Dopravné značenie (DZ)

Vyhláška MV SK hovorí:

(40) K značke č. IP 30:

Značka Zmena miestnej úpravy (č. IP 30) vhodným nápisom a symbolom upozorňuje na zmenu miestnej úpravy cestnej premávky, zmenu v organizácii dopravy, nezvyčajné stavebné usporiadanie cesty a podobne.

IMHO nič jasné. Každopádne si myslím, že na túto značku by sa mali používať známe symboly. A ak nie, mala by byť celá definovaná, alebo aspoň symbol zastavaného územia v dodatkových symboloch ak sa teda používa.

A plný súhlas s Mirom. Ak by som nevedel, že tam tá značka je, tak si ju ani nevšimnem a letím cez mesto 130

Tak sa priznám, nechcelo sa mi hľadať podrobnosti k tej značke vo vyhláške.

Včera som tade išiel a schválne som hľadal, kde je začiatok obce a našiel som ho o jeden portál ďalej, než som si myslel, že je :wink:

Oni ho posunuli

expwy je na to plne kompetentný…

Prave som sa stretol s novymi tabulami a to pri Banovciach n. Bebravou. Pri Pravoticiach na byvalej ceste I/50 s krizovatkou R2, ponovom je tu cesta oznacena cislom 9, farba klasicka biely text a modry podklad, ponovom v ramceku, vedlajsia cesta 3.tr. mala cislo s ciernym textom v bielom ovaly a to cele v Terne. Tak isto v Terne pred krizovatkou MPR 70 a 50, sipky znazornujuce usporiadanie pruhov mali novy dizajn, take z VDZ. Pri Ruskovciach je kruhovy objazd, tiez vsetko v novom dizajne, dokonca aj sipky prikazany smer jazdy alebo tabula POZOR, vyjazd vozidiel stavby.

youtube.com/watch?v=3f2IcHdJiIc&sns=fb

Nové značenie na I/9- Tern

Pozerám na tie nové značky pri BnB čo sú v galérii.

Tá “Pravotice 1 km” v pohode. Ale tá “Bánovce / Prievidza” :-/
Prečo to neskratili na Bánovce n.B. aby bola šírka písma rovnaká ako na tabuli pod ňou?
Prečo to nie je rovnako zarovnané?
Prečo je na každej značke iná postupnosť údajov? OK, beriem že šípka doprava je vpravo, ale prečo na spodnej značke nie sú údaje cesta, cieľ, vzdialenosť zoradené tak ako na hornej a zarovnané podľa čísla cesty? Vyzeralo by to oveľa lepšie.

PS: a ta značka spôsobu obchadzania prekazky (ci ako sa volá) sa mi páči menej ako starý typ.

Mne sa tento typ šípok vždy páčil a tajne som dúfal, že raz bude aj u nás. Akurát to prevedenie mi príde také neohrabané. Mám pocit, že niekde zasahuje šípka (ale napr. aj číselné označenie MPR) na okraj značky.

V ostatných bodoch súhlasím s okorcom. Najmä to označenie čísla cesty by malo byť na jednej strane bez ohľadu na to, kam ukazuje šípka.

Inak Tern na úseku Trenčín-západ - Považská Bystrica-juh:
-už je vidno zmeny v značení oproti úseku Horná Streda - Trenčín-Juh. Napr. tabuľa Trenčín-Juh 2000m je Trenčín veľkým, Juh menším písmom. Trenčín-Západ 2000m je oboje rovnako veľkým písmom a aby sa to tam celé zmestilo je písmo zrejme zúžené. Takisto sa mi z auta v rýchlosti zdalo, že je na návestiach použitý iný, oblejší typ šípok. Ako to je ďalej neviem, lebo som na TN-Z schádzal dole, ale zrejme obdobne, keď je to jedna várka značenia.

Plus PD5 z D1 do TN bude zrejme aspoň po križovatku so starou I/61 preznečený na cestu pre motorové vozidlá, nad značkami koniec diaľnice sú nejaké obdĺžnikové modré cedule prelepené čiernym igelitom, ale ako na to svietilo slnko sa mi zdalo, že presvitá piktogram osobného auta.

Pridal som foto noveho ZDZ z MUK Trencin-Zapad. Pismo aj sipky su uz ine, ako si uz aj vsimol capaCity.
gallery/image_page.php?album_id=119&image_id=30099

Ten nejaky Jozo z dediny by sa uz mohol uvedomit a zacat tabule navrhovat v rovnakom dizajne, co krizovatka, to ina tabula. Uz k spomimanym zmenam pridam paskvil Dubnica n/V - nechapem, preco to nepisu Dubnica n. V. to lomitko a bez bodky za V je otrasne. Kde do riti sa ponahlaju, nech si spravia navod a potom to robia…

Este som si vsimol aj tento rozdiel s chybajucou bodkou na novsom znaceni:
Dubnica n/V
gallery/image_page.php?album_id=119&image_id=30099
Nové Mesto n/V.
gallery/image_page.php?album_id=119&image_id=27491

Nie je to o aj mieste? “n/V” je značne kratšie.

kolega, ty o com? “n/V” je kratsie ako “n. V.” ?

mne sa nove znacenie paci, ale nech to ma hlavu aj patu, nie ze kazda dalsia zmena bude vzdy ina. vedeli s tym zacat pri Ziari na R2, tak preco sa to uz neda pri Novom Meste alebo pri Dubnici?

http://www.asb.sk/fotogalerie/inzinierske-stavby/obchvat-ziaru-nad-hronom-foto/06-strabag

aj keď sa pripravuje zmena DZ roky tak ju nezvládame… boli analýzy, návrhy, pripomienkovania…
expwy má drobné plus. bude snaha zjednotiť/opraviť nové DZ? to že by to zaplatili tí čo to spôsobili určite nehrozí.

čo značka, to unikát… A druhá vec je… mne tento Tern nejak s tou našou svetlozelenou dokopy nejde.

Áááále, mne sa to celkom (už) páči. Rozhodne lepšie ako to čo bolo. Je to maximálne čitateľné… akurát je fakt pravda, že by bolo treba nejaké presné šablóny, aby boli všade všetky tabule rovnaké. Som docela spokojný. :slight_smile:

Tie nové tabule pri TN sú o poznanie prehladnejsie a lepšie graficky spracované ako tie na juh od TN.

Nad tým že čo tabuľa to originál sa už nejdem pozastavovat. Hlavne dúfam, že .niekoho nenapadne do konca roka za eurofondy ešte vymeniť aj tie nové za novšie, aby boli jednotné.

No a nie je kratsie (uzsie)? Konkretne na tej tabuli na foto by sa to o dost viac natlacilo k sipkam.

Ja zasa nema nic proti zjednoteniu, iba vravim, ze n/V je na pouzitue vyhodnejsie.