podobne nieco je casto aj v rakusku, ale presne je to na dlhych temer uplne rovnych cestach…
napriklad aj pokracovanie S3 v rakusku je riesene na rovine podobne ako strecno t.j. raz 1+2 a raz 2+1 s tym ze v strede su dokonca NJ profily ..
podobne nieco je casto aj v rakusku, ale presne je to na dlhych temer uplne rovnych cestach…
napriklad aj pokracovanie S3 v rakusku je riesene na rovine podobne ako strecno t.j. raz 1+2 a raz 2+1 s tym ze v strede su dokonca NJ profily ..
Podľa mňa je chybou, že ľavý pruh je priebežný a pravý je značený ako pruh pre pomalé vozidlá, takže keď idú v ľavom dostatočnou rýchlosťou (koľko je to na ceste 1. triedy? Na diaľnici je to 80 km/h, ak sa nemýlim), tak nemusia ísť v pravom.
hm, je niekde v zakone definovany pruh pre pomale vozidla? ja som si myslel, ze mimo obce je vzdy povinnost pouzit pravy pruh, aj ked je na trojpruhu lavy pruh priebezny…
Našiel som to vo vyhláške 8/2009 Zb.:
“K značke C 22c:
Značka Zvýšenie počtu jazdných pruhov pre pomalé vozidlá (č. C 22c) označuje v smere jazdy prídavný jazdný pruh určený pre vozidlá, ktoré svojou pomalou jazdou obmedzujú alebo by mohli obmedziť ostatné vozidlá.”
Z toho mi vyplýva, že pre vozidlá, ktoré idú dostatočne rýchlo (max. rýchlosťou na danom úseku povolenou), tento jazdný pruh nie je určený, a majú teda ísť v zostávajúcom pruhu, resp. pruhoch, v našom prípade v tom ľavom.
Typicky sa prídavný jazdný pruh pre pomalé vozidlá používa pri stúpaní na diaľniciach, kde niektoré vozidlá, napr. kamióny, nemôžu dosiahnuť minimálnu povolenú rýchlosť.
Pardon, je to samozrejme vyhláška 9/2009 Zb.
aha vdaka, ani som nevedel ze existuju vyznamovo odlisne znacky c22c a c22a ( hakom.sk/?run=product&categorieId=7 )
potom to naozaj nie je dobre riesenie, kamion iduci 80-90kmh teda teoreticky moze zostat v lavom pruhu
Ja mam skusenost ze zatiaľ ma nikto neobmedzoval v rychlosti pod strecnom ani ja som neobmedzoval vacsinou su tam zaradene aj vozidla v tom akoze pomalom pruhu co dosahuju maximalku tam teda 90
Viem ze tam nesmu obiehat kamiony takze vlastne tam vlavo ani nemaju co robit.A okrem toho je pravy pruh sirsi takze sa hodi skor pre kamiony
Jazdím tade, ale doteraz som si nevšimol, že to je pruh pre pomalé vozidlá - a je! Teda!
Ale to je vlastne jedno…
Z toho mi pod Strečnom vyplýva, že pre vozidlá idúce max. rýchlosťou na danom úseku povolenou tento jazdný pruh určený stále JE, lebo ak by ste fakt chceli prejsť celý úsek v ľavom pruhu LEN 90-kou, budú vás niektorí obmedzovaní/obmedzení jedinci obiehať aj po tom širšim pruhu sprava a pritom Vám ešte niečo ukazovať cez okno…
Zažil som to a nešiel som vľavo tou 90-kou sám, ale v špalíre asi 10-tich osobákov a poctivo som čakal, kedy sa mi kto uhne.
Teším sa na zimu. V zime tu nebude 2+1, lebo to cestári nebudú mať ako udržať. Vivat Fico …
Fakt..
Áno, to je fakt … … technologicky sa to udržať dá, ale nie sú na to zdroje a nesmela by byť v strede tá plastová zábrana, lebo inak sa zničí. Ale ak máš niečo k veci konkrétne, rád si prečítam niečo odbornejšie.
To bolo len citoslovce suhlasu. Nenapadlo ma zimne obdobie, sam som zvedavy.
To bolo len citoslovce suhlasu. Nenapadlo ma zimne obdobie, sam som zvedavy.
Aha … už som na teba precitlivený, sorry.
Ale ja sa priznám, že mňa to tiež nenapadlo a to som cez 10 rokov robil cestára, hoci v Kanade, ale predsa … … toto som sem napísal, lebo som debatoval so známymi zo Žiliny, že na toto sa akosi “pozabudlo” a teraz musí ZA VÚC pripraviť plán údržby takto rozšíreného úseku.
Chces povedat, ze cez zimu budu musiet odstranit stredovu zabranu a premalovat naspät na 1+1? Preco sa to neda udrziavat v sucasnom stave?
Premalovat asi nie, ale viem si predstavit, ze sa ta zabrana presunie do stredneho pasu.
Chces povedat, ze cez zimu budu musiet odstranit stredovu zabranu a premalovat naspät na 1+1?
Nie, to som tým nechcel povedať. V zime tam bude 1+1, resp. tie dvojpruhy nebudú zjazdné v prípade horšej zimy na 2 pruhy, ale na jeden širší.
Preco sa to neda udrziavat v sucasnom stave?
… toto je ako keby som sa ja opýtal, že prečo má NR SR 150 poslancov ?
Neviem, ako to mám v jednoduchosti povedať. …
Na udržanie dvojpruhu na diaľnici treba min. 2 (ideálne 3) pluhy vedľa seba. Tu nie je priestor v strede cesty. To znamená, že sa tam bude hromadiť sneh. A ten sa nedá s pluhom odstrániť, pretože tie kopy snehu na ten plast budú pôsobiť deformačne a pluh by mohol tieto plasty vážne poškodiť (to v prípade zvodidiel nehrozí a na diaľnici je preto stredový deliaci pás alebo idú 1/2 profily v inej nivelete aby sneh prepadával). Vzhľadom na to, že toto nie je štandardný horský priechod a nie sú tu stúpajúce jazdné pruhy, tak nie je ani pri skalnom masíve kam ten sneh dávať.
… no ako hovorím, niekto sa tu zapotí.
Riešiť by sa to dalo - solením a posypom, ale zase blízko ide rieka a ako vieme, účinné solenie sa tu nemôže zaviesť.
A použitie frézy si zase neviem predstaviť kvôli plynulosti premávky.
No ako hovorím, sám som zvedavý, čo ZA VÚC spolu so SSC vymyslia.
Ved mame Vyskumny ustav dopravny, nech nieco vyskuma. Mozno uz aj vyskumal a ma riesenie.
Fico navrhne to zakryt stanmi ako to bolo na letisku v BA…
Mne sa to riesenie tam paci - kludne mohli takto premalovat aj useky po Strecno a od MT po Ivachnovu, aspon na 2-3 km, aby sa potrhali kolony. Vsade porobili odbocovaky, dali plne ciary a potom sa robia kilometrove kolony. Cesta je takmer vsade dost siroka…