Ale ja viem co to ma znamenat… Otazka je, ci sa zaviedli aj legislativne… Pretoze ako googlim, tak googlim a vidim len znacky s vyhradenym pruhom pre autobusy.
urcite, v PO na to bolo vydane UDZ
Značka Vyhradený jazdný pruh (č. C 24a) označuje jazdný pruh vyhradený v smere jazdy pre vozidlá vyznačené na značke príslušnými významovými symbolmi zo zvislých značiek a jeho situovanie vo vzťahu k ostatným jazdným pruhom. Značka sa taktiež používa na označenie kombinovaného vyhradeného jazdného pruhu pre vyznačené vozidlá vyznačením viacerých významových symbolov zo zvislých značiek na značke, ako napríklad významového symbolu zo značky č. B 7 pre vozidlá pravidelnej verejnej dopravy, ako sú autobusy alebo trolejbusy, a významového symbolu zo značky č. B 11 pre cyklistov; vyhradený jazdný pruh pre vozidlá pravidelnej verejnej dopravy môžu používať okrem vozidiel pravidelnej verejnej dopravy aj vozidlá taxislužby zriadené na prepravu osôb. Značka č. C 24a sa používa najmä so značkami č. V 1a, č. V 2a alebo so značkou č. V 14 s príslušným nápisom na ceste (napríklad „BUS“) alebo s príslušným významovým symbolom zo zákazových značiek. V priestore križovatky sa vyhradený jazdný pruh označuje iba príslušnými vodorovnými značkami. Ak vyhradený jazdný pruh je vyhradený len na určitý čas, tento čas je uvedený v spodnej časti značky č. C 24a
takže legislatívne existuje.. a pokiaľ viem, tak existuje už pekných pár rokov ![]()
Pri znacke C24a sa pise len o BUS a taxi… mototuristika.sk/pdf/nove_dp_znacky.pdf
Takze otazka je, z kadial cerpas a kedy to doplnili?
neverim, že to rozoberáte. To je ako keď niekto tvrdí že cyklopruh sa kreslí len zelenou alebo podfarbuje červenou a nevie čítať paragrafy. Keď sem davate davajte sem platné texty
(24) K značke č. C 24a:
Značka Vyhradený jazdný pruh (č. C 24a) označuje jazdný pruh vyhradený v smere jazdy pre vozidlá
vyznačené na značke príslušnými významovými symbolmi zo zvislých značiek a jeho situovanie vo
vzťahu k ostatným jazdným pruhom. Značka sa taktiež používa na označenie kombinovaného
vyhradeného jazdného pruhu pre vyznačené vozidlá vyznačením viacerých významových symbolov zo
zvislých značiek na značke, ako napríklad významového symbolu zo značky č. B 7 pre vozidlá
pravidelnej verejnej dopravy, ako sú autobusy alebo trolejbusy, [b]a významového symbolu zo značky č. B
11 pre cyklistov; [/b]vyhradený jazdný pruh pre vozidlá pravidelnej verejnej dopravy môžu používať okrem
vozidiel pravidelnej verejnej dopravy aj vozidlá taxislužby zriadené na prepravu osôb. Značka č. C 24a
sa používa najmä so značkami č. V 1a, č. V 2a alebo so značkou č. V 14 s príslušným nápisom na ceste
(napríklad „BUS“) alebo s príslušným významovým symbolom zo zákazových značiek. V priestore
križovatky sa vyhradený jazdný pruh označuje iba príslušnými vodorovnými značkami. Ak vyhradený
jazdný pruh je vyhradený len na určitý čas, tento čas je uvedený v spodnej časti značky č. C 24a.
Však ide o štandard C24 - cyklopruh, C8 cestička pre cyklistov.
MINV
jaspi.justice.gov.sk/jaspidd/vzo … 1brek2.pdf
A ty asi tiez nerozumies pisanemu textu… Tu su 2 oficialne zdroje, ani v jednom sa to nespomina… Ale uz som to nasiel, bolo to doplnene vyhlaskou 361/2011 Z. z. epi.sk/Main/Default.aspx?Tem … link=print
Treba si pozriet aj novelizacie - je ich niekolko… Pod znackou (aj v povodnej vyhlaske) je jasne napisane VZOR a v texte pouzite slovicko NAPRIKLAD… takze to kludne moze byt jazdny pruh vyhradeny pre kombajny s privesom a postrannym vozikom
Zákon 9/2009, novela č. 467/2013 účinná od 1.1.2014. Ak to tam nie je, je to staršie znenie.
Dialkova navest je uz takisto nova. Ziadny piktogram exitu. Vymienali aj tabule na mostoch oznacujuce vodne toky sk.wikipedia.org/wiki/Zoznam_do … a_II1a.svg. Podla mojho nazoru celkom zbytocne.
ak sa budu menit cisla podla Expwyho koncepcie: motorways-exitlists.com/Koncepci … loha_F.jpg
tak je to od Cestnej spravy zbytocna robota
Prave ze si myslim, ze to na Expwyho koncepciu navazuje, nakolko su v nej len cesty I a II triedy
To už platí?
ja som si praveze vsimol, ze podla Expwyho koncepcie vela ciest nizsej kategorie prejde z 3tr. na 2tr. (krajske) a 2tr. na 1tr. (statne)
porovnaval som to v ZM okrese. nove cesty 3tr. s cislami 1626, 1581, by mali byt neskor krajske cesty 249 a 250
cize vela cisel sa tym zrusi, ak ta koncepsia prejde
Ja som narážal na nenápadnú poznámku pri mapách na vyšie uvedenom odkaze www.cdb.sk
Mapy krajov s pôvodnými číslami ciest (do 1.5.2015)
Áno, platí…
ja som si praveze vsimol, ze podla Expwyho koncepcie vela ciest nizsej kategorie prejde z 3tr. na 2tr. (krajske) a 2tr. na 1tr. (statne)
porovnaval som to v ZM okrese. nove cesty 3tr. s cislami 1626, 1581, by mali byt neskor krajske cesty 249 a 250
cize vela cisel sa tym zrusi, ak ta koncepsia prejde
Otázne je ako to reálne spraviť, ak by sa mala prečíslovať celá sieť naraz tak vznikne taký nepredstaviteľný chaos aký si nevieme predstaviť. Takže predpokladám že prešla teoria postupného prečíslovania. Cesty tretej triedy je najjednoduchšia vec - tam sa nemení správca čiadna delimitácia nič iba sa zmenia čísla informačné systémy a pár tabúľ, u dvojok nastávajú torchu problémy. časť trojok prejde do medzi dvojky a bude okrem prečíslovania pripraviť prekategorizovanie trojok na dvojky - našťastie žiadna zmena správcu majiteľa. Jednotky bude iná zábava - zmena čísel, prekategorizovanie dvojok na jednotky, zmena majiteľa, zmena správcu, zmena čísel. Dialnice budú zase jednoduchšie tam dojde k zmene čísel trás a kilometrovníkov ![]()
.
A nové čísla čo sa zrušia jednoducho zostanú v rezerve.
Ako precislovat bez chaosu, zacat od najvyssich ciest. Oznacia sa dialnice, zostanu 1-3tr. dalej sa oznacia statne a krajske a zostanu 3tr., ten zvysok sa opat oznaci. Preto si myslim, ze ak oznacia teraz trojky, tak sa budu este precislovat
V tej Expwyho mapke je za niektorými mestami za lomítkom písmeno “T” (napr. Trenč. Teplice, Vysoké Tatry, Zuberec…) Vie niekto, čo to znamená? Pripravuje sa nejaké špeciálne značenie turisticky významných miest?
Na severnej D1ke menili kilometrovníky, takže číselne už nie sú v 5xx ale 3xx (Spiš. Štvrtok 521…). Spolu s tým opravovali aj kilometrovú vzdialenosť na návestiach ale tie dali zrejme len semi-boldom oproti názvom cieľov ktoré sú boldom.