I/18 - úsek Žilina-Dubná skala

Kazdy rok zial aspon jedna smrtelna, odporucam pozriet zabery…
minv.sk/?AktualityZA&sprava= … vna-nehoda
zilina.sme.sk/c/6498166/za-smrte … -smyk.html

Jeden z dovodov, preco sa vyhybam Strecnu ked je to mozne, je prave obava o svoje zdravie resp.zivot. Inak po tomto lete je uz miestami 4-rocny asfalt zrely na vymenu kvoli vyjazdenym kolajam od kamionov.

vystava v roku 2009:
"Nejeden motorista sa pred prejazdom asi 20-kilometrového cestného úseku medzi Vrútkami a Žilinou prežehná. Kľukatá “cesta smrti” okolo Strečna totiž patrí na Slovensku medzi najviac frekventované a najnebezpečnejšie, ročne na nej havarujú desiatky áut. "
“Priemerne sa za uplynulé obdobie stalo na uvedenom úseku 73 dopravných nehôd ročne,” upozornili autori výstavy Cesta okolo Strečna nebezpečná

topky.sk/cl/10/432696/V-Stre … ste-smrti-

mame aj nejake porovnanie, ze kolko nehod bolo, ked neboli 3-pruhy a kolko ked ano???
ako to zmenilo nehodovost a ci vobec…

A nielen o havarijnom useku a ceste smrti je 18 strasiakom …Pred rokmi tu zabilo cloveka padajuca skala …Ak sa mylim opravte ma…

2007 - mladá češka

ale takéto nešťastie sa môže stať aj inde (napr. Šturec), len Strečno je tak frekventované, že riziko havárie, pádu skaly a podobne je tam oveľa vyššie. preto už konečne treba postaviť bezpečný tunel s dostatočnou kapacitou. spolu s obchvatom Ružomberka je tunel Višňové najdôležitejší úsek, ktorý by sme mali okamžite začať stavať (resp. už dávno mali byť oba tieto úseky postavené)

No o stavbu Tunela sa pokusaju nase vlady uz pekne dlhu dobu…a najcastejsie otvoria tuto temu pred volbami…Ale zda sa ze uz konecne svitne nadej a zacne sa buduci rok..len to ešte vladna strana musi priklepnut /vybranu naj Firmu /., ked to bude strielam sampanske… :slight_smile:

čo som písal do D1 LL VS DS že postačovalo upraviť cestu 1.triedy tak návrh gallery/image_page.php?album_id=145&image_id=17804
najskôr postaviť tunel zelený 2pruhy cca 1 km 15mil € po odklonení dopravy 1km červený tunel a úpravy na pravom brehu Váhu 1km 30mil € a upraviť 10 km za strečnom do žiliny cca 50mil € - 100 mil €
pred týmto úsekom je dostatok miesta na rozšírenie I18 po dubnú skalu cca 6km za 50-100 mil €
celkovo to vychádza na 150 mil € - 250 mil € a to sa bavíme že by tam bol súvisle 4 pruh čiže polovica z ceny D1 LL VS DS

je mi jasne ze by to EU nepreplatila ale ak za kazdych 10 e z EU fondov dame 9 do kasicky uz sme to mohli mat davno hotove

hnedou je ŽSR tunel ak sa nemýlim

Ten zeleznicny tunel mas zle. Zeleznicne tunely su dva a zbiehaju sa niekde tam kde sa stretaju zelena a cervena ciara

Este ti tam chyba majetkove vysporiadanie Nezbudzkej lucky, dve sikme krizovania Vahu (spolu cca 500m - 1km mosta stoji asi viac ako 1km cesty), dalej o tom dostatocnom priestore na rozsirenie po dubnu skalu mam vazne pochybnosti goo.gl/maps/AF7xl. Podotykam, ze za zvydodlami je 5m zraz a dole zeleznica.

Takze ked to vsetko spocitame sme na urovni, ze za trochu menej penazi postavime zlataninu namiesto seriozneho riesenia. Dakujem, neprosim.

m2 mosta stoji cca 1200 € s DPH takže do 20 mil € (1000mx14m š = 14000m2x1200 16,8mil€ ) ja počítam 30mil € a to neviem či som neprestrelil šírku 14m možno iba 10m . ja som to počítal aj s DPH a pozerám že 338mil € je bez DPH takže 405mil €stojí D1 LL-VS-DS a ja mám náklady dosť prehnané 150-250mil € takže reál koľko ? 100-200 mil € ?
ale nie všade sa musí ísť smerom na Váh môže sa spraviť aj zárez goo.gl/maps/Lhgvd kopce po ľavej strane smerom na žilinu pred navrhovaným tunel nie sú extra vysoké kolmé atď

ten zarez tam ma asi 10m. po rozsireni bude mat asi 15m. nechce sa mi pocitat, kolko m3 zeminy to je, kolko € by stalo odtazenie, kolko by stalo zabezpecenie.

Ale jedno viem. Tato cesta patrila a patri k najfrekventovanejsim v republike. Platilo do za komunistov a plati to aj teraz. Keby bolo jednoduchsie riesenie tak uz je davno spravene. Kedze doteraz spravene nebolo jednoduchsie riesenie ako Visnove neexistuje. A druha vec, chod sa niekedy prejst na stary hrad. Tam si sadni na skalu a pozeraj chvilu do toho krasneho udolia a povedz, ci ho chces znicit nejakou stvorprudovkou. Ja to nechcem. A preto nechapem ludi, co si vedia predstavit dialnicu tu, alebo v koritnickej doline.

Predpokladám, že tento návrh je stále len náhrada za Višňové. Myslíš, že tvoj návrh by bolo len rozšírenie pôvodnej cesty, alebo tam chceš viesť dialnicu?

Ak tam chceš mať dialnicu, tak musíš nechať i pôvodnú cestu a to sa ti tam rozhodne nezmestí. Pôvodná cesta musí ostať, nemôže byť nahradená dialnicou - je tu pre potreby výpadkov na dialnici, potrebuješ cestu pre pomalé vozidlá - traktor na dialnicu nesmie. atď …

Ak chceš len rozšíriť pôvodnú cestu a nechať ju ako I/18, tak to pôjdeš po D1 z Bratislavy, pri Žiline zídeš z dialnice na cestu 1. triedy a potom budeš pokračovať opäť po D1? Nemáš pocit, že D1 by mala byť súvislá?

nemám problém s diaľnicou ale pre SR postačuje aktuálne moje riešenie diaľnica môže byť ale až keď sa vyťaží potenciál ciest 1.triedy . môj návrh je čisto len ako riešenie cesty 1.triedy tak aby postačovala pre horizont 20 rokov. čo sa týka toho výrubu tak Doprastav teraz stavia Zbojská - Tisovec 4,5km za 6,8 mil € tiež je sú to len výkopy zeminy a rozšírenie a podľa mňa môžem povedať že rozsah je podobný . ja som počítal 50 mil € čo je zjavne tiež prestrelené ale budiš tam robia len 2 pruh možno 3 pre pomalé vozidlá .

čo sa týka jednoduchosti riešenia poviem to tak že do diaľníc sa investuje preto lebo do toho dáva peniaze EU a ako som už písal ak máme dať za 10 e z EU fondov 9 e do spoločnej kasy tak kašľať na také diaľnice . prečo asi nechce EU financovať ostatné úseky keď vidí že frekvencie sú len naoko prípadne ich nemáme šancu prekročiť viď obchvat BB 10 000 aut za deň smiešne - preto to išlo cez PPP .

Všade vo svete sa budujú cesty až po prekročení kapacity nie ako tu že si myslíme že budeme mať takú premávku.

EU to možno pochopila keď dávala ťažké peniaze na diaľničné projekty z nikade do nikade napr.Grécko alebo Španielsko a prd z toho iba problémy

otázka na záver kedy je strečno najviac vyťažené ?
v piatok o 16 00 smerom zo ZA a pondelok o 7 00 ? blava ide domov / do prace ? zápchy v určitý čas a miesto sú bežné všade a stavať diaľnicu kvôli piatku a pondelku / nedeli je smiešne .

jednoducho spraviť mimourovňové križovania a je po probléme žiadne zápchy atď veď to je to prečo sú všade zápchy .

keď nad tým rozmýšlam vo Zvolene dokončili mimoúrovňovú križovatku kde bola hustota 35 tis áut za deň pôjdem to pondelok pozrieť ako to pomohlo myslím za 10 mil € ?

pre SR zatiaľ lacné a efektívne riešenia :slight_smile:

Skusim uvazovat nahlas podla teba
Ak by sme vsetky cesty I triedy, kde je velka intenzitamali rozsirit na 2+2 dlho by sme vobec nepotreboval D alebo RC (Tieto varianty stavali komunisti a dopadlo to ako ceta BA-PK alebo BB-krizovatka na Harmanec a Donovaly) 50 v obci a podobne.
Ak by sa rekonstruovala cesta I/18 podla vzoru Zbojska -Tisovec a bolo by treba uplnu uzavierku dopravy cez Strecno - myslim ze z touto variantou nikto nikdy neodsuhlasi, znamenalo by to uplny kolaps dopravy v regione
Ak by sa najskor postavil tunel Vysnove a az potom zacla robit rekonstrukcia I/18 s tym ze by sa pocitalo aj z rekonstrukciu zeleznice na 200 km/h, ok mozeme ist do toho ale vznikne otazka ake intenzity po dostavani tunelu na I/18 ostanu a ci bude vobec nutne robit rekonstrukciu I/18

Co sa tyka casoveho hladiska, ak by sa robila Reko I/18 bolo by treba robit EIA/UR/SP toto bude trvat dlhsie ako samotna vystavba tunela takze myslim ze z uvahou Reko I/18 pred dokoncenim tunela vysnove z akehokolvek pohladu je nerealne

Toto moj nazor na I/18

ale ved ja viem že teraz je už neskoro plakať nad rozliatym mliekom LL-VS-DS sa ťahá už pomaly koľko 8 rokov ?
a v mojom návrhu nevidím žiadne odstavenie premávky len obmedzenia počas výstavby - minimálne !
ja som to len povedal v súvislosti s tým že sme už mohli mať dávno iné riešenie za polovicu peňazí .
cestu BA - PK nepoznám vyťaženosť ale BB - Harmanec poznám a zápchy tam nie sú akože to že musíš ísť 50 tak je normálne na diaľnici v meste máš tiež iba 90 , bb harmanec časť jakub/ uľanka je špecifický tam by si musel odkúpiť všetky domy popri ceste keďže je to len cesta chodník a hneď domy .
a tá 50 sa dá vždy odstrániť mimo úrovňovým križovaním → vždy lacnejšie ako diaľnica .

Ja neviem, či na to dobre pozerám, ale ak sa tu porovnáva Strečno s Harmancom, s tým, že pod Harmancom zápchy nie sú, tak to je porovnávanie intenzít 25 tisíc a cca 3200, ak sa na sčítanie 2010 pozerám správne. Alebo Donovaly kde to bolo asi 7000.
ssc.sk/sk/Rozvoj-cestnej-sie … y-kraj.ssc

Každopádne realisticky sa tým návrhom ani nemá zmysel zaoberať, ani keby nebolo “neskoro plakať nad rozliatym mliekom”.

Takže ty tvrdíš, že okolo Strečna je doprava v podstate v pohode? Predpokladám, že to si videl z vlaku, keď bol v tuneli a žiadne auto tam nebolo, že? Môžem ti potvrdiť, že občas je tam hustejšia premávka i o polnoci, v bežný deň. Nemyslím víkendové sťahovanie národov.

K eurofondom - nespájaj naše poplatky do spoločného EU rozpočtu s eurofondami. To sa potom Košice môžu ohradiť, že musia platiť na Bratislavu, kam sa tým dostaneš? Navyše ak to chceš skutočne počítať, tak si do toho zarátaj bezcolný prístup našich výrobcov na západný trh, to je obrovská vymoženosť, ktorá sa určite vyplatí. Bežný člen EU nedostáva nič, len platí. My máme možnosť byť v klube a dostávať časť peňazí späť.

najskôr si treba prečítať aj vyššie nie len posledný príspevok …
čo sa týka harmanca mi sme sa bavili o úseku BB - Harmanec kde je 3 pruhová cesta s 50km / h denný transfer podľa ssc úsek 90663 15 tis áut . tj úsek dedín jakub a uľanka
realisticky som sa zamýšĺal nad všetkými diaľnicami na SVK a ich výstavbe ja som to len navrhol pri D1 LL-VS-DS kde už mohla byť postačujúca cesta nebyť eurofondov a stavať to podľa mojho návrhu … veď sa to naťahuje 8 rokov !!!

čo sa týka tých peňazí ak ich nebudeme čerpať poriadne myslím od roku 2015/16 už ten pomer nebude 10 ku 9 ale 10 ku 11 takže ako sa nám oplatí tá EU keď budeme mať h*vno a len platiť ukrajine diaľnice ?

Myslím že je choré hľadať alternatívy tam kde je nie pochýb o nevyhnutnosti D alebo R. Neschopnosť politikov a im podriadených spoločností (resp. ich manažmentu) treba trestať a nie hľadať ako to “poriešiť aby bolo”.
Základný kameň stavby bol položený ak sa nemýlim v roku 1998, za tie roky to mohlo byť vykopané pomaly aj ručne, a nepochybujem že za nerealizovanie tohto úseku sú vo veľkej miere zodpovední práve politici.

Dobre si to vysvetlil. Ja som myslel, že do EÚ sme šli kvôli niečomu inému. A ono to bolo vlastne kvôli dialniciam, ktoré sú nakoniec nevýhodné. Mali sme ísť radšej k Rusku …