Np to by ma teda naozaj potesilo, pretože príklady z posledných 2 týždňov:
predposledný týždeň - 7 áut v sebe a po 500m ďalšie 3 autá v sebe
posledný týždeň, 4 autáv sebe + 1 motocykel, po 200m ďaľšie 3 autá v sebe.
Všetko piatky po 16:00.
Takto je to tam každý týždeň.
Je to samozrejme aj o bezohľadnej jazde vodičov, ale je to naozaj neúnosné.
Celé to však súvisí s tým, že je to jediná významná cesta z BA diaľničného typu smerom na východné Slovensko a keďže sama BA je umiestnená na západnom konci SR, tak je to problémom a najmä po TT, kde už je možnosť ísť aj v smere na NR a BB po RK R1 a ďalej na KE po častiach RK R2.
Prave preto by bolo podla mojho nazoru vseobecne prospesnejsie, keby sa vybudovala RK BA-SC-Sered a (zmenou trasy R1 od Serede smerom na BA, mozno kombinaciou s D4, a Sered-TT by sa premenovala na Rx) Bratislava jednoducho potrebuje viac nez jednu cestu dialnicneho typu smerom dalej na V na Slovensko, nielen jednu, hoci by aj bola 3+3 pruhy
práve kvôli nedostatku finančných zdrojov sa takáto varianta zatiaľ odkladá.
Rozšírenie D1 BA-TT bude stáť niekoľko mld. SKK a je to prijateľnejšie riešenie než teraz investovať do RK a D v oblasti BA-TT-SC-Sereď, pretože tu je prioritou investovať max. na D1 pri ZA a pod Tatrami.
Pravda je že všetko je o penioazoch.
Tu pri BA to ešte nejaký ten rok vydržíme, hlavne aby to bolo čo najskôr dostavané po Žilinu a začalo sa aj za ňou pri MArtine a Ružomberku.
Rožširovanie úseku BA-TT bude náročné. lebo čo som pozeral, bude treba prerobiť asi 90% nadjazdov nad diaľnicu, čo nie je sranda.
No ved ja nehovorim, ze teraz, aj tak by to realne prichadzalo do uvahy az niekedy po roku 2012-2013, a vtedy uz, dufajme, bude prostriedkov viac. Ale ak sa to v najblizsich rokoch nepripravi, neskor nas to bude mrziet
Vo svete je veľa diaľnic, ktoré sú preplnené a teda aj majú väčší počet dopravných nehôd, ale ani mnohé vyspelé štáty nemajú dostatok financií na riešenie týchto problémov.
Ja viem, ale na tomto tahu z BA smerom na V na Slovensko kazda vacsia nehoda na dialnici sposobi celkovy kolaps dopravy z BA na tento smer, pokial to bude na tento smer z BA jedina D/RK. Pravidelne a dost casto sa totiz stavaju vazne nehody, ktore zablokuju celu dialnicu BA-TT. Takymto nehodam ani rozsirenim na 3+3 pruhy nemozno zabranit, len znizit ich pravdepodobnost, no ked sa nieco vazne stane, a taketo nehody nebyvaju zriedka (aj ked nikto si ich samozrejme nezela), casto sposobia neprejazdnost aj v pripade trojpruhu v jednom smere, co znamena pri absencii inej kapacitnej trasy kolaps dopravy na tomto tahu. Preto sa domnievam, ze by nas to, co som spominal, mohlo neskor mrziet..
To je pravda, ale nie viac než dnes. Je veľa takých miest, kde stačí 1 dopravná nehoda a nastáva problém. Dokonca aj v mnohých obciach, najmä tam, kde je len 1 most cez strategický dopravný úsek.
A podobne je tomu aj na diaľniciach.
V rámci D1 sú však možné iné trasy. Cesta na PK, aj keď je preťažená, ale existuje.
Okrem toho cesta na juh v smere na DS a keď sa dostavia RK R7 DS-NZ, tak to bude ďalšia varianta.
A ako vravím, D1 BA-TT 3+3 pruhy už je plánované a je záujem a snaha aj toto realizovať.
No, R7, to je uz trosku iny smer, nebol by schopny alternovat smer BA-TT, podobne ani cesta cez Pezinok by len s velkymi problemami prebrala dopravu z useku SC-BA , aj keby boli 4 pruhy potiahnute az za Pezinok, pretoze tato trasa sa v BA napaja priamo do mesta a kolaps by sa presunul tam.. Ale uz sme peknych par prispevkov uplne off-topic a ospravedlnujem sa, ze je to prave mojou “zasluhou” Mozno by sa o tomto mohla zalozit nova tema a tieto prispevky presunut tam. Co na to Aquila?
Ja stále ale tvrdím, že rozšírenie D1 BA-TT na 3+3 pruhy je ekonomicky aj s výhľadom do budúcnosti lepšou a priechodnejšou variantou ako stavať RK na ceste I/62 (SC-Sereď) + D4.
SR potrebuje spojiť západ a východ a na západe investovať už minimum.
Ved ja som D4 ako sucast moznej trasy BA-SC-Sered spominal iba ako jednu z moznosti, ved trasa D4 vraj ani nie je celkom ista, spominal to tusim este Dialniciar. Ako mozna trasa realizovatelna v neskorsom obdobi sa v niektorych vladnych dokumentoch spomina RK BA-SC-Sered, podla tej orientacnej mapky to vyzeralo na napojenie na dialnicny obchvat Mierova-Senecka niekde v blizkosti sucasneho vyjazdu na 1/61 (aj ked viem, ze “udaj” o napojeni z nakresu v takejto len velmi orientacnej mapke nemozno povazovat za smerodajny), takze by to bolo pravdepodobne kratsie a aj o dost lacnejsie nez s D4. Ale uz fakt koncim o tomto, kym je to v teme Mengusovce -Janovce
Takže dnes namaľovali nové čiary od Serede až po hranicu kraja. Predpokladám, že keď namaľovali čiary, tak tento rok sa na tejto betónovej ceste už nič opravovať nebude. Ešteže bolo tak veľa plánov.
Myslím si, že v rámci plánu, je tento úsek zaradený medzi jeden z prioritných úsekov, čo sa opráv týka vo verejne prístupných dokumentoch aj na stránke SSC, www.ssc.sk , len neviem presne, ktorý dokument to je. Je však uvedený aj na tomto fóre (buď ja alebo Dy sme ho sem dali - alebo niekto iný, ja som ho čítal) v sekcii Linky a dokumenty.
Čo sa týka rozsahu, tak už sa spravili nejaké menšie opravy, na celom úseku sa opravili najnutnejšie nerovnosti a ešte by sa mali niektoré menšie úseky do konca roka takto opraviť, menšie sfrézovanie niektorých hraničných zón medzi panelmi a následná možná úprava, alebo ponechanie daného stavu. Výsledkom bude cesta bez nerovností aspoň na krátkych úsekoch.
Inak sa hlavné cestné práce presúvajú na r. 2006, resp. 2007.
Napriek veľkým plánom a zámerom, ktoré sú tu už niekoľko rokov, zrejme ani v tomto roku nepríde k väčším investíciám, keďže už sa niečo opravilo, zbrúsilo sa niekoľko častí na danom úseku.
Je rok 2006, investície sú známe a ani v r. 2006 sa neplánuje použiť suma väčšia ako 200 mil. SKK na túto cestu, čo znamená, že ani v r. 2006 sa žiadne veľké opravy nezačnú na tejto ceste.
Priorita zostáva ako diaľničná výstavba a konkrétne na tomto úseku je to rozšírenie úseku diaľnice D1 BA-TT z 2+2 na 3+3 cestné pruhy, pričom zároveň dopĺňam, že zase v rámci diaľničných priorít má prednosť najprv dobudovanie D1 BA-KE a hneď potom toto rozšírenie … takže po r. 2010-15 sa bude rozširovať D1 BA-TT ale snáď sa dovtedy aspoň čiastočne opraví táto cesta, pretože ďalších 10 rokov “nič nerobenia” by znamenalo už nepoužiteľnosť tejto cestnej komunikácie.
Tendencia je do r. 2010 zabezpečovať len opravy najnutnejších úsekov, t.j. opravy najväčších jám/nerovností, podľa možností zmesou z asfaltu alebo z betónu. Je to dočasné riešenie, kým sa nenájde viac financií.
Cesta I/62 prejde v ďalšom roku v najhorších úsekoch rekonštrukciou, ktorá vybrúsi problematické časti povrchu a oprava prebehne AB krytom.
Okrem toho sa spracuje štúdia na komplexnú opravu rôznych variant z hľadiska všetkých možných cien. Ide o projekt v rámci plánovaného rozšírenia D1 BA-TT cez MDPT, ktoré si uvedomuje, že cesty od BA na východ treba začať riešiť komplexne, takže plán je taký, že kým sa D1 bude rozširovať, tak táto cesta I. triedy sa postupne opraví.