Ja byť ministrom dopravy, tak ...

Stále som tu “atakovaný” cez IS, čo by som ako minister dopravy robil ja pri výstavbe diaľnic a prestáva ma baviť na to takto jednotlivo odpovedať.

Na začiatok - nechcel by som byť ministrom dopravy. Ak už, tak GR NDS, ale už by som to nerobil, nebudem si tesne pred dôchodkom kaziť imidž. :wink:

V princípe mám však veľmi jasnú predstavu. Zrejme by sa mnohým nepáčila. :arrow_right:

Povedzme, že by som bol ministrom dopravy. Rozpočet NDS 20 mld. SKK výstavba, 1 mld. SKK oprava, údržba a chod NDS a 1 mld. SKK príprava výstavby. To je ľahko získateľná suma. Rozpočet SSC 5 mld. SKK. K železniciam, pošte atď. sa nevyjadrujem, lebo nie som na to odborník.

1. rok vládnutia: komplexné prehodnotenie diaľničnej siete:

A. Nová mapa usporiadania diaľnic a ciest.
B. Odstránenie peáží.
C. Všetko pre to, aby mýto o rok začalo.
D. Poradca pre PPP, výstavbu, mýto.
E. Zastavenie výstavby nových úsekov, odklad o rok.
F. Dokončenie všetkých rozostavaných úsekov, dokončenie úsekov, ktoré sú odovzdané (kanalizácia, oplotenia, info systém).

Zdá sa to byť tvrdé, ale nie je. Slovensko je brzdené práve vysokou rozostavanosťou, neustálym odkladaním dostavby úsekov a iných prác. Odklad o rok neznamená nič vzhľadom na aj tak dlhú výstavbu úsekov.

G. Príprava na výstavbu nových úsekov. (logické pokračovanie nasledujúce 3 roky vládnutia)

A. Maximálna priorita (štát+eurofondy):

*Bratislava - Žilina (rozostavanie a aj otvorenie úseku cez PB)
*Poprad - Prešov (vrátane obchvatu)
*Bratislava-Trnava rozšírenie na 3+3 jazdné pruhy
*obnova vozovky na Bratislava - hranica s ČR
*Košice - Maďarsko na plný profil
*1/2 profil s predpokladom na plný na Žilina - Poľsko
*1/2 profil s predpokladom na plný Zvolen - Košice
*1/2 profil s predpokladom na plný Košice - Michalovce
*1/2 profil obchvatov Trenčína, Bánoviec, Prievidze, Handlovej a Žiaru nad Hronom
*1/2 profil na Dolný Kubín - Poľsko
*1/2 profil obchvat Krupiny
*1/2 profil na Svidník - Poľsko

B. Maximálna priorita (PPP):

*Odovzdanie Trnava-Nitra-Banská Bystrica koncesionárovi na 25 rokov. Žiadne tieňové mýto. Postaví sa tam mýto v rámci národného mýta, tu ho bude prevádzkovať koncesionár a po 25 rokoch ho odovzdá štátu. Koncesionár okrem iného odovzdá stav R1 v perfektnom stave (nová vozovka).
*úseky medzi Žilinou a Ružomberkom, hlavne tunel Višňové - logicky aj tieňové mýto, splátky zasiahnu až ďalšiu vládu
*obchvat Bratislavy (na začiatok iba bez riešenia Malých Karpát)
*Bratislava-Dunajská Streda s budúcim predostným právom na pokračovanie ďalej na východ

H. Príprava na nový úver pre NDS vo výške 20 mld. SKK.

I. Zavedenie pevných cien pri výstavbe diaľnic s presne stanovenými možnosťami na zmenu. Zrušenie mnostva vyvolaných investícií. Štát dáva diaľnicu regiónom, tie nech sa starajú.

Samozrejme, že 1. rok by sa reálne neprestavalo 20 mld. SKK. Prestavalo by sa max. 15-16 mld. SKK a úseky by boli dostavané a veľa nových pripravených na výstavbu. Do výstavby by malo vojsť 2. rok vlády min. 70 km plnoprofilových úsekov a 50-60 km 1/2 profilov.

Zostalo by asi 4-5 mld. SKK. Tieto financie by boli okamžite použité na opravy ciest I. triedy. Opravilo by sa tak asi 20% ciest I. triedy, pričom dnes je v nevyhovujúcom alebo havarijnom stave 51%.

V rámci ciest I. triedy, tie by aj naďalej “trpeli”. Priorita je nová výstavba diaľnic a rýchlostných ciest a opravy zlých vozoviek na cestách I. triedy. Nová výstavba by smerovala len na nové obchvaty, v žiadnom prípade nie preložky ciest či nové cesty.

Prioritná oprava cesty by bola aj Senec-Sládkovičovo. Táto cesta by mala strategický význam kvôli rozšíreniu BA-TT, výstavbe obchvatu BA atď.

Ak by išli financie z privatizácie dopr. podnikov naspäť do dopravy, presadil by som aj privatizáciu ZSSK Cargo a letiska Bratislavy, kde by som čakal prínos do štátnej pokladnice min. 20 mld. SKK. Táto suma by podporila opravu ciest I. triedy, výstavbu pripájacích a odbáčacích pruhov, nové svetelné križovatky, kruhové objazdy a prípravu nových cestných obchvatov, prípadne dokončenie Donovál. K tomu investície do koridorov železníc.

V rámci Slovenskej Pošty by som postupne znižoval jej monopol.

Pridane hlasovanie na poziadavku dialniciara by Andrej

Možná už se o tom někde diskutovalo, ale proč ne průtah Fatrami?

Seklo sa mi to, takže to tu nie je celé, ale už je to jedno. :blush:

Samozrejme, že za 3 roky by som nemohol za 60 mld. SKK postaviť všetky tieto úseky:

*Bratislava - Žilina (rozostavanie a aj otvorenie úseku cez PB)
*Poprad - Prešov (vrátane obchvatu)
*Bratislava-Trnava rozšírenie na 3+3 jazdné pruhy
*obnova vozovky na Bratislava - hranica s ČR
*Košice - Maďarsko na plný profil
*1/2 profil s predpokladom na plný na Žilina - Poľsko
*1/2 profil s predpokladom na plný Zvolen - Košice
*1/2 profil s predpokladom na plný Košice - Michalovce
*1/2 profil obchvatov Trenčína, Bánoviec, Prievidze, Handlovej a Žiaru nad Hronom
*1/2 profil na Dolný Kubín - Poľsko
*1/2 profil obchvat Krupiny
*1/2 profil na Svidník - Poľsko

Sprevádzkované by boli tie na hrubo. Ostatné by boli rozostavané, samozrejme niektoré časti otvorené. :wink:

To patrí do tejto témy :question: :unamused:

Jo, patří.

Nadpis “Ja byť ministrom dopravy, tak …”

u priorit v 1. článku tento Fatry chybí, tedy se cíleně ptám …

Čo presne myslíš Fatrami :question:

Ja tam mám všetky potrebné úseky obsiahnuté. Priority cez štát+eurofondy a priority cez PPP. Len by to chcelo lepšie čítať.

Ktorý úsek presne tam nemám :question:

Prieťah oboma Fatrami je D1 od Žiliny po Ružomberok. A ten má Dialničiar v PPP ako maximálnu prioritu. Akurát, že pred ňu postavil R1 TT-BB. Ináč plán je to pekný. Čo by si robil, keby to keby pokračovalo a Fico by Ti v záujme svojho politického marketingu začal meniť priority a plány? Veď Vážny začínal s inými plánmi (mne sa zdali minimalistické) a po jednej tlačovke bolo všetko ináč. Fico dal sľub a Vážny ho musí plniť.

Sorry, přehlédl jsem to.

Myslim ze monopol Slovenskej Posty skonci niekedy okolo 2011 kedze bude platit nova europska smernica o liberalizacci postovych sluzieb :slight_smile:

fh - a preto nechcem byť ministrom. Vopred by som povedal svoju predstavu, plány a priority a vopred by som pohrozil, že by som z vlády odišiel. :wink:

Dokázal by som spraviť pár ústupkov, ale určite nie toľko, ako dnes Vážny. :bulb:

skvele. fantasticky napisane. prehovoril ten, kto tomu rozumie, kto vie ako to urobit. vzdy som si myslel, ze to vies.
jedine co mi ale nejde do hlavy je, ako je mozne, ze rozhladeny clovek ako ty, fakt odbornik a profesional, tak fandi tejto zmeske komunistov a zlodejov, ktora nam dnes vladne. nerozumiem tomu.

Priznám sa, že som čakal takúto odpoveď a potešilo ma, že si tak odpísal. Ale tvoj plán stojí za to.. :wink:

V princípe sa nedá povedať, že čo je prednejšie. Oba úseky sú potrebné rovnako. A oba by som realizoval cez PPP, pretože by som chcel, aby sa okamžite rozostavali a pri jednom by to bolo bez problémov zadarmo, i keď by NDS prišla o časť financií z mýta, zase by získali motoristi novými povrchmi a dosť možno aj by sa rozšírila TT-NR na 3+3, keby koncesionár videl, že fakt to vynáša.

Boli by to jednotlivé balíky. Presne 4 balíky PPP, pričom:

TT-BB - bez tieňového mýta
BA-DS - bez tieňového mýta
obchvat Bratislavy (dnešná D4) - možná jedna platba po ukončení, ale inak bez tieňového mýta, koncesia 30 rokov
ZA-RK - tieňové mýto isté.

Zverejnil by som odhady cien nejakých expertíz istou stratégiou.

V princípe by som sa kvalitatívne zameriaval na ZA-RK, lebo tam pôjde o štátne financie. Náklady sú v rozpätí 40-60 mld. SKK bez DPH na ceny r. 2005. Prezentoval by som 60 mld. SKK ako maximálnu cenu. Pripustil by som odchýlky, ale koncesionár by musel vysvetliť, za čo presne by to bolo. Viac prezradím len cez IS (aby to SR neuškodilo, ak tu bohviekto číta). :wink:

No fantasticky to zase nie je, nepreháňaj, ale snažil som sa. Môžu tam byť nejasnosti, rád vysvetlím. :wink:

Nepodporujem SNS ani HZDS. Sedia vo vláde a Smer ich drží na uzde.

Pozri romanca, nechcem, aby sa to tu zmenilo na politickú tému. Volil som na Slovensku HZDS (sklamal som sa), SDK (sklamal som sa, ale tak aspoň tá zahraničná snaha bola), SDKÚ (dal som šancu, ale som sa znovu sklamal). Takže som chcel zmenu. Mám ju. Zatiaľ som sa nesklamal, ale spokojný nie som.

V minulej vláde boli tiež zlodeji a tiež komunisti.

To by sa tu muselo zákonom stanoviť, že tam budú 18-roční ľudia sedieť. Alebo teda generácia 30 ročných, kde je aká-taká istota, že sú morálne čistí (ale za nich by vládli otcovia). :wink:

Prišla mi otázka, že ako by som riadil železnice a sľúbil som, že odpoveď dám sem. :arrow_right:

Nuž, ja odborník na železnice nie som. Nikdy som nepracoval na železnici. Dzurinda, Prokopovič áno. :arrow_right:

Musel by existovať tím odborníkov. Poznám pár ľudí zo ŽSR, Carga aj osobnej dopravy, ale vo všeobecnosti priorita by bola obnova koridorov a modernizácia vlakových súprav.

Doprava je zložitý sektor. :bulb: V školstve stačí, keď ste učiteľ, je jedno aký. Ak máte všeobecný rozhľad a manažérske skúsenosti z riadenia, môžete byť ministrom a dáte si tím ľudí a nejak to už pôjde. V doprave je darmo, že ja som perfektný v cestách a diaľniciach, lebo o železniciach, pošte, telekomunikáciách či letiskách atď. viem len veľmi málo. A ovplyvňuje to aj sektor verejnej dopravy, taxislužieb, lodnej dopravy, …

Je to skôr taká recesná téma. :wink:

… kontaktoval by som jano.z a poradil by som sa s ním, lebo oproti nemu neviem o železniciach nič a on zjavne je človek z praxe. :bulb:

Dialniciar, zacinas ma velmi udivovat. Dost prispevkov, na ktore fakt ani nemam chut reagovat…

Bože moj, to bol len príklad, teoretický. Vieš tak si ma radšej nevšímaj. :exclamation:

Ale nie, vsetko ok, nemam rad konflikty v diskusii.

Stefan, pekne to citanie, skus si ale pokazit image a chod do toho, lebo inac nam fakt hrozia “Vazne” komplikacie. A dialnica “smer” zapad vychod nebude ani na Svateho Prokop(povica) .
A teraz vazne, ak uz nechces byt ministrom chyt za gule kompetentnych a aspon to im nakop.
Paci sa mi to 3+3 a dalsie vychytavky ktorych sa normalne snad dockaju nase este nenarodene vnucence!!!
Ak si mal chut debatovat o kokosovych plamach v strednom pruhu, verim ze nejake to zvodidlo New Jersey by ti neskazilo chut a aimage ani na SK dialniciach . A zeleznice neries, zavolas si JoHnZ .

On Štefan dobře ví, proč by tam nešel. Po několika jednáních vlády by s tím musel seknout, aby to neseklo s ním (jako s Adaiosem). Na politiku jsou potřeba obzvlášť silné nervy a silný žaludek.