Francuzsko - France

Viaduct Millau:

Je to úchvatná stavba, najvyšší most na svete (alebo 2. najvyšší, má najvyšší pilier na svete vo výške 343 m, najvyššie umiestnená vozovka na svete je na moste Royal G(e)orge Bridge v Colorade v USA).

Ponúkam linku, kde je veľa informácií po slovensky o tomto diaľničnom viadukte, ale žiaľ len 2 malé obrázky.

tvtip.sk/?c_id=5529

dialnice.info/album_cat.php?cat_id=57

Na tejto linke nájdete niekoľko obrázkov viaduktu Millau počas stavby až po jeho samotné otvorenie. :sunglasses:

Francúzsky most Millau je tým správnym príkladom pre PPP. :laughing:

Hlavne, štát by tento viadukt vôbec nestaval. :sunglasses:

To je možné, ale teraz štát získal prestíž a význam. Všade sa o tom písalo, to je reklama zadarmo. :laughing:

Francúzsko uvažovalo aj o premostení celej oblasti Millau, ale nakoniec to vždy stroskotalo na peniazoch. Takže PPP si to celé postavilo, celé to bude prevádzkovať, dalo záruku 120 rokov a bude aj vyberať mýtne. Takže Francúzsko priamo nezískalo nič a je tam kde bolo, na 1. pohľad.

Na 2. pohľad, bližší rozbor, sú však jasné výhody. Ako AV uviedol, reklama a prestíž po celom svete - médiá - TV, noviny, časopisy o tom, že stavba sa začína stavať, ako prebiehala výstavba a nakoniec otvorenie a všetky etapy sa fotili, takže je to aj obrázkovo predstavené celému svetu.

Je to “naj” v danej oblasti, takže je to skutočne unikátna stavba a štát získal ďalšiu výhodu, pretože podporil regionálny rozvoj celej oblasti, o ktorej doteraz takmer nikto ani nevedel. :wink:

akurat , ze na rozdiel od nasho Visnoveho alebo Ovciarska si Millau dokaze sam na seba zarobit. Na Slovensku je len jediny cestny projekt , ktory by dokazal sam na seba zarobit - Donovaly

Ja pridám ďalší úsek, ktorý si dokáže sám na seba zarobiť - tunel Višňové. A to aj keď sa postavý v plnom profile. Dovolím si tvrdiť, že bude v týchto časoch oveľa výnosnejší ako by bol Donovaly, aj keď k projektu tunel Donovaly sa tiež prikláňam. Ale nechcem otvárať starú boľavú tému Donovaly, takže sa do žiadnych argumentových vojen nechcem púšťať. Povedal som len svoj názor :smiley:

O.i. téma je iná, tak pridám niečo zas o fínskych diaľniciach:

Veľmi zaujímavá animácia (9 min) kde sa prezentuje nový diaľničný úsek 1/E18 (otvorený v roku 2008).

Low resolution (19 Mb):
alk.tiehallinto.fi/e18/tiedostot … eb_low.wmv
High resolution (69 Mb):
alk.tiehallinto.fi/e18/tiedostot … b-high.wmv

Komentár je bohužiaľ len vo fínčine ale obrázky sú zrozumiteľné :smiley:

40-50 mld. Sk? Ako? To je cena za Donovaly. Akú výšku mýta by si stanovil? :laughing:

Kaviarista,

si trápny už s tými svojimi Donovalami.

Všetky úseky od PB po RK na D1 si na seba bez problémov zarobia.

A tie tvoje Donovaly aj variantom F by stáli minimálne 40 mld. Sk. :laughing:

AV, ano, cely usek by stal cca 40 mld. .Ale na vyber mytneho by stacilo postavit usek Jelenec-L.Osada za 11-12 mld. Visnove ma tu nevyhodu, ze na mytne nad 100 Sk by sa vodici vykaslali, lebo nahradna paralelna trasa nevedie horskym priechodom a teda uspora nie je az taka radiklana, aby prirodzene nutila vyuzit tunel. V spojeni Visnoveho s Ovciarskom to uz bude trochu ine kafe. Tam uz by boli vodici ochotni priplatit viac.

Navratnost Millau je do 25 rokov, u Visnoveho sa pod 60 rokov nedostanes, ak by sa mal navrhnut model, ze by sa mytne vyberalo za kazdy jednotlivy prejazd. Ale v podstate ja som za Visnove aj napriek tomu, ze ekonomicka navratnost tohto projektu je mizerna. Len to netreba zamlcovat a manipulovat faktami. Ja som aj za PPP.

Ale tema je Francuzsko. Ja som spomenul Donovaly a Visnove len kvoli porovnaniu napr. s Millau.

kaviarista: mas niekde nejake seriozne studie ? ak nie su to stale len dohady.

odkial vies ze je navratnost visnoveho 60 rokov ? pri IRR na 17% to snad ani nemyslis vazne nie ? :slight_smile:

paralerna sice nevedie cez horsky priechod, ale cez komplykovany usek s velkou nehodovostou a neprehladne a ako som ti uz inde hovoril. drtiva vacsian ludi pojde cez visnove aj ked si budu musiet priplatit. a to aj bez ovciarska. keby bolo HP - dubna skala tak je to uspora asi 20 km po podstatne lepsej ceste. ale uz sme OT. kazdy dalsi prispevok ohladne donovalou v tejto teme bude mazany

p.s. bol by si frajer keby si postaval za 11-12 mld cestu jelenec - liptovska osada :laughing:

Aj takto môže skončiť NDS, a.s.:

dialnice.info/viewtopic.php?t=1030

Ale reálne až tak o 20-50 rokov, keď bude u nás viac diaľnic. :laughing:

Doplnim.

NDS, a.s. moze byt sprivatizovana/predana, ak:

1. Bude mat tato firma vysoke dlhy a bude ich treba platit a stat na to nebude mat ziadne volne peniaze a pojde o vysoke splatky.

2. Stat uz nebude musiet stavat vela dialnic a bude potrebovat velmi rychlo peniaze, pretoze treba reformovat alebo jednoducho uz si stat nemoze dovolit brat nove uvery, alebo bude mat stat inu prioritu, ze si necha ine statne firmy.

V kazdom pripade je NDS, a.s. zaujimava firma, kym si berie uvery a stavia nove useky dialnic. To je dolezita praca pre vedenie NDS a teda je to zaujimave aj pre politikov. Zaroven stat dokial nebude musiet splnit body 1. a 2., tak si NDS, a.s. necha.

A este existuje aj dalsi variant - stat preda len cast firmy, bud vacsiu alebo mensiu. :wink:

Tento tunel spaja France a Italy, jeho dlzka je takmer 13 km.

Viac info: tunneldufrejus.com/english/index.html

Z obsahu: napriklad WEBCAM, dalej ceny pri prejazde, … :wink:

V tejto teme chyba zakladna linka na vsetky info. Ja ju ponukam. :arrow_right:

autoroutes.fr/index.php?lng=2

Ked kliknete sem, mozete sa zacat ucit o Francuzskych dialniciach. :wink: … a je to po anglicky :sunglasses:

Osobne odporucam. :sunglasses:

Výborná stránka s mnohými fotografiami francúzskych diaľnic a je tam aj link na francúzske fórum podobné tomu našemu. Je zaujímavé ako tam ohodnocujú prispievateľov podľa počtu príspevkov :smiley:

FRANCEautoroutes
franceautoroutes.free.fr/accueil.php

Francuzsko je krajina, kde uz je takmer cela dialnicna siet dobudovana a vela sa toho nestavia - uz to nie je starost vlady a preto nie je problem privatizovat dialnicne spolocnosti ako to francuzska vlada spravila. :wink:

Ponukam perfektny link na Viadukt Millau:

viaducdemillau.com/ - hudba je na stranke :wink:

Najdete tu uplne vsetky info, je tu aj vela foto atd.

viaduc.midilibre.com/gallery/viaduc-v2-1

viaduc.midilibre.com/wallpapers/

Osobne odporucam. :sunglasses:

Pridal som niekolko foto Viadukt Millau do Fotogalerie:

dialnice.info/album_page.php?pic_id=530
dialnice.info/album_page.php?pic_id=531
dialnice.info/album_page.php?pic_id=532
dialnice.info/album_page.php?pic_id=533:sunglasses:

Vsetky foto Viaduktu Millau najdete vzdy tu:

dialnice.info/album_cat.php?cat_id=57