Firma jeho syna dostala zákazku na vyznačovanie ciest I. triedy na východnom SK, na tom by ešte nič také nebolo, keby SSC na VDZ nemala minulý rok nedostatok peňazí v rámci celého SK. Firma jeho syna dostala zákazku na východe SK a vyznačovala nadštandartným VDZ - štruktúrou - čo je asi to najdrahšie čo sa dá v rámci VDZ na cestách aplykovať. Obvykle sa štruktúrou vyznačuje len na nebezpečných úsekoch, ale na východe boli asi všetky v tejto kategórii …A ostatné regióny plakali, že nemajú dostatok peňazí na VDZ…
No tak to potom by žiadny minister nemohol nikdy robiť svoju prácu, lebo každý politik pozná niekoho, kto podniká v nejakom blízkom obore. A je jedno, či ide o syna alebo nie. Takže irelevantné to práveže nie je. Ani žiadny poslanec VÚC, pretože vždy robia cestné práce nejakí známi niekoho … a okrem toho, keby si poznal presnú štruktúru SSC a jej možné financovanie, tak by si vedel, že riaditeľ IVSC KE na takéto niečo nemá dôvod. Ak už chcela aliancia niečo zisťovať, tak mala skôr porovnávať ceny v ZA napr. s KE.
Poznám presnú štruktúru SSC aj jej financovanie a aj vzťahy a aj ako to bolo a je s Havrilom a následne so Žemberom a preto viem, že možné je všeličo. Nikoho neobviňujem, poukazujem na fakty…názor nech si každý urobí aký chce. Nejaká aliancia ma v tomto prípade vôbec nezaujíma.
Čo sa bude diať, to sa zistí za pár rokov, ale čo sa dialo.
Ja ale prstom neukazujem, je to neslušné a ako hovorím, tak ja by som konkrétneho riaditeľa po tomto zistení aliancie odvolal alebo presunul na inú pozíciu a spravil by som hĺbkový audit ako žiada, no po negatívnych zisteniach by som ho vrátil naspäť. Tento postup sa neudial, ale čo už, na Slovensku je to tak.
V prvom príspevku k tejto problematike som uviedol:
Vyšlo mi z toho to, že je to pri najmenšom divný postup, ak niekde sa značí zbytočne nadštandardne a keď viem, že to bola najvyššia zákazka v rámci SSC na obnovu VDZ za minulý rok…
Ja som pochopil veľmi dobre. Ale v takom prípade mám pravdu zase ja: že jednoducho by tu musela byť anarchia, pretože: “každý každého pozná”, … len potom nerozumiem tomu, ako to funguje v takom Monaku.
Ale už sa točíme v kruhu … osobne ma skôr zaráža, že kde je taká inštitúcia ako NKÚ
SSC bude v r. 2007 celkovo hospodáriť s menšími financiami ako v r. 2006. Je to spôsobené tým, že vláda sa viac spolieha na financie z EÚ a klesajú financie určené priamo z rozpočtu. Je to samozrejme chyba.
SSC by mala mať ročný rozpočet min. o 4 mld. SKK vyšší, aby sa odvrátili viaceré katastrofické scenáre a zároveň, aby sa zlepšila technická stránka ciest I. triedy. Min. 1 mld. SKK ročne je potrebné dávať na opravy mostov, ďalšiu 1 mld. SKK je potrebné dávať na lepšie opravy ciest (od podložia) a 2 mld. SKK je potrebné dávať na nové cestné obchvaty. Mosty na cestách I. triedy budú potrebovať do r. 2020 min. 14 mld. SKK, opravy ciest si už dnes vyžadujú (len v rámci výmien kobercov) min. 4,5 mld. SKK, nové cestné obchvaty si vyžiadajú desiatky mld. SKK.
Ohľadom SSC som viac veril minulej vláde, ktorá mala reálny predpoklad dať tento rok na cesty I. triedy 6 mld. SKK a v r. 2008 dať na SSC celkovo 8,5 mld. SKK. Narozdiel od diaľnic totiž nie je problém realizovať väčšinu prác na cestách I. triedy, keďže 55% financií sa spotrebuje na opravách, modernizáciách či údržbe. I keď v r. 2000-2004 to bolo cez 80%, už práve r. 2006 to výrazne posunul naspäť. A v r. 2008 sa mohlo dať viac ako 50% na nové investície.