Regióny by boli priorita a takto ich vnímam ja:
Hm, teraz by si zastavoval nove useky? Ved realne sa uz nic nestavia okrem usekov Mengusovce-Janovce, Svinia-Presov a obchvatu Figy.
Inac ale s tvojou koncepciou suhlasim.
Áno, zastavil by som plánovanú výstavbu všetkých úsekov, ktoré sa nestavajú a mali by sa začať práve v danom roku, aby som skontroloval o.i. všetky finančné toky, pretože mám svoje podozrenia, kam sa financie lejú a o.i. by sa konečne našlo dosť financií hlavne na dostavbu ostatných.
Ide o úseky na R3 a R4. R3 obchvat Hornej Štubne, obchvat Trstenej, Košice-Milhosť, nerobil by som ani rozšírenie D1 BA-TT z 2+2 na 3+3 pruhy (uprednostil by som 1 mld. SKK na SC-Sereď).
Ako hovorím, odklad o rok, ale potom výstavba spôsobom nie že 4 a viac rokov, ale 2 max. 3 roky (okrem dlhých tunelov).
Ja keby som sa stal ministrom dopravy (čo sa nestanem), tak dosiahnem, aby v priebehu 4 rokov sa do okresov Skalica a Senica investovalo 1,5 mld. SKK. Verejne by som to povedal takto vopred.
- Obchvat Senice za 1,2 mld. SKK.
- Prekategorizovanie cesty Holíč-Skalica na cestu I. triedy, čo parametrami je možné spraviť okamžite, ale hlavne za 100 mil. SKK oprava povrchu, odbáčacie pruhy na križovatkách.
- Kompletná obnova povrchu od Jablonice po hranice s ČR na I/51 v hodnote 200 mil. SKK na najhorších úsekoch.
Dopravy znalí by mi dali len a len za pravdu a povedali by, že to ešte málo robím.
V rámci železníc by som dal zmodernizovať železničnú stanicu v Senici.
Ideálne by bolo byť nestranným.
-
Pravicová predstava. Infraštruktúra sa za posledné roky SDKÚ stala prioritou. Reálne nachádzali 19 mld. SKK pre NDS na výstavbu diaľnic a 4,5 mld. SKK pre SSC. Je dosť pravdepodobné, že by neškrtali už, ale naopak pridávali. Za 4 roky by bolo reálne prestavať 80 mld. SKK cez štát a eurofondy, spustil by sa pilotný projekt PPP za 25 mld. SKK (Višňové) a SSC by udržala stav ciest I. triedy.
-
Súčasná predstava. Infraštruktúra je na papieroch prioritou, uvidíme, čo sa reálne bude diať v tomto roku. Vláda už mala dosť času na prípravy, na dobiehanie strateného. Predstava je, že cez PPP sa postavia diaľnice v stavebnej hodnote 150 mld. SKK. Bodaj by sa to podarilo. SSC však hospodári zatiaľ stále len so 4-5 mld. SKK a stav ciest I. triedy sa držať nedarí pre slabú výstavbu diaľnic a iba 4 mld. SKK rozpočet SSC minulý rok. Neuskutočnili sa opravy plánovaných vyše 270 km ciest I. triedy. Teda zatiaľ nová vláda pokračuje, žiaľ v tempe ako doteraz všetky vlády pred ňou, s výnimkou vlády VM, ale tá tiež nemala čas ukázať sa. Súčasná vláda chce okrem PPP preinvestovať cez štát a eurofondy cca. 45 mld. SKK.
Odborník by sa mal vedieť prispôsobiť predstavám, ale podľa možností zmeniť: systém, koncepciu, stratégiu, prestať s nereálnymi sľubmi, pristúpiť aj k diskusii trasovania D/RC, ktoré sa majú stavať o 10 rokov. Odborník má zásadnú výhodu, lebo si nikto nedovolí v danej sfére dávať absurdné ponuky v tendroch. Atď.
Tak som si túto tému prebehol … vidno v mojich príspevkoch, čo sa PPP týka, kam to išlo.