Hlavne tam nie je ani jedno cislo cesty. Ale inak je v tom slusny bordel. Niekde sa este osadza UG, niekde Tern. Asi zalezi od firmy.
.
Aj môj názor. Aj v dobách nedávno minulých sme mohli vidieť iné značenie-písmo napríklad v NR kraji a iné v BA kraji a iné zas kdesi inde. Pokiaľ to všetko nebude robiť 1 firma podľa presného zadania (a pokiaľ to niekto kompetentný nebude aj kontrolovať) tak to bude ako doteraz.
Ai nové tabule s Ternom sú neni OK. Ako niekto už spomínal, chýba im ruka a oko typografa-dizajnéra.
Napríklad: Nápis “Priemyselný park” v bielom poli.
Nerovnaká vzdialenosť začiatočného písmena “P” od okraja bieleho poľa. To isté aj koncové “k”
Tu gallery/image_page.php?album_id=65&image_id=23847.
A takýchto nových tabúľ “čo kus to originál” by som našiel hocikoľko. Otázka je: Načo má výrobca tabúľ výkresy so zakótovanými rozmermi, keď sa toho aj tak nedrží. V ČR toto neexistuje. Tam sú tabule presne na milimeter rovnaké. (aspoň sa mi to tak javí)
Neviem ako sa tie tabule vyrábajú. Či je to nejaký automatizovaný výrobný proces: že či je počítačový program, ktorý má prednastavené presné šablóny-vzory, do ktorých obsluha IBA VPÍŠE názvy miest alebo miestnch cieľov (napríklad ten Priemys.park) a z počítača vylezie nejaký vygenerovaný grafický súbor podľa ktorého z nejakej mašiny vylezie naraz celá hotová tabuľa (eliminácia ľudského faktora)… Alebo či sa tie nápisy iba vyplotrujú z fólie a potom to niekto lepí ručne na tabulu.
Ale asi to druhé…
Mal som veľké očakávania z Ternu. Bohužial sa nepotvrdili. Totižto nezáleží len a iba na tvare písma - ale aj na tom ako sú komplexne graficky urobené vzory - a ako sa to vo výrobe aj dodržuje. Horeuvedený príklad jasne dokazuje, že výroba sa toho nedrží.
Vyzerá to pekne, čisto, európsky, moderne, ale niečo mi tam chýba. Možno skratky susedných krajín, možno označenia ciest. Myslím, že D1 a D2 by tam našlo svoje miesto. Ak je toto, čo mal priniesť TERN, tak potom je to len samoúčelná výmena. A Budapest namiesto Györ? Asi môže byť. V čase, keď sa osadzoval Györ bola Budapešť ďalej (izochronicky). No ak sem šupli Budapešť, tak potom by mala byť na celej D1 a D2. Lebo tu Budapešť, tam Győr.
gallery/image_page.php?album_id=65&image_id=24861
gallery/image_page.php?album_id=65&image_id=24862
IMHO Budapešť je správne, je to dôležitá križovatka E ciest, Gyor je len “po ceste”… Chýba tam minimálne značenie “diaľnica” + súhrnné D1 / D2 / D4 / E75 / E58 / a I/2 - niečo na spôsob tabulí na vstupe z D1 Zl. Piesky alebo pred Sitinou na D2 smer Lafranconi.
tie tabule v bratislave a ten priemysleny park, to je oboje maximalne otrasne. vyzera to ako by to robila 50 rocna pani sekretarka v MS Paint. toto absolutne nie je ziadny krok dopredu, v nicom. este aj tie ciarky medzi mestami, to uz co je? akurat tak zbytocna zmena fontu. fakt by ma zaujimalo aky spolocensky prinos ma mat vraj lepsie citatelny font.
keby radsej zmenili koncepciu znacenia ciest. nie ze idem po jednej ceste rovno a raz su tabule na mesto A, potom na mesto B a potom zase A a potom C. a este ani kilometre nesedia. tabula ciel XY 50 km, prejdem cez krizovatku a ciel XY 52 km. alebo ze idem cez zlate moravce a nikde nie je znacene ze sa za mestom nachadza R1 a ako sa na nu dostat.
Dnes pri novom moste v Trenčíne smerom do mesta - pri kruháčoch - som videl osadené nové, ešte zakryté značky, ale kúsok bolo vidieť. Tern to ale nie je.. je to Grotesk.
Kocurkovo…
co je to za nove znacenie?
Mojom clanku pisu o 5 velkoplosnych znackach, v tvojom o dvoch premennych. Trochu sa mi to nezda.
Osadzovalo sa DZ v križovatke Spišský Štvrtok, ktoré je potrebné k otvoreniu diaľnice.
A tie velkoplosne su uz Ternove? Ked nie pri Trencine tak aspon tu by mohli…
Ten Trenčín si teda mohli odpustiť.
Inak ako to vyzerá s normou? počul som šumy že koniec februára (dnes?
) a následne vyhláška. Bude tam už ten Tern?
Áno v Terne. NDS ma všeobecnú výnimku z normy, takže môže používať Tern ešte pred účinnosťou novej normy. SSC, samosprávne kraje a obce ju nemajú, takže používaju zatiaľ Grotesk.
Tento týžden boli prerokované cyklistické značky. Bol prítomný aj racto ![]()
V pondelok je posledné sedenie, vo štvrtok je záverečné prerokovanie, potom to pôjde na pripomienkové konanie a následne do schvaľovacieho procesu.
Ospravedlňujem sa, veľmi som sa poponáhľal.
v poriadku, stava sa.
z expwy 27.9. postol tieto pdfka:
motorways-exitlists.com/sp_stvrtok_smer_ke.pdf
motorways-exitlists.com/sp_stvrtok_smer_za.pdf
Blbá otázka, ale znamená ten predchádzajúci post aj prestaničenie severnej D1?
vyzera to tak, ze ano, len ma napada dalsia vec a to, ked este nepozname presne trasu useku Turany - Hubova, tak tych 341km sa teda este moze zmenit, sice len o par km, ale aj tak…potom sa to teda bude znovu menit???
Staré staničenie bolo od Prahy, nove je uz v rámci Slovenska od BA. Ale urcite ho budu musieť zmeniť, ked usek Turany - Hubová este nie je definitívne jasný. Dufam, ze tam zvíťazí zdravý rozum a nakoniec bude vybraný niektorý z úsekov južne od Váhu s tunelom Korbeľka. Ale to uz sme v inej téme…