johhan … mozes mi prosim ta uviest zdroj z ktoreho si cerpal? … nieje vsetko tak ako pises …
Fu to je taká všehochuť ktorá sa zbiera už pá rokov .. od realnych stretnutí a komunikácie cez literatúru až po veci z počutia - takže je možné že niektoré veci nesedia prípadne niektorými som predbehol.
V čom sa to nie je tak ?
tak tak … suhlasim stebov ![]()
no ja tvrdim ze magnetizmus je velmi dobre preskumany… je tu sice mensi problem … pan tesla prisiel na mnoho veci ktore su aj v dnesnej dobe pre nas tajomstvom … ale aj napriek tomu tvrdim ze to nieje problem .. zatial nepotrebujeme viac.. co sa tyka gravitacie ta sa neda vyrobit ako magnetizmus … tak ako hovoril p. einstein … gravitacia je pevne zviazana z hmotov … proste bez hmoty nieje gravitacia … jej posobenie na hmotu je ale tak slabe ze ktorakolvek ina sila (elektro staticka, magneticka, silna a slaba interakcia)je v mikroskopickych a v metrickych rozmeroch prevysujuca jej posobenie na rovnake mnozstvo castic… je to zlozite … ked chces napisem ake su pomeri jednotlivych sil a aky maju dosah .. len by som musel vyhrabat zosit z prednasok
…
… o nejakyc nehodach v USA som nepocul nic … dost pochybujem ze nieco take bolo testovane … lebo naozaj niet co testovat co by bolo natolko nebespecne aby to zakazali … odporucam ako zakladnu studijnu lit. vseobecnu a specialnu teoriu relativity … vseobec. t.r. pojednava o gravitacii a specialna o pohybe … (dufam ze som si ich nepomylil
) gravitacia a rovnomerne zrychleny priamociary pohyb maju rovnakre prejavy avsak v pripade gravitacie ide o zakryvenie casopriestoru a pri pohybe o zmenu polohy … no ale uz zachadzam niekde inde a velmi hlboko … v pozemskych podmienkach je mozne zvysit gravitaciu … a to pomocou centrigugy a znizit pomocou parabolickeho letu … tieto technologie sa pouzivaju prave pre testovanie vesm. tech. .. len tolko … to co si napisal by som nebral ako realisticke … skor ako vyplod nejakeho UFOna … neviem ci si tomu uveril alebo to beres len ako nejaku spravu …
no ..pozor … toto som nepovedal … aj ked si to takto pohopil je to trochu inak … ide o to ze existuje mechanizmus ktory dokaze menit jednu formu energie na inu formu … a jednu z tych foriem moze byt prave hmota … tento proces je ale statisticky tak bezvyznamny (na mnozstvo uz existujucej hmotu) ze tu hovorit o premene fotonu na casticu-anticasticu (vzdy dochadza ku parovemu generovaniu hmoty a antihmoty) nema ziaden zmysel ak za nejedna o tak enormne “explozivnu” udalost akou je anihilacia … ale v konecnom dosledku (zijeme vo svete castic) dojde ku naslednej anihilacii vzniknutych anticastic … zasa ide o zlozity mechanizmus ktory ma co docinenia s kvantovou mechaniokou a statistikou … tfuj …
… pri anihilacii moze dojist aj ktomu ze sa nespotrebuju vsetky leptony (kvarky) z hadronov a tie potom mozu byt registrovane ako tok castic po anihilacii … ale ide o bezvyznamnu udalost (statisticky) … teda produty anihilacie su iba a jedine fotony (na 99.999999%) ostatok je iba nasa nedokonalost
… inak fotony niesu nositelmi sily ani interakcie (dve rozne veci … sila je makro-mikro a interakcia je mikro-sqrt(mikro)
) ale energie … ale mas pravdu nemaju hmotu - ale maju hybnost (paradox - nesulad newtnovej gravitacnej teorie a einsteinovej - ale ani ta nieje cekom koser - lebo je tu kvantovka)… sila je len prejavom interakcie fotonu z hmotou … a ak ide o silu je vzdy mechanicka … dalsim prejavom moze byt napriklad fotoefekt ktory priamo meni energiu fotonu na hybnost elektronov … inak sa foton neda menit na elektrinu … iba nepriamo … a jo … anihilacia produkuje najvecie mozne mnozstvo energie ktore sa da s hmoty dostat (dokonca 2x tolko …lebo je tam pritomna aj antihmota)
pri stiepeni naozaj ina moznost nieje …iba tuto energiu premenit na teplo (strata 40-60%) a potom mechanickym prevodom na elektrinu ale v pripade TOKAMAKu je prevod takmer priami … bez dalsich distribucnych medii … v podstate ide o to ze sa v plazme zvysi teplota v dosledku prebiehania TNR … co nasledne sposoby zvysenie rychlosti obiehania castic v reaktore (okolo transformatotoveho jadra ktory prechadza cez stred reaktora) … toto zvysenie vyprodukuje zmenu magnetickeho pola generovaneho plazmou … ktora sa prenasa trafom na vynutie … ale kedze vynutie tuto energiu spotrebuje … dojde k ochladeniu plazmy a poklesu mag. indukcie … ale nasledne je teplota znova zvysena a tak dookola … ta energia odobrata z trafa reaktora sa len trosku upravi (alebo kratkodobo uskladni) a moze ist ku spotrebitelovi
tu ani nejde o ten stredny cas – to je v pohode – ale problem su zdroje antihmoty a tiez je problem ju uskladnit … na jej uskladnenie by si pouzil mozno viac energie ako by si znej zyskal … teda ak by sa jednalo o dlhodobejsie uskladnenie … co teda pri vzdialenych zdrojoch antihmoty asi bude nutne … podla mna to nieje cesta … a vyrabat antihmotu … to su fakt asi lepsie tie TOKAMAKY
aj ja si myslim … dufam ze som objasnil vela veci … ak nie pytaj sa
No pokud si dobře pamatuji tak na prvním místě by měly být Litevci se svojí jedinou jadernou elektrárnou, která jim dodávala asi 92 %, teda pokud ji neodstavili.
Random, pěkně popsané.
Pokud si dobře pamatuji ze školy, tak TOKAMAK potřebuje teplotu okolo 5-6 milionů Kelvinů, plazmu drží dohromady déky rotaci TOKAMAKU, ale hlavní problém u fúzních reaktorů je ten, že spotřebují skoro všechnu energii co vyprodukují.
Random, pěkně popsané.
Pokud si dobře pamatuji ze školy, tak TOKAMAK potřebuje teplotu okolo 5-6 milionů Kelvinů,
no je to o mnoho viac … pokial som dobre cital tak je to prvy reaktor ktory dosiahol teplotu nad 10^7K (slovom 10000000) … deska sa teploty pohybusu uz na urovni 10^8K …
plazmu drží dohromady déky rotaci TOKAMAKU,
no nieje to sice koli rotacii tokamaku (stym by si asi vela neuhral .. odstrediva sila by tlacila plazmu na vonkajsiu stenu reaktoru) … ale v tokamaku rotuje plazma a to velmi rychlo … tie rychlosti sa blizia rychlosti svetla … ale neboj nieje to nic ne zvladnutelne … pomocou supravodivych magnetov je plazma oddelena od stien reaktora (teda medzi povrchom plazmoveho prstenca a stenami reaktora v ktorom je ta plazma uzavreta je zduchoprazno) a zadalsie hustota plazmy dosahuje nanajvys hustotu vzduchu … takze ziadne pretlakove nadoby iba hermetizovane … konkretne v tokamaku su dve m. polia vytvarane toroidalnou cievkou … vytvara v plazme koherentne magneticke pole ktore nuti obiehat castice po spiralach pozdlz uzavretych (prstenec) mag. silociar a polodialna (ci jak jej meno) ta indukuje v plazme prud a na druhej strane z plazmy odobera energiu elektromagnetickou indukciou … podstate jednoduchy princip … ibaze si to vyzaduje obrovsku energiu aby sa ta plazma stlacila do v podstate uzkeho prstenca a neroztavila steny raktora…
ale hlavní problém u fúzních reaktorů je ten, že spotřebují skoro všechnu energii co vyprodukují.
no zatial spotrebuju viac energie ako vyrobia
… ale doteraz islo iba o testy … teraz sa bude vyrabat pokusny reaktor s realnou prevadzkou (ITER) a ten by mal vyrobit viac energie … pretoze na ohrev plazmy sa spotrebuje vela energie a ked sa testuje tak sa ta plazma casto ohrieva a ochladzue … v tomto pripade po testoch bude stustena plna nepretrzita prevadzka …
… osobne sa mi paci myslienka ze asi z 5kg vody sa vyroby asi tolko energie co z 50kg uranu ![]()
… osobne sa mi paci myslienka ze asi z 5kg vody sa vyroby asi tolko energie co z 50kg uranu
Voda by sa mala setrit a nie z nej vyrabat energiu sposobom ze voda sa stane nenavratna narozdiel od vodnych elektrarni. ![]()
vody je docela dost
len ako kazda ina nerastna surivna je rozdelena nerovnomerne. to by som moc neriesil ![]()
my tiez nemame ropu, ale mame prebytok vody, dokonca taky, ze s pitnou priezracnou vodou si mozeme dovolit splachovat zachody … taky luxus si moze dovolit len zopar krajin ![]()
Včera bylo ve zprávách, že ve Švýcarsku vybudovali nejdelší urychlovač, leží 100 m pod zemí a má 57 km délku. Dokážou se v něm částice urychlit až na rychlost velmi blízkou rychlosti světla a bude sloužit k pokusům, které mají vysvětlit jak vlastně vznikl vesmír. Častice budou urychleny až na v=c a při této rychlosti se srazí.
Na akom principe existuje ten fuzny reaktor ![]()
-
Co je zdrojom na vyrobu energie cez neho

-
Existuje realne niekde na svete
Ked nie tak ako dlho priebeha vyskum a v ktorych statoch 
Poziadal by som nejake strucne, jednoduche odpovede pretoze ja o vyrazoch TOKAMAK atd. neviem takmer nic.
Dakujem. ![]()
Tak som si to zistil sam - zdrojom je deuterium a celkovy zdroj je morska voda. Nie sladkovodna voda a to je zakladny predpoklad pre spravne manipulovanie s vodou. ![]()
Na akom principe existuje ten fuzny reaktor
no ked je to fuzny reaktor tak asi na principe termonuklearnej fuzie (fussion) … ide o proces zvysovania hodnoty nukleonoveho cisla (pocet nukleonov) atomovych jadier a ako spievodny jav je zvysovanie atomoveho cisla (nie pri kazdej fuznej reakcii sa to deje .. ale to je dlhy zoznam reakcii a teoria) … kedze pri reakcii dvoch lahkych jadier vznikne jedn tazke + vedlajsie produkty ako elektorny, neutrony, neutrina … sucet hmotnosti jadier vstupujucich do reakcie je vyssia ako sucet vsetkych produktov (aj vzniknuteho tazsieho jadra) … tento rozdiel hmotnosti sa prejavy napriklad zvysenim ich kinetickej energie … a tu dokazeme previest na elektrinu
- Co je zdrojom na vyrobu energie cez neho
v pozemskych podmienkach je najjednoduchsie fuzovat deuterium a tritium (tazky (proton+neutron) a super tazky vodik ((proton+2neutrony)) )
- Existuje realne niekde na svete
Ked nie tak ako dlho priebeha vyskum a v ktorych statoch
no kazdy vacsi vyspeli stat ma svoj … rusko (priekopnici), USA, japonsko a iny
Poziadal by som nejake strucne, jednoduche odpovede pretoze ja o vyrazoch TOKAMAK atd. neviem takmer nic.
no to je tazke … skus google a wikipwdia.org ![]()
Dakujem.
niet zaco ![]()
Včera bylo ve zprávách, že ve Švýcarsku vybudovali nejdelší urychlovač, leží 100 m pod zemí a má 57 km délku. Dokážou se v něm částice urychlit až na rychlost velmi blízkou rychlosti světla a bude sloužit k pokusům, které mají vysvětlit jak vlastně vznikl vesmír. Častice budou urychleny až na v=c a při této rychlosti se srazí.
no hej o tom som sa rozpraval asi pred dvoma mesiacmi s jednym chlapikom zo SAV co roby v CERNe … no ale ziadna slava … ani nejde tak o ten urychlovac ale o to pozadie …
… jop … inak v=c nieje mozne zatial za myslim podarilo na nejakych 300GeV urychlit castice co je v->c ![]()
Fuzny reaktor ![]()
1 km x 1 km x 1 km morskej vody a v nej duterium by stacilo na vyrobenie elektrickej energie ktoru spotrebuju USA za jeden cely rok.
random mi to potvrdil cez IS.
Tak to by bolo nieco neuveritelne - ale ma to jeden zasadny nedostatok - prave prenos tejto vyrobenej energie - USA je dost velka krajina. Takze mozno by bolo potrebne vacsie mnozstvo vody.
Ale este ma zaujima - co by sa stalo (ake skody by vznikli) keby prislo k vybuchu fuzneho reaktoru ![]()
Adoas
neviem ako je to prepocitavane ale deuterium a tritiun je mozne zohnat aj z inych zdrojov … je ho mozne vyrobyt aj umelo fuziou v podobnych (ked nie v tych istych) fuznych reaktoroch … to mnozstvo vody je aj tak relativne male nech to su aj 3km^3 morskej vody … v oceanoch je vody milion krat viac .. presne cislo neviem a asi nikto na zemi nevie presne cislo ale je to jedno je jej dostatok na fungovanie reaktorov na 10tky tisic rokov a aj potom to nebude nic neriesitelne pretoze obsah deuteria a tritia sa v prirode automaticky doplna roznimi mechanizmami …
… v principe k vybuchu fuzneho reaktora nemoze dojst … ani klasicky jadrovy reaktor nevybuchne … teda jadrove palivo … lebo nema natkriticku hustotu … v klasickom reaktore moze iba chladiace medium narobit znacne skody .. vid cernobil … tam podstate roztrhlo chladiacu sustavu pretoze jeho tepolota a tlak dosiahol nezvladnutelne hodnoty … u fuzneho reaktora je tlak plazmy na urovni atm. tlaku … problem tu je iba s tym ze ak vypadnu supravodive cievky tak plazma sa moze dostat na plast reaktora a pri teplote 100000000K je 100% iste ze si to odnese reaktor … jednoducho by sa odparil … teda v podstate by doslo k zniceniu nie len reaktora ale asi aj k poskodeniu budovy elektrarne … (presne neviem co vsetko obnasa taka elektraren … ake casti ma a ako su rozmiestnene … od toho zalezia dalsie destruktivne deje) … v principe je plazma udrziavana na urovni tesne pod a nad hranou spustenia fuzie takze ak dojde k rozpinaniu plazmi co by len o 1% tak sa aj prebiehajuca fuzna reakcia zastavi a dalej nema moznost pokracovat … takze v podstate by islo iba o cire poskodenie hlavnej budovi reaktora … ta by ale z najvacsou pravdepodobnostou by musela byt zburana a nanovo postavena … ale ziadna radiacia a destrukcia typu cernobilu nehrozi
random,
neviem ako je to prepocitavane ale deuterium a tritiun je mozne zohnat aj z inych zdrojov … je ho mozne vyrobyt aj umelo fuziou v podobnych (ked nie v tych istych) fuznych reaktoroch … to mnozstvo vody je aj tak relativne male nech to su aj 3km^3 morskej vody … v oceanoch je vody milion krat viac .. presne cislo neviem a asi nikto na zemi nevie presne cislo ale je to jedno je jej dostatok na fungovanie reaktorov na 10tky tisic rokov a aj potom to nebude nic neriesitelne pretoze obsah deuteria a tritia sa v prirode automaticky doplna roznimi mechanizmami …
Tu by som zase rad upozornil priblizny princip prepoctov zasob vody. Mame nejake zasoby - vody je viac ako pevniny a viac ako 90% vody je morskej/slanej. Ale zase USA nie su jediny stat na svete a zaroven moria musia existovat - bez existencie morskej vody by neexistoval zivot v oceanoch a planeta by prestala existovat … takze sa moze vycerpat len obmedzene mnozstvo vody takze zasoby su urcite obrovske a postacujuce na mozno aj 1 000 rokov. Ale treba byt opatrny aj v tejto oblasti. Ale inak sa zhodneme.
… v principe k vybuchu fuzneho reaktora nemoze dojst … ani klasicky jadrovy reaktor nevybuchne … teda jadrove palivo … lebo nema natkriticku hustotu … v klasickom reaktore moze iba chladiace medium narobit znacne skody .. vid cernobil … tam podstate roztrhlo chladiacu sustavu pretoze jeho tepolota a tlak dosiahol nezvladnutelne hodnoty … u fuzneho reaktora je tlak plazmy na urovni atm. tlaku … problem tu je iba s tym ze ak vypadnu supravodive cievky tak plazma sa moze dostat na plast reaktora a pri teplote 100000000K je 100% iste ze si to odnese reaktor … jednoducho by sa odparil … teda v podstate by doslo k zniceniu nie len reaktora ale asi aj k poskodeniu budovy elektrarne … (presne neviem co vsetko obnasa taka elektraren … ake casti ma a ako su rozmiestnene … od toho zalezia dalsie destruktivne deje) … v principe je plazma udrziavana na urovni tesne pod a nad hranou spustenia fuzie takze ak dojde k rozpinaniu plazmi co by len o 1% tak sa aj prebiehajuca fuzna reakcia zastavi a dalej nema moznost pokracovat … takze v podstate by islo iba o cire poskodenie hlavnej budovi reaktora … ta by ale z najvacsou pravdepodobnostou by musela byt zburana a nanovo postavena … ale ziadna radiacia a destrukcia typu cernobilu nehrozi
Rozsirim svoju povodnu otazku ![]()
Keby prislo k pouzitu nejakej bomby (vojna, teroristicky utok, …) na fuzny reaktor tak by prislo k vybuchu a skodam … a ja sa pytam ci by bola nejaka radiacia - ci by to ohrozilo na zivotoch ludi daleko od miesta vybuchu … ![]()
A posledna zvedava otazka - ked vieme ze postavenie priemerne velkej jadrovej elektrarne stoji na svete cca. 2,5 mld. EUR tak kolko by stal v podobnej velkosti fuzny reaktor
(a viem ze reaktor nie je elektraren)
Fuzny reaktor
1 km x 1 km x 1 km morskej vody a v nej duterium by stacilo na vyrobenie elektrickej energie ktoru spotrebuju USA za jeden cely rok.
random mi to potvrdil cez IS.
Tak to by bolo nieco neuveritelne - ale ma to jeden zasadny nedostatok - prave prenos tejto vyrobenej energie - USA je dost velka krajina. Takze mozno by bolo potrebne vacsie mnozstvo vody.
Ale este ma zaujima - co by sa stalo (ake skody by vznikli) keby prislo k vybuchu fuzneho reaktoru
Pozor, deuteruim v tej vode, pricom deuterium tvori cca 1 % z celkoveho vodika a vodik tvori len 1/9 hmotnosti vody. Teda by sa tym nezlikvidoval kilometer kubicky vody, ale priblizne tri rady menej hmoty.
Rozsirim svoju povodnu otazku
Keby prislo k pouzitu nejakej bomby (vojna, teroristicky utok, …) na fuzny reaktor tak by prislo k vybuchu a skodam … a ja sa pytam ci by bola nejaka radiacia - ci by to ohrozilo na zivotoch ludi daleko od miesta vybuchu …
A posledna zvedava otazka - ked vieme ze postavenie priemerne velkej jadrovej elektrarne stoji na svete cca. 2,5 mld. EUR tak kolko by stal v podobnej velkosti fuzny reaktor
Surovinou pre elektraren je vodik, resp. deuterium, ktory ve vsade okolo (ako som spominal, cca 1 % z vodika - a vodik je v kazdej molekule organizmu, vo vode…) a produktom je helium, ktorym sa napriklad plnia balony…
Takze latky, ktore vobec nie su skodlive a potrebne mnozstva by boli mizive…
Tu by som zase rad upozornil priblizny princip prepoctov zasob vody. Mame nejake zasoby - vody je viac ako pevniny a viac ako 90% vody je morskej/slanej. Ale zase USA nie su jediny stat na svete a zaroven moria musia existovat - bez existencie morskej vody by neexistoval zivot v oceanoch a planeta by prestala existovat … takze sa moze vycerpat len obmedzene mnozstvo vody takze zasoby su urcite obrovske a postacujuce na mozno aj 1 000 rokov. Ale treba byt opatrny aj v tejto oblasti. Ale inak sa zhodneme.
tych zasob je na dobu minimalne 60000r! … pri tomto tempe zvysovania spotreby … v tychto reaktoroch by sa spotrebuvala iba tazka a super tazka voda teda taka voda co ma vo vezbe nie klasicky vodik ale deuterium a tritium (v molekule vody su dva vodiky … a vezba moze byt klasicka H-O-H alebo tazka vriantne D-O-H (molekula vody je symetricka a teda komutativna … teda je jedno z krtorej strany … teda DOH == HOD)) a D-O-D a supertazka voda H-O-T, D-O-T a T-O-T … takychto molekul je v celom oceane asi 0.1% nie je to vela a nieje to malo … je to tak akurat … problemom je asi to ze takato voda je toxicka a doko0nza aj mierne radioaktivna - teda tazka a supertazka voda … takze keby sme chceli vycerpat oceany tak by to trvalo velmi dlho asi 1000x dlhsie ako su zasoby D a T na zemi (a nie len vo vode) … dalsia alternativa ziskat vodu — skor iba ten vodik — je zabehnut si do vzdialenejsich casti slnecnej sustavy a doniest si ho sem … ale to este vela vody sa musi premenit na helium aby sme sa take nieco opovazili urobit …
…inak k tej spotrebe slnko premeni na 1s 4tony lahkeho vodiku na helium … mnozstvo vodiku ktore spotrebuje za asi 10mld rokov je asi 40-60% jeho hmotnosti … to nieje vela … z toho je aj zrejma energeticka vydatnost tychto reakcii
Rozsirim svoju povodnu otazku
Keby prislo k pouzitu nejakej bomby (vojna, teroristicky utok, …) na fuzny reaktor tak by prislo k vybuchu a skodam … a ja sa pytam ci by bola nejaka radiacia - ci by to ohrozilo na zivotoch ludi daleko od miesta vybuchu …
ta bomba by na tom reaktore narobila viac skody ako samotna plazma reaktora … samozrejme ujmu na lud. zivotoch nieje mozne vylucit ![]()
ale celkova radiacia by nepresahovala celkovu rocnu davku po dobu 30dni (vytiahnuty udaj z brucha) … zalezalo by od toho kolko neutronov uniklo stitu a od doby rozpadu produktov reakcie neutronov z okolim
ITER bude stat asi 10mld.EUR (ide o prvy reaktor) a bude schopny dodavat 500MW elektrickej energie do siete a spickovo az 1GW!!! … cena je to vysoka ale ide zatial o experiment … ak sa podari tak zena by mohla poklesnut na 1/4 az 1/5 a prevadzka by bola velmi lacna … pretoze vody je na tieto uceli dost …
Surovinou pre elektraren je vodik, resp. deuterium, ktory ve vsade okolo (ako som spominal, cca 1 % z vodika - a vodik je v kazdej molekule organizmu, vo vode…) a produktom je helium, ktorym sa napriklad plnia balony…
Takze latky, ktore vobec nie su skodlive a potrebne mnozstva by boli mizive…
to helium nieje az take neskodne ale v principe ano je to mala zataz na ZP … inak to vyrobene helium je mozne pouzit ako pohonna latka do ionovych motorov ktore nam v buducnosti pomozu prekonavat velke vzdialenosti vo vesmire za omnoho kratsi cas ako klasicke chemicke motory