Energetika v SR a vo svete

Tak som čítal, že Greenpeace bude ostro proti dostavbe 3. a 4. bloku Mochoviec, ale oni sú celkovo aj proti el. energie vyrobenej z vody, lebo sú proti výstavbe nových nádrží, vrátane Gabčíkova, pričom je dokázané, že lužné lesy nielenže prežili, ale sa im darí viac ako sa očakávalo. Greenpeace sú aj proti mnohým navrhovaným veterným eletrárňam, lebo zase ide o stavby do priestoru, chceli by mať na každom dome slnečný kolektor, sú proti rozmachu biomasy, …

Greenpeace by mohli by ísť príkladom, vysťahovať sa na nejaký opustený ostrov v Tichomorí a predviesť nám ako získavať energie potrebné pre život a zároveň byť nezávislí na okolí.. Oni by tam mali pokoj (len neviem ako dlho by tam vydržali existovať bez energetickej závislosti od okolitého sveta) a my by sme mali pokoj tiež.. :laughing:

V princípe ale nie je problém žiť na ostrove, … dodnes tak žijú tisícky ľudí, bez výroby energie ako ju poznáme. :bulb:

Áno, len či by tak vydržali žiť aj tí ľudia, ktorí tu s nami žijú (v civilizovanej spoločnosti) a napriek tomu odmietajú takmer všetky formy získavania energie.. :unamused:

Oni ano, veľa z nich sú dokonca aj vegetariáni či dokonca vegáni. :bulb: Ale konkrétne greenpeace ja považujem za radikálov …

Napríklad ja si osobne myslím, že diaľnica je typickým príkladom plytvania. Kým sa kreslia čiary na mape, je to v poriadku. Ale od prvej fázy výstavby až po spustenie je to enormná záťaž na ŽP: zemné práce, narušenie rovnováhy v prostredí často končiace narušením napr. hladiny spodných vôd (týka sa aj SR). Do okolia uniká nafta, zem v okolí je rozrytá, často sú tu úniky stavebných materiálov od asfaltu po betón (všeobecne na celý svet vzťahujem). Diaľnica sa otvorí: autá tu jazdia nad 120 km/h, čo si žiada viac paliva, viac splodín a nie len splodiny. Taktiež sa tu stávajú vážne dopravné autonehody, stovky prípadov ročne, kedy sa z estakády dostane kamión plný nafty do rieky, … pravdaže hlavne kvôli ekologickým združeniam a vede a výskume sa veľa zmenilo: pri výstavbe sa neplytvá stavebným materiálom, stavebné stroje nemajú enormnú spotrebu, sú viac automatizované, takže už to nie je len na človeku a aby diaľnica nebola bariérou, tak sa spravia biokoridory nad alebo pod diaľnicou pre vysokú zver, nízku zver aj hmyz. Ale už toto všetko sa napríklad netýka rýchlostných ciest a iných ciest … toto tu píšem, len aby bolo jasné, že radikálovia sme všetci vždy v pohľade toho druhého.

Na ostrove by sa prežiť dalo, ale museli by sme sa vrátiť o 1500-2000 rokov dozadu, ale aj tak už sa nedajú zmeniť viaceré veci: niečo sa tu postavilo a o to sa treba starať a je nás priveľa na to, aby sa sme sa mohli naozaj všetci vrátiť dozadu.

Energie sú hybnou silou. Aj človek na to, aby mal energiu musí spať. Dodnes sa vie, že človek prespí 20-33% života a bez spánku sa nedá žiť a ani nie je presne zmapované, čo človek vlastne robí, keď spí. Dieťa spí aj 50% života, aj 66% života. Potom starší človek spí menej.

Vodné elektrárne … v Albánsku je to zdroj 98% energie. Ibaže tam dohromady nie je žiadna výroba náročná na elektrickú energiu. Ani len studne tam nie sú na čerpadlo. V Kanade je to 60%. Lenže to sú dravé rieky a využiteľnosť, tá pravá využiteľnosť je niekde na 47%. Ale viac sa nevyužíva, pretože Kanada nechce mať rieky typu Váh - tam už nie je život. Zdokonaľujú sa turbíny a preto sa udržiava 60%. Jadrové elektrárne existujú a najviac ich je v provincii Ontario, pretože tam je najviac priemyslu a tam je potrebné mať najviac energie a ako vieme, tak najväčšie straty sú pri prenose … využiteľnosť v Kanade by musela byť na 85%, aby Kanada mohla existovať len na vode. Ale to sa nikdy nepresadí. Z ekologických dôvodov. Jadrové elektrárne nie sú v obľube z dvoch dôvodov - sú nákladné a stratové a je k nim silný odpor po Černobyle a studenej vojne. Ale celkovo sú ziskovejšie, ako keby sa mala energia transportovať z miest, kde sa vyrába.

V energetike treba vychádzať z toho, čo je. SR nemá na to, aj keď by postavila vodné elektrárne úplne všade, kde by sa to dalo, aby malo z vody viac ako 30% elektrickej energie. Cena ? No, verím vlastnému synovi, 60 mld. SKK. Za 15% energie. Ale ja osobne by som to spravil až potom, čo by som dostaval 3. a 4. blok Mochoviec. Prečo ? Pretože si myslím, že bezpečné Mochovce sú viac ekologické ako všadeprítomná vodná nádrž, nehovoriac o tom, že tie dva bloky sú cca. 20-30% elektrickej energie. A SR nie je Kanada, nemá naraz aj na jadro aj na vodu.

Osobne by som ale ani nespravil zo SR Francúzsko, pretože ja si celkovo nemyslím, že je správne byť závislý na akomkoľvek zdroji na viac ako 60% mimo vody - keby už nebola sladká voda, tak je zbytočná aj táto debata. Som veľmi zvedavý, čo bude robiť Francúzsko, až nebude dostatok jadra, keďže dnešný stav zásob je síce na 200-250 rokov, ale má sa postaviť do 50 rokov viac ako 150 nových jadrových elektrární a mnohé zmodernizovať a predĺžiť im živo, takže jadra je na menej …

Potom ešte … čo je to civilizovaná krajina ? Sú to USA, ktoré vedú najviac vojen, s tankami, ktoré majú spotrebu nafty 150-180l nafty na 100 km ? Alebo je to Kanada, ktorá so svojím letectvom prelietava dennodenne aj EÚ a napríklad naposledy bombardovala Srbsko, kde padali mosty do riek a dodnes sa tá krajina z toho nespamätala ? Alebo je civilizovaná krajina taká, ktorá preto, že nemá ani financie na splácanie úrokov a nie to ešte úverov, tak pre istotu nemá priemysel, vládne tam mafia alebo sa tam vedú vojny a 40% obyvateľstva je chorého alebo deti sú bez rodičov ? V tomto chaose mne osobne najviac prispôsobení na život pripadajú práve nejaké domorodé kmene, kde muž sa nebojí postaviť šelme, kde choroby sa liečia z byliniek, kde človek nerieši rakovinu - civilizačná choroba a predsa sa civilizácia nedokáže s ňou vyrovnať, kde človek nerieši, že nemá prácu a nemá z čoho platiť účet za plyn, pretože si zájde do lesa, zoberie drevo, … ale nie toľko, aby ním zásoboval 1/3 sveta, ale len pre seba. A civilizácia ? Tá príde a nielenže tohoto človeka, ktorý tam býva, vyženie von, ale ešte aj to prostredie zlikviduje buď pre zlato alebo drevo alebo ropu atď. Akým právom ? Legislatívnym - v danej civilizácii.

Dnešný človek nedokáže robiť na tejto planéte už nič iné, len jej masívne odoberať všetko, všetky suroviny, ťažiť ju, ovládať celý jej cyklus - vodu, dážď (dnes vieme spraviť aj dážď a aj ho vieme rozplynúť), ale planéta nám to vracia stále silnejšie naspäť. Najväčšie povrchové bane zamestnávajú odborníkov na výstavbu ciest, aby sa dalo vyťažiť maximum. Vymysleli sa obrovské stroje, ktoré na jedno nabratie naložia jedno auto, ale to auto už odvezie 10-20x toľko, čo najväčšia TATRA. Ovládanie = 1 človek. Dokonca aj tie cesty sa potom vyťažia a postavia sa nové. A aj tak, zajtra alebo za 200 rokov príde iná planéta, s ktorou sa možno zrazíme, ale možno aj nie, možnože toto nebude ten dôvod, prečo zanikneme … vyšleme misiu, dáme tam jadrovú hlavicu a niečo nevyjde a planéta sa dostane na zem a hlavica vybuchne až tu a nedajbože keď sa to zrovna stane niekde, kde už sú jadrové elektrárne - a máme vojnu a koniec … a nový začiatok bez diaľnic. Ja ich “organizujem”, pretože diaľnica je najšetrnejšia stavba, ktorá existuje oproti ostatným cestám a ja som za model Holandska. Mať tu len diaľnice a len perfektné cesty. Odklonil som sa, … :bulb: :bulb:

Slovensko by malo z Ukrajiny dovážať elektrinu :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=6244

teoreticky to vyzera pekna, ale prakticky velmi zle.

len velmi mala cast siete je schopna sfazavat sa so slovenskou sietou, aby nam mohli dodavat elektrinu. cize to ma zatial asi taky vplyv ako keby sme podpisali memorandom o buducom odbere elektrickej energie s rovnikou saharou …

Aj snaha sa cení. :sunglasses:

Nedostatok elektriny nehrozí :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=6328

dialnice.info/viewtopic.php?t=6346

VUJE predpoklada dalsi blok uz v roku 2010

nechcem byt zlym prorokom, ale ked sa ma pokracovat s vystavbou v 3. kvartale 2007 t.j. na dokoncenie aspon jedneho bloku treba 3 roky.

ak si dobre spominam, tak tam bola stavebna cast hotova na 70% a technologicka na 30%, co sa mi zda nenormalne vela, aby to stihli do 2010.

trosku sa bojim, ze ci to nebude na strihanie pasky pred volbami … toto nie su dialnice, toto je jadrova elektraren … tak dufam, ze to ozaj nedopadne tak, ze si prehodim s cechmi hymnu a budeme spievat “kde domov muj” a cesi “nad tatrou sa blyska” …

Slovensko sa stane Medzinárodnej energetickej agentúry. Na pravidelnom zasadnutí v Paríži schválili žiadosť SR o vstup. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=6371

Európa zabúda na ropné bohatstvo Kanady :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=6412

Kanada disponuje druhými najväčšími zásobami ropy po Saudskej Arábii. Podľa kanadského profesora Davida Longa Európa si ešte stále neuvedomuje dôležitú úlohu Kanady v energetickej oblasti a berie túto krajinu stále ako “krajinu drevorubačov”.

Je sice pravda s tou kanadou, ale problém je v tom že tá ropa dá ťažiť až od určitej ceny aby sa to oplatilo

plus je to docela energeticky narocne … pozuiva sa pri tom zemny plyn .. co som cital vychadza to 1 jednotka energie sa spotrebuje na 2 jednotky ropy co sa ziska.

tazi sa uz teraz, ale zaujimave to zacina byt okolo 80 usd/barel …

inak toto ma len utvrdzuje v tom, co si myslim uz dlho, ropu je stale dostatok a bude jej dost aj za 100 alebo 200 rokov :slight_smile:

vsak ani sus nemame poriadne preskumanu, o pevninovom selfe nehovoriac a hlboky ocen radsej ani nespominam :slight_smile:

cize ja som v klude, nez vymyslime fuziu na urovni, tak ropa bude :wink:

aquila, ano ropa bude nie je problém - cena je problém - neviem či bude ochota platiť 4 EURO za liter :slight_smile: Ropa v cenách 1 EURO za liter je tak možno na cca 20 rokov.

Takto otázka nestojí. Otázka stojí inak: jazdiť alebo nejazdiť :question: :smiling_imp: Ba dokonca: mať lieky a plasty ešte 1000 rokov alebo nejazdiť :question:

dialniciar, ja verim, ze budeme mat aj lieky aj plasty a aj jazdit aspon tych 1000 rokov :wink:

2 johhan: v tom by som problem nevidel :wink: ludia to zaplatia ak bude treba :slight_smile: a okrem toho, za 20 rokov uz ani to euro nebude co je teraz :laughing:

pred 20timi rokmi si clovek za 1 milion korun postavil 10izbovu vilu :slight_smile: teraz za to nema ani garsonku v petrzalke :wink:

Aquila inak povedané budeš ochotný o 20-30 rokov dať na jednu cestu z BA do KE a späť jeden svoj mesačný plat na benzín ? :slight_smile:

Ale tak to si zase prehnal. Predsa všetci vieme, že ropy je na 40-50 rokov bez problémov, problém je len v tom, že dočasne sa na 15-20 rokov musí zdvihnúť cena, aby sa postavilo viac rafinérií a ťažobných súprav.

A okrem toho, klesnú zisky ropných spoločností. Ale už napr. Exxonmobil ohlásil ročné investície 20 mld. USD na zvýšenie ťažobných a spracovateľských kapacít. :bulb:

Inak, osobne ma netrápi, čo bude o 30 rokov. :sunglasses: Ale bol by som ochotný dať aj 100 SKK za 1l a aspoň stúpne význam verejnej dopravy a vyvolá sa tlak na metro atď.

Tak zase príde doba škrtania núl. Bežná záležitosť v niektorých krajinách, len to bude s tým rozdielom, že to nebude mať negatívny dopad na životnú úroveň, lebo sa to spraví len z praktických dôvodov.

Veď vo väčšine štátov sa po II . WW škrtali nuly a k posledným kde nie sa zaradili napr. Taliansko, Japonsko, aj HR malo na začiatku svoje financie také, že 1 kopček zmrzliny išiel do stotisícov …

Ja tiež verím, že jazdiť sa bude ešte min. 1000 rokov alebo do konca tohto sveta. Len nie na ropu, ale na plyn/vodík/solárnu energiu atď.