Dopravné značenie (DZ)

S MH súhlasím, naviac tu dal veľmi dobré informácie o značení, to je zaujímavé čítanie. Možno mestá a turistické centrá ako je Kremnica by mohli formou pútačov, alebo reklamných tabulí upzorniť na seba vodičov. Na Spiši je tak napríklad označená Gotická cesta.

Presne tak, v prípade Kremnice si viem predstaviť že cca 5 km pred exitom by bola veľká hnedá tabula s vyobrazením siluety mesta, ktorá 100% upúta pozornosť vodičov.

V blizkosti cerpacej stanice Slovnaft a SHELL , kde su este subezne smery na Zvolen aj Levice, tak je tam okrem tychto smerov celkom prirodzene tusim aj Ziar n. Hronom, ale co ma uplne dorazilo, tak aj Dudince. Zeby skryta reklama?

Vysvetlil by mi niekto, čo znamenajú zvislé dopravné značky: na bielom podklade čierne písmená “Kalibračný úsek KÚ” alebo “Kalibračný úsek ZÚ”. Čo presne znamenajú? V čom pomôžu vodičovi?

Ja sa zas spýtam čo znamenajú veľké biele šípky na koberci v protismernom páse ukazujúce tvoj smer jazdy…

Sú na S trase do BA pred za PP v smere do BA…

PS: neviem či ma pochopíte, neviem sa lepšie vyjadriť :slight_smile:

Kalibračný úsek je úsek, ktorý je rovný = priamka a meria presne 1 km a slúži prevažne pre vozidlá údržby aby si mohli nakalibrovať tachometre, alebo iné prístroje…(napr. na R1 na obchvate Žarnovice je takýto úsek)
Pre vodiča to asi žiadny praktiscký význam nemá, akurát si môže skontrolovať tachometer či mu dobre funguje.

ZÚ = začiatok úseku
KÚ = koniec úseku

Vďaka, MH.
Kvalitná dialnica: ja som si nikdy nič nevšimol, a to tadiaľ chodím dosť často. Inak nepochopil som. Keď smerujem do ZA, tak v tom mojom pruhu sú protismerné šípky alebo práve som v tom druhom pruhu? A sú to také šípky, ako klasiké na križovatkách označujúce, ktorý pruh kam odbáča? Môžeš to “nakresliť” cez “čiaročky a lomítka” na klávesnici, aby som chápal?

Teda, či takto:

[code]___________________________________________

PO

<=                                        BA

___________________________________________[/code]

alebo takto:

[code]___________________________________________

BA

<=                                          PO

___________________________________________[/code]

<= je tá šípka v protismere

Inak dialnice.info/viewtopic.php?t=715

Dopravne znacenie na ceste III. triedy I/50-Rozhanovce-D1 pred vjazdom na D1.

Stara hrdzava znacka D37 ukazuje, ze smer doprava je Presov po dialnici. Spravne pre vjazd na dialnicu je vsak treba ist rovno. Idete niekolko sto metrov dalej, tam je vjazd na dialnicu, pre jazdu na Presov je treba ist dolava! :open_mouth:

Dokonca tam dneska kladli novu vrchnu vrstvu v pravom pruhu. Z tej cesty sa treba radit rovno do laveho (jedineho) pruhu. :open_mouth:

Zo zaciatku je tato cesta v otrasnom stave, vsetko je vsak poriesene po slovensky- smerovacimi doskami lavymi, pravymi pred dierou, nerovnostou etc. :open_mouth:

Kto vie co znamenaju modre odrazky na mostoch, konkretne som to videl na severnej D1-tke??

mozna namraza myslim

v Cechach som to videl

ano je to namraza, v cechach to davaju na vsetky mosty, ale nepacia sa mi modre, v noci su ovela tazsie vidiet

Zaujimave, nikdy som nemal ten pocit.
Som velmi rad, ze sa tato drobnost objavuje aj u nas.

myslim ze u nas sa davat nebudu, to je len rarita na severnej D1

a mne sa mari, ze aj na D2 su tieto odrazky .. ale neni som si na 100% isty ked sa priznam

Trochu som sa potulal po MI a zarazilo ma fakt divne DZ a to, ked sa treba radit do jazdnych pruhov pred krizovatkou. Na ceste su nakreslene sipky, pravy pruh pre jazdu doprava, a lavy pre jazdu rovno a dolava. Aj ked ma krizovatka takyto tvar:

_ _ / |Pricom ja hovorim o tej vetve krizovatky, ktora je vpravo dole (ta | ). Takze rovno sa asi moc ist neda. Nevadi. To este nie je nic. Radenie do jazdnych pruhov by bolo najlepsie urobit DZ D53 (jazdne pruhy pred krizovatkou). Ale oni to urobili modrymi kruhmi s bielymi sipkami “Prikazany smer jazdy”. Ok. Nie su to vsak dva kruhy, ze by ten pravy bol prik. smer doprava a lavy kruh prik. smer rovno a dolava. Su tam tieto dva a este treti, pod kruhom so sipkou doprava, a to kruh so sipkou dolava. Mantaci. Kdo sa ma v tomto vyznat :angry:

Mam taku zakernu otazku. Nedavno na jednem stlpe na krizovatke (BA, Bardosova-Dererova) namontovali znacku pre jedosmernu ulicu. Uz len z hladiska montaze je otazne, ci plati pre hlavnu cestu, ktora pokracuje rovno, alebo pre ulicu, ktora odbocuje z hlavnej doprava (este OK, ten stlp je blbo umiestneny a je blbost, aby bola hlavna zrazu jednosmerna). Co ma vsak zaraza je fakt, ze z tej vedlajsej ulice stale chodia auta teraz uz v zakazanom smere a podivuhodne je, ze tam stale maju znacku Daj prednost v jazde! Podotykam, ze su to cesty, ktore by mali mat rovnakeho spravcu (predpokladam)… takze klasicka otazka. Kde udelali soudruzi z NDR chybu? :slight_smile:

Pár mesiacov dozadu sme v téme Trnava-Nitra preberali pruh pre pomalé vozidlá. A to, že ak dodržiavame predpisy, tak sa z neho nedostaneme. Vyzerá to takto:

| : :| | | : :| | | : :| | | : :| | | : :| |

Ale v PO na vjazde z diaľnice máme pruh, ktorý má tie čiary naopak;

| : |: | | : |: | | : |: | | : |: | | : |: |

Takže sa doňho nedá vôbec dostať :slight_smile: Zaujímavé, že máme 3 pruhy, a jazdí sa v dvoch…

Ten tretí pruh v ktorom sa nejazdí bol pôvodne pre trolejbusy…ale nejako sa z toho upustilo…viac na D a RK všeobecne - odpočívadlá :slight_smile: