Dopravné značenie (DZ)

Dopravne znacenie na Slovensku momentalne upravuje vyhlaska 225/2004. Ta pozna zvlastne oznacenie (cislo v cervenom poli) iba pre dialnice. Teda dialnica D1 je oznacena cislom 1, D2 cislom 2 atd. Rychlostne cesty nemaju zvlastne oznacenie, preto je napr. R1 oznacena ako cesta prvej triedy prislusnym cislom v modrom ramceku (51, 65, 50), resp. pomocou “europskeho znacenia” ako E571.

Ešte doplním čo som teraz vygoogloval, a to je to, že cestný zákon (135/1961 - k roku 2005) delí pozemné komunikácie na a) diaľnice, b) cesty, c) miestne komunikácie, d) účelové komunikácie.

Na ďalšiom mieste stanoví, že štátny odborný dozor nad D a R vykonáva MDPT, nad I.triedou krajské dopravné úrady, nad II. a III. obvodné atď…

Diaľnice, cesty pre motorové vozidlá a cesty I. triedy
vrátane ich prejazdných úsekov cez colné priestory a obce sú vo
vlastníctve štátu, ak osobitný predpis neustanovuje inak.

Správu pozemných komunikácií vykonávajú, ak ide o diaľnice, cesty pre motorové vozidlá a cesty podľa schváleného plánu rozvoja diaľnic a ciest vo vlastníctve štátu okrem ich prejazdných úsekov cez colné priestory - Národná diaľničná spoločnosť…

§4a Cesty
(4) Cesty pre motorové vozidlá sú pozemné komunikácie s obmedzeným pripojením a prístupom vyhradené len pre motorové vozidlá s určenou povolenou rýchlosťou podľa osobitného predpisu, s mimoúrovňovými, výnimočne úrovňovými kríženiami
a križovatkami s ostatnými komunikáciami.

Zo zákona vyplýva teda, že Rýchlostné komunikácie spadajú aj v ČR aj v SR administratívne pod § Cesty a nie pod § Dialnice, tzn. že by mali byť označované modrou značkou podľa cesty prvej triedy. Značenie R teda neodpovedá litere zákona…

Riešenim by mohlo byť hádam potradenie R pod diaľnice a zavedenie červeného označenia pre D a R aj vrátane písmena…

Mozno budem trochu OT a bola by to otazka na pana Drahovskeho … ale mam taky dojem, ze ked idem od Stareho rozhlasu na Hodzovo namestie a dalej smerom na Stefanikovu v Bratislave, tak hned za prvymi semaformi je podla mna nejak nedokonale spravene vodorovne dopravne znacenie - zle je urobene rozradenie z dvoch pruhov na tri. (1 smer Hrad a dva smer Stefanikova. Ked idem v pravom pruhu mam taky dojem, ze sa mozem zaradit aj do laveho pruhu smer Stefanikova) Je to len moj dojem alebo je to v skutocnosti nedokonale urobene?

V prvom rade by som uvital znacku “pocet pripajacich pruhov” tak ako je to v inych krajinach bezne (a to aj na cesty nedialnicneho typu)… Lebo vazne je to adrenalin ist niekde a rozmysalt ci tam je zaradovaci pruh alebo nie

V ČR se tato značka už začíná konečně vyskytovat. Např. MÚK MO x D1 na Spořilově, ale obávám se jestli to není jediné místo :confused:

Na D1 BA-SC je vodorovné dopravné značenie doplnené zvislým k tomu, aby motoristi dodržiavali odstup - zabránenie vzniku hromadných DN.

No veď už bolo na čase s tým niečo robiť…
Ja len doplním, že tam budú ešte aj gombíky tzv. “cat eyes”
Ešte by to chcelo VDZ a ZDZ pre hmlu a ZDZ, ktoré by upozorňovalo vodičov na správne radenie v prípade nehody alebo kolóny…

Ide o sipky ^ (obratene V) namalovane na ceste?

Bezpecny rozostup je ked je auto pred tebou uz na dalsej ^?
Alebo az na druhej?

Presne tak, maju to aj v rakusku, za sebou tri sipky. Cim viacej sipok medzi tebou a autom pred tebou, tym vacsia bezpecnost. Ak sa nemylim, tak ta jedna sipka je minimalny (odporucany) rozostup :wink: .
Byvaju k tomu este doplnujuce tabule aby boli soferi informovani co to vlastne znamena, ale to je uvedene aj v prispevkoch vyssie.

po fotodokumentaciu treba ist k panovi Drahovskemu: klik :arrow_right:
drahovsky.blog.sme.sk/c/70200/ND … m-V15.html

To bude zavisle od rychlosti. V inych krajinach to byva doplnene zvislou znackou, ktora odporuca kolko znakov by mal vodic vidiet

Dnes a zajtra sa tam budú inštalovať aj zvislé značky…

Takéto vodorovné značky som včera videl aj tesne pred Hliníkom nad Hronom v smere od Žarnovice, je to pred križovatkou s odbočením doľava do obce. Takže už je to aj na bežných cestách

Naco vlastne su tie polkruhy napravo? Videl som to v A aj D a dost ma to zaujima. :question:

Pri hmle ma byt viditelny isty pocet polkruhov pred tebou, podla toho mas
znizit rychlost na bezpecnu ak ich nevidis.
Priklad:
vidis 1 chod max 40
vidis 2 chod max 60

Je to napisane na tabuliach pri tych polkruhoch.

Je to podľa systému, že keď vidíš v hmle 3 polkruhy tak máš ísť rýchlosťou “x”, keď vidíš len 2 polkruhy, treba spomaliť na rýchlosť “y” a keď vidíš len jeden polkruh, treba ísť rýchlosťou “z”.

Je to v mnohých krajinách sveta: USA, Kanada, Mexiko, Japonsko, Austrália, … Francúzsko, Španielsko, Nemecko, Rakúsko, Chorvátsko, Slovinsko, Maďarsko, … je to naozaj veľmi praktická vec. :wink:

Dopravne znacenie na ceste III. triedy I/50-Rozhanovce-D1 pred vjazdom na D1.

Stara hrdzava znacka D37 ukazuje, ze smer doprava je Presov po dialnici. Spravne pre vjazd na dialnicu je vsak treba ist rovno. Idete niekolko sto metrov dalej, tam je vjazd na dialnicu, pre jazdu na Presov je treba ist dolava! :open_mouth:

Dokonca tam dneska kladli novu vrchnu vrstvu v pravom pruhu. Z tej cesty sa treba radit rovno do laveho (jedineho) pruhu. :open_mouth:

Zo zaciatku je tato cesta v otrasnom stave, vsetko je vsak poriesene po slovensky- smerovacimi doskami lavymi, pravymi pred dierou, nerovnostou etc. :open_mouth:

Kto vie co znamenaju modre odrazky na mostoch, konkretne som to videl na severnej D1-tke??

mozna namraza myslim

v Cechach som to videl