Je to úchvatná stavba, najvyšší most na svete (alebo 2. najvyšší, má najvyšší pilier na svete vo výške 343 m, najvyššie umiestnená vozovka na svete je na moste Royal G(e)orge Bridge v Colorade v USA).
Ponúkam linku, kde je veľa informácií po slovensky o tomto diaľničnom viadukte, ale žiaľ len 2 malé obrázky.
Francúzsko uvažovalo aj o premostení celej oblasti Millau, ale nakoniec to vždy stroskotalo na peniazoch. Takže PPP si to celé postavilo, celé to bude prevádzkovať, dalo záruku 120 rokov a bude aj vyberať mýtne. Takže Francúzsko priamo nezískalo nič a je tam kde bolo, na 1. pohľad.
Na 2. pohľad, bližší rozbor, sú však jasné výhody. Ako AV uviedol, reklama a prestíž po celom svete - médiá - TV, noviny, časopisy o tom, že stavba sa začína stavať, ako prebiehala výstavba a nakoniec otvorenie a všetky etapy sa fotili, takže je to aj obrázkovo predstavené celému svetu.
Je to “naj” v danej oblasti, takže je to skutočne unikátna stavba a štát získal ďalšiu výhodu, pretože podporil regionálny rozvoj celej oblasti, o ktorej doteraz takmer nikto ani nevedel.
akurat , ze na rozdiel od nasho Visnoveho alebo Ovciarska si Millau dokaze sam na seba zarobit. Na Slovensku je len jediny cestny projekt , ktory by dokazal sam na seba zarobit - Donovaly
Ja pridám ďalší úsek, ktorý si dokáže sám na seba zarobiť - tunel Višňové. A to aj keď sa postavý v plnom profile. Dovolím si tvrdiť, že bude v týchto časoch oveľa výnosnejší ako by bol Donovaly, aj keď k projektu tunel Donovaly sa tiež prikláňam. Ale nechcem otvárať starú boľavú tému Donovaly, takže sa do žiadnych argumentových vojen nechcem púšťať. Povedal som len svoj názor
O.i. téma je iná, tak pridám niečo zas o fínskych diaľniciach:
Veľmi zaujímavá animácia (9 min) kde sa prezentuje nový diaľničný úsek 1/E18 (otvorený v roku 2008).
AV, ano, cely usek by stal cca 40 mld. .Ale na vyber mytneho by stacilo postavit usek Jelenec-L.Osada za 11-12 mld. Visnove ma tu nevyhodu, ze na mytne nad 100 Sk by sa vodici vykaslali, lebo nahradna paralelna trasa nevedie horskym priechodom a teda uspora nie je az taka radiklana, aby prirodzene nutila vyuzit tunel. V spojeni Visnoveho s Ovciarskom to uz bude trochu ine kafe. Tam uz by boli vodici ochotni priplatit viac.
Navratnost Millau je do 25 rokov, u Visnoveho sa pod 60 rokov nedostanes, ak by sa mal navrhnut model, ze by sa mytne vyberalo za kazdy jednotlivy prejazd. Ale v podstate ja som za Visnove aj napriek tomu, ze ekonomicka navratnost tohto projektu je mizerna. Len to netreba zamlcovat a manipulovat faktami. Ja som aj za PPP.
Ale tema je Francuzsko. Ja som spomenul Donovaly a Visnove len kvoli porovnaniu napr. s Millau.
kaviarista: mas niekde nejake seriozne studie ? ak nie su to stale len dohady.
odkial vies ze je navratnost visnoveho 60 rokov ? pri IRR na 17% to snad ani nemyslis vazne nie ?
paralerna sice nevedie cez horsky priechod, ale cez komplykovany usek s velkou nehodovostou a neprehladne a ako som ti uz inde hovoril. drtiva vacsian ludi pojde cez visnove aj ked si budu musiet priplatit. a to aj bez ovciarska. keby bolo HP - dubna skala tak je to uspora asi 20 km po podstatne lepsej ceste. ale uz sme OT. kazdy dalsi prispevok ohladne donovalou v tejto teme bude mazany
p.s. bol by si frajer keby si postaval za 11-12 mld cestu jelenec - liptovska osada
Bude mat tato firma vysoke dlhy a bude ich treba platit a stat na to nebude mat ziadne volne peniaze a pojde o vysoke splatky.
Stat uz nebude musiet stavat vela dialnic a bude potrebovat velmi rychlo peniaze, pretoze treba reformovat alebo jednoducho uz si stat nemoze dovolit brat nove uvery, alebo bude mat stat inu prioritu, ze si necha ine statne firmy.
V kazdom pripade je NDS, a.s. zaujimava firma, kym si berie uvery a stavia nove useky dialnic. To je dolezita praca pre vedenie NDS a teda je to zaujimave aj pre politikov. Zaroven stat dokial nebude musiet splnit body 1. a 2., tak si NDS, a.s. necha.
A este existuje aj dalsi variant - stat preda len cast firmy, bud vacsiu alebo mensiu.
Výborná stránka s mnohými fotografiami francúzskych diaľnic a je tam aj link na francúzske fórum podobné tomu našemu. Je zaujímavé ako tam ohodnocujú prispievateľov podľa počtu príspevkov
Francuzsko je krajina, kde uz je takmer cela dialnicna siet dobudovana a vela sa toho nestavia - uz to nie je starost vlady a preto nie je problem privatizovat dialnicne spolocnosti ako to francuzska vlada spravila.