ty musis byt jeden z tych odporcov elektromobilov co zapocitava do ich skodlivosti aj prdy vevericiek ![]()
Vo Finsku som platil parkovne na pumpe. Bol to velky truckstop s predajnou. Natankoval som, nakupil a platil parkovne. Obdobne ako v Lidli.
U nás pri jednom Lidli je len jeden nabíjací stojan nie raz tam nabíjajú zahraniční majitelia e-vozidiel, hlavne z Maďarska. Nieže by mi to zvlášť vadilo, no keď sa oplatilo u nich tankovať PH, tak nejeden zazeral, a bolo tam viac stojanov… Už nejaký rok tomu je, čo som v Bratislave pri Auparku videl nabíjať Tesly (zväčša, ak nemýlim) zo SK, CZ, A a UA.
(O. T.: Ujo mi vravel, sleduje nejakú súkromnú maďarskú spravodajskú televíziu — asi neorbánovskú, že niektoré malé čerpačky mimo hlavných ťahov v Maďarsku končia, nevedia prežiť.) [size=77]1795[/size]
[b][i][size=85][b]Pacho napísal:
Suma sumárum, už v súčasnosti pri nabíjaní na rýchlonabijačkach sa cena za kilometer ne elektromobile, vyrovnáva s cenou nafty.
Bezny elektromobil potrebuje priemerne 17 kWh/100km. ZSE ma pri programe Partner 0.29E/kWh za DC nabijanie. Teda mi ides tvrdit, ze jazdis na naftaku za menej ako 4.93 E/100km pri sucasnych cenach nafty?
Aktualna cena nafty 1.868 E
benzin.sk/index.php?selected … icle_id=-1
Teda mas priemernu spotrebu na naftaku menej ako 2.63 l/100km? [/b][/size][/i][/b]
Jano 1 , píšeš trocha od veci. Nemám prehľad o cenách nabíjania, ale som uvádzal rýchlonabíjačky a tam je cena určite niekde inde, ako píšeš. Vychádzal som z tohto materiálu? auto.pravda.sk/poradna/clanok/5 … na-100-km/, a pri cene 10€/100km som s dízlomu hlboko pod tou sumou. Ja elektromobily nezatracujem, ale treba sa pozrieť pravde do očí a reálne sa na ne pozerať. Zjavná východa, je v meste, pri dochádzke okolo 100km a nabíjanie doma zo solárných panelov. Keď si zoberieš už dialnicu, a v zime tak EM nemá šancu konkurovať, autu na fosílne paliva. Je rozdiel, na jedno natankovanie spravit skoro 1000km, ako 300, alebo potom sa motkat po dialnic a spravit 500?. Čo sa týka spotreby, tak mi to vychádza cca 5l po dialnici pri miernom prekračovaní limitu. Môj osobný rekord bol pri ceste do HR, v noci bez klimatizácie a nie viac ako 90, okolo 3,6, ale to prvý aj posledný krát, proste tá úspora za to nestojí.
Len na klasickej pumpe asi tazko urobis rodinny nakup pocas ktoreho sa Ti auto nabije bezne o 100-200km. Pripojenie a odpojenie od nabijacky netrva tak dlho ako tankovanie na klasickej pumpe. Mozes lyzovat, byt v aquaparku, muzeu, v kine, u holica/kadernika,v restauracii,… a zaroven tankovat benzin/naftu? Nabijat pocas takychto aktivit mozes.
Keby si pozorne cital ten clanok, tak by si si urcite vsimol, ze ide o “ultrarýchle nabíjačky” a to je nieco ine ako “rýchlonabíjačky”. A preto som uviedol: “ZSE ma pri programe Partner 0.29E/kWh za DC nabijanie”, teda ide o rychlonabijacky do 50 kW vratane, ejoin povazuje rychlonabijacky do hodnoty 60kW a GW ma rychlonabijacky do 100kW vratane, az nad tymito hodnotami su “ultrarýchle nabíjačky” (UFC). A kto potrebuje iba obcas nabijat mimo domu a pouzije ZSE program Partner tak moze predplatenych 40kWh pouzit kludne aj na UFC a ked nestacia tak si na UFC bude platit 0.39E/kWh, co je pri beznych 17kWh/100km 6.63E.
Su vodici, ktori jazdia velmi dlhe trasy denne, taki nech si predplatia 400kWh za 69E (program ZSE Flat), mozu to pouzit aj na UFC a ked sa im to podari cele minut tak jazdia za 0.1725E/kWh, co je pri 17kWh/100km 2.93E/100km.
Cize ked chce niekto hladat sposob ako co najdrahsie nabit, aby ukazal, ze to je drahsie ako tankovanie, tak nech sa paci. Ceny a cenniky za nabijanie su komplikovane a chapem, ze snad aj vacsina ludi nie schopna sa v tom uplne vyznat. Zatial je to omnoho komplikovanejsie ako tankovanie benzinu/nafty, na druhej strane jazdenie na elektrinu moze byt vyrazne lacnejsie ako jazdenie na fosilne paliva.
To si rozhodne nemyslim. V zime, presnejsie povedane v chlade, treba baterie zahrievat ak su studene, ale aj odberom sa zahrievaju, teda zima neznamena na dlhsich trasach neznesitelne vyssiu spotrebu, zvlast ak maju tepelne cerpadlo.
Tesla Y mala pri 5C a 120km/h spotrebu 21.4 kWh/100km a pri 18C 19.5 kWh/100km.
https://insideevs.com/news/581011/mic-tesla-modely-cold-range-test/#:~:text=range%20of%20327%20km%20(203,temperature%20of%205%C2%B0C
Teploty -1 az -6.6C - niektore auta skoro rovnaku spotrebu ako pri 21C a niektore nepodarky az 1.5 nasobok.
https://www.axios.com/2022/03/04/the-cold-hard-truth-about-electric-vehicles-in-winter
Teda EV od Tesla, Audi, Jaguar, Hyundai, Nissan, aj VW urcite nemaju s mrazom zasadny problem, ktory by ich znamenal, ze maju v porovnani s autami na naftu/benzin drahsiu prevadzku v zime.
Ja som mal na spalovacom aute v zime priemernu spotrebu vyssiu o zhruba 20% nez v lete.
Kolko krat do roka prejde priemerny vodic 1000 km/den?
A ked casto tak si moze kupit EV s dlhsim dojazdom a rychlym nabijanim.
KIA EV6
Dojazd: až 528 km
Rýchle dobíjanie: z 10% na 80% už za 18 minút
https://www.kia.com/sk/nove-auta/ev6/zistit-viac/?cmpid=ppc|4491_kia_longterm_online_2022|kia|link||&cmpid=ppc|4491_kia_longterm_online_2022|google|e|kia%20ev6
Nepotrebujem počas tankovania na pumpe robiť rodinný nákup ani lyžovať, keď to trvá pár minút.
Áno, počas spomínaných aktivít môžem nabíjať, vlastne musím, pretože to trvá podstatne dlhšie, než tankovanie na pumpe. A musí byť počas tej doby nabíjací stojan len pre mňa. Keď sa v budúcnosti zíde v takom aquaparku niekoľko stoviek takých, ktorí chcú počas plávania nabíjať, bude tam dosť nabíjacích miest a “dostatočne hrubé káble” na ten príkon?
Nie som proti pokroku, ale som presvedčený, že na masové využitie elektromobility tu ešte niekoľko desiatok rokov nebudú podmienky.
A čo sa ceny týka, až bude elektromobilov nezanedbateľné množstvo a štát pocíti výpadok dane z palív, bude sa musieť zdaniť aj jazdenie e-autami.
Vôbec sa nebude “musieť”. Štát to samozrejme spraví, ale nie preto, že by “musel”, lež čisto z pozície sily.
Ja nabijanie pocas inej aktivity beriem ako moznost a obvykle nie ako nevyhnutnost. Dlhych dennych jazd presahujucich kapacitu dnes uz beznej baterie mam iba niekolko za rok. Vacsina nabijani by sa mala uskutocnovat v garazi/pri dome/v praci a ako doplnok ak je to vyhodne alebo potrebne/nutne pocas nejakej aktivity, aby to nebolo cakanie, kym sa auto nabije.
Los Angeles Internation Airport ma uz v sucasnosti 832 nabijaciek a idu pridat 1300. Tolko na Slovensku este 20 rokov nebude na ziadnom mieste treba a mozno tak 50 tisicove sidlisko by potrebovalo 2000 nabijaciek, ale tie budu stacit s priemernym vykonom nejake 4kW, pretoze sa bude auto priemerne nabijat 12-16 hodin a to priemerne raz do tyzdna.
Nie kazdy navstevnik aquaparku bude chciet/musiet nabijat. Pri takom velkom aquaparku slovenskych rozmerov (napr. Besenova) bude stacit o 20 rokov mozno 100 nabijaciek a kazda s priemernym vykonom 10kW pretoze sa pocita s niekolkohodinovym nabijanim (4-6 hodin) a to je zhruba iba 1MW co treba mat k dispozicii a keby aj dvojnasobok nabijaciek co si neviem predstavit, ze by pri nejakom nasom aquaparku bolo treba, tak treba 2MW vykon. A to by malo byt vyriesene prevazne lokalnou fotovoltaikou, ale ani 1-2MW kabel nie je nic nerealne. Technicky to nie je problem ani v sucasnosti, len pri pocte 7000 nabijatelnych aut na Slovensku a nasej priemernej mzde, sme od takej potreby este 20 rokov daleko.
Na druhej strane by mali byt vodici cenou nabijania motivovani nabijat, ked mame prebytky, co je v sucasnosti predovsetkym v noci a tomu bude prisposobene aj rozmiestnenie nabijaciek, sidliska, firmy. A dalsie nabijacie body vlastne garaze, rodinne domy stacia aj obycajne zasuvky 230V.
Čo som si už dlhšie všimol, tak nejako je prázdne miesto pri lidláckej nabíjačke baterkových áut. Asi preto, že treba použiť i peňeži, nie je to už len zastrčím a… Praskli eko(log)sľuby, narazili na eko(nom)realitu. [size=77]1807[/size]
nie, narazili na klasicku slovensku vychcanost = ked je nieco zadarmo treba to co najviac zneuzit
“Tankovali” tam najviac s H v ováliku, aspoň keď som tam bol. Takže všeobecná vyčúranosť.
[size=77]1808[/size]
Lidl nabijacky ostanu malo vyuzivane, kym sa podmienky nevyrovnaju ostatnym. Teda ostatni zvysia ceny, alebo Lidl znizi ceny nabijania. Aj ten kto potrebuje mesacne co i len 30 kWh, tak si zaplati 9.90E alebo za 40kWh 11.90E a ma 1 kWh za cca 0.30E. Kto jazdi naozaj vela moze mat 400kWh za 69E, teda 1kWh za 0.17E. Takze nabijat pri Lidli za 0.39E/kWh bude len niekto v nudzi, resp. co potrebuje na platenych nabijackach menej nez 25 kWh za mesiac a nema k dispozicii napr. EJOIN DC za 0.35E/kWh a to este EJOIN ponukal v lete zlavu 20% pri spotrebe nad 50kWh/mesiac.
https://www.mojelektromobil.sk/lidl-sa-pripravuje-na-spoplatnenie-nabijacich-stanic/
Aj toto su dovody preco treba obmedzit tazbu fosilnych paliv:
"Identifikácia bodových zdrojov metánu môže byť kľúčovým krokom v procese znižovania emisií skleníkových plynov. "
“V údajoch, ktoré EMIT zhromaždil od inštalácie na Medzinárodnej vesmírnej stanici v júli, vedecký tím identifikoval viac ako 50 „superemitorov“ v Strednej Ázii, na Strednom východe a na juhozápade USA. Superemitormi sú zariadenia a iná infraštruktúra, zvyčajne v sektoroch fosílnych palív, odpadu alebo poľnohospodárstva, ktoré vypúšťajú metán vo vysokej miere.”
“Prístroj napríklad zachytil oblak dlhý asi 3,3 kilometra juhovýchodne od Carlsbadu v Novom Mexiku v USA v Permskej panve. Ide o jedno z najväčších ropných polí na svete. V Turkménsku EMIT identifikoval 12 oblakov z ropnej a plynárenskej infraštruktúry východne od prístavného mesta Hazar v Kaspickom mori. Niektoré oblaky sa tiahnu viac ako 32 kilometrov.”
“Vedci odhadujú prietoky metánu na asi 18 300 kilogramov za hodinu v lokalite Perm, 50 400 kg/h pre zdroje v Turkménsku a 8 500 kg/h v lokalite v Iráne.”
https://www.techbox.sk/nasa-odhalila-superemitory-metanu-na-zemi-prispievaju-k-sklenikovemu-efektu/
Šok: Prvá krajina Európy zvažuje zimný zákaz prevádzky elektromobilov
[size=77]1838[/size]
Švajčiarsko zakáže používať elektromobily, aby sa vyhlo black-outu
[size=77]1839[/size]
Euro 7 straší už aj elektromobily. Ide o emisie z ich pneumatík
[size=77]1840[/size]
co k tomu dodat, v Europa nam vladn ucoraz vacsi hlupaci, ktori tak ako debilne a dogmaticky zaviedli greendeal tak teraz ked zistuju, aka blbost to je, tak idu zas to prehnat opacnym smerom
a furt si to zlizneme my ludia
maju to podlozene cislami? alebo len tahaju zbrucha?
preco neriesia nezmyslenu vyrobu velkych a tazkych SUV?
a x dalsich veci, aj zbytocne to pisat
Toto sa dá vztiahnuť na skoro každý produkt, že začína cenou. Ja mám švagra, ten má Teslu, ale výhradne po Bratislave, z domu do práce a naspäť. Nabíja doma. Pochvaľuje si. Vedľa tej Tesly mu parkuje druhé auto, SUV na benzín.
Tým sa končí zoznam z rodiny a najbližších ľudí, ktorí by mali naozaj EV. Potom už je to len o tom, že niekoho poznám zo širšieho uhlu a viem že ho má.
Ja osobne by som aj chcel EV, ale aby malo parametre aké potrebujem, tak na neho nemám.
Možno sa to odvíja aj od toho, že auto nepovažujem za niečo čo musí byť nejaká hviezda, aj keď si vždy kúpim nové tak to má svoje limity. Tam, kde končia moje limity, povedzme 25 max 30 tisíc sa začína kapitola EV. Posledne som čítal recenziu na EV od Renaultu, cena začína vyššie než na čom jazdím teraz a kupovať si to len preto, aby to bolo elektrické určite nebudem.
Dojazd je podstatný parameter, ale povedzme, že si dobijem, že tie nabíjačky pribúdajú. Horšie je čo vtedy s tým časom, nie vždy chcem byť na tej pumpe polhodinu. Človek si povie veď občas, ale to by nebolo občas ale obdeň a je to už skôr na obtiaž. Tu tej dobíjacej infraštruktúry zase toľko nie je. Menej frekventované nabíjačky majú jeden stojan a je obsadený skoro vždy keď idem okolo, týka sa to viacerých hlavných ťahov.
Naše vlády nebudú dávať dotácie pre bežných ľudí. Lebo akú až by museli dať, aby to bolo naozaj lukratívna voľba? 10 tisíc? Aj keby sa na to uvoľnilo 100 miliónov akože sa neuvoľní, ale aj keby, tak je to len 10 tisíc áut. Dotácie vo výške 3 tisíc nezaujmú pri tom ako to dnes je. Šrotovné ako bolo kedysi by bolo úplne nič. Môže pomôcť dotácia pre podnikateľa, ktorá sa nejak daňovo viac zvýhodní, ešte viac, než len doteraz. To ale vozový park SR nepremení na elektrický.
Neviem si predstaviť dosť dobre ako sa má EV viac rozšíriť na Slovensku keď u nás polovica populácie žije na sídliskách. Ide o tú možnosť nabíjania. Ako sa to bude akože riešiť. To bude v každej lampe verejného osvetlenia kábel? V garážach si viem predstaviť, že sa to bude dať lepšie zorganizovať, ale zase, nabije sa mi a ja poutekám preparkovať, aby som to tam uvoľnil? Veď tak nebavíme sa o tom, že tisíc ľudí má EV, ale bavme sa o tom, že ho bude mať milión. (a to už potom nehovorím o problémoch so sieťou keď sa bavím s energetikmi)
Záruka na baterku ma až tak neodradzuje. Začalo to na 3 rokoch. Dnes už je 8. Aj tá cena pôjde dole oproti tým prvým. Beriem to ako výhľadovú alternatívu, ale kým to nie je urgentné, tak by som to moc nehrotil. Obzvlášť pri stave verejnej dopravy, ak má byť táto alternatívou. Od dopadoch na ŽP je to také, tak nebudeme mať ropu, ale výroba elektromobilu a batérie a jej likvidácia alebo recyklácia určite nebudú s nulovým efektom na ŽP. Možno sa vrátime ku koňom.
Čítal som taký vtip. Kedysi bol v každej dedine v každom druhom dome kôň a auto bolo v jednej dedine z 10. Dnes je všade auto aj dve aj tri, iba toho koňa má len 1 človek z 2 dedín. ![]()
tak tu ide o to aby sa zmenila aj paradigma fungovania, ak maju byt elektroauta akoze boj proti klimatickej zmene, tak len vymenit spalovak za elektro nedava zmysel, to su prtave setrenia za obrovske naklady, proste nieco co dokazu presadzovat len prihlupli teoretici z EU
s eletro musi prist aj podstatne znizenie velkosti a hmotnosti vozidla, znizenie poctu aut, znizenie pouzivania auta na dlhe vzdialenosti
doma mas mat jedno male elektro na nakupy, pripadne dochadzanie na blizko do prace/skoly, v dlsom caosovom horizonte ani to nie - auto by malo byt sluzba, ktore ti nemusi stat na dvore, ale ma jazdit v kuse, v spojitosti s automnym riadenim to moze fungovat
na stredne vzdialenosti ma byt pristupna verejna doprava - autobusy, klasicke vlaky
na vacsie vzdialenosti rychlovlaky, cez more vodikove lietadla
a co robime my?
verejnu dopravu potapame, vlaky degradujeme, spalovacie lietadla posilnujeme a elektra sa takmer uplne vyrabaju velke kravy SUV
cele zle
Auto a služba. Dá sa prenajať auto za od 40 ečiek na deň v Trnave. (Fabia) Cena klesá v závislosti od dĺžky prenájmu a km. Ale aj stúpa v závislosti na model.
Táto služba sa využíva, keď chýba pôvodné auto doma.
Sme u toho, že to nie je služba, ale je to v dnešnej dobe nevyhnutnosť. Neviem si predstaviť, že by bol nejaký “poradovník” tak, aby auto bolo využité “non stop” ani len v rámci rodiny, keď otec pracuje inde než syn, hoc by aj bývali v rovnakom meste alebo ulici.
Ich počet sa zníži jednoducho, keď sa vyradia dnešné spaľovacie a EV si udržia dnešný cenový pomer. Ale nebude to na prospech pre život.. a neviem či niekto naozaj cestoval autobusom+vlakom, ked má rodinu, čo to znamená aj pri obyč. prestupovaní aj s batožinou a aká ochota následuje pri tom prestupovaní do busu etc. a to sa nebavím len o Slovensku. Čím menšie deti, tým viac komplikovanejšie. Teraz je dosť veľký podiel minimálne u nás a v ČR chaty, chalupy, záhradkárske oblasti, ako sa tam dá reálne dostať bez auta, keď to je často aj cez 1/4 republiky? Preto ja sa nedivím, že našinec elektromobilu neholduje.