vláda prebudí, bude aj koniec volebného obdobia, ale na vine bude Fico, že sa 4roky nestavia. Škoda, že sa nestihol PPP1, už sme sa mohli kochať v postupujúcej vystavbe.
Na vine nie je Fico. Hoci to na neho budú možno zvaľovať, teraz sami vidia, že úplne zrušiť PPP na D1 by bola chyba.
Na vine sú tentoraz veci, ktoré SR nemohla nijako ovplyvniť. Finančná a hospodárska kríza a predlžené štáty OECD.
neobhajene trasovanie, financovanie, deklarovana potreba zlacnenia. to vsetko sa rychlo vyriesit neda. ale zrusit PPP sa da hned aj zacat obstaravat vybrane useky jednotlivo a dokoncit ich do konca volebneho obdobia.
ked aj rovno zrusia PPP prideme realne mozno o 4-5 mesiacov…ak by PPP vyslo, zacalo by sa aj tak stavat najskor v septembri, v idealnom pripade by sa tak tento rok pracovalo max. 3 mesiace…klasickym obstaravanim to podla mna buduci rok v aprili-maji mozu stihnut tak isto cize nevidim v tom velky problem
to je inak dobry priklad, dialnica bola dokoncena so 4 rocnym meskanim, ale svet sa preto nezrutil, KIA vyrabala HDP v pohode aj bez dialnice
ked sa zrusia ppp prideme tak o 2 roky min. Pretoze na dane useky nie je urobena dokumentacia DSP ani DP. Projekcne kancelarie co to mali nastarosti ako dopravoprojekt a alfa04 dostali prikazom pozastavenie projektovania tychto usekov od koncesionarov.
naozaj zaujimava info a vcelku zapada do kontextu tlacenia PPP za kazdu cenu inak sorry ale hentym 2 roky nestratis keby sa fakt chcelo
I15 taketo zmyšlanie je úplne scestné, keby sme dodnes liezli po stromoch, myslíš si, že by sa zrútil svet?? asi nie. KIA vyrábala, to je pravda, ale nevieš, ani ja neviem, a to sa zrejme nikto nedozvie, aké sankcie a pokuty zaplatil štát KII, za nesplneny sľub. Koniec koncov, vozme sa na konských povozoch, po polných cestách určite sa svet nezrúti.
trochu som sa teraz prehrabal vo fore a usek hubova-ivachnova ma vypracovanu vsetku dokumentaciu aj SP takze mozu zacat kludne stavat na jar; usek dubna skala-turany ma takisto stavebne povolenie, cize ten isty pripad…janovce-jablonov by to mal mat takisto vsetko pripravene, ale s istotou som to tu nenasiel

Stavebné povolenie pre úsek Hubová - Ivachnová
telecom.gov.sk/index/open_fi … ova_sp.pdf

Stavebné povolenie pre úsek Dubná Skala - Turany
telecom.gov.sk/index/open_fi … any_sp.pdf

K dnešnému dňu viac ako mesiac mešká vyhlásenie súťaže na majetkovoprávne vysporiadanie úseku, tender mal byť vyhlásený 30.4. 2007
http://www.uvo.gov.sk/vestnik/hladaj07.php?rok=07&vcislo=73&tabulka=predb07&retazec=&aalebo=a
Rovnako ako pri úseku Hubová-Ivachnová, aj tu je spracovaná dokumentácia pre stavebné povolenie, pravdepodobne prebieha jej odsúhlasovanie.
cize 2 (mozno aj 3) podla mna najdolezitejsie useky na severe sa mozu zacat stavat velmi rychlo, turany-hubova sme tu riesili uz viac krat, tam by sa kludne mohla aj zmenit trasa na korbelkovy variant (wishful thinking ) a este by sme aj dobre dopadli
useky 3. balika su na tom asi o nieco horsie co sa papierovaciek tyka, ale tam by ani rok zdrzania zas nejak extremne nevadil
pohodak, asi tak. Najakutnejšie by bolo začať staviať DS-Turany a Hubová-Ivachnova. To keby sa začalo staviať “včera” je neskoro. Vyriešili by sa asi najväčie dopravne problemi, na Sk a to Vrutky-Martin-Sučany a obchvat RK. Fakticky Strečno, a kraľovany by ešte neaky rok "vydržali.
ze aké sankcie a pokuty zaplatil štát KII, za nesplneny sľub nevieme…lenze pokial je KIA tak fantasticky vyhodna investicia ako sa to tvrdilo tak to nevadi. stat chcel KIU aj ked nevedel zabezpecit dialnicu cize stat klamal a podvadzal investora tak ako sa klamalo ze PPP urychli dialnicu.
pri cene okolo 16-17 mld € za PPP1-3 urcite nestaci nejake 10% znizenie ceny. a dalsie natahovanie casu znamena odovzdavanie v case po 2014 co je to iste ako ked to postavi stat a EU. v lete sa rozhodne
racto, a podla teba tie buldozery behali na trase len tak bez stavebneho povolenia a bez projektu ?

naozaj zaujimava info a vcelku zapada do kontextu tlacenia PPP za kazdu cenu
inak sorry ale hentym 2 roky nestratis keby sa fakt chcelo
No ono sa to robilo tak ze sa urobil urcity dialnicny objekt schvalil sa vsetkymi zlozkami a hned isiel na stavbu. Ja len ze bol kontrolovany projekt 4x. Ked sa to robi pre nds sa urobi cela cas dialnice aj zo vsekymi objektami naraz a tam aj vsekty povolenia. A ked je vsetko az potom to ide stavat. Takze tam nebolo ani tak o to tlacenie ale o flexibilitu.

ze aké sankcie a pokuty zaplatil štát KII, za nesplneny sľub nevieme…lenze pokial je KIA tak fantasticky vyhodna investicia ako sa to tvrdilo tak to nevadi. stat chcel KIU aj ked nevedel zabezpecit dialnicu cize stat klamal a podvadzal investora tak ako sa klamalo ze PPP urychli dialnicu.
pri cene okolo 16-17 mld € za PPP1-3 urcite nestaci nejake 10% znizenie ceny. a dalsie natahovanie casu znamena odovzdavanie v case po 2014 co je to iste ako ked to postavi stat a EU. v lete sa rozhodne
racto, a podla teba tie buldozery behali na trase len tak bez stavebneho povolenia a bez projektu ?
Nie nie mozno som sa zle vyjadril stavebne povolenie bolo vydane len nato naco sa robilo. Ked sa robi dialnica ma niekolko objektov a ked to robi NDS tak sa dava povolenie na vsetko ako celok a to ako viete trva brutal dlho. Tu na PPP sa vydavalo povolenie po castiach. ja osobne som to nerobil ale hadam sa dobre vyjadrujem. Chapes?
racto hore mas prispevok kde je jasne napisane ze minimalne 3 useky na severe maju komplet papierovacky tak ako maju mat, cize vacsina (ta dolezita cast) 1. balika je oka a moze sa kludne na buducu jar zacat stavat…3. balik (minimalne HP-LL, visnove snad nie) na tom zrejme bude tak ako hovoris…