Energetika v SR a vo svete

Mam dotaz, aku vysku dividend dostaval stat ked bol jedinym vlastnikom??? A kolko daval na oddlzovanie , plus istiny uverov za Gabcikovo a Mochovce? teraz sa to nesie vsetko v rezii ENELu, teda ak sa dodrzi zmluva. nedivim sa ze si do toho nenechaju kecat neschopnymi statnymi uradnickamy.
Ono by sa to dalo, ale tvrdymi vyjednavaniamy. Neviem kto je v statnej sfere viest take rozhovory a ake bude mat pravne pozadie, pravnikov… Podla mna su to len silne slova cervenych, nic viac

ohladne SE povazujem za hrubu chyba ze sa privatizovalo viac ako 49%. je to predsa len strategicky podnik.

No vieš ono to bolo spravené šalamúnsky, kým boli REP a SE štátne tak boli stratové a to z dôvodu že štát hasil z peňazí energetikov čo potreboval.

Ono sa o tom moc nedá písať, ale zamysli sa ako je možné že firmy po predaji vystrelili zo strát do neuveriteľných ziskov v priebehu roka a bez reštrukturalizácie :slight_smile: SE, ktoré boli pred krachom zrazu vystrelili ziskom a to im zobrali Bohunice 1 a Gabčíkovo. A tieto 2 spravia ročne slušný zisk.

Žiadny schopný riaditeľ v SE neprežil viac ako 1,5 roku.

johhan, ja to viem az moc dobre. to iste aj s SPP a par dalsimi … hold co uz no ..

No ja by som puzil priklad VUB pred privatizaciou, dva roky pred privatizaciou v cervenych cislach, potom zrazu zisk a bez restruktualizacie :slight_smile: Oddlzenie prislo az potom!!! A bolo to iste vedenie. :sunglasses: Zrazu asi zacali nejako zitovat, ze vedia aj managovat, asi sa bali o svoje miestecka. To iste vidim aj u SE a REP. A gabcikovo mali skor na obtiaz , zisky z plavebnej drahy sli Vodohospodarom a elektraren sla na plny vykon prvy a mozno aj posledny raz naplno pri tej velkej vode. Mozno nemam pravdu, cerpam info len z mojej hlavy a pamete, nemam cas na aktualizaciu, ak sa mylim, budem rad za kazdu opravu.

SPP je dobra dojna pre stat teraz, nemusi brat “mimoriadne” odvody pre stat a dividendy su slusne a vacsie ako predtym, myslim ze SPP z ekonomickeho hladiska nebol zly business, ine je to vzhladom pre maloodberatela, hol ropa a plyn su pekne cisticky penazeniek . :wink:

Investor v SPP má naspäť svoje financie za max. 12 rokov. To je dosť málo času vzhľadom na to, o aký podnik ide a vzhľadom na podmienky, ktoré si ešte presadil.

Ano, ale nikto z investorov si nemohol dovolit kupit balik naraz, nikto nemal cash nato , aby si to vzal len pre seba. A stat ma teraz z toho viac ako predtym. Naviac vstupom francuzov a nemcov musi gazprom valit plyn stale , nastala taka mala “diverzifikacia” bez potreby plynovodu zo zapadu, nedovolia si odpojit francuzov a nemcov ako Ukrajinu znizenim dodavky.

SPP nekúpila jedna firma samostatne, koksolam. A ver tomu, že mala, slovenská vláda do média povedala, akú cenu si predstavuje a doplnila, že predá, lebo s tým už ráta. A keď nejaká firma nemá na to, kúpiť inú firmu, tak nech ju nekupuje, … to je smiešne čo si napísal:

1. Predávam dom za 5 mil. SKK.
  2. Príde rodina, ktorá mi ponúkne 3 mil. SKK a povie mi, že viac nemá.
  3. Ja by som nesúhlasil, ty asi tiež nie, ale tento štát ano, lebo “po nás potopa” a “poradca radí, predať, lebo zhrabne veľa peňazí”, …

Dy, asi sme si nerozumeli, ja netvrdim ze SPP kupila jedna firma. gazprom, gas de france a nemci viem ze nie su jedna firma. A to ze ich nekupila ziadna firma sama je normalne, SPP je druhym najvacsim prepravcom zemneho plynu v europe po gazprome, ktory v case kupy nemal dolare nazvys, tak je jasne, ked chce " mensia" firma z hladiska prepravy plynu kupit vacsiu, sama na to nema. Potom by vyznel aj ten predaj domu tak, ze ak nemas peniaze na kupu sam, traja ho aj zaplatia , majitela uz nemusi tak zaujimat to, ze ako si usporiadaju dom, ked ma z toho viac ako ked to vlastnil sam :wink:

SR dnes potrebuje silný regulačný úrad. K tomu “kopať” Slovnaft buď k normálnym cenám alebo k pokutám ako Mikloš. A treba tlačiť a tlačiť na Enel, aby dostaval Mochovce v spolupráci so štátom a posilnil výstavbu veterných elektrární. A treba získať pod kontrolu Transpetrol, zaujímavé, že zrazu Slovnaft by tak rád pomohol. Neustupovať, štát má páky. :exclamation:

stat chce odkupit spat 49% podiel v transpetrole, co je dobry znak. snad sa to podari.

dalej pri vyjednavani s SE by mal stat tlacit za vymenu podpory pre mochovce aspon 17% akcii spat aby boli SE zase majortitne v rukach statu

Stále viac sa zamýšľam nad systémom fungovania paroplynového cyklu. Vie mi niekto povedať, ako to funguje, na základe čoho sa v tomto prípade získava energia :question: Nejaký textík keby mi niekto sem napísal alebo nejaké odkazy na iné stránky by som poprosil. :laughing:

Nakoniec aj privatizácia PPC bola zaujímavá, 90% akcií kúpila Penta za 2 mld. SKK a dnes chce odkúpiť aj zvyšných 10% za 0,6 mld. SKK. A veta: PPC je kogeneračná elektráreň s využitím plynovej turbíny, s následným parným systémom. Okrem výroby elektrickej energie, ktorá je nosnou činnosťou spoločnosti, PPC dodáva aj teplo do sústavy centrálneho zásobovania teplom. … je dosť stručná.

Niečo ohľadom paroplynového cyklu sa dá nájsť na tomto Webe:
energyweb.cz/web/index.php?d … _cykl.html

Firma Bewag, ktora ma na “svedomi” veterne elektrarne v rakuskom prihranici
ide aj na stredne Slovensko:
dialnice.info/viewtopic.php?p=27942#27942

Viac info o firme bewag.at
a
windpark.at/
Stoziare su aj cez 100 m vysoke a vrtula ma priemer az 70 m
(info z webu, mne osobne sa to zda trochu vela)

Nuz, ono sa to nezda take velke, ked veternik stoji niekde v poli dalej od cesty. Ale priemer 70 m znamena list cosi vyse 30 m. Raz som videl taky list vrtule nalozeny na tahaci odstavenom hnde vedla cesty - tahac vyzeral akoby to bol model v inej mierke, nez samotny list.

Tento odkaz je dlhodobo nefunkčný, iný nepoznáš :question: :wink:

SE pokračujú v prípravách dostavby elektrárne v Mochovciach. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=5039

Koľko bude podľa vás odborníkov na energetiku stáť dostavba 3. a 4. bloku :question: 20, 50, 100 mld. SKK :question:

50 - 100 mld SKK - podla toho čo budú zelený šecko chcieť :slight_smile:

Nech chcú všetko - už keď to schvália zelení, tak to snáď bude dobré. :stuck_out_tongue: