ake nazory mate na system, ktory by mal byt zavedeny na slovenskych dialniciach co sa mytneho tyka ?
osobne mam skusenosti viacmenej z prvej ruky s rakuskym mikrovlnnym systemom a zda sa mi pre slovenske pomery pouzitelnejsi. a to najma z dovodu velmi malej hustoty dialnic, ako aj moznosti vyuzitia na ucely sekcnej kontroly, individualneho spoplatnenia tunelov (tam akosi satelit moc nemoze).
satelitny sa v nemecku logicky nasadil,lebo pokryt mikrovlnkami vsetky useky dialnic by sa financne nevyplatilo a najma by to bolo casovo narocne. kym u nas tych 300km je pokrytych do pol roka (ked rakusani zvladli za tu istu dobu asi 5x tolko km, tak by to nemal byt problem).
dalsi “problem” satelitneho systemu u nas vidim v sikovnych slovenskych rucickach. podla by bolo len otazkou casu ked by niekto urobil aktivny GPS jammer (ktore sa daju relativne lahko nie len zostrojit ale napriklad aj kupit cez intertnet => ebay).
mimo hlasovania skuste aj pripojit svoje poznatky a argumenty
Skor si myslim, ze dolezite je dosiahnut nejaky europsky konsenzus, aby sa dalo pohodlne cestovat aj v zahranici a nemusel si kupovat pre kazdy stat zvlast pristroj.
Co uz zacalo nestastne Rakusko vs. Nemecko
Pre koncovy prvok - vodica je to prakticky jedno.
A nasa siet nie je (zial) taka velka, aby robila problem pri zavadzani rakuskeho systemu.
Ake su naklady na zavedenie oboch systemov - vie to niekto porovnat cca?
Otázka je, či mikrovlnný systém Rakúšania nebudú neskôr Rakúšania prebudovávať tiež na satelitný. Ak je sateltiný systém kompatibilný so susedmi, tak skôr som za tento systém. všetko je to tiež zrejme otázka nákladov.
branco: praveze rakusani su s nim nadmieru spokojny. viem to z prvej ruky, znamy robi priamo v spolocnosti co ma na starosti go-maut system. inak aj ten “rakusky” system je vlastne taliansky, resp hlavny podiel ma v tom talianska firma
ten system je az neskutocne presny oproti GPS, co je aj logicke. navyse na tych mikrovlnkach maju aj kamery takze je to docela pouzitelne aj pre dialnicnu policiu, ked niekto nezaplati, maju presny vzhlad kamionu/auta, vedia presne co a ako.
co so satelitnym systemom nie je mozne.
samozrejme rakusaci maju docela hustu dialnicnu siet a aj napriek tomu im zacal vynasat uz po zhruba jednom roku!
No, fotky auta pre diaľničnú políciu je dobrá vec. Aquilla, ak je tento systém tak dobrý, prečo ho nezavedli aj Nemci? Viem, že so zavádzaním ich systému tam boli nejaké problémy. Nemáš informácie, ako sú na tom Česi, Poliaci?
u nemcov je satelitny system velmi logickym krokom, lebo v ich pripade by boli naklady na vybudovanie mikrovlnneho systemu astronomicke (obrovska siet s niekolko tisik KM dialnic), takze tam ina moznost vlastne ani nebolo a v ich pripade vychadzal satelitny system neporovnatelne lacnejsie.
ale tym ze rakusko (relativne), cesko, polsko a aj slovensko ma malu dialnicnu siet je pre nich plus minus lacnejsi mikrovlnny.
potom su tu specifika typu taliansko/francuzsko, ktore odjakziva mali myto a dialnice sa budovali postupne ale hned aj s mytnym systemom. takze tam je to historicka danost, kym ostatne staty idu na to big-bang systemom.
potom je tu scajciarsko ktore ma myto len na tuneloch inak ma dialnicne znamky a kamiony maju obrovske obmedzenia a musia sa prepravovat na zeleznici (nechcu si znicit svoju krajinu)
mno a rakusani maju aj dialnicne znamky pre soobne auta a aj mytny system. cize nieco ako budeme mat my, cesi a zrejme aj poliaci
Pretože SR má malú diaľničnú sieť, s nízkou hustotou, budú sa musieť spoplatniť aj cesty I.triedy. Ale ja osobne preferujem hlavne spoplatnenie pre kamióny, povedzme 50 000sk/1rok a pre osobné autá 2 000sk/1 rok. Myslím si, že by to bolo spravodlivé a tie kamióny by sa časom mohli ešte aj zdvihnúť.
Argument mám len 1. Mám známeho, ktorý vlastní prepravnú spoločnosť, asi 70 kamiónov a veľmi si pochvaľuje práve nemecký spôsob, jeho firma jazdí v smere Rakúsko, Nemecko, Francúzsko, Švajčiarsko, Španielsko a Veľká Británia. Samozrejme, že niekto zase pozná aj niekoho kto je spokojný s rakúskym systémom. Ale ten systém by mal byťv EÚ jednotný, lebo nakoniec si to “odnesie” šofér a firma.
Osobne si myslím, že kamióny na Slovensku nech už budú spoplatnené akokoľvek, kamióny by mohli platiť kľudne aj 50 000sk/1rok, osobné autá max. 2500sk/1rok. S tým, že už by sa dvíhala len cena za kamióny.
A, Aquila, ešte k tomu ekologickému Švajčiarsku. Ja tiež presadzujem, aby na trase BB-RK-DK-Poľsko fungoval systém vlakov. Pretože tu nech sa bude stavať akákoľvek varianta širšej cesty (D alebo R), bude to len kvôli kamiónom a bude to veľmi drahé a vo všeobecnosti sa presadzuje varianta MT-TR-BB. Takže tie vlaky by boli lepšie po všetkých stránkach a určite majú koľajnice väčšiu životnosť ako D alebo R čo sa prepravy kamiónov týka. Samozrejme na tejto trase (od Poľska-RK-BB) navrhujem obchvaty okolo miest. Nedoriešeným problémom, ale ostáva čo potom s trasou BB-Šahy.
Až od r. 2008, dokedy pribudne aj adekvátne veľa km a táto suma už nie je až tak ďaleko, ja sviem, že návrh na ďalší rok je 1500-1800sk pre autá do 3,5t.
Bol som informovaný, že tento rok, t.j. r. 2005 bude stáť pre autá do 3,5t 1000sk a sami vidíte koľko to je, a to sa mi zdalo ako maximum. Ja osobne som ochotný (a schopný) dať aj 5000sk, ale ako človek, ktorý žije v tomto štáte by som sa zastavil na sume 1500sk až do r. 2008, potom by som to zdvihol na 1750sk, v r. 2009 by som to nechal tak a v r. 2010 by som to zdvihol na 2000sk a nechal by som to až pokým sa nedostavia celá D1. A s tým aj mnohé úseky D3, R1, R2, R3, R4, R5, R6 a možno aj R7.
Na Slovensku sa plánuje zaviesť nový systém spoplatnenia diaľnic, mýto. Už v budúcom roku by mal tento systém platiť pre všetky autá nad 3,5t a pre autá do 3,5t sa plánuje zaviesť po r. 2010. Uvažuje sa o tom, že cena mýtneho by mohla byť pre kamióny 4-6 sk a pre osobné autá 2 sk za 1 km.
Diaľničné nálepky sa teda zavedením mýtneho systému aj pre autá do 3,5t zrušia.
Otázka znie: Mali by “kompetentní” (cháp ako lobisti, ktorí však lobujú legálne) začať presadzovať variantu, aby diaľničné známky ostali zachované? Dôvod je nasledovný: Možný pokles áut do 3,5t na diaľniciach a teda také isté výnosy ako aj predtým alebo len mierne vyššie. Argument, podľa istých prieskumov by boli majitelia áut do 3,5t zaplatiť za diaľničnú známku aj 2500-3000sk za 1 rok s tým, že iná časová varianta by nebola možná.
Výsledkom by malo byť, že aj vodiči áut do 3,5t, ktorí jazdia často po diaľniciach na nich aj ostanú a celkový výnos bude vyšší i keď systémy spoplatnenia diaľnic na Slovensku budú dva.
ide hlavne o to ze slovensko nie je chorvatsko a drtiva vacsina premavky po dialniciach je stale skor vnutrostatneho charakteru (co sa aut tyka).
hlavne by mohlo prijist k neskonalemu zahlteniu ciest prvej triedy resp hlavne miest a dialnicne obchvaty by boli na nic.
taktiez 5-6skk/km v pripade 3,5+ T a 1-2skk/km za osobak je hrozny nepomer vzhladom k tomu kolko ktore namaha/nici dialnicu.
pre osobaky by bolo aj 0,2skk/km prilis vela.
ak by to bolo 1-2skk/km sam by som prestal jazdit po dialnici. a to jazdim po nej docela casto (najma po “zahorackej” dialnici), a ani nie tak preto ze by som na financne nemal, ale skratka by mi cena za prevezenia sa po dialnici nezodpovedala mojmu subjektivnemu zvyseniu komfortu.
predsa len by to bolo 50-100 korun jedna cesta. co sa sice zda malo ale je to len nejakych 50 km dialnice a len jednym smerom.
cesta do tatier by vysla na nejakych 600-1200 korun, co je nemyslitelne v slovenskych podmienkach.
ako som napisal slovensko nie je chorvatsko, kde dialnice vyuzivaju na tranzit hlavne inostranci a domorodci mozu akurat tak prizerat..
jedine kde som jednoznacne za platenie mytneho aj pre osobaky su dialnicne tunely. ale s jednou vynimokou a to su sitiny. lebo uz bez tak doprava v BA kolabuje a keby sa zase vsetko presunulo na patronku tak koniec.
p.s. v rakusku nemam problem zaplatit za znamku v prepocte na nase asi 3000 korun rocne a to vyuzivam intenzivne v podstate len maly kusok medzi viednou a bruckom (a uz sa rozsirujucim usekom az do BA).
Určite áno. Len s tým, že ak nebude iná časová varianta možná, tak pre “sviatočných” používačov diaľnice, by malo zostať k dispozícii aj mýtne. Len to bude určite zložitejšie pre mikrovlnný, či satelitný systém, pretože to bude musieť byť schopný rozlíšiť.
Ako sa hovorí “trafil si kliniec po hlavičke”. Toto vieme aj my (čo sa to chystáme presadiť) a tiež ešte nemáme úplne jasno a nemáme na to ani takmer žiaden argument. Preto, mám aj 2. možnosť v tej otázke, že to bude neprehľadné.
Neviem ako presne tie elektronické mýtne systémy fungujú, ale predstavujem si to ako prepaid karty u mobilných operátorov. Zaregistrovaním zariadenia na diaľnici (RC) sa začne odpočítavať z predplateného balíka kilometrov.
Takže by malo stačiť zaviesť akúsi elektronickú známku (Niečo ako paušál u operátorov), ktorá zabezpečí voľný prístup na spoplatnené úseky D a RC. A ešte ak by boli úseky (tunely), ktoré budú v každom prípade spoplatňované mýtne, by musel mať aj prepaid kartu.
V pricípe by išlo len o to, aké služby by si ten ktorý vodič predplatil. Lokalizátor (karta) by mohol byť stále ten istý.
No a to je ešte ďalší problém, tunely spolatňované budú aj mýtnym aj diaľničnou známkou, ale stále je to úspora pre tých, čo po diaľniciach jazdia často. Ale mýtne v tuneloch bude platiť pre všetkých, pretože tie tunely sú drahé.