Udavanie vzdialenosti nasledujuceho odpocivadla je dost prakticka vec. U nas by asi nebol az taky problem to instalovat, ved to by stacila len dodatkova tabulka s udajmi.
Este co mi chyba je oznacovanie komercneho nazvu CSPH. Na SK to zatial nie je mozne kvoli legislative, lebo by to bolo povazovane za reklamu a ta na DZ nema co hladat. Bude treba zmenit vyhlasku aj v tomto smere ![]()
To uz maju skoro vsetci, aj Madari len Cesi a Slovaci nemaju take znacenie ![]()
tak vdaka MH si mozete pozriet nove DZ ktore snad uz oneskoro uvidime
dialnice.info/album_cat.php?cat_id=65
tu je este DZ zo zahranicia
Dakujem aquila, ale upozornujem, ze su to len navrhy a vobec este nemusia prejst.
Takze sa kludne moze stat, ze ich v reale neuvidime, ale budem sa snazit ich presadit ![]()
Toto je veľmi dobrý systém. Toto by sa mohlo aj u nás zaviesť. ![]()
Johhan,
toto sú nepodstatné detaily. Naviac, na Slovensku nie je problém s počtom ČSPH ako v iných krajinách, napr. aj v tom Chorvátsku.
Je to na zdokonalenie diaľnice, ale podľa mňa je to zbytočné a nijako to neprispieva k bezpečnosti ani k výraznej informovanosti. ![]()
v tomto to maju velmi dobre vyriesene aj v USA. system navigacnych tabuli na dialniciach.
ale dovolim si tvrdit ze dovod preco to nie je napriklad na slovensku ze nasa siet dialnicna a na nich benziniek je vazne velmi mala a doteraz ked boli kusky dialnic ani nebolo nutne pisat kedy je najblizsia benzinka a kedze legislativa je vzdy hooodne za praxou, tak tu je vysledok.
Tam sa ani na tých zložitých podjazdoch a nadjazdoch nedá zablúdiť, pretože o všetkom je informované v predstihu a prehľadne … u nás ešte na niektorých výjazdoch nie je jasné, kde motorista nakoniec má odbočiť a či vôbec sa nachádza v správnom pruhu. Aj v tomto sú medzery, pretože často chýba informácia o tom, či v danom pruhu je obojstrannná premávka, keď sa vychádza z diaľnice, často je v tom “zmätok”, lebo sa to ďalej križuje s inými pruhmi, na D1 je takýchto výjazdov viacero a potom aj na R1 v NR atď. ![]()
myslim si, ze na nasom malom slovensku je zbytocne niekde pri belusi pisat na znacenie skratku UA. slovensko ma take male uzemie a tolko susedov naokolo, ze aj keby bolo oznacovanie susednych statov povolene len 100km od statnej hranice, boli by skoro na kazdej smerovej tabuli.
s tymto suhlasim .. na UA je docela skoro .. a hlavne musela by D1 byt cela az po UA ![]()
Minimalne je dobre ze sa oznacia EXITy a pribudne znacenie R a D do cerveneho pola…
ja by som este dal pod znacku Bezninove cerpadlo info o tom, za kolko KM bude dalsie ![]()
Tie ČSPH sú na Slovensku dosť často, podľa mňa je to zbytočné, pretože sa to aj mení, ale keď sa to zavedie, tak to bude len dobre, aj pre turistov a zahraničných návštevníkov. ![]()
Hlavne treba na cestách (nielen na diaľniciach) mať dopravné značenie častejšie (zvislé), predovšetkým info o vzdialenostiach jednotlivých miest a treba aj častejšie obnovovať vodorovné DZ. ![]()
Mne este chyba castejsia informacia o radiach.
Frekvencia sa meni v kazdom okrese a moje radio nevie automaticky preladit ![]()
Musel som to vytlacit z netu a nosim v aute.
Inak mala by byť hlavne informácia o tom, koľko km je ďalšie odpočívadlo od toho, kde som, to je podstatná informácia. Pretože nie vždy tam, kde je ČSPH, je aj odpočívadlo v takom zmysle ako je bežné, teda že tam je kde si sadnúť, menšie ihrisko pre deti, rozhľadňa, … a väčšinou práve na odpočívadlách sa potom nachádza aj ČSPH, motel, menší obchod. Takto by sa mali odpočívadlá rozvíjať a bolo by dobré, keby sa aj začali takto značiť.
K tým rádiám, ja som tiež za, pretože rádiá prinášajú info o cestách, nehody, uzávierky a podobne a veru je tých značiek dosť málo. ![]()
Mám pripomienku k odrazkám pri okrajoch ciest.
Páčia sa mi diaľnice v Belgicku, na ktorých je v celej krajine verejné osvetlenie. Ale keďže nie sme tam, odrazky by sa mohli farebne odlišovať, t.j., v prípade ostrých zákrut, alebo pre obcami by boli napr.červené, ostatné by mohli ostať rovnakej farby, ako sú.
Inak som priamo proti reklamam na diaľniciach. Avšak na našej D1 chýba napr. označovanie, ako ďaleko je najbližšia pumpa, či reštaurácia. Na českej D1 sa to takýmito ukayovateľmi len tak hemží.
Branco,
odrazky na cestách, to je dlhodobý problém, dokonca je aj málo peňazí na ich pravidelnú údržbu (umývanie), či osadzánie nových, ak sa stane dopravná nehoda, či proste len ich vyrovnávať, pretože za 20 rokov sa jednoducho poohýbajú.
Na nových cestách sa s nimi počíta, ale inak je to dlhodobý problém. Je veľa ciest, kde ak nejde “domáci”, tak v noci je často problém, pretože sa nedá odhadnúť klopenie zákruty, keďže často chýbajú aj značky, ktoré by upozorňovali na zákruty a podobne, takže priemerná rýchlosť často klesá na 80 km/h, aj keď by sa dalo cez deň ísť 100 km/h.
Konkrétne, v Holandsku a Belgicku majú osvetlené diaľnice, pretože majú vysoký prebytok elektrickej energie, dlhodobo. V Nemecku, Francúzsku, Švajčiarsku, USA ich až v takej dĺžke osvetlené nemajú. ![]()
Jediná krajina EU, kde je diaľničná sieť celoplošne osvetlená je IBA Belgicko. Ostatné krajiny nemajú osvetlenú diaľničnú sieť, ani Holandsko. Holandské diaľnice sú osvetlené len v aglomeráciách a oblastich veľkých miest. Na východe a severe Holandska by ste darmo hľadali nejaké osvetlenie.
S odrazkami to nie je len tak, že hoc akú farbu si dám hoc kde. Aj pri používaní stĺpikov a zvodidlových odraziek platia striktné pravidlá. SK, CZ, A, SLO má podobné pravidlá. Odrazky po pravej strane sú červené a po ľavej biele. V CZ a SK sa miesto červených používali oranžové, ale postupne sa u nás prechádza na červené. Má to aj svoju logiku: Zadné svetlá automobilu sú červené a tak po pravej strane sú červené odrazky. Oproti (vľavo) sú biele odrazky, lebo predné reflektory auta majú bielu farbu. Je to tak aby nedochádzalo v noci k veľkému kontrastu farieb a k zámene jazdných pruhov. Aby vodič vedel, v akom pruhu sa nachádza aj pri prípadnej absencii VDZ.
Nedavno som bol v CR a vsimol som si odrazky priamo na AB kryte medzi jednotlivymi pruhmi. Vsimol som si ich hlavne preto, ze bezne boli biele, obcas vsak modre. Vsimol som si, ze modre boli tesne pred a na mostoch alebo estakadach. Asi upozornenie na moznu namrazu.
toto som si aj ja vsimol. taktiez ze na okraji ked sa prechadza “vychazda” z pasu, tak maju daleko castejsie ako u nas zdrsnenu krajnicu. u nas som si to vsimol len na novsich usekoch.
je to silne prakticke.. hlavne ked cloveka chyti mikrospanok tak to trasenie ho snad zobudi ![]()