I/18 - úsek Žilina-Dubná skala

Pri tejto príležitosti by mohli vybudovať odbočovacie pruhy na tie truck parkoviská, ktoré tam sú. Keď tam chce kamión odbočiť, musí takmer zastať priamo na i/18 a to v podmienkach a intenzitách, ktoré tam panujú znamená okamžite stojacu kolónu. Navyše sú tieto úkony extrémne nebezpečné, keďže sa tam jazdí relatívne rýchlo. Každú chvíľu to tam niekto neubrzdí, pokrčí plechy a v ZA z toho skolabuje doprava. Či to už chcem príliš? :slight_smile:

Fíha … vážne ja som si to všimol až teraz že to je iba C11,5 - to sú mi zmeny - to ale znamení že nejako to 2+2 cez Strečno pokrivkáva :sunglasses:

inak celkovo sa mi to zda byt “kusok” nedomyslene ..

lebo to bude 2+2 usek okolo kia.. prechadzat do 1+1, kruhac a za tym hned divna MUK na obchvate gmelian … 1+1 strecka.. a potom 2+2 az po dubnu skalu ..

osobne si myslim, ze obchvat gbelian sa mal napajat na juzny pripoj kruhaca ( aj ked by tam bol velmi lomene napojenie .. a priebezny mal ist ako planovane 2+2 na 2+2 most …

nieco ako som nakreslil tunak :slight_smile:

dialnice.info/album_page.php?pic_id=3198

je zbytocne mat 2 krizovatky tak kratko po sebe ..

Samozrejme, že máš pravdu. Tam by som to konkrétne premaľoval aj za cenu spomalenia, ale by sa vytvorili bezpečnejšie podmienky.

Inak, ak by aj tam bolo 2+2, tak potom neviem ako by sa tam odbáčalo, to už len naozaj aj nejaké nadjazdy alebo by sa tam tie parkoviská zrušili.

Ak by tam bolo 2+2, minimálne jedno z tých parkovisiek by padlo…

Profesionálna úroveň:

2+2, 2x parkovisko. Jedno len pre kamióny, jedno len pre osobné autá. Na obidve dosah z oboch strán. Ale to je tiež len sci-fi tu na Slovensku.

Miesta je tam na to požehnane, ale u nás sa niečo podobné fakt nestane. Ale ak si dobre spomínam, truck parkovisko bude niekde na úseku D1 LL-Višňové…

Áno, tam by malo byť.

Chcel by som sa posunúť na tomto úseku za Strečno, čo je asi komplikovanejší aj nebezpečnejší úsek. Ak sa táto cesta rozšíri na 2+2 (v čo ako Vrútočan dúfam), najťažší úsek mi pripadá južná strana Domašínskeho meandra (strmé skalné zrázy, z druhej strany Váh). Prečo sa tu neuvažuje o tuneli (zatiaľ trebárs pre jeden smer)? Koľkokrát je drahší tunel ako komplikovaná výstavba cesty (komplikovanejšia ako D3 pred Strážovom? Podľa mňa to nebude viac ako 5x a daný tunel by cestu skrátil 4-5x. Kde je problém?

problem je tam ze moze byt dialnica a netreba rozsirovat nic. je mozne najskor rozsirovat ale to je tiez komplikovane a zasah do ZP a je mozne urobit aj tunel ako pises ale to uz sa len tazko odovodni visnove. min. ciastocne rozsirenie uz davno mohlo byt s tym ze na najuzsich miestach by to bolo 2+1 pruhov. lenze to by pravdepodobne znamenalo ze min. na najblizsie roky by sa priepustnost zvysila natolko ze by 20 mld. tunel s nadvaznymi usekmi tunel bol zmietnuty zo stola. velmi podobny scenar ako BB s R3 :wink:

Myslím, že ide najmä o peniaze, pohľad, že cestný tunel nemôže byť z princípu, je asi chorý. Ak sa má tu robiť 2+2, bude to komplikované, drahé, zhyzdí to prírodu (nie je Domašínsky meander nejako chránený?) a doprava počas výstavby bude paralyzovaná- vlani tu len niekoľko dní sanovali skalnú stenu a MT-ZA cez deň bol neprejazdný. Stále sa bavím o variante, že toto bude skôr ako tunel Višňové- Dubná skala

Skôr to nebude z finančných dôvodov, SSC nedisponuje toľkými financiami. :wink:

Diskusiu k novým tunelom mimo diaľničnej sieti prosím sem: dialnice.info/viewtopic.php?t=3715 :wink:

to akože tam chceš vopchať úžinový variant D1 v parametri D26,5/120 ? fiha
.
ono celé rozšírenie je hlúposť a vyhadzovanie peňazí na nejaké riešenie ktoré bude platné cca 2-3 roky

Jestli na to nedisponuje SSC financemi, tak se musí ministr Vážny postarat o dotaci na tuto stavbu, jinak jeho snaha o kvalitní spojení BA-KE do 2010 vyjde v niveč.

Ale, ale … príprava novej cesty alebo takéto rozšírenie trvá min. 3 roky. :arrow_right: pozemky, projekty, štúdie, povolenia, finančný plán a nakoniec sa môže niečo začať robiť. Vážny má čas, vláda si vytvorila široký priestor na manévrovanie. Buď bude PPP a bude D1 Višňové realizovaná od r. 2009 stavebne alebo to krachne, vláda bude mať dostatočné financie a začne realizovať rozšírenie cesty na 2+2. :bulb: Toto rozšírenie sa totiž naďalej pripravuje, podobne ako cesta I. triedy BA-SC a preložka Donovál. Ide na to v r. 2008 cez 280 mil. SKK. :bulb:

2-3 roky. to je tvoj nazor. co ak nebude ziadny 3. balik a okolo 2015 uz bude I/18 skutocne kolabovat. to su podla teba 2-3 roky ?

rozsirenie na 2+2 je konina .. ako sme to tu uz X krat spomenilu, lokalne rozsirenie na 2+1 resp 1+2 podla podmienok by velmi vela poriesilo …

aj rozsirenie na 2+2 je mimo tej uziny uplne v pohode.

Podle mě je to zbytečná stavba - pokud se postaví LL-DS, odvede největší množství tranzitu i kdyby byla na 1/2 profil. Intenzita klesne pod kapacitu, navíc je to dobrá silnice.

akurat ze spomaly sa dalsia vystava D a RC.