Ján Figeľ a jeho práca - minister dopravy (2010 - 2012)

Keď už je Fígeľ z KDH, tak dodám len, že “pánboh zaplať, že ho konečne osvietilo.” už som začínal byť nervózny, že rozhodnutie o tejto pakárni tak dlho naťahoval…

Ešte očakávam, že pre zvyšok základného infraštruktúrneho okruhu D1+R1+R2 (z ktorého chýba KE-ZV a PO-ZA) zabezpečí pravidlo financovania 40:60, a o Slovensku prestanem rozmýšľať ako o banánovej republike.

Podla mna to Figel pokaslal:

190 mil * 30 rokov je podla mna zlava 5,7 mld, zostava 3,4 mld co je miesto 9,1 velmi slusna cena, to mal zobrat!!!

Alebo len kvalita medii :unamused:

to je urcite blbost, o 60% by to tazko zlacnili :wink:

Hej, ale zabudas ze aj keby sa tych 20 bank pochlapilo tak stlae chybala 1 mld EUR od EIB… A nie je iste ci by to touto cestou islo rychlo.

asi najlepsie sprava tohto roku a uz len kvoli tomuto sa ich oplatilo volit.. vystavba dialnic nabera novy sviezi vietor!

rozumne pretrasovanie R7, mozne zlucenie SSC a NDS, uvazovanie o nadradenej infrastrukture, zrusenie neskutocne predrazeneho tendra .. a ked fakt hentie useky zacnu, tak klobuk dole .. to su najpalcivejsie miesta ..

dubna - skala turany sa mozno supne do PPP baliku kedze, je to relativne lahky usek aby mal koncesionar vyvazenu korbelku ..

Figel sa neobáva , že by z rezortu financií na výstavbu diaľnic peniaze nedostal. :slight_smile:
Ak to stoji na tomto, tak sa asi stavat nebude. Ved v statnom rozpocte penieaze niesu.

Prečítal som si to na hnonline ešte raz a nie je tam zmienka, či sa jedná o zľavu jednej ročnej platby, alebo tridsiatich.
Ak by to koncesionár myslel, ako si vypočítal, tak by to bolo naozaj 60%. Potom si uvedomme, aká bola pôvodná cena… ???

Celkom sranda - podľa Financial Times pán Bouygues oznámil už včera, že slovenské PPP1 padlo :slight_smile:
ft.com/cms/s/0/065e992c-b5e4 … abdc0.html . Neviem prečo sa naši novinári nešli spýtať jeho, keď Bouygues reálne šéfoval tomu konzorciu.

Dnes na Ta3 Tema dna o zastaveni dialnice D1 s Figelom a Vaznym.

Tu je video z TA3 kde sa hovori ake useky by sa mohli v r. 2011 zacat stavat
viewtopic.php?f=35&t=14040&p=112038#p112038

Podľa mňa mali úsek Dubná skala - Turany uprednostniť pred úsekom Jánovce - Jablonov, keď už teda treba šetriť. Ale to by sa medzi PP a PO nič nezačalo stavať.. A ešte jedna vec - dúfam, že sa s projektom úseku Hubová - Ivachnová na ministerstve trocha “pohrajú” a naprojektujú MÚK Martinček s privádzačmi zatiaľ aspoň na I/59 k Likavke namiesto MÚK Likavka. Plus také “vychytávky”, ako napr. dva presypané “tunely” namiesto dvoch zárezov diaľnice priamo pod Likavským hradom (veď je to rekreačná zóna), na spôsob “tunela” Lučivná.
Mám ešte otázku ohľadom úseku Turany - Hubová: V akom štádiu “zamrzla” príprava Korbeľky? Ak ešte nie je vo vysokom štádiu rozpracovanosti, možno by stálo za to pracovať aj na variante dvoch tunelov - popod Ľubochnianske sedlo a výbežok Kútnikovho kopca. Bola by to kratšia trasa a menej km tunelov ako v prípade Korbeľky a Havrana. Viem, že sme to už riešili, len túto možnosť pripomínam.

S tym juznym variantom skratenej “Korbelky” suhlasim - je este o dalsie 3 km kratsi a obsahuje takisto o 3 km menej tunelov, co by znamenalo podstatne nizsie naklady. Podotykam, ze oproti sucasnej ceste I/18 by bol kratsi o cca 9 km.
gallery/image_page.php?album_id=46&image_id=993

Osobne si myslim, ze o useku DS-Turany sa nehovori len preto, ze nebol v zasobniku KF.

2 milos: ono sa na setreni da vyhrad, vyhodit MUK likavka, vyhodit MUK hubova a urobit len docasne napojenie .. na useku janovce jablonov vyhodit zbytocny privadzac do SNV a urobit len reko cesty druhej triedy ..

usek turany - hubova kazdopadne neponahla ..

a preco jablonov - janovce ? lahky a lacyn usek financovatelny cez eurofondy .. velmi dobre marketingovo sa to objavi, lebo spoji obrovsky kus dialnice, viac menej by bola D1 od hubovej az po presov suvisla .. co je velke plus ..

To je pravda.. Tak potom buď ako chce ministerstvo, teda zatiaľ bez úseku DS -Turany (podľa mňa je to nejpotrebnejší úsek z bývalého 1. balíka), alebo stavať aj DS - Turany a ušetriť niekde inde (samotným vypustením obchvatu ZH toho veľa neušetríme, muselo by sa siahnuť aj na niečo iné)

Myslíš, že kúpele Ľubochňa budú súhlasiť s budovaním tunela okolo ich vodného zdroja ? Ako ich budeš sanovať, ak stratia vodu ?

Ten variant som skusal nakreslit podla opisu poradenskej firmy pre PPP Mott MacDonald, ktora ho uviedla ako dalsiu moznost zlacnenia vystavby. Moze byt, ze prave riziko narusenia vodnych zdrojov mohlo viest k zruseniu tohto variantu, ved oficialne nebol posudzovany ani v EIA.

V jednom dokumente som sa dočítal, že kúpele Ľubochňa boli založené stiahnutím vody z potoka z Rojkova. lubochna.sk/download_file_f.php?id=93984 .Čiže, treba posúdiť, kde ten zdroj presne je. Ak sa ťahá stále odtiaľ, ako je spomenuté, tak zasiahnuté by boli vodohospodárske zdroje pre Ľubochňu, kúpele nie.

Figel nema v dialnici jasno, BA sa s KE mozno spoji RK - BB

Naozaj nechapem, ako sa moze niekto vobec zamyslat nad takymto variantom. Ak ma niekto problem s pripravenou, ale “drahou tunelovou” dialnicou D1, takze preco uvazuje nad rovnako drahou absolutne nepripravenou 2x tolko tunelovou R1 BB-RK. Mal som za to, ze nove vedenie tento usek zmietne zo stola a bude sa sustredit na D1+R2 a nie taketo paskvily…

Dnes bude Figel a Vazny okrem Ta3 aj na STV 1 v spravach a komentaroch.
Vazny nazval Figelove rozhodnutie diletantizmom, Fico povedal ze je to zastavenie vystavby dialnic na Slovensku.

Jednoducho - cez Donovaly sa postaví trojpruh podla pôvodných plánov ako reko cesty prvej triedy ( projekt zo 70-80 rokov ) :wink: