I/18 - úsek Žilina-Dubná skala

Ale tu nie je bežná premávka. :bulb:

V sobotu som videl ako sa dva cyklisti tade valia. Keďže bola sobota, tak nič vážne sa nedialo. Toto obmedzenie bude nutné.

Úsek je na oko pekný, povrch vynikajúci, no opticky sa javí úzky. Ak sa budú vodiči sústrediť na jazdu, dá sa to (aj pre tých menej odvážnych)… Možno sme si zvykli za jazdy telefonovať či robiť iné nesúviace veci, čo na tomto úseku nie je vôbec bezpečné, ale aj tak si myslím že bude prínosom a nielen tu. A keď sa nerozbehne PPP3, tak naozaj budeme musieť akceptovať rozšírenie o jeden pruh na úsekoch kde to bude možné a zaplatiteľné, lebo do 2015 sa pravdepodobne peniaze nenájdu a keby sa aj našli, tak financovanie bude rozdelené na min. 5 skôr 7-10 rokov.

Ak sa nerozbehne PPP na Višňové, zostane 2+1, ale bezpečnosť sa tým nezaručí.

Odkedy je tam 3-pruh, šiel som tadiaľ len pár krát a vždy som pri tom zažíval také zvláštne chvenie a občas aj nevšedné zážitky:
Na tom dvojpruhu sa jazdí cez 100 a to je v zatáčkach celkom ródeo
Chlapík ide takto obehnúť kamión (časť pod Strečnom), ale ten v zatáčke ide návesom na čiaru a tak chlapík zdupne brzdu a máme všetci za ním na mále. Potom ide ešte minútu v ľavom pruhu za tým kamiónom, lebo si nie je istý, či “môže”…
Ďalší kamión pri konci atrakcie v 1-pruhu, šiel tak 80, takže pohoda, lenže tam boli nejakí cyklisti a on v poslednej chvíli asi získal dojem, že ich tak zabije, tak začal brzdiť, čo to dalo, až na 40
Osobne si myslím, že celé zrýchlenie (moja skúsenosť je, že nastalo) a zvýšenie priepustnosti je spôsobené najmä odstránením nezmyselnej 60-ky na meandri, kde úplne stačil zákaz obiehania. Teraz je to tam obojsmerne prakticky užšie a nebezpečnejšie a už je v poriadku 90-ka? To čo je za logiku?!
Teda ak by sa namiesto 3-pruhu len zrušila tá 60-ka, myslím, že efekt by to malo podobný… a zdarma.

Takto je to ale zasa zábavnejšie (kým nenabúraš do niekoho, čo to pred Tebou nezvládol)… a sranda musí byť! :smiling_imp:

A ak sa PPP rozbehne, 2+1 nezostane?

Myslím, že skutočné dostavanie prepojenie ZA-MT cez tunel Višňové na D1 akýmkoľvek spôsobom (mimochodom - neverím, že sa toho dožijem) spôsobí taký úbytok premávky ZA-MT pod Strečnom, že sa trojpruh zrejme dá do pôvodného stavu, ktorý sám osebe nebol zlý, nebyť toho, že sa to postupne stáva nepriepustné…

Nie, nezostane. Aj kvôli tomu, že tie sanačné práce na skalách, ktoré stáli temer 400 mil. SKK ešte minulý rok vydržia do 2014, keďže tu sa tá hora jednoducho zosúva.

Eltwarg: ďakujeme za postrehy. :wink: Hlavné je, že keď som to tu písal ja, tak sa všetci do mňa obúvali, že trepem. :angry:

Mám ešte 1 postreh - niekto tu spomínal, že narátali len 20 000 a nie 45 000 áut a podobne, kvôli nejakým denným normám.
Ok, ale ZA-MT je aj a najmä o jazdení do práce a z práce a to sa časovo tlačí do okna okolo 8mej ráno a 16tej popoludní.
Ja mám kolegov, ktorí si posúvali pracovnú dobu, lebo nechceli tráviť život pod Strečnom každý druhý deň v stojacej fronte.
Iní zasa prešli na vlak. No jasné! Treba chodiť vlakom - je to ekologickejšie… Prípadne zaviesť nejaký lodný spoj, asi najskôr nejakú megaplť, heh.

Nemám nič proti, ale skúsme sa ešte zamyslieť: Čím to vlastne je, že každé ráno ide “pol MT” do ZA za prácou?
No predsa tým, že tá ich práca sa do MT nedostala, lebo nemala kade (česť výnimám, viď ten kruháč na ceste MT-Súčany, heh)!
Sa mi nezdá, že by Turiec bol nejako neosaditeľný nejakými priemyselnými parkami - vyzerá to tam ako rozsiahle vysušené jazero.
MT má strojárenskú tradíciu, ale KIA je na poslednom voľnom kúsku zeme pri ZA, lebo Kórejci uverili, že diaľnica do ZA do roka bude.

Diaľnice sa stavajú pre tie mestá, čo sú po ceste a 60 000 ľudí len priamo v MT ostáva proste odrezaných… a to je proste haluz!

Nedávno po dlhšej dobe som išiel týmto úsekom a prekvapilo ma aj to, že tú 60tku zrušili. V podstate bola viacmenej zbytočná, beztak som mal pocit, že ju väčšina neakceptuje.

Osobne povazujem cyklistov na väčšine slovenskych ciest 1. triedy za dobrovolnych darcov organov pri hustote premavky aka je a kvalite tychto ciest.

Otázkou je, kolko % z terajšej premávky na I/18 sa presunie na D1.

Tak pri tejto otazke by hapkal aj Palcak :smiley:

Vsimol som si, ze minimalne na jednom mieste je ten zlty deliaci pas preruseny. Vie niekto, na kolkych miestach presne?

Je to na vyjazde z parkoviska na hranici okresov, zrejme sa tam otaca cestarska technika.

Nie len to, ale Teplička je bližšie Nošoviciam ako oblasť MT a pre spojenie s Hyundai-om v CZ by im diaľnica pod Strečnom moc nepomohla. Dokonca diaľnica do KNV bude skôr ako do MT. Mali to dobre zrátané…aj keď na to nevyzerajú.

imagebam.com/image/ccd88745976479

nadhera… pravy pruh prazdny, lebo su vsetci zoradeni v lavom ako husi a chudaci v protismere nemozu predbiehat, ani keby chceli

dalsie fotky: skyscrapercity.com/showthrea … 33&page=40

No ale tie pruhy nie sú veľmi stavané do šírky, ako vidím. :smiley:

maps.google.com/?ie=UTF8&ll=48.1 … 5&t=k&z=18

je nieco take aj na Slovensku?

3 pruhy, 2 hore kopcom, 1 dole kopcom. jedna ciara prerusovana, druha plna+prerusovana, takze dole kopcom mozes predbiehat, ak nic oproti nejde.

namoze byt nieco take na Strecne? alebo by to bolo skor kontraproduktivne?

Toto je použiteľné iba na dlhých rovných prehľadných úsekoch, na Slovensku si to viem predstaviť napríklad na tomto úseku I/18 :

maps.google.com/maps?q=49.01633, … 87461&z=14

Pri Strečne je cesta samá zákruta - zaviesť takýto trojpruh tam by bolo na verejné ohrozenie.

Súhlasím s Nevedkom, že pri Strečne by to v praxi bolo nebezpečné. Videl som to napríklad tiež v Anglicku (Cornwall) a fungovalo to v pohode, ale bolo to naozaj len na dlhých prehľadných rovinkách, aj to nie na všetkých.