Z oznámení EIA vyplývá, že v současné siuaci můžeme zapomenout na označení R68. Al byl bych za označit celý tah alespoň jako I/68. Každopádně dobře je to, že se věci pohly kupředu. Budou-li dodrženy termíny, bude to pro tento region jedině dobře.
P.S. už chystám aktualizaci mapy trasy (viz výše), zanedlouho …
Proč naše vláda nepožadovala, aby se doprava mezi Nošovicemi a Žilinou uskutečňovala po železnici Nemuselo by dojít k budoucímu zaplavení silnice o další tísíce kamionů.
Jednoduchá odpověď bylo před volbami a za každou cenu chtěla tuto zakázku získat. O výhodnosti takovéto zakázky si myslím své, viz prosperující družstvo, které muselo ustoupit.
Ono mam pocit, ze Korejci nemaju akosi zaujem o kombinovanu dopravu. To ze sa musi vsade stavat o dusu, ich netankuje, dostali stimuly, postavia sa im dialnice, co viac si mozu priat??? Kde inde vo svete ako v CR/SR by im to spravili do takej mieri ritolezectva? Inac proti investiciam Korejcov nic nemam, za tie faux pas ohladom ciest si mozeme sami
Nicméně R68 je třeba tak jak tak, vždyt ve Vendryni je intenzita 22tis/den, coz neni uplne to nejpodstatnejsi, horsi je, ze ta cesta je temer porad pred obec.
Totalní kolaps nehrozí,totální kolaps se už projevuje!!! V době kdy začíná a končí pracovní doba firem v Třinci (hlavně denní směna) je úsek Jablunkov Třinec průjezdný pouze v koloně,pokud se stane nedejbože nějaká nehoda je tento úsek beznadějně ucpaný. Přitom řešení by bylo tak jednoduché,o pár kilometrů vedle postavit souběžně jdoucí silnici.V případě nouze by se provoz svedl na starou silnici. Jenže od tohoto řešení se odstoupilo již v zárodku,protože by bylo strašně drahé. Jednodušší je rozšířit stávající silnici která byla stavěna v dobách Marie Terezie,proinvestovat peníze a po nás potopa. Lidi ať se vypořádají s problémem sami. Hlavně abychom nepošlapali nějaké kopřivy,nevyhnali z pelíšků potkany,hraboše ,to by pak dělali ekologové mazec.To je další aspekt proč se nestaví,ale opravuje. Jde tohle dělat do nekonečna? Odpovězte si na tohle sami,než mě začnete kamenovat. Martin
Tybrďo 22tis/den? To máš odkud? podle mého odhadu je to tak jednou tolik a to jsem hódně při zemi… Jezdím tudy denně ráno do práce a odpoledne z práce. Přes obec Vendryně mi ukazuje tachometr 15Km/h (níž už neumí) …
Hmm jak to tak sleduji tak mám dojem,že Korejci neměli ani potuchy, že by mohli své výrobky převážet po železnici. Když oni jsou zvyklí na rikše,dvoukoláky a tady se jim nabídly kamiony(pro ně asi novinka)
Myslím,že by železnice velice ulehčila našim už tak přetíženým silnicím.
HDP a HNP Jižní Koreje a ČR (zas tak dobře na tom nejsou:-)) jsou srovnatelné. rozdíl je v nátuře - oni jsou akční (někdy až příliš, my konzervativní (někdy až příliš )
Než začneš soudit stylem “je to tak protože si to myslím”, podívej se na oficiální údaje, Sčítání 2005 z MRS kraje je tady: scitani2005.rsd.cz/html/1_mo.htm
Ve Vendryni to dela celych 20tis, v Jablunkove 16tis.
Na druhou stranu, jsou to pomerne vysoka cisla, prelozka je zadouci jako sul…
No vida tak aspoň na něčem bychom se shodli. Přeložení stávající silnice by opravdu bylo dobré řešení,zatímco oprava stávající silnice je levnější…
Jestli zvítězí zdravý úsudek nebo ekonomická rozvaha je asi polemika na delší povídaní. Vzpomínám si jak mi jeden projektant vytknul,že jsem schopen najít během deseti minut řešení ,zatímco tým dvaceti inženýrů na projektu pracovalo celý rok. Tehdy se jednalo o obchvat Mostů u Jablunkova,jak dopadl ten se můžete přesvědčít pohledem na letecký snímek,ale zaplaťpánbůh aspoň za tohle. O nějakém obchvatu však nelze hovořit,ale o přeložení stávající silnice ano. Kdyby to tehdy bylo pojato jako obchvat se vším všudy byla by obec Mosty u Jablunkova dneska poklidná turistická obec.
Jo ještě jednu věc bych rád zopakoval,ikdyž nemáme moderní železnici a nemáme silnice ve stavu takovém jako bychom je chtěli mít,máme zcela určitě o něco lepší dopravní spojení mezi vesnicemi jako je třeba Návsí a Nošovice na lepší úrovni jako někde mezi vesnicemi někde v Korei.