Elektronické mýto na Slovensku

A hlavne treba doplnit, ze cca. 5 rokov sa bude na Slovensku tento mytny system len splacat a to z dvoch dovodov:

1. SR ma malu dialnicnu siet.

2. SR ma malu zivotnu uroven a tak nemoze dat adekvatnu cenu za 1 km a na Slovensku je draho, takze bude problem stavat nejake velke useky.

Ale je to spravodlivejsi system nez dialnicne znamky, hlavne sa oddeli cenovo kamion a osobne auto, co sa tyka zodpovednosti za poskodenie dialnic. :wink:

Vedel by mi niekto v skratke popisat ako satelitny system funguje technicky? Ide mi o sposob zistenie vysky platby … poloha vozidla sa da urcit v pohode (GPS). Tieto data sa zrejme ukladaju v palubnej jednotke. Aky je vsak kanal na vyber tychto dat pre spoplatnenie? (nepredpokladam, ze sa vysielaju spat na satelit :slight_smile:)

Preco mam z tohoto: http://www.dialnice.info/viewtopic.php?p=11013#11013 pocit, ze minister rata s mikrovlnnym systemom? :slight_smile:

Hlavne je obrovska chyba v tom, ze vasi ludia, ze vy Slovaci uz davno nemate nejake organizacie a zdruzenia - obcianske kde by ste dali najavo, ze chcete satelitny system. Teraz je ten spravny cas - budu volby.

Vy ste necinny narod. V mnohych veciach a kritika je len na internete - aj v CR uz ludia protestuju ked je to treba. Ohladom dopravy a su uspesni - dialnicne nalepky v strede roka sa zamietli. Teraz je tu mytny system. Predtym bolo metro a tiez boli ludia uspesni. :wink:

Opat sa porovnava neporovnatelne … ked bude zakaz, stupnu naklady na policajtov / kontroly … a ti nebudu mat cas / kapacity riesit skutocne problemy … teda neviem co je lacnejsie pan Minister …

kamiony musia po cestach jazdit aj mimo dialnic … inak nebudu priemyselne parky inde ako popri dialnici a to je zle … zakaz jazdy po cestach I.tr je nezmysel a meni logiku tendra na mytny system … ten clovek na cele ministerstva si snad ani neuvedomuje, co sposobil tymto svojim vyjadrenim … (mal som chut ho nazvat inak, ale hryzol som si do klavesnice) :slight_smile: Horsia varianta je len to, ze vie az velmi dobre, preco to povedal …

Odporucam precitat si tuto stranku:

pcrevue.itnews.sk/buxus/generate … e_id=10006

A este aj na tomto fore som zalozil na to temu:

dialnice.info/viewtopic.php?t=1666

Tema zalozena nejakym mafianom :laughing: (nic v zlom, nech uz je to ktokolvek).

Mne je to uprimne jedno, ja som hlasoval za poslednu moznost. Ja az tak casto na Slovensku po dialnici nejazdim a vzhladom na cestnu siet pri trase D1 by som dal za tych 500 km aj 5 000 SKK. Nemam problem. Ale raz za rok. :wink:

Realne poviem tak: V Nemecku uvazuju o dialnicnych znamkach pre soferov aut do 3,5t a cena ma byt 100 EUR. Tak si to porovnajte a tam je 12 000 km dialnic, aj s rozostavanymi a niektorymi novymi takmer 13 000 km. Cena dialnic je 130 mld. EUR. :wink:

Diaľničné nálepky by mali na ďalší rok, 2006, pre osobné autá do 3,5t stáť toľko, čo aj v r. 2005. Dôvod: voľby. :sunglasses:

Viac info: dialnice.info/viewtopic.php?t=1767

Ja som si doteraz nejak neuvedomil, že z dialničnej nálepky sa nedala uplatniť DPH. Fakt tomu bolo tak?
Ak tomu tak bolo, znamená to pre môj čisto osobný automobilový firemný park úsporu 19%. Nuž, fakt sa zvolebnieva.

Realne by mohla dialnicna znamka pre osobne auta do 3,5t stat na 1 rok na Slovensku podla mna aj 1 000 SKK. Co to dnes je? A v r. 2010 by cena kludne mohla byt 2 000 SKK. Ale to asi aj bude. :wink:

dialnice.info/viewtopic.php?t=1835

Kamiony budu platit myto 4-8 SKK za 1 km.

Toto je podla mna uplne neprofesionalny odhad - 4-8 SKK/1km, … to by mohol kazdy takto odhadnut. Keby bolo 7-8 alebo 4-5, … ale 4-8, to je zase ta uroven kvality. Podla tohoto systemu sa odhaduje aj cena dialnic a potom to tak aj vyzera. Nepresne. Zacne sa stavat za 2 mld. a skonci sa s prestavanou sumou 5 mld. SKK - vzor systemu. :wink:

Ak budu kamiony platit 4 SKK, tak potom by mali osobne auta do 3,5t platit pod 1 SKK a ak budu kamiony platit 8 SKK, tak potom bez problemov moze byt cena pre osobne auta do 3,5t aj v pasme 1-2 SKK na 1 km. :wink:

Dnes to je 1100 SKK.

:blush: … Tak ja som o rok posunuty. :laughing:

a to sa nezdrazovala len kvoli tomu ze idu volby :wink:

aquila,

hlasovani tu je dost o tom, kto by kolko zaplatil atd.

Cena tej znamky je OK - vy ste v strede Europy. A podla mnozstva aut na vasich dialniciach ta cena je OK. :wink:

Preco?Ak ratas sa kategorizacia vozidiel podla NDS resp SSC nie je identicka s EK, bude su treba zosuladit…V kazdom pripade dojdeme nato, ze auta nad 3.5 t budu platit…
napr navrhnem Kategorizaciu:
od 3.5 do 12 t
od 12 t do 24 t
od 24 t
NEMYSLIS ze v tomto pripade to bude adekvatne?napr kategoria do 12 t bude platit 4 SK
kategoria nad 24 t 8 SK
…
Prekazdy pripad Zákon štvrtej mocnicny (O´Flaherty, 1967) hovori, ze, že škoda rastie s rastúcou hmotnosťou
pôsobiacou na nápravu ako jej štvrtá mocnina, t.j. keď zdvojnásobíme hmotnosť pôsobiacu na nápravu,
škoda vzrastie šesťnásťkrát.

Tak moze zrast aj vyska myta nie???

Vela stastia…

elinkac,

OK - ale tam, kde su dialnice spoplatnene pre vsetky kategorie aut a tam, kde su vazne financne problemy s vystavbou dialnic, tak tam sa zdrazuje a bez ohladu na to, ze kamion poskodi dialnicu tak ako 1 000 aut.

…

Stale je tu vsak faktor udrzby - zimna aj letna sa robi aj pre osobne auta.

Dialnica je luxus, nadstandard a komu sa nepaci (kto na to nema alebo jednoducho principialne nechce platit), tak nemusi jazdit po dialnici alebo naopak nech jazdi, ale riskuje pokutu, ktora je … 20x vacsia ako znamka? No tak nejako. Tak prajem aj ja vela stastia … potom hlavne na useku R1 TT-NR, pred NR sa casto robia kontroly dialnicnych znamok podla jedneho specialneho medzinarodneho servera - sam si to overit neviem. :wink:

Celkom si asi nerozumieme…Moje reakcia bola reakciou na “odhad” vysky myta 4-8 Sk, co podla mna je kvalifikovany odhad…Vysvetlil som preco…
Ak si nastolil otazku poskodenia…Kamion s plnym nakladom (40 t)dokaze urobit na cest. komunikacii vacsiu skodu ako prejazd 60 tisic os. automobilov…
Ak ide o udrzbu, COM(2003) 448 to vsetko riesi…a nielen to…
Takztiez investicne naklady a taktiez naklady na nehody…
POdla nej je myto suctom investicnych nakladov, nakladovna skody na infrastrukture, nakladov na nehody…

Potom je jednoduche podlajazdeho vykonu jednotlivych voz.kategorii urcit vysku myta…Preto ide o sumy od 4-8 Sk…

Vsetko dobre prajem

Tu ide o sumu 4-8 SKK na 1 km pre kamiony. Nie pre vsetky auta.

Opytam sa konkretne:

Kolko by malo byt mytne pre osobne auta do 3,5t, ak bude pre kamiony 4 SKK alebo ak bude 8 SKK? :wink:

Presne tolko kolko jazdia, presne tolko kolko skodia, a presne tolko maju platit, kolko nam, rozumej spolocnosti, plynu z ich cinnosti naklady…(napr. environmentalne, skody sposobene hlukom,udrzba, sprava…)…alebo niekto skodi a ty ako obcan SR budes platit?Mne sa to nezda spravodive…nech plati, kto skodi

Budem konkretny…V roku 2000 bol rocny jazdny vykon automobilov na dialnicnej sieti 234 mil voz.km…(scitanie dopravy)
Byt spravodivy a podla platnej metodiky EK by platili auta do 3.5 t 4.5 Sk za km a nakladne od 6 do 8.5 (OSOBNE TO MAM PREPOCITANE)…Avsak vieme,ze je to neunosne…ci pre NV,nehovoriac o osobnych…Zavedie sa myto nizsie ako maximalne mozne (rozumenj naklady,ktore predpisuje EK)…a potom sa uvidi…prichadza do uvahy vela faktorov…ak sa zavedie vysoke myto…zijde sa na cesty nizsej kategorie…a situacia sa este zhorsi…zvysene spolocenske naklady, nizke prijmy z vyberu…
Takze otazka je na kompetentnych, ako nastavit citlivu vysku myta a pritom dodrzovat smernice EK…

A odpoved na tvoju otazku?Kedze sa nemoze v prvom roku zaviest najvyssia mozna vyska myta…moj navrh by bol taky…

Zavies myto pre NV od 3-5 SK (podla prepoctov dopravnych firiemv SR) na rialicniach a RK-to znamena polovicne ako predpisuje EK
Zaviest maximalne mozne myto na jednotkach…vychadza to okolo 1.5-2 sk…Aby pre dopravcu bolo “lacnejsie” pouzivat drahsiu dialnicu…(uspory z casu, PH…)

A osobnych aut sa to bude tykat az v horizonte 5 rokov…Uvidis…dovtedy DIALNICNE NALEPKY do 3.5 t…

A najdolezitejsie…nutit,aby vsetky vynosy ci z myta a ci z nalepiek smerovali spat do cestnej infrasturk.

Dufam,ze som vycerpal tvoju otazku…