História trás a ciest na území SR

Niečo z histórie:

Našiel som takú zaujímavú mapu v atlase slovenských dejín ktorá má názov: Vývoj cisárskych ( štátnych ) hradských a poštových spojov. A cez Slovensko prechádzali do 16. a v 16. storočí 2 cisárske hradské

Viedeň - Prešporok - Senec - Sereď - Nové Zámky - Parkan ( Štúrovo ) - Ostrihom - Pešť

Viedeň - Prešporok - Senec - Trnava - Hlohovec - Topoľčany - Bojnice - Slovenské Pravno - Turč. Sv. Martin - Nolčovo - Ružomberok - Lipt. Sv. Mikuláš - Východná - Levoča - Široké - Prešov - Košice - Miškovec

a 2 uhorské kráľovské hradské

Strečno - Turč. Sv. Martin - Kremnica - Ostrihom - Pešť

Banská Štiavnica - Pešť

V 17 - 19 storočí pribudli

Tešín - Čadca - Žilina - Trenčín - Trnava - Prešpork - Viedeň

Turč. Sv. Martin - Žilina - Čadca - Tešín

Viedeň - Prešporok - Senec - Sereď - Vráble - Levice - Banská Štiavnica - Zvolen - Vígľaš - Halič - Lučenec - Turnaľa - Rožńava - Smolník - Košice - Vojčice - Sobrance - Užhorod - Kiev

Ružomberok - Zvolen - Levice - Ostrihom - Pešť

Rezsow - Svidník - Bardejov - Prešov - Košice - Miškovec

Pohronie ( pohronské železné hute ) Banská Bystrica - Kremnica - Levice - Ostrihom - Pešť

Stoličné a župné mestá cca 16 - 17 storočie:

Prešporok, Nitra, Trenčín, Zvolen, Turč. Sv. Martin, Lipt. Sv. Mikuláš, Košice

Ohľadom župných miest by som doplnil (podla stavu 1886):

Prešporok (Prešporská), Nitra (Nitrianska), Trenčín (Trenčianska), Zvolen (Zvolenská), Turč. Sv. Martin (Turiec), Lipt. Sv. Mikuláš (Liptov), Košice (Abov-Turňa), Lučenec (striedavo s Balašskými Ďarmotami - Novohrad), Rimavská Sobota (Gemer-Malohont), Šahy (Hont), Dolný Kubín (Orava), Zlaté Moravce (Tekov), Levoča (Spiš), Komárno (Komárno). A jedného casu aj MI ako centrum Zemplína.

RE: DEVIL

Ja som to spresnil v predchádzajúcom príspevku :slight_smile: 16 - 17 storočie

Na doplnenie ešte plus Ostrihomská a Užská zasahovali na Slovensko

V tom pripade by som doplnil minimalne Filakovo (pre Novohrad) a pre Hont Bansku Stiavnicu. V tychto zupach to bolo premenlive kvoli Tureckym najazdom tej doby. :sunglasses:

Pokial mam spravne info, tak pri stave CR+SR bol plan na R2 ako hlavny tah - to rozpadom federacie stratilo vyznam pretoze aj CR od toho ustupila a nezohladnoval tento stav na Slovensku hlavne mesto BA.

Co ma ale zaujima, … preco ma SR na cele VUC (Vyssi uzemny celok) zupana ale VUC je VUC a nie zupa :question: … toto nechapem. :unamused:

Takovou informaci nemám. R2 nebyla nikdy plánováná jako hlavní tah, vždy to byla D1, která byla plánovaná z Prahy přes Brno, Pováží a kolem Tater, Prešova až do SSSR. A u Trenčína se na D1 napojovala D61 z Bratislavy. :sunglasses:

R2 bola dolepená na dialničnú sieť na SK niekedy okolo roku 1996-8. Iná vec je že cez Starý Hrozenkov bola pôvodná trasa D1 Praha - Košice

Ciastocne R2 a potom trasa Holic-Trnava a dalej smer R1 a R2 s prepojenim roznymi smermi na sever aj juh a potom sever, ale pri vsetkych tychto variantoch sa vobec nezohladnovalo:

Umiestnenie hlavneho mesta SR a priemyselne oblasti SR.

A okrem toho sa stavalo uz vtedy - ako feroslav by staval, pravitko, ziadna logika, len pravitko a rovna vzdusna ciara, … to je aj ceska D1 Praha-Brno, ktora sa dokonca stavala len ako 2+2 a uz vtedy sa mala stavat ako 3+3 ale … a SR ma stastie ze D2 je rovna - ale nie je tam velka osidlenost. :wink:

To je asi preto, že župan je hovorový názov. :slight_smile: Oficiálne je predseda samosprávneho kraja.

Nemas pravdu - na cele je predseda samospravneho kraja = VUC, ale je to zupan. Nie je to kraj, kde je na cele jednoznacne prednosta KU. Ja uz som si to zistil od Dy. :wink:

Na české D1 Praha - Brno je patrné, že její výstavba začala v r. 1939. Od r. 1950 byla výstavba na téměř 20 let přerušena a pak se dostavovala víceméně v původní trase. Kdyby byla projektována podle dnešních kritérií, zřejmě by se stavěla nejen jako 3+3 ale také k Jihlavě severnější trasou kolem Kolína , Kutné Hory a Havlíčkova Brodu, takže by sice byla o cca 15 km delší, ale lépe by zajišťovala dopravní obslužnost území.

Nemas pravdu ty, Adaios. tr3mp ma pravdu, zupan nie je oficialny nazov funkcie, ale hovorovy na zaklade historie.

15 km je v tomto pripade zanedbatelna obchadzka. Stale je to v podstate “vzdusna ciara”. Ine by bolo ak by dialnica bola trasovana ako Praha-Ostrava-Brno.

Tak som si dal tu pracu a pozrel som si zakon 302/2001 Z. z. ako aj jeho upravu na r. 2006 a je to tak ako napisal tr3mp co znamena ze SR sa cleni na samospravne kraje a na ich cele stoji predseda samospravneho kraja. Slovo zupan v zakone nie je co znamena ze to je len ludove pomenovanie. :wink:

Doma som vyhrabal staru automapu z r. 1948
dialnice.info/album_page.php?pic_id=1996
Zaujimave, ze cestna siet je v podstate ta ista ako dnes. Dokonca vyasfaltovane su hlavne useky dnesnej D1, D2, D3 a R1 :slight_smile:

Skvelá mapa :slight_smile: … treba sa dohodnúť s Aquilom a naskenovať to vo vačšom rozlíšení :slight_smile:

Aquilovi som to poslal v orginal rozliseni vtedy ked som posielal tu mapu, len este zrejme nemal cas alebo moznost to tam hodit, takze este chvilku strpenia :slight_smile:

tak uz je uploadnuty aj original, priamy link je

dialnice.info/images/big/mapa1948.jpg

Krásna historická mapa. A už vtedy ako podrobne zmapované všetky objekty Slovnaftu. :astonished:

Koridory a trasovanie ciest:

dialnice.info/viewtopic.php?t=684 - cez 100 príspevkov