Dopravné značenie (DZ)

Vyzerá to len na kozmetické úpravy, bez akéhokoľvek systému. Napr. cesta I/61 sa predĺži do Žiliny, aby sa odstránil nezmysel, že sa pri Bytči mení číslo cesty. Aby nebola potom I/18 roztrhnutá, tak sa úsek Bytča - št.hr. Bumbálka prečísluje na I/10. Všetky zmeny sú robené tak, aby s tým bolo čo najmenej roboty, najmenej prelepovania.

V tejto súvislosti ma napadá otázka - budú sa meniť aj kilometrovníky? Napr. cesta I/11 má len cca 36 km, ale kilometrovníky majú čísla cez 400, podobne cesta I/18…

Tie kilometrovniky su este z čias federácie, všetky hlavne ťahy boli číslovanie od Prahy smerom k hraniciam, aj na východ. Ak ked nie z Prahy tak v smere od Česká. Je to este vidieť aj na severnej D1

Tak určite, kilometráž je síce z federálnych čias, ale minulý a tento rok sa na I/11 osádzali nové kilometrovníky s federálnou kilometrážou :laughing:

Na severnej D1 už sú ale prečíslované správne, nie podľa federálnych vzdialeností, kedysi bol exit Sp.Štvrtok bol 521.km, teraz už je 3xx km… je to asi od tejto jari.

Mňa zaujíma, či pri chystanom prečíslovaní ciest I. triedy budú zmenené aj kilometrovníky na nich?

Napr. I/18 ale aj severná D1 boli staničené od Rokycian v ČR. Ale neviem, prečo :smiley:

Stará cesta I/18 začínala historicky u Rokycan na I/5, po zriadení voj. výcv. priestoru Jince sa začiatok cesty presunul na cestu I/19 do Rožmitálu pod Třemšínem. Napokon v roku 1998 došlo k preradení viacerých úsekov cesty I/18 do II. triedy a úsek od Val. Meziříčí na Slovensko bol zaradený do ťahu I/35. Preto kilometráž v podstate “od Plzně”.

D1 mala vždy kilometráž od km 0 na pražskom Chodove, kde je dodnes pamätný kameň. Takže staré čísla na severné diaľnici odpovedajú tomuto miestu.

riesenie v Ziline sa mi lubi, takto to malo byt uz davno
neviem, preco zivia I/69 - asi pre pekne cislo
a pre mna najsrandovnejsie stretko 3 ciest 1. tr. v PO na kruhaci pri ZVL…20/68/80
66 bez zmyslu
a 50ka mi bude ozaj chybat (nostalgia)…18 sa tak stava najdlhsou jednickou na Slovensku (MI - ZA cca 300 km)…66 hned druha len o par km kratsia

Trošku ironicky:
I/66 má takú americkú “príchuť”, tak ju predĺžili cez bydlisko (Poprad) istého činovníka. Možno potom nebude toľko týždenne lietať lietadlom domov, ale bude služobným autom jazdiť, i po nej, k svojmu rodinnému kozubu. :wink:

Hm, tazko od stola sudit zmeny, chcelo by to poznat dovody zvnutra.
V kazdom pripade aspon co sa Presova tyka, tak zmena je nekoordinovana s nablizsnimi rokmi, nakolko v PO:

1. dokoncenim Nabreznej dojde k prelozke 1/68 zo sucasnej trasy na Nabreznu
  2. preklasifikovanim Rusinskej a Svobodovej smerom na Lubotice bude z cesty 3. triedy jednotka (1/68A, po novom 1/20A?)
    Nic z toho nie je v mape a minimalne bod 2 sa mohol prave tymto momentom urobit.
    Kedze Nabrezna je asi na dlhsie, tak to chapem, aj ked dokoncene etape uz kludne mohli preklasifikovat.

cs.wikipedia.org/wiki/Dopravn%C … na.C4.8Dek

od bratov :slight_smile:

horsie ako zle a to frflu, ake mame onicom to nove znacenie…

Prosim o vyjadrenie odbornikov k tejto tabuli:
google.sk/maps/@48.2018986, … 312!8i6656

A) Je to len upozornenie, ze na dialnici v meste - t.j cca o kilometer dalej - je MPR 90,
B) ta 90 plati okamzite?

Moj nazor je A, ale vela vodicov ju zjavne povazuje za obmedzenie. V mojom presvedceni ma trosku zneistila navigacia Sygic, podla ktorej je 90 od tej tabule.

Je tam Pozor, čiže neplatí (podobný prípad bol riešený v Košiciach).

presne tak je to len pozor aby si vedel ze bude nasledovat 90 a plati od tabuly Bratislava ktora je hned par mestrov za touto znackou zavesena na tej velkej kontrukcii

Toto nie je dopravná značka, keďže neexistuje jej jednoznačný výklad vo vyhláške 9/2009. Môžeme to však rozdeliť na drobné.

1. V hornej časti je symbol “Diaľnica” ktorý informuje vodiča, že od miesta, kde je osadená značka, platia pri premávke ustanovenia platné pre jazdy na diaľnici.
  2. V strednej časti je symbol, ktorý nie je nikde v slovenských právnych predpisoch definovaný. Nehrajme sa, že nevieme, čo ten symbol znamená (v Poľksu a Srbsku sa napr. využíva na určenie miesta odkiaľ platia ustanovenia na jazdu v obci - kým naša tabuľa “začiatok obce” je u nich len informatívna). Ale definovaný nikde nie je.
  3. V dolnej časti je značka “Maximálna povolená rýchlosť”, ktorú je možné v určitých prípadoch vyhotoviť aj na fluoroscentom podklade a ktorá definuje maximálnu rýchlosť od tohto bodu.

Takže ak zoberiem do úvahy, že celá tabuľa nie je ako celok definovaná a teda alternatívne predpokladám, že sa jedná o kombináciu troch značiek na fluoroscentnom podklade, potom na mieste osadenia tejto značky platí: “začína diaľnica s maximálnou povolenou rýchlosťou 90 kmh”, prípadne - “toto nie je dopravná značka a preto ju ignorujem”.

Takže opäť, raz a znova (už sa opakujem po 28x), je do len ďalšia z konzekvencií česko-slovenského paškvilu nazvaného “diaľnica v obci”. Pretože chceme byť stále brutálne originálni a preto musíme mať svoje špeciality, ktoré pri hodnotení pozitív a negatív nemajú žiadne pozitíva. Pretože využiť premenné dopravné značenie (ktoré je síce v prípade BA úplne na figu, keďže vie zobrazovať iba po dvadsiatkach a vo veľa prípadoch je pred križovatkou, takže platnosť zobrazených značiek je veľmi otázna) by bol asi veľký problém. Čo na tom, že to funguje vo Viedni, Budapešti, Belehrade, Záhrebe, Solúne a neviem ešte v ktorých mestách. Osadiť na každý vjazd tabuľu “začiatok obce” a na každý výjazd tabuľu “koniec obce” a maximálnu rýchlosť zobraziť na premennom značení, čo by pochopil aj vodič z Islandu by bolo asi príliš jednoduché.

áno, malinká značička s ešte menším písmom na bielom podklade. Človek má chvíľami pocit, či to nie je pasca na nedomácich a hlavne zahraničných vodičov.

Ike: Napr. vo Viedni som si všimol, že na každom vjazde na diaľnicu je tabuľa koniec obce súčasne so značkou diaľnice a na výjazde začiatok obce súčasne s koncom diaľnice. Takže na diaľnici som tam mimo obce a rýchlosť je upravená buď premenlivým, alebo aj stabilným DZ.

A tú značku začiatku Bratislavy tiež vidím len preto, že viem, kde je. Prečo nemôže mať väčší formát? Myslím, že aj iné značky na diaľnici bývajú väčšie, než na ostatných cestách.

Mimochodom, ten symbol v strednej časti onej tabule je použitý na značke IP33a - všeobecné najvyššie dovolené rýchlosti. Odtiaľ sa dá odvodiť jeho význam.

Podľa mňa to je IP30 (práve podľa toho nápisu “POZOR”). V každom prípade ale treba ten nezmysel “Diaľnica v obci” zrušiť čím skôr.