Myslím si, že to realizovateľné je, ale tu sa proste nezhodneme, pretože ty si za jadrovú energiu všade, kým ja vidím, že sa stavia bežne vo svete veterná elektráreň na planinách, respektíve na rovinách: Kanada, USA, Rakúsko, …
Keby som aj náhodou nenašiel 10% pre veterné elektrárne, tak by som to nahradil 3% z jadrových a 3% z vodných elektrární, čo už také nereálne nie je. Celkovo by som bol aj za takýto vzorec:
60% atómové elektrárne
20% vodné elektrárne
10% tepelné elektrárne
6% veterné elektrárne
2% slnečné kolektory
2% - iné zdroje
A toto už reálne je. Stačí dostavať 3. a 4. blok Mochoviec, investovať do niekoľkých nových vodných elektrární spolu s vybudovaním nových priehrad na východnom Slovensku, dosiahnuť plný výkon v Gabčíkove. Tepelné zdroje by som všeobecne postupne utlmoval. Pri atómových elektrárňach už je asi jedno, či to bude 50% alebo 60% pri možnom výbuchu … veterné elektrárne sú reálne na 6% a slnečné kolektory by sa budovali hlavne pre domácnosti. Iné zdroje možné geotermálne pramene, biomasa.
Lepšie by bolo slnečné kolektory využívať na výrobu teplej úžitkovej vody. I keď elektrická energia sa jednoduchčie distribuuje. Jednoducho zatiaľ majú slnečné kolektory podstatne vyššiu účinnosť pri premene na teplo ako pomocou fotovoltaických panelov priamou premenou na elektriku.
Ohľadom nestabilnosti zdroja:
Je jedno, či ide o fotovoltaiku, alebo veternú energiu. Jednoducho sa bude musieť vynaložiť trošku viac prostriedkov na vytvorenie dostatočných kapacít v prečerpávacích vodných elektrárňach, ktoré výkyvy možu relativne jednoducho vyrovnávať. I keď je to práve fotovoltaika, ktorá by mala vyrovnávať nerovnomernosť v záťaži, pretože cez deň a v lete býva podstane vyšší nápor na spotrebu elektricke energie a tak by vedela ušetriť energiu naakumulovanú v prečerpávacích elektrárňach.
Elektrika plyn určite, zvyšok pravdepodobne … napríklad v Iráne je benzín už na prídel … niečo podobné čaká Čínu. USA sú na hrane - tí už cucajú Európu
V Iráne sa ťaží tzv. ťažká ropa a z tej samotnej sa nedá vyrobiť benzín, preto Irán musí ropu aj dovážať. Okrem toho nepostačujú rafinérie, chýbajú investície. Takže Irán ropu má, ale aj nemá.
Ja som si myslel ze Iran s ropou nema problemy najma z dovodu ze ma aj pobrezie Kaspickeho mora, kde je najlepsia ropa sveta, lahka, nenarocna na spracovanie. Ale ak tvrdite opak, asi poopravim moje nespravne znalosti
A co sa tyka spracovania..USA a celkovo svet nema problem v tom, ze je malo spracovatelskych kapacit, problem je v tom, ze stavia mizive mnozstvo novych rafinerii a aj napriek obrovskym ziskom z kseftamy s ropou je mala vola investovat do spracovatelskych kapacit. Nema nahodou niekto info o raste spracovatelskych kapacit v Slovnafte a o znovurozbehnutia spracovania ropy v Dubovej?
Sa mi páči že vláda ako akcionár začala dosť silno tlačiť na energetické monopoly - pričom tie vôbec zrazu nemajú žiadny problém a pomaly na všetkom sa dá dohodnúť. Aj Slovnaft, aj Enel už nemajú problém No začína sa celkom slušne zametať ten bordel … a od vrchu Zachvíľu by malo prísť na rad SPP a rozvodné závody.
.
Lebo je paradoxné že napr. SR má najlacnejšiu výrobu elektriny ale pomaly najdrahší predaj obyvateľstvu
No to ano, ale to bolo dane privatizacnymi zmluvamy , kto by vrazal do statnej akciovky peniaze bez toho aby odstavil povacsine zly management dosadeny politicky a nie podla kvalit? Ja tiez nie, myslim, ze dost tychto vyrokov sa bude korigovat precitanim "tajnych " dodatkov zmluv.
Napríklad zmluva s ENEL-om hovorí že musia investovať nejakú sumu to je jedna vec, druhá je že sa do toho zarátavajú aj investície z dividend a za tretie štát sa vzdal dividend do roku 2010. Hold to sa podniká.
Telekom je na tom inak … ten rovno nevyplácal dividendy a používal ich ako investície ku ktorým sa zaviazal.