Nič v zlom, ale podľa mojich informácií, elektromotor určite vydrží dlhšie ako dnes bežne predávaný benziňák alebo nafťák. Dnes predávané elektroauta majú termonamagment batérie, čiže ich výdrž (aspoň 80% kapacity ) je cez milión kilometrov. Samozrejme veľké percento autoservisov “pujde do kitek”, kedže elektroauta vyžadujú zlomok servisu voči spaľovákom!
Oni si ten servis vydupú. Po povedzme 15000 km ti auto zahlási, že musíš ísť na prehliadku, inak prídeš o záruku.
už samotná recyklácia , je zelený nezmysel. Prv niečo vyrobím, a potom to zničím a na recykláciu vynaložím ďalšiu energiu. Doslova neskutočné, koľko dvaja ľudia vyhodia plastov do plastového odpadu, a pritom sa brzdíme v tvorení odpadu. Toto zelené šialenstvo nemá obdobu. Ja si ešte pamätám, mlieko v sklených flašiach, ktoré sa odovzdávali, a znova plnili. Niekedy ti salámu nakrájali v predajni, a zabalili do papiera, a nie každých 10dkg, má svoj vlastný plastový obal…Niekedy jedná škodovka vydržala v rodine prakticky celý život… dovážať zemiaky z francúzska a hovädzie mäso z brazílie, to fakt je veľmi zelená politka, a tak by sa mohlo pokračovať. Keď začali elekrifikovať Trať Púchov, Košice a postupne na BA, tak najsamprv postavili važské kaskády, aby bola elektrika, a potom začali s elektrifikáciou trate…
Priemerny vodic potrebuje EV nabijat priemerne 1-krat za tyzden, pri mensej baterii to moze byt priemerne 2-krat za tyzden, teda napr. 2 x 30 minut za tyzden na rychlonabijacke, co moze byt aj pocas nakupu, ak tam nabijacka je k dispozicii, ale je to vyrazne drahsie ako “domace nabijanie”. Nasa siet nabijacich stanic je predimenzovana na pocet EV na Slovensku. Momentalne treba doplnit nabijacky na dalsie dialnicne odpocivadla. Na sidliskach nie je zatial dostatocny dopyt po verejnych nabijackach, existuju rezidentske nabijacky, kde mozno nabijat a zaroven parkovat 12 hodin, ale nie je ich vela. Na Slovensku je zhruba 1 milion rodinnych domov, okrem toho dalsia cast majitelov vozidiel ma garaz, kde ma alebo sa da zaviest elektrina. Niekto moze byvat v panelaku a mat chatu, kde chodi kazdy vikend a vacsinu nabijani moze urobit tam, ak tam samozrejme ma elektricku pripojku.
Moderne baterie EV maju zaruku 8-10 rokov alebo isty pocet km. Napr. Torres EVX: Garancia na batériu 10 rokov respektíve 1 000 000 km. Uplynutie zaruky, tak ako aj pri inej elektronike obvykle neznamena, ze sa neda dalej pouzivat. Baterie EV sa takmer vzdy nepokazia cele naraz, ale pokazi je jeden bateriovy blok, ktory je pri drvivej vacsine baterii mozne odpojit. Niekedy sa pokazi nejaka sice dolezita cast baterie, ale oprava nemusi stat hned tisice Eur. https://www.youtube.com/watch?v=09NEGNRYTk0
A ked uz bateria nema dostatocnu kapacitu pre prevadzku v aute, moze sa pouzit do baterioveho uloziska https://undecidedmf.com/how-dead-ev-batteries-are-perfect-for-energy-storage/
Ked nie je bateria uz vhodna do baterioveho uloziska tak ju treba zrecyklovat https://group.mercedes-benz.com/company/news/recycling-factory-kuppenheim.html
Je to velmi mylna predstava, ze EV vydrzi 8 rokov. Ako som uviedol vyssie: Torres EVX: Garancia na batériu 10 rokov respektíve 1 000 000 km
Iny priklad zaruky na vysokonapatovu bateriu: “CATL naň poskytuje záruku 10 rokov alebo 600 000 míľ a garantuje, že si v tejto fáze udrží 85% kapacitu.” https://batteryindustry.net/catl-starts-delivery-of-ev-batteries-with-600000-miles-warranty-that-can-last-15-years/
Su aj dlhsie zaruky a aj ked zatial toto je skor vynimka, ale vyrobca dokaze aj takuto ponuku urobit (zrejme zatial iba v Thajsku):
“Doživotná záruka na vysokonapäťový akumulátorový systém elektrických vozidiel s motormi a elektronickými riadiacimi systémami v štyroch elektrických vozidlách vrátane NOVÉHO MG4 ELECTRIC, globálneho elektromobilu, NOVÉHO MG MAXUS 9 a NOVÉHO MG MAXUS 7, 7-miestneho e-MPV, ako aj MG CYBERSTER.” https://www.mgcars.com/th/news/MG-EV-lifetime-warranty-high-voltage-battery
Zrejme vyrobca vie, ze si to vzhladom na kvalitu moze dovolit.
Dolezite je, aby produkt mal primeranu zivotnost a bol pokial mozno 100% recyklovatelny, resp. sa k 100% recyklovatelnosti co najlepsie blizil. Spalenu naftu a spaleny benzin zatial prilis nevieme recyklovat.
Toto si hlasi aj moj naftak a prehliadka musi byt v autorizaku
No len nech si dupnú. Ja si to od nich nekúpim (ak v budúcnosti budem kupovať EV), a pôjdem ku tej konkurencii, kde si nebudú “dupať”.
Mám taký pocit, že tí, čo si budú dupať, na trhu veľmi dlho nepobudnú - nepodupocu ![]()
V polke júna to je rok, čo si manželka kúpila elektroauto na dochádzanie do práce (okresné cesty) - v realite som kúpu riešil ja + všetko, čo je s tým spojené (ona dostala už len kľúče) - dovtedy dochádzala autobusom, občas vlakom, ale zrušili jej nejaké spoje s dlhým čakaním a stratou času,takže riešením bola len kúpa auta.
Po roku jazdenia (samozrejme nielen do práce, ale asi tak cca 60% bolo do práce) + boli aj nejaké diaľnice z toho (povedzme 20%) a zbytok mesto, bolo najazdených cca 13 500 km s priemernou spotrebou 14,3kWh/100km.
Výrobcom udávaná spotreba WLTP je 15kWh/100km, takže relatívne to sedí, ale ak by bolo jazdené viac na dialniciach, tak tipujem konečnú spotrebu niekde medzi 17 - 20kWh/100km.
Ak by ročne cestovala autobusom, precestovala by 700Eur
Tým, že sa nabíja auto v garáži väčšinou tarifou nočného prúdu, vyjde jedna cesta do práce a späť oproti autobusu asi na 1/4 ceny. Jazdí sama, lebo pracuje v neštandardnom čase a ani nemá záujem niekoho voziť a viazať sa. V podstate žiadne časové straty a riešenie meškaní busov a byť na zastávke s predstijhom a peši tam a späť.
Oproti benzínovému autu je spotreba tipujem asi 1/5 (asi aj trochu lepšia 1/5,5), samozrejme, myslím auto s normálnou spotrebou do 7 litrov na 100 km. Aj toto EV je z malého segmentu, čo na tento spôsob dopravy úplne stačí. Ale bol som na ňom už raz aj v Bratislave a v pohode s jednou prestávkou na nabíjanie v strede cesty.
Idálne by bolo mať aj solárne nabíjanie a jazdiť takmer zadarmo (samozrejme so vstupnou investíciou do panelov)
svaco, asi tak. Toto je asi jediná téma, v ktorej sa zhodneme
nie som fanúšik EA, ale toto je ideálne využitie preň. Keby si mal ako píšeš soláre, tak už vôbec nie je čo riešiť. Elektrické mestké autíčko 50-80km denne, nabíjanie doma, nemá chybu. Tiež teoreticky uvažujem o takom to riešení. Už toľko nejazdím (toho roku ešte HR). Jediný problém je cena, lebo cca 30t€, nie som ochotný dať za EA, a kupovať jazdené, je dosť veeľká lotéria, a ceny tiež nie sú neaké “priateľské”. Zatiaľ to istá nafta ![]()