Aj pri myte plati, ze sa nejazdi len medzi BA a KE. Pri stanoveni sadzby myta treba mysliet hlavne na tych, co jazdia denne na mensie vzdialenosti, lebo prave ti tvoria najvacsiu cast premavky…
Tusis kolko ludi realne ma na SK plat vyssi ako 43.000 SKK ? Lebo tolko treba mat na tych 30.000 SKK v cistom. Uz davnejsie som nevidel prieskumy, takze si to nepamatam presne, ale tipujem to na nejakych cca 15% populacie.
Ja, rovnako ako Lionheart, aj ked zarabam viac, by som urcite vahal, ci davat tych 1.500 SKK mesacne na myto. Neviem teda, pre koho je to myto stavane, ked 80% populacie zaraba menej ![]()
Chvalabohu, tu v KE je mi to jedno, ale nechcel by som byt v situacii (a skoro som bol), ze musim dochadzat do BA a zrazu mi niekto pribije dalsie 2 tisicky mesacne k nakladom.
To by mohlo zamavat s nehnutelnostami. Ked si potom clovek zrata, co ho to stoji (okrem nervov) dochadzat,tak ma zmysel uvazovat o byte drahsom aj o milion SKK, ale priamo v BA. Ved kolko potom to dochadzanie vyjde za 10-15 rokov ?
Je zvláštne reagovať na názory, ktoré sú klamstvom a zavádzaním. Nájdite si iného obetného baránka. ![]()
len také krátke poznatky: mýto nebude 2 SKK na 1 km, ale max. 1 SKK na 1 km a povedať, že platy sú 500-700€ je blbosť, keď vieme, že sú 700€ - tí ostatní ani dnes moc D/R nevyužívajú a nebude tomu tak ani potom a hlavne to je dnes, tieto sadzby mýta budú najskôr od r. 2013 a ty joe: ty už dlho tu máš názory od podraďovania cez ďalšie veci, že si dosť protirečíš - na jednej strane v HR ti problém nerobí nič, na druhej strane tu ti to vadiť bude až moc - ak by bola pravda to, čo tu všetci hovoríte, tak by tie D/R už dnes museli byť prázdne a nie sú …
Chápem, že nikto nechce dobrovoľne platiť za službu výrazne viac, než predtým. Ale buď sa s tým zmierite, alebo nebudete po SVK a ďalších štátoch jazdiť po diaľnici. Trpte v kolónach na paralelných cestách I. triedy. Aspoň tí, ktorí na tú D majú nebudú trpieť na nich.
dialnice.info/viewtopic.php?p=246#246
za luxus sa hold platí ![]()
myslim ze vacsina sa snazi poukazat na to, ze vynosnost moze byt nizsia, ako statne organy ocakavaju
mam jednu taku otazku. bude sa platba myta vztahovat aj na motorky? lebo pokial viem na slovensku motorky nepotrebuju dialnicnu znamku tak ako to bude po zavedeni myta pre vozidla do 3,5 tony?
Štátne orgány očakávajú od 1.1.2010 do 31.12.2010 cez 4 mld. SKK a to sa ešte nebude týkať osobných áut … nehovoriac, že do 2012 pribudnú ďalšie desiatky km D/R a stále sa to nebude týkať os. áut … a tie kamióny buď zaplatia alebo nebudú jazdiť
mýto sa bude týkať aj motoriek ![]()
kamiony na vyber nemaju, platia aj na cestach 1. triedy
i15: ad D/RC vs. I. tr. v súvislosti s kamiónmi sme popisovali skôr ![]()
a ty joe: ty už dlho tu máš názory od podraďovania cez ďalšie veci, že si dosť protirečíš - na jednej strane v HR ti problém nerobí nič, na druhej strane tu ti to vadiť bude až moc
Tak moment
Pri podradovani si neprotirecim, tam mam vcelku vyhraneny nazor, ze kvoli otackam mojho (nech to zas niekto nextrapoluje na vsetky ostatne znacky a modely) motora nejazdim presne 50tkou, ale cca 62 a za tym si stojim - pod si sadnut ku mne do auta, chod 50tkou a pochopis o com som hovoril. Ale to je tu uplne OT.
Ad HR : Ja som azda tvrdil, ze do HR chodim kazdy mesiac ? Isteze raz do roka tu sumu clovek v pohode strpi, lebo to zarata do nakladov na dovolenku.
Ale kazdy mesiac platit taku sumu je, myslim si, o niecom uplne inom.
Inak, mne osobne, ako som pisal uz vyssie, to vlastne ani vadit nebude - ja dochadzam z par km vzdialeneho sidliska, ale tipol by som, ze desiatky tisic motoristov to vcelku nasrdi ![]()
K tej sume za 1 km, tiez som uz viackrat videl spomenutu sumu okolo tych 2.4 SKK za 1 km. Dufajme, ze mas pravdu, a bude to “len” 1 SKK. Ale dokym to naozaj neschvalia, tak tu mozme len spekulovat.
K tej sume za 1 km, tiez som uz viackrat videl spomenutu sumu okolo tych 2.4 SKK za 1 km. Dufajme, ze mas pravdu, a bude to “len” 1 SKK. Ale dokym to naozaj neschvalia, tak tu mozme len spekulovat.
joe1024, verejne Ťa vyzývam, aby si tu jasne uviedol ZDROJ faktu, že pre osobné autá do 3,5t má byť mýto 2,4 SKK na 1 km.
![]()
Zdroj nemam, ten link som uz zahodil, s tym ze sa asi jedna o zly vtip.
Ale ako pozeram, nemam sam tento dojem. S najvyssou pravdepodobnostou, mas tu ty najpresnejsie informacie. Takze, ak hovoris, ze to bude 1 SKK, takze mozme len dufat, ze ti, co ti o tom hovorili, tak aj spravia pri navrhu zakona.
Pozri, teraz mozme len spekulovat. Mame kolko - 3-4 roky kym to vstupi do platnosti. Dovtedy tu este vela podobnych threadov bude bujniet ![]()
Ale nemozes sa tomu cudovat. Vzdy, ked tato vlada siahne ludom do penazeniek, tak sa da ocakavat, ze lud nebude velebit svojho vodcu ![]()
Ono je lahke povedat - lala, aj v EU maju take ceny, tak neknucte. Len kolko beznych zamestnancov na SK ma prijem, ktory je priemerom EU ?
BTW, aj ked to bude “len” ta 1 SKK za 1 km - pytal som sa prave kolegov z PO, ci by dali mesacne 1.300 SKK za to, ze pojdu do KE po dialnici, az bude myto. Najprv si poklopkali na celo, a ked som povedal, ze druha moznost je, ze to bude do cca 2,0 - 2,4 SKK za 1 km tak sa len zarehlili, ze len uplny kreten by dal mesacne 3.000 SKK za to ze pojde tych 30 km po dialnici.
No ved uvidime, roky zbehnu rychlo.
Tusis kolko ludi realne ma na SK plat vyssi ako 43.000 SKK ?
menej ako 10 %
(tab. 11) a 63 % zaraba menej ako priemernu mzdu. aj nizsie myto je velky zasah nieto este vysoke.
Aj pri myte plati, ze sa nejazdi len medzi BA a KE. Pri stanoveni sadzby myta treba mysliet hlavne na tych, co jazdia denne na mensie vzdialenosti, lebo prave ti tvoria najvacsiu cast premavky…
mozu chodit ako doteraz, v ciest popri D/RC zmiznu nakladiaky takze budu aj bezpecnejsie, ani narast motorizacie nefetisizujme, vacsina uzemia nikdy nebude mat take intenzity ako hlavne tahy zapadnej europy lebo na to nema pocet a hustotu obyvatelov. myto pred 2020 je dobre akurat nato aby stat dokazal zaplatit splatky za par desiatok km predrazenych D, to potom je stale vyhodnejsie ist par minut denne navyse po beznych cestach, npr. vyuzivat D/RC len tam kde na subeznej ceste je npr. nejaka bodova zavada a potom zist dole z dialnice.
mozu chodit ako doteraz, v ciest popri D/RC zmiznu nakladiaky takze budu aj bezpecnejsie, ani narast motorizacie nefetisizujme, vacsina uzemia nikdy nebude mat take intenzity ako hlavne tahy zapadnej europy lebo na to nema pocet a hustotu obyvatelov. myto pred 2020 je dobre akurat nato aby stat dokazal zaplatit splatky za par desiatok km predrazenych D, to potom je stale vyhodnejsie ist par minut denne navyse po beznych cestach, npr. vyuzivat D/RC len tam kde na subeznej ceste je npr. nejaka bodova zavada a potom zist dole z dialnice.
Len ci chceme, aby sa tranzit aosobnych automobilov hmedzi PO a KE presunul do dedin…
Dalsia vec je ze vlada kedze nevie dostat investorov do chudobnych regionov mala by podporovat mobilitu pracovnej sily. No neviem ako by mobilita fungovala keby robotnik za to ze musi dochadzat za pracou z PO do BA na tyzdnovky mesacne minul na dialnicu 100€ pri cistej mzde 400€. A to este nepocitam dalsich 150€ na benzin. Aj keby cestovali styria v tom aute je to nezanedbatelna polozkana osobu. Rovnako take dochadzanie BA-NR čo denne realizuje dost vela ludi by vyslo na jedno auto mesacne 120€.
A k tým talafatkám o tom čo tu niektorí tlačia neustále do hlavy že intenźity už neporastú existuje na webe ministerstva dopravy štúdia že za 15 rokov počet automobilov v SR narastie o viac ako 30%. O tom že to nie je nereálne svedčí aj veľký nepomer medzi počtom vodičských preukazov v obehu ktorý je o desiatky % vyšší ako počet registrovaných automobilov. Vo vyspelých ekonomikách je počet registrovaných automobilov zvyčajne vyšší oproti počtu vydaných vodičských oprávnení.
Vy opisujete Slovensko tak, že ako keby tu každý jazdil autom. A to ste dosť vedľa. Nuž teda koľko tých dôchodcov jazdí denne autom po diaľničnej sieti ? Koľko robotníkov, ktorí prichádzajú do PSA, VW, KIA, Delphi, INA, U.S. Steel, Slovnaft, … skutočne jazdia autom denno-denne ? Pokiaľ viem, tak drtivá väčšina buď cestuje autobusom alebo býva na robotníckej ubytovni. Mýtne zasiahne strednú triedu v zmysle pracujúcich - takže ak pôjde rodinka na nákup do big marketu tak možno nepôjde po diaľnici, ale po paralelnej ceste. Napokon tu na Záhorí tomu tak aj je - väčšina ľudí nemá diaľ. nálepku, lebo po D2 nejazdí. … takže tu zásadný úbytok nebude. A že nastane úbytok na D1 pri BA ? … Na to môžem povedať, že to bude len a len dobre, lebo sa aspoň oddiali nutnosť rozširovať na 4+4 alebo stavať ďalšie D/R. … Iná vec by sa mala kritizovať a to sú ceny pohonných látok, ktoré sú tu neprimerane vysoké !!!
A teraz taký príklad z praxe: D1 Prístavný most predstavte si, že by bol spoplatnený. Keď necháme hoci len 100.000 osobných áut a hoci len 200x v roku tam a naspäť - tak je to suma za rok 4 mil. SKK. Samozrejme, že ak by sme to zreálnili aj s kamiónmi, aj s reálnymi intenzitami + ostatných 165 dní, vyjde nám niekoľkonásobná suma. Ale stále je to suma, ktorá ledva stačí na ročné náklady na opravy a údržbu tohoto mostu. … A je ten most spoplatnený ? ![]()
Sadzba 2,4 SKK na 1 km má byť pre dodávky; neviem či spoločná sadzba pre viaceré hmotnosti.
Sadzba pre osobné autá do 3,5t má byť v rozsahu 0,4-1 SKK na 1 km, s tým, že 1 SKK bude platiť pre úseky, ktoré stoja viac ako 500 mil. SKK na 1 km. Je v tom samozrejme nespravodlivosť, lebo D1 sa stavia na plný profil a napr. R2 na 1/2 profil a vzhľadom na luxusné vybavenie na R1 ani táto nesplní na väčšine novopostavenej trasy túto kategóriu.
Sadzba pre motorky má byť do 0,5 SKK na 1 km.
Je to verejne nedostupný materiál (nie však tajný
)z r. 2007, na návrh z r. 2005, pričom sa má prerátať v prípade zavedenie € podľa schváleného konverzného kurzu. Mýto pre os. autá do 3,5t sa má orientačne zaviesť v r. 2013. (súvisí s dostavbou D1 po KE, s rozostavanosťou na D3 a R3 a s dostavbou R1).
Na to môžem povedať, že to bude len a len dobre, lebo sa aspoň oddiali nutnosť rozširovať na 4+4 alebo stavať ďalšie D/R. … Iná vec by sa mala kritizovať a to sú ceny pohonných látok, ktoré sú tu neprimerane vysoké !!!
Keď sa zavádzala vysoká spotrebná daň na pohonné hmoty vláda tvrdila že tieto peniaze budú slúžiť na výstavbu a opravy ciest a diaľnic. Problém je že to tak nie je ani teraz a nebolo ani za Dzurindu. Z motoristov si štát robí dojnú kravu. Väčší problém ale je že občanom tento štát nedáva inú možnosť len jazdiť autami. Ano, zatiaľ ešte dosť veľa robotníkov jazdí busom alebo vlakom, ale keď sa ich opýtaš zistíš že takmer všetci ak by sa dalo by chodilo autom. A úbytok cestujúcich vo verejnej doprave narastá každý rok. Vláda si predsavzala že bude podporovať diaľničnú a cestnú dopravu - dobre, ale musí byť aj finančne únosná. V 21. storočí nebudú Slováci donekonečna ochotní cestovať či už za prácou alebo inde priemernou rýchlosťou 60 km /h čo je ešte z tých lepších prípadov verejnej dopravy. Ja sám som veľkým zástancom verejnej dopravy, osobne by som najradšej chodil všade vlakom. Lenže ak sa trebárs do BB rozhodnem ísť 200 km za klientom vlakom cesta tam 4 hod, cesta späť tiež a pracovný deň za nami. Alke o tom sme tu už veľa popísali že chýba tejto republike dopravná politiky ktorá by brala do úvahy dopyt, možnosti, priority a ciele v jednom kontexte a bola aj záväzná pre jednotlivé zložky.