Diaľnica M9, obchvat hlavného mesta Minsk
Diaľnica, resp. hlavná cesta M4 je hlavnou spojnicou medzi Moskvou a Rostovom na Done v južnom Rusku. Celková dĺžka je 1164 km. Býva tiež označovaná ako Donská diaľnica. Začiatok je na moskovskom okruhu MKAD, pokračuje cez Tulskú /tu diaľnica pokračuje ako cesta prvej triedy/ , Lipeckú a Voronežskú oblasť /tu naopak cesta prvej triedy pokračuje ako diaľnica/, po prekročení rieky Don pokračuje ďalej do Krasnodaru a Novorossijska. Po roku 2000 prechádza rozsiahlou rekonštrukciou, vrátane rozšírenia jazdných pruhov. V lete je na M4 najväčšia premávka, sú to dovolenkári smerujúci k Čiernemu moru a kamióny, prevážajúce ovocie z južného do centrálneho Ruska.
Pekná fotogaléria je na švajčiarskom fóre.
Mám dotaz navazujúci na monitoring tlače:
Na National Geografic som kedysi videl dokument o “húpajúcom sa” moste v USA z obdobia niekedy ešte pred vojnou. Amplitúda výkyvov sposobená vetrom bola najmenej 2 x vačšia ako tá vo Volgograde, most sa zrútil. Pretože nie som od fachu, bohužiaľ si nepamatám príčinu, ale bola to projekčná alebo konštrukčná chyba. Mám silný pocit, že vo Volgograde sa jedná o niečo podobné tj. niekde urobili gospodiny chybu a most je na odpis alebo nákladnú rekonštrukciu. Može to niekto upresniť aby som tu nešíril bludy?
tot som nasiel na jednom fore o ruskych dialnic:
visualrian.com/storage/OriginalW … 638759.jpg
navrhovana 8 pruhova dialnica medzi Moskvou a S.Petrohradom…700 km dlha a mpr 150 km/h.
Myslím, že stačí udělat čtyřpruh s rezervou.
Ach jo, ruská megalomanskost…
kraken: a ty tam poznáš miestne pomery? vieš aká je tam tvorba HDP? poznáš aké sú tam aktuálne intenzity na cestách? všimol si si, že už nepostačuje veľký okruh Moskvy (2x4 až 2x5 pruhov)? …
Já vím, že cesty v Moskvě už nepostačují, nevěděl jsem ale, že na M10 je tak hustý provoz. Můžeš mi dát také i fotku, abys mě přesvědčil?
M10 ak sa nemylim neni ani na 2+2 …
ale na MKADe je to zaujimave
To je síla!
Myslím, že by se v Moskvě měla upředňostňovat MHD a odradit lidi od toho, aby normálně jezdili auty.
Odporucam skusit to najprv v Bratislave, potom v Prahe, Mnichove, N.Y., atd. Rusi nie su zvyknuti robit skusobnych zajacov. A este lepsie, zacat od seba.
Slavomíre, já vím, že to není tak lehké - je asi možný, že jsem se nakazil propagandou z webu dopravni.net
Take clanky ako na tom webe som si precital ozaj mnohokrat, dokonca aj za sociku, tam obcas aj nadavali aki su ti kapiatlisti zli, nicia svet. Ale vazne? Ktore odvetvie moze zamestnat tolko ludi/ tazba, hute, strojarenstvo, elektrotechnika, stavbarina, veda, obchod, sluzby a hlavne to najziskovejsie! - rafinerie a tazba ropy? Doprava a v nej uplne najviac osobna. A kde idu zisky? A kde su tie firmy zdanene? Vazne, v tomto systeme to nie je mozne. A preto ani u nas to nemohlo dopadnut inak, rozhodujuce je mat-vlastnit odbytistia. Rusko sa tomu nemoze postavit proti, uvidime ako to zvladne Cina, tam sa bude lamat chlieb. Uznavam ze moja odpoved zrejme patri trocha na inu stranku, ale nejako sme to zacali.
Boli casy, ked som neveril, ze to clovek moze uprednostnit, ale po tom, co mam denne moznost cestovat MHD v Chicagu chapem, ze je to vyhodnejsia a pohodlnejsia forma.
Autobusy v spicke kazde 3-4 minuty, clovek si v pohode sadne.
Sofer nema problem otvorit dvere dobiehajucim ludom, aj ked sa uz pohol z nastupista a co je uplne neuveritelne, nevrieska po nich ako po hovadach, ale ich este aj pekne uvita, ako keby to naozaj boli ludia
Logicky ziadne problemy s parkovanim.
Cena ? Trocha vyssia ako v KE, ale relativne samozrejme zanedbatelna
Neviem preco, ale mam dojem, ze toto sa na SK - konkretne na vychode - PO/KE nepodari presadit ani o 50 rokov…
Zase tu netreba snívať joe:
- v USA je obrovská motorizácia - osobná doprava v železnici sa nevyužíva viac ako autá na diaľku
- v mestách: stále sa stojí viac menej v kolónach, voľné sú pruhy (pre viac ako 1 človek v aute, pre viac ako 2 ľudia v aute, pre BUS pruhy).
To, čo si opísal, … akože vy chcete tvrdiť že MHD v Moskve jazdí prázdne ?
Alebo v Bratislave ? Kam sa tí ľudia majú vlastne umiestniť a hlavne do čoho si to sadnú ? Jednak sú prostriedky MHD preplnené, jednak špinavé, jednak nebezpečné. A tak ľudia radšej idú autom.
No ved to hovorim - MHD na SK nie je alternativa, clovek radsej parkuje v zapche
Ad zapchy v Chi - podla toho, kde clovek byva konkretne, ak tam ma vlak/metro, tak tomu ziadne zapchy nehrozia.
Presov ma najlepsiu MHD na Slovensku. Keby niet jej, davno cely Presov so svojimi uzkymi mestkymi cestami plny tranzitu vsetkych smerov skolabuje.

Alebo v Bratislave ? Kam sa tí ľudia majú vlastne umiestniť a hlavne do čoho si to sadnú ? Jednak sú prostriedky MHD preplnené, jednak špinavé, jednak nebezpečné. A tak ľudia radšej idú autom.
Ale to není až zas tak hrozné, ne?
kraken, ty zjavne ani netušíš o čom píšeš … kedy a čím si cestoval naposledy v BA ?
bodaj by nemali rozpadnute cesty, ze?