Energetika v SR a vo svete

Slovenské elektrárne to stavať nemôžu, nemajú dostatok financii, Enel ako si spomínal to neplánuje, Enel plánuje dostavbu Mochoviec, pravdepodobne ak sa to bude stavať, tak iba súkromník.

No a súkromník o to nebude mať tak skoro záujem. To je cez 0,5 mld. EUR. :unamused:

Slovenské Elektrárne sú predané Enelu a keďže Enel ovláda 66%, hovorme už len o Eneli, štát stratil absolútne akúkoľvek kontrolu a za to ďakujme pánu “šušlavému”.

Čo už, na Slovensku sa všetky významné podniky rozpredali-Slovnaft,Transpetrol,SPP, SE a čo s toho teraz majú občania-veľké nič. Jedine schvaľujem predaj SE Enelu kvôli dobudovaniu Mochoviec, ostatné predaje nepriniesli nič významné pre Slovensko.

OT-musím pochváliť SE,a.s. majú perfektnú internetovú stránku na veľmi vysokej úrovni :wink:
:arrow_right: www.seas.sk

SEAS je ešte 100% štátny, ak som správne pochopil.

Slovenské Elektrárne sa mohli predať, ale nie balík 66% akcií, lebo štát stratil akýkoľvek vplyv. Malo sa predať max. 65% … :bulb:

To je kravina, ak súkromný vlastník má 65 % akcii a 35 % štát, ako môže byť 100 % štátny, to nedáva rozum.

doprastavak, aspoň tu nepíše sprostosti, ak nepoznáš základné pravidlá vlastníckych práv.

Vlastníctvo 66% akejkoveľvek firmy ťa oprávňuje rozhodovať bez akéhokoľvek súhlasu ostatných akcionárov. Enel môže spraviť čokoľvek, pretože štát nevlastní blokačný balík akcií vo výške 34%, má len 33%. Môže byť tak maximálne ticho a sledovať, čo chce Enel robiť a prípadne mu pomôcť. Rozum ti to možno nedáva, ale tak to funguje.

V prípade SPP, kde sme predali 49%, to je tiež pre nás nevýhodné, lebo sme síce predali 49% akcií a zostalo nám ako štátu 51%, ale v manažérskych stoličkách má väčšinu súkromný vlastník.

Nelogické, ale je to tak. :bulb:

A okrem toho, ty si ma zle pochopil. Toto, čo si ty napísal som ja nikde nenapísal. :exclamation: :unamused:

Ja som jasne napísal, že štát mal predať max. 65% akcií. Zachoval by si tak 34% kontrolný balík, ktorým sa dá veľa vecí ovplyvniť.

A to čo ja myslím, to je Slovenská Elektrizačná Prenosová Sústava, ktorá je úplne mimo Slovenských Elektrární.

sepsas.sk/seps/

Ak si myslel stránku Slov. elektrární, nechajme to tak, lebo som ťa zle pochopil. :wink:

Ospravedlňujem sa, nejak mi nie je dobre a nepozorne som si prečítal čo si napísal doprastavak. :blush:

Ja som myslel úplne niečo iné, než čo si ty myslel.

To je ok :wink: nič si z toho nerob :sunglasses:

2013 by sa mali spustiť Mochovce 3 a 4

johhan: čítal som to v novinách, aj som to sem chcel pridať, ale vidím to ako hooodne nereálne to za 4 roky fakt postaviť. :bulb:

A okrem toho: Coca-Cola chce na Pohroní postaviť vlastný PPC za cca. 0,5 mld. SKK ako výrobňu elektrickej energie aj ako zdroj tepla. A nebude to robiť len na Slovensku, ale po celej Európe.

za 4 roky v pohode .. na vsetko su povolenia.. dost vela veci je tam navezenych a zabalenych.. aj ked je na nich napisane “Cdelano b CCCP” :wink:

stavebna cast je asi na 70% a technologicka na 30% .. a uz na tom vlastne robia.. na rozdiel od dialnic …

ta vec od coca coly je nic..je to menjsie ako MVE ..

Co v této souvislosti znamená zkratka PPC?

Paroplynový cyklus

Dík.
Slyšel jsem, že Kanadě byly projekty na málé jaderné elektrárny - výtopny. Bylo z toho něco realizováno?

Jeden blok je dostavaný na 80% druhý na 60% techologická časť je u jedného na 40% u druhého na 20% - reaktor bude ruský Atomstrojexport, ostatné veci Framatom, Westighouse a Škoda, riadenie Siemens. Za 15 rokov konzervácie muselo byť odpísaných a vyradených vecí za 10 mld SKK.

PPC sú špičkové zdroje - sú absolutne neefektívne na dodávku dlhodobej energie. čím bude viac energie z PPC, vetra, slnka tým drahšia bude

hm hm a reaktor nebude robit skoda plzen ? vsak ak sa nemylim z typu VVER440 vyrobili skoro 30 ks, co je uz v pripade jadrovych reaktorov skoro masova produkcia :wink:

btw. ak sa nemylim westinghouse resp jadrove zariadenia kupila toshiba :wink:

Developer projektu uhoľnej elektrárne v Trebišove rokuje s investormi z Ruska a Ázie.

dialnice.info/viewtopic.php?p=64108#64108

A elektrární bude viac:
V mestečku Strážske niekoľko desiatok kilometrov od Trebišova by mala pribudnúť tepelná elektráreň na fluidné spaľovanie uhlia v areáli podniku Chemko. Výstavba elektrárne súvisí s oceliarňou, ktorú sa chystá postaviť v Strážskom za viac ako päť miliárd korún spoločnosť Slovakia Steel Mills.

Elektráreň za niekoľko miliárd mienia stavať vo svojom areáli aj železiarne U.S. Steel Košice so spoločnosťou ČEZ a na mieste bývalej magnezitky v košických Ťahanovciach má vyrásť nový kogeneračný zdroj. Spoločnosť Energy Gas chce spojiť výrobu elektriny z plynu spolu s produkciou tepla za tri a pol miliardy korún.

Kanada už vymedzila lokality na ťažbu ropy z tzv. pieskov. Ide o náročný spôsob ťažby, ale pri súčasných cenách, ktoré keď sú stabilne nad 80 USD, už sa to opláca. Celková rozloha plánovanej ťažby je v I. etape 65.000 km2 a možné rozšírenie je až na 71.000 km2 (tam sa to bije so ŽP).

Oni uz aj tazia , dve firmy vedla seba, lokalita su nejake piesky, viac info poruke nemam. Su tam jedny z najvacsich hal na svete, minule ( asi tak pred pol rokom) bol o tom vcelku vycerpavajuci dokument na National geographic ci Discovery.