Elektroautomobily a iné možné altrenatívy

Opel Corsa r.v 2022 sa da kupit aj ako benzin aj ako elektrika s dojazdom cca 350km.

Rozdiel v cene na km je aj pri nabíjaní za štandardné domáce ceny je cca 5€/km v prospech elektro. Rozdiel v kúpnej cene medzi benzínom a elektro je cca 5000€. Z toho vyplýva, že po cca 100kkm sa to vráti. Ak sa nabíja lacnejšie, tak aj skôr.

najväčšie ekologická katastrófa sú vojnové konflikty. Len o tom sa nesmie rozprávať, ani písať. Ale hlavná vec, že mám dobrý pocit, keď hodím téglik od jogurtu do plastov. :grinning_face: Tým chcem povedať, len toľko, že fandím elektromobilom, ale svet nezachránia.

1 lajk

V takom Holandsku sa to riesi tak, ze mas viacero bajkov. Jeden nechas na zastavke kde nastupis, dalsi ta caka na zastavke kde vystupis. Keby mali vsetci brat bicykle do vlakov, tak by to asi nebolo pekne cestovanie…

1 lajk

Tak ten článok je dobrý bulvár.
Na to ako autori výskumného článku pomerne opatrne píšu k čomu došli, tak autor toho článku tam dáva tvrdenia, ktoré proste sú dosť odvážne…
Napríklad toto je riadne prestrelené: “Každých dvesto nových ekologických vozidiel zlepšilo miestne ovzdušie o 1,1 %.”
Oni len prišli štatistikou k tomu, že je možný súvis medzi nárastom počtu elektromobilov a hybridov a znížením emisií NO2, pričom štatisticky im vyšlo, že registrácia 200 nízkoemisných vozidiel v sledovaných zónach mohla viesť k zníženiu emisií o 1,1%.
Nikto si na základe toho nedovolí tvrdiť, že keď budem pridávať ďalších 200 vozidiel, tak ten pokles bude stále taký istý…
Ten článok len otvára nejaký spôsob kvantifikácie efektu požívania nízkoemisných vozidiel, ale to ešte neznamená, že tie čísla sú presné. Sledované obdobie bolo 2019 - 2023 (rok 2020 vylúčený), je otázka či ľudia len nezmenili návyky. Ten prístroj robí merania len raz za deň cca o 13:30 miestneho času.
Tým nespochybňujem efekt BEV a HEV na pokles lokálnych emisií, len teda interpretácia toho článku tým ďalším článkom je podivuhodná. Okrem toho ten výskumný článok obsahuje časť Limitations, kde je priznaných veľa nezodpovedaných otázok. Pravdepodobne to vyplynulo z recenzného konania, aby niekto nerobil z tohto článku nejaké kategorické závery, čo sa aj tak stalo…

Odkaz na zdroj: https://www.thelancet.com/journals/lanplh/article/PIIS2542-5196(25)00257-8/fulltext
Je to open access, takže si to môže prečítať hocikto.

3 lajkov

Ale ved obrovsky rozidiel to je aj pri spalovaku. U mna 7 vs 8.5l/100 cize 2.50e na 100km. Teraz ked som siel na dovolenku tak som si povedal ze radsej obetujem tych par minut a usetrim 2x25e tak som sa tiez vliekol

Jasne rozumne napisane, tiež som si v hlave prepočítal nejaké väčšie mesto napr. so 100 000 autami a keď vynásobím len na hrubo 100 x 200 dostanem 20000 čo je 20 tisíc vozidiel, ktoré (ak by sa jednalo o lineárnu závislosť) by eliminovalo znečistenie na nulu, pričom v meste ostalo ďalších 80 tis. spalovákov. Preto som to ani nepísal, že či nezareaguje niekto ďalší, lebo tiež sa mi to zdalo pritiahnuté za vlasy.

NEjaká závislosť tam bude, len asi je potrebné urobiť presnejšie prieskumy a merania.

KAždopádne počúval som aj človeka, ktorý chodil a chodí do Číny a hovorí, že s masovým nástupom EV sa v čínskych mestách signifikantne zlepšilo ovdušie a že tie stavy, ktoré tam boli pre koronou v mestách teraz výrazne a badateľne pokleslo a to nie sú možno ešte ani v polovici prechodu na EV (nemám presné čísla, ale ešte im to chvíľu potrvá, kým vymenia 90% zostávajúcich spaľovákov, lebo nejaké zrejme aj potom ostanú a budú klesať už asi miernejším tempom).

2 lajkov

no podľa toho čo som sa rozprával pred 1,5rokom v Pekingu s miestnym (niečo ako) taxikárom, tak u nich bude a aj už je zmena pomerne rýchla. Neviem, či to platí plošnejšie alebo len v Pek. ale spaľováky môžu jazdiť len 5, resp. 6 dní, ktoré majú presne povolené (podľa toho majú aj špz) a elektro môže stále. dokonca im to štát to veľkej miery podporuje formou dotácií.

ja toto robím, od kedy mám auto. na diaľnici pekne cca. 105 pokojne do roboty denne, pred tým týždenne ZA. stratil som pár min a na spotrebe som ušetril 1,5-2l/100km. pri ročnom nájazde 20-30tis sa to celkom zúročí.

a tá spotreba na EV je presne dôvod, prečo aj zo šoféra s “ťažkou nohou” spravia EV šoféra na spotrebu :slight_smile: čo bude v konečnom dôsledku nie len lacnejšie ale aj bezpečnejšie.

a yoggy, neviem, asi máš len zlú skúsenosť. hej, každý z nás má pred sebou z času na čas dobráka, ktorý rýchlosťou 100km/h predbieha kamión idúci 90km/h. ale štandardne ja osobne zažívam pomalšie autá v pravom pruhu pekne poslušne na spotrebu.

Pri spalovaku mas ovela vacsi dojazd a ten pokles tak nepocitis. Urcite nie je v mojom zaujme dvakrat cakat na nabijacke ked pojdem Bratislava - vychod…

Ja osobne si cenim svoj cas ovela viac, ako to, ze ci niekde miniem o 2.5e navyse.

Pri EV to ale vobec nevychadza. Pojdem pomaly = casova strata, pojdem rychlo + musim castejsie nabijat = casova strata.

A myslim, ze v Shanghai to funguje tak, ze ked si kupis EV, tak mas znacku zadarmo. Ked si kupis spalovak tak si znacku musis vydrazit a tie sumy su niekde na urovni 10k euro.

Ja skor pisem o tom, ze ked vidim teslu, tak vacsinou je pomalsia ako ja. Vlastne nikdy nie je rychlejsie ako ja. To ze niekto ide na ICE pomaly, lebo sa boji atd. nic nemeni na fakte, ze ten dojazd na dialnici je ovela mensi na EV…

áno, na dlhé trasy. a k tomu to nie je len rozdiel v PHM. kým nabíjaš, ideš si dať kávu a bagetku. a máš ďalšie € navyše.

všetko to je o preferenciách. ja si chcem nabíjať doma a jazdiť 30km trasy a ročne by mi to mohlo ušetriť cca. 1800€. len na tom, že nebudem tankovať a že mi slnko svieti. a na dlhé trasy mám spaľovák, ktorý natankujem za oné 2 min a ide sa ďalej.

4 lajkov

Ja mám baterku len 49kwh (vyuzitelne 46kwh, aj ked neviem co myslia tym vyuzitelne a co tie 3kwh realne znamenaju, ci nejaka rezerva alebo o co ide) a do BA som z PO dosiel cez Certovicu len s 1 nabijanim v BB, jasne ze som nesiel relly. Ale ak by som mal auto s Baterkou 80kwh a viac, tak to do BA dojdes bez zastavky a v BA to si uz v pohode nabijes, lebo tam realne parkujes a riesis biznis (dokonca to tam nabijes aj s AC nabijackou tzn. aj lacnejsie ak nepotrebujes rychlo nabijat, u ejoin-u to s ACC nabijes za 0,28 Eur za 1kwh takze max 2 krat drahsie ako doma) a potom domov opat na raz. Ono sa to uz zlepsuje aj s baterkami oproti 5 rokov dozadu a predpokladam, ze okolo roku 2030 uz ani toto nebude realny problem, tzn. baterky budu vacsie a lacnejsie a lahsie a rychlejsie nabijatelne.

2 lajkov

Tak sem hodim skusenosti z prvych 10k co mam na Volve V60 T8 - plugin hybrid.

Jazdim bud cisto mesto okolo komina alebo dialky 200+km a bezne mam 1000+km za vikend. Doma mam miesto na nabijanie ale nemam solary.

Na jedno nabitie dam cca 60-90km velmi velmi zalezi, ci to je mestska prevadzka alebo ho v elektrine vytiahnem na dialnicu. Dokaze ist cisto elektricky 140km/h ale je citit ze auto sa nad 120 uz zacina trapit a pyta si benzinovy pohon.

Som velmi milo prekvapeny zo spotreby po meste a ako casto pouzivam cisto elektricky pohon. Taktiez som necakal, ze bude mat taky velky vplyv na spotrebu “prvy a posledny” kilometer cesty kym sa vytrepem na dialnicu. Na mojej typickej trase Ostrava-Kosice to je rozdiel cca 1l/100km len tym, ze prejdem na elektrine Ostravu, Kosice a Zilinu.

Zial sa celkom potykam so stavom infrastruktury. Mam AC nabijanie, Shell tankkartu a uz sa mi par krat stalo, ze som sa nenabil. Stlp neakceptoval kartu, bol poskodeny port alebo bolo obsadene aj ked apka hlasila prazdne dobijacie miesto. Mat tak ciste EV tak by som asi bol v strese. Ako bonus, som naposledy rodicom na dome vybil istice :smiley:

Na druhu stranu si celkom uzivam vyhody, co dostavaju EV. Aktualne som v Berline a aj ked na nabijacke platim za cas straveny nabijanim, tak je to o rad menej ako stoji hodina parkovania. Takze uplne super spojene prijemne s uzitocnym, dobijem sa a este aj usetrim na parkovnom a v apke vopred viem, kde mozem zaparkovat (ak neukazuje bludy). Nemam EL znacky, takze nemam uplne vsetky vyhody. Co uz. Clovek nemoze mat vsetko.

2 lajkov

Akurat vcera som sa nahanal s Teslou na autobahne. Resp. Tesla sa nahanala s motorkarom a ja som sa pri mojej chabej maximalke len 180 mohol len z dialky prizerat. Ale prvych 10 sekund som stihal drzat krok s oboma

Pekny clanok o cinskych autach: https://blog.sme.sk/rudl/veda-a-technika/cinsky-brat-ta-spehuje-cinsky-brat-ta-vidi

Pri elektro(*) je to o prispôsobení sa k technológii. Niekde to akceptujeme, inde sa z toho vysmievame/frfleme.

• Hodinky som menil batériu raz za dva roky, teraz nabíjam denne
  • Mobil som nabíjal dvakrát týždenne, teraz dvakrát denne (alebo vždy ked mam priležitosť)
  • Umývačku/Práčku som púšťal v noci ked bola EE v NT, teraz ju púšťam ked mám prebytok FVE
  • Autom som zastavil ked mi trebalo cikať, teraz cikám ked nabíjam auto
6 lajky