I/18 - úsek Žilina-Dubná skala

No, nakoniec to dopadne tak ako sme chceli - urobi sa 2+1 resp. 1+2 na tych usekoch, kde sa to da takmer bez bagra, priroda sa nicit nebude a vsetci budu spokojni…

Kiez by… pride mi divne, ze chcu vyclenit peniaze na to, co vedia, ze takmer ziaden uzitok neprinesie

Ja dufam, ze to bude tak…

Nechcime to ale zakriknut…

Dnes 1 km cesty I. triedy stojí cca. 50 mil. SKK. Na úplnej rovine bez vodných tokov a iných prekážok. Čokoľvek, akákoľvek menšia prekážka a už to ide do miliónov. Takže na takomto úseku rozšíriť existujúcu cestu na dvojnásobok kapacity je naozaj reálne, že čo meter, to milióny SKK.

Ono je to pekné. Ja som na SVK nebol a keď som sa vrátil, už je zase ticho k tomuto návrhu. Pričom ja som dávno hovoril, že by bolo vhodné cestu rozšíriť ešte pred výstavbou D1, nakoľko po D1 už sa to rozširovať nebude.

Viedli by tu 2 dobré cestné tepny, spolu miesto 2 pruhov až 8 pruhov. Jasné, už dnes sú potrebné 4, ale kapacita by bola vyriešená, aj kvalitná paralelná cesta v prípade potreby.

stale si osobne myslim, ze rozsirovanie tohto useku na 2+2 je doslova barbarstvo.. ale bo co uz … na slovensku je to tak ..

plny suhlas, navyse rozsirovanie bude tiez istu dobu trvat, a tak tych par rokov, ktore este nebude spravene Visnove nie ze zlepsi, ale zhorsi. Kludne by stacili tie najmensie upravy pri zosuvajucich sa svahoch a tam kde sa da tak premalovat na 2+1

Aj ja 100% suhlasim s tymto nazorom. Jedine co mozme dufat je, ze napokon “dakto dostane rozum” a spocitaju si 2+2 (obrazne).

Prečo barbarstvo :question: :unamused:

Veď sa len zasiahne trošku do hôr. Nič enormné. Barbarstvo budú zárezy v rámci diaľnice. :wink:

dialniciar, to nebude troska, ale dost.. kazdy kto tadial isiel, vie ze to bude zasah ako svina.. vsak aj teraz stoji velka cast tohto useku na estakadach a to je len polprofil ..

Na estakádách toho zatím moc není, ale na dost dlouhých úsecích jsou to zářezy do prudkého svahu, kde případné rozšíření bude nejen velmi nákladné, ale také velmi viditelné.

Bude to zásah do skál, ktorý sa aj tak musí spraviť poriadne, aby neohrozoval súčasnú cestu I. triedy. To zase vie každý odborník na cesty. A popri tom je jednoduché spraviť tam, kde to bude možné (ŽP, technicky v pomere k financiám) aj 2+2 pruhy. Navyše to, čo sa robilo v úpravách teraz, to bol len zlomok, lebo nebolo dosť financií, ale už hrozilo, že o rok by sa musela cesta zužovať dopravnou značkou.

Na tomto mieste má jednoducho prioritu doprava. A tak musia skaly a hory ustúpiť. Zárezom, tunelom a padnú aj lesy a vznikne širšie hrdlo pre cestu, diaľnicu a železnicu. Toto všetko tu musí byť a musí to byť širšie. Okrem toho sa vytvoria biokoridory a presypané tunely.

Zbytočne sa tu bojíte o prírodu, ak by ste ju tu chceli chrániť, tak by tu nesmela byť dôležitá cesta … a železnica.

Zbytocne sa hadat okolo 2+2, kedze o tyzden to moze byt uplne inak…

na estakadach alebo poloestakadach je na tomto useku vyse 3 km cesty :wink: nielen pri zel. tuneli Strecno 1 ale aj pri druhom tuneli. Jediny usek, kde to bude “v pohode” je usek okolo meandra :unamused:

Nehádame sa, vymieňame si názory. :wink:

Ja osobne viem, že sa tomu venujú odborníci v:

SSC
VŠ stavebné v BA, UA
VŠ dopravná v ZA
Výskumný ústav dopravy v ZA

Takže možno politik rozhodne inak, ale projekt je to z hľadiska odbornosti viac ako zaujímavý. Tak prečo si o tom nepopísať :question: :wink:

Jasne, plamenne konverzujete :slight_smile:

ako projekt moze byt zaujimavy, ale pripada mi to skor len na diplomovku nie ako realna vystavba, kedze sa bolo treba pustit do Visnoveho co najskor a neprznit prirodu kvoli (dufam) docasnym rieseniam…

Na to, aby sa pretrpel sucasny stav podla mna uplne satci 2+1 (1+2) na vybranych usekoch s minimalizovanym zasahom do prirodnych kras…

ja skor lutujem ludi, ktori budu tadial prechadzat pocas rozsirovania :unamused:

Tam by musela byť obchádzka rádovo 1/2 dní v roku a rozširovanie by trvalo 1,5 roka. :bulb: Takže ľutoval by som skôr tých, čo bývajú v blízkych obciach, kadiaľ prechádza doprava, ak sa na hlavnom ťahu stane dopravná nehoda. :bulb:

Cez stavebné práce sú vždy zdržania … to je normálne.

Ak by sa rozšírila cesta dnes, v r. 2009 je to super. :stuck_out_tongue: A môže sa začať stavať diaľnica. A stále nerozumiem, akej prírode by to malo uškodiť. Hovoríme o pár desiatkach metrov na každú stranu, pričom tu sa prírode poškodilo už keď sa tu postavila vôbec nejaká cesta, železnica, ťažký priemysel. :exclamation: Navyše, akýkoľvek stavebný zásah znamená poškodenie ŽP, aj tunel dokáže uškodiť, … viď Branisko a problémy so spodnou vodou.

eia.enviroportal.sk/detail.php?a … juhovychod

čítanie na dobrú noc - I/18 (2+2) ponad Vodné dielo Žilina :slight_smile:

Cesta I/18 mala k 1.1.2006 podľa údajov SSC dĺžku takmer 354 km.

ortofotomapa useku od KIA po zaciatok useku ZA - dubna skala…

dialnice.info/album_page.php?pic_id=3191

len ma prekvapuje, ze to tiez nebude na 2+2 .. resp ten most ..