Dotovaná letecká linka Bratislava - Košice | BTS - KSC

Na hranicu sú to štyri kilometre, po petržalskú stanicu sedem, ale hlavne na rakúskej strane je už koridor viedenskej električky zastavaný. A pre Rakúšanov by ani výstavba tejto železnice nedávala zmysel, keďže medzi Viedňou a Bratislavou existujú dve rýchle trate a plánujú výstavbu novej spojky z Ostbahn na letisko.

1 lajk

Keďže na tej linke komerčne jazdia traja dopravcovia, neviem si predstaviť, že by dotovanie grátis autobusu prešlo cez príslušné regulačné orgány

“Na hranicu sú to štyri kilometre, po petržalskú stanicu sedem” ale vo vela usekoch je tam este stale bud aj realna trat, alebo minimalne koridor, v ktorom bola Pôvodný koridor trate sa vo vnútri Wolfsthalu kompletne zachoval (pohľad smerom do Petržalky) • imhd.sk Bratislava

“A pre Rakúšanov by ani výstavba tejto železnice nedávala zmysel“

Pre rakusanov dava zmysel to na com sa dohodnu so slovakmi, a co slovaci aj spravia. Nateraz realne zdrzujeme uz 3 roky dokoncenie DNV a ked sa aj to dokonci, tak pre cestu BA-VIE to bude naokolo blizsie cez centrum Viedne. Keby sme my tlacili na to, aby sa ta elektricka obnovila, mozno by to slo. Ale inak suhlasim, ze nateraz najrealnejsie bude, ze spravia tu novu spojku, aby mohli aj ICcka z BP a BA zachadzat na VIE.

Aj keby sa predlzila trat az do Petrzalky, tak stale to bude hodina na letisko a nie tych tvojich 15minut.

Proti predlzeniu nie som, celkom to vitam.

Na druhej strane je plno miest ktore maju viacero letisk, cize nerozumiem, ze preco by BTS a VIE nemohlo koexistovat.

1 lajk

Keby sa predlzila trat do Petrzalky, tak pokial by ten vlak nikde nezastavoval, pochybujem, ze by mu to trvalo viac ako 1/2 hodiny. Ti, ktori budu chciet lacny Sbahn, to budu mat za hodinu a 4 eura.

Nikto nebrani BTS v existencii. Ale je to ale jedine letisko hlavneho mesta (minimalne v Europe) co ja poznam, ktore je trvalo stratove a totalny luzer, ktory nevie pritiahnut normalnu aerolinku. Cize nech si kludne existuje, ale ked uz statu/vlastnikovi nezaraba tak ako KSC, PRG, VIE ci BUD, tak aspon nech neparaziti na statnych peniazoch celeho Slovenska a nech si ho sponzoruje BA kraj, rovnako ako Brno ci Ostrava. Ale na Slovensku sa Blave poskladame aj na narodny futbalovy stadion, tak preco by sme sa neposkladali aj na letisko, nie?

PS: Vraj ta spojka z VIE na Ostbahn ma byt do 2034, a potom cesta do Bruck an der Leith bude za 15 min, takze BA za 30-45 min.

1 lajk

Teraz je to podobne autobusom. Stale je to ale vzdialene od tvojho tvrdenia, ze sa z Bratislavy bude dat dostat za 15minut.

1 lajk

Dostat sa za 15 minut bolo prestrelene a zalozene na tom, ak by sa nevytrieskavali peniaze do BTS a miesto toho postavilo nieco ako CAT smerom do Viedne. Busy, ako su, aj tato buduca zeleznica, bude praticky dana blavakom/slovakom zadarmo - postavena Rakuskom bez akejkolvek investicie Slovenska do toho spojenia. A este by si to chcel za 15 min :-). Uz teraz je realita, ze ak si vezmes auto/taxik z centra BA, tak na BTS to mas za 20 min: https://maps.app.goo.gl/QSD58UeoSkTwEudS9 a na VIE za 38 https://maps.app.goo.gl/koq1uDLdT2jaoe1YA . Cize miliony vyhadzujeme na BTS, aby ste vy usetrili 18 minut a par extra eur!!!

2 lajkov

Myslím že ti uniká podstata a to, že lietajú aj ľudia, ktorí nebývajú v centre BA, ale aj inde na západnom/strednom Slovensku, okrem toho BTS dosiahlo zisk aj napriek modernizácii a prispôsobenie runwaye a stojiska pre väčšie lietadlá, a pokiaľ si udrží 2 milióny cestujúcich, zisk aj zostane, pri posilnení carga kde je stále slušný a žiaľ nevyužitý potenciál stačí aj menej cestujúcich, som presvedčený, pokiaľ teda nepríde nejaký globálny ekonomický prúser tipu 2008 alebo covid, prípadne dot.com 2, že časy stratového BTS máme za sebou, uvidíme, aký problém si nájdeš potom.

Pobavili sme še. To akoze ludom zo zap/stred slovenska je zakazane ist na VIE? Praveze ti vsetci dojdu vlkom na BA hlst a mohli by ist dalej na VIE, ak by vlak existoval.

No a praveze BTS vyrabalo stratu suvislo poslednych 16 rokov (povedali nas najmegalomanskejsi pan minister: Pozretia: 12 tis. · Reakcie: 510 | BRATISLAVSKÉMU LETISKU SA DARÍ Letisko M. R. Štefánika sa po 16 rokoch strát vlani konečne dostalo do zisku. Dáta za prvý štvrťrok navyše ukazujú, že tento rok by mohli byť výsledky ešte lepšie. | Ministerstvo dopravy SR ). A teraz, ked tazko musia zadotovat Wizz, budu na nule len ak im vsetko to dotovanie preplati stat.

Počkajme si na výsledky, zase netvárme sa, že by dotovali Wizz ako keby ho zúflo potrebujú, práve naopak wizz potreboval bázovať lietadlá a linky, a to čo je v BTS je úplné minimum už len proti Krakovu alebo Katoviciam kde pokiaľ sa nemýlim idú bázovať po 6 lietadiel.

Zas sme še pobavili - porovnavat BTS s KRK a KTW. :slight_smile: :slight_smile: :slight_smile: To su letiska, ktore maju realnu spadovu oblast. BTS je len omrvinka v spad.oblasti VIE, uz to pochop, a kupnou silou je pre 90% tej spad. oblasti lepsia VIE. Takze BTS je len taky blavocentristicky truc podnik.

A co je v BTS nie je vobec ziadne minimum. Dve lietadla su na BTS az vela (kolko mala bazovanych doteraz???) a totalne nezmyselne trasy typu Plovdiv, su dokazom, ze proste idu tvrdo za dotaciou od statu/BTS.

Ale to je dalsia hodina cesty navyse…

Bratislava ma tiez velku spadovu oblast, ved hodina autom po dialnici na letisko je nic.

Taky Krakow a Katowice.

co je zle na Plovdive, ved to je partnerske mesto Kosic. :grin:

No, mlatenia prazdnej slamy tu uz bolo akurat dost. Uzivaj Plovdiv!

1 lajk

Ja len nechápem, keď roky vedelo fungovať Skopje, prečo je až taká absurdita, že by fungoval Plovdiv alebo Niš… Hodne výrobných liniek na Západnom Slovensku ukupujú obyvatelia týchto regiónov a tí tiež chcú ísť občas domov.

Opäť raz vlastný názor pred všetky fakty a argumenty, keď porpi Milánu vie fungovať Bergamo, môže fungovať aj BTS popri VIE. Uvidíme o pár mesiacov, ktoré linku prežili a ako a či vôbec BTS “prehĺbi stratu”, ktorú aktuálne vlastne ani nemá.

1 lajk

Zas dookola: Skopje “vedelo fungovat” za dotaciu od letiska, lebo letisko bolo cele tie roky v strate.

Ty vidíš do zmlúv čo má wizz a BTS?

Prepáč, ale vnímanie že subjekt A je v strate tak automaticky dotuje subjet B(v peklade dáva mu nižšie ceny ako trhové), ktorý je jeho zákazník je úplne mimo.

Ty vlastne tvrdíš, že keď sú 2 kaviarne na jednej ulici, obe majú podobnú cenu kávy, napríklad 3 eurá, tak keď idem do jednej je to v poriadku, ale keď idem do druhej, ktorá má menej zákazníkov, tak ma dotuje lebo je v strate. Popri tom ignoruješ fakt, že menšia kaviareň môže odpisovať nový kávovar, alebo nábytok, proste je v strate tak ma fuj hnusáci dotujú.

Toto je buď to totálna ignorancia všetkých faktov, alebo nulová znalosť hospodárenia akéhokoľvek podniku, ako aj toho čo všetko vstupuje do hospodárskeho výsledku… V strate fungujú aj veľké automobilky a niektoré aj 20 rokov a vedia fungovať a neznamená to, že niekoho dotujú, môže to znamenať iba že odpisujú dlhodobý majetok alebo robia masívnejšie investície a cashflow je v poriadku.

1 lajk

Ano, Bratislavske letisko odpisuje v priemere okolo 11milionov rocne…

1 lajk

Este tresni nejaku hlupost. Ked jedna restauracia ma 10x viac zakaznikov nez druha, a obe predavaju kavu po 3E a obe maju rovnake fixne naklady, tak jedna z nich bude v zisku a druha skrachuje. Ale ked je ta stratova blavo-centristicke “narodne striebro”, tak jednoducho ako spravny parazit sa pricuca na hejslovacky stat, ktory to za neho vykryje. A potom su linky “v zisku”

3 lajkov

Stačí už, strápňuješ sa… obe maju rovnake fixne naklady … no nemajú fixné náklady VIE sú v násobkoch fixných nákladov BTS, to musí byť jasné každému kto tie letiská videl aspoň na fotke. Takže ako som už raz písal, buď tu predvádzaš totálnu nevedomosť, alebo ignoranciu v každom prípade výsledok je rovnaký.. viď prvá veta.