ja sa priznam, ze som parkrat chytal mikrospanok ale v cechach nie (isiel som BA- Olomouc cez Brno) … ma to strasne bavilo, ako je ta cesta osvetlena tymi odrazkami, ze by som nezaspal ani nahodou … a som bol urazeny ako maly chlapec, ked som musel vypnut dialkove pri oprotiiducom aute, lebo to uz nebolo ono
a vsimol som si aj v madarsku, ze okrem plotov vsade maju v super stave i odrazky … dokonca som stretol v lete brigadujucich studentov (asi) ktori ich umyvali… mali bicykle/trojkolky a chodili od jednej k druhej
toto by sa tu fakt zislo … oproti cenam celych projektov ide o zanedbatelne omrvinky, ktore zvysuju o dost komfort … ako odrazky tak i zdrsnena krajnica…
máš pravdu v tom, že toto sú zanedbateľné milióny spolu s SOS telefónmi či lepším dopravným značením, ale u nás sa k tomu pristupuje tak, že keď nie je na viac diaľnic a na lepšie opravy ciest, tak nie je dosť ani na tie “omrvinky”. To je to isté ako keď sa stavia nová diaľnica a nakoniec sa “zistí”, ze nezostalo dosť peňazí na ploty, …
V USA sú bežné žlté, dokonca pri prejazde z jedného pruhu do druhého je “cítiť” aj pneumatikami, keď sa po tom prejde a na krajniciach majú zdrsnený povrch, takže mikrospánok “nemá šancu”.
Cat Eyes alebo Mačacie oči sa nazývajú tie retroreflexné gombíky o ktorých tu prebieha diskusia. Je to dobrá vec, ale nevydržia dlho, je to väčšinou sezónna záležitosť. Veľmi veľa sa ich znehodnotí počas zimnej údržby, keď sypače po nich prechádzajú radlicami. Ale v tunely Branisko sú na trvalo. V nových tuneloch sa už budú inštalovať nie retroreflexné, ale svietiace elektronické cat eyes. V tuneli Sitina budú na 100%.
Aquila má pravdu, môžu byť buď nastrelovacie, alebo samolepiace. O asfalt sa prilepia špeciálnou emulziou - nejakým veľmi tuhým lepidlom. U nás sa väčšinou používajú tie samolepiace.
Inak ten dodatok ohľadom osadenia je veľmi dôležitý, pretože aj pri klasickej nejakej dopravnej značke, jej cena je zanedbateľná, ale jej osadenie spolu s tou cenou značky dosiahne v priemere cca. 8000 Sk.
Takže dokážem si predstaviť, že to osadenie toho “gombíka” má tiež podobný pomer.
Ja poznám aj také “prípady”, kde popri ceste sú odrazky na stĺpiku, … aj takto sa kradne vo svoj prospech, pričom práve takéto krádeže sú zarážajúce, pretože práve na úseku, kde potom tá odrazka chýba sa môže stať dopravná nehoda, …
To samozrejme nesmerujem na teba aquila, keďže “ty si iný prípad” s tými nálepkami.
AV Ja viem ale preventivne poviem, ze to je tiez generalny riaditel jedneho velkeho podniku ci skor “diela” a v tom inom stave je fakt vynimocne, to bolo z mojej strany len na spestrenie ako zaujimava historka z praxe
ja to tiež nechápem v zlom, ja mám smerom ku svojej “chajde” viacero úprav, od opravenej cesty (výtlky) až po osadenie “niekoľkých” odraziek, ktoré sa na danom úseku len chystalo už asi 20 rokov, … a poďakovala sa mi celá obec, … už len dedinka.
Modré gombíky sa dávajú v CZ na mosty. Malo by to vyznačovať možnosť poľadovice. Inak toto české označovanie je rarita, nikde inde v EU som tieto modre gombiky ale aj smerové koly na mostoch nevidel.