Mam dotaz, aku vysku dividend dostaval stat ked bol jedinym vlastnikom??? A kolko daval na oddlzovanie , plus istiny uverov za Gabcikovo a Mochovce? teraz sa to nesie vsetko v rezii ENELu, teda ak sa dodrzi zmluva. nedivim sa ze si do toho nenechaju kecat neschopnymi statnymi uradnickamy.
Ono by sa to dalo, ale tvrdymi vyjednavaniamy. Neviem kto je v statnej sfere viest take rozhovory a ake bude mat pravne pozadie, pravnikov… Podla mna su to len silne slova cervenych, nic viac
No vieš ono to bolo spravené šalamúnsky, kým boli REP a SE štátne tak boli stratové a to z dôvodu že štát hasil z peňazí energetikov čo potreboval.
Ono sa o tom moc nedá písať, ale zamysli sa ako je možné že firmy po predaji vystrelili zo strát do neuveriteľných ziskov v priebehu roka a bez reštrukturalizácie SE, ktoré boli pred krachom zrazu vystrelili ziskom a to im zobrali Bohunice 1 a Gabčíkovo. A tieto 2 spravia ročne slušný zisk.
Žiadny schopný riaditeľ v SE neprežil viac ako 1,5 roku.
No ja by som puzil priklad VUB pred privatizaciou, dva roky pred privatizaciou v cervenych cislach, potom zrazu zisk a bez restruktualizacie Oddlzenie prislo az potom!!! A bolo to iste vedenie. Zrazu asi zacali nejako zitovat, ze vedia aj managovat, asi sa bali o svoje miestecka. To iste vidim aj u SE a REP. A gabcikovo mali skor na obtiaz , zisky z plavebnej drahy sli Vodohospodarom a elektraren sla na plny vykon prvy a mozno aj posledny raz naplno pri tej velkej vode. Mozno nemam pravdu, cerpam info len z mojej hlavy a pamete, nemam cas na aktualizaciu, ak sa mylim, budem rad za kazdu opravu.
SPP je dobra dojna pre stat teraz, nemusi brat “mimoriadne” odvody pre stat a dividendy su slusne a vacsie ako predtym, myslim ze SPP z ekonomickeho hladiska nebol zly business, ine je to vzhladom pre maloodberatela, hol ropa a plyn su pekne cisticky penazeniek .
Investor v SPP má naspäť svoje financie za max. 12 rokov. To je dosť málo času vzhľadom na to, o aký podnik ide a vzhľadom na podmienky, ktoré si ešte presadil.
Ano, ale nikto z investorov si nemohol dovolit kupit balik naraz, nikto nemal cash nato , aby si to vzal len pre seba. A stat ma teraz z toho viac ako predtym. Naviac vstupom francuzov a nemcov musi gazprom valit plyn stale , nastala taka mala “diverzifikacia” bez potreby plynovodu zo zapadu, nedovolia si odpojit francuzov a nemcov ako Ukrajinu znizenim dodavky.
SPP nekúpila jedna firma samostatne, koksolam. A ver tomu, že mala, slovenská vláda do média povedala, akú cenu si predstavuje a doplnila, že predá, lebo s tým už ráta. A keď nejaká firma nemá na to, kúpiť inú firmu, tak nech ju nekupuje, … to je smiešne čo si napísal:
Predávam dom za 5 mil. SKK.
Príde rodina, ktorá mi ponúkne 3 mil. SKK a povie mi, že viac nemá.
Ja by som nesúhlasil, ty asi tiež nie, ale tento štát ano, lebo “po nás potopa” a “poradca radí, predať, lebo zhrabne veľa peňazí”, …
Dy, asi sme si nerozumeli, ja netvrdim ze SPP kupila jedna firma. gazprom, gas de france a nemci viem ze nie su jedna firma. A to ze ich nekupila ziadna firma sama je normalne, SPP je druhym najvacsim prepravcom zemneho plynu v europe po gazprome, ktory v case kupy nemal dolare nazvys, tak je jasne, ked chce " mensia" firma z hladiska prepravy plynu kupit vacsiu, sama na to nema. Potom by vyznel aj ten predaj domu tak, ze ak nemas peniaze na kupu sam, traja ho aj zaplatia , majitela uz nemusi tak zaujimat to, ze ako si usporiadaju dom, ked ma z toho viac ako ked to vlastnil sam
SR dnes potrebuje silný regulačný úrad. K tomu “kopať” Slovnaft buď k normálnym cenám alebo k pokutám ako Mikloš. A treba tlačiť a tlačiť na Enel, aby dostaval Mochovce v spolupráci so štátom a posilnil výstavbu veterných elektrární. A treba získať pod kontrolu Transpetrol, zaujímavé, že zrazu Slovnaft by tak rád pomohol. Neustupovať, štát má páky.
Stále viac sa zamýšľam nad systémom fungovania paroplynového cyklu. Vie mi niekto povedať, ako to funguje, na základe čoho sa v tomto prípade získava energia Nejaký textík keby mi niekto sem napísal alebo nejaké odkazy na iné stránky by som poprosil.
Nakoniec aj privatizácia PPC bola zaujímavá, 90% akcií kúpila Penta za 2 mld. SKK a dnes chce odkúpiť aj zvyšných 10% za 0,6 mld. SKK. A veta: PPC je kogeneračná elektráreň s využitím plynovej turbíny, s následným parným systémom. Okrem výroby elektrickej energie, ktorá je nosnou činnosťou spoločnosti, PPC dodáva aj teplo do sústavy centrálneho zásobovania teplom. … je dosť stručná.
Nuz, ono sa to nezda take velke, ked veternik stoji niekde v poli dalej od cesty. Ale priemer 70 m znamena list cosi vyse 30 m. Raz som videl taky list vrtule nalozeny na tahaci odstavenom hnde vedla cesty - tahac vyzeral akoby to bol model v inej mierke, nez samotny list.