Dopravné značenie (DZ)

taku peknu vymenu kus za kus spravili aj v povazskej bystrici. ci dava tato opacha zmysel akosi nikoho netrapilo

1 lajk

Presne tak a takýchto pomníkov slovenského dopravného inžinierstva je neureKom. A práve na autostrádach by si toto mali aspoň kompetentní ustrážiť, keď projektanti stoja za starú belu a nerozumejú cestnej premávke, ale len betónu asfaltu a zelezu.

Autostrády by mali byt výkladnou skriňou a nie pomníkom neschopnosti.

2 lajkov

Čo je na nej nezmyselné?

1 lajk

Úplne všetko.,miesto toho portálu za 30 tis. € a 2 veľkoplošných značiek za 20 tis. € tam mala byt vyjazdova tabuľa za 500 €.

A ešte tým pádom že by tam nebol T-stožiar ako pevná prekážka, tak by tam nemusel byť ani ten tlmič nárazov za 30 tis. €.

Ale hlavne že NDS plače že nemá peniaze na polepy značiek v Bratislave.

Vlastne hej, zameral som sa na obsah značiek, nie na to, či tam vôbec majú byť…

2 lajkov

Až teraz som si to všimol. Oni blbci ešte k tomu označili ten výjazd ako CMV.

OMG

1 lajk

Mňa skôr vyrušili tie šípky niekde v jarku a nad krajnicou.

1 lajk

Tak som siel dnes zapad-vychod.

Znacky su v smere od galerie ivachnova striedavo volaju krizovatku Ivachnova alebo RK - vychod a na 1km su 4 a piata na vyjazde.

Taktiez smerovnik doprava ukazuje Ivachnova, Besenova alebo I/18 Liptovsky Mikulas.

1 lajk

“Sposobuje to zmatok najma u vodicov” :person_facepalming:

A v projekte si neodpustil ani Vychod s malym v :joy:

1 lajk

Takto by mali vyzerať výrobné výkresy k DZ už pri projekcii:

A tu už prichádzame k problémom popísaných vyššie, kvôli ktorému sa musia značky prispôsobovať nedostatočnej projekcii:

je to len výber z mnohých…

5 lajky

Chválim robotu, dobre to robíte, bodaj by aspoň takto vyzerali všetky tabule po slovenských autostrádach, lebo aj v tvojich príspevkoch badám slová ako AUTOSTRÁDA. Kiež by vám toto vyšlo tak, ako aj to sekvenčné značenie, lebo stiahnuť nálepku z 15 na 9 je šikovný nápad.

1 lajk

Nemáš vedomosť o R1 okolo Nitry smer Moravce, tie tabule majú cca 15 rokov a už sa im fest odlupuje fólia, bude sa aj tento úsek preznačovať?

Na R1 Nitra-Západ - Čaradice to treba úplne na novo prekopať celé. Sú tam aj zlé polohy portálov najmä začiatky odbočovacích pruhov. Niektoré sú aj 100 m a viac pred ich plným rozvinutím, a niektoré z nich sú úplne zbytočné, tam treba prejsť na prízemné značky kde to ide. Samozrejme v niektorých miestach ako zárezy a PHS, tam portály treba nechať, tam sa to inak riešiť nedá. Ale hlavne treba poodstraňovať väčšinu tých krakorcov v zjazdových vetvách. A hlavne preriešiť diaľkové ciele.

Netuším, či sa v tejto veci už niečo deje. Ale je to koncesný úsek, čiže koncesionár bude chcieť urobiť minimum zmien, ak sa pôjde do väčších muselo by tie zmeny zaplatiť MD SR ako vyvolanú investíciu štátu. Čo by aj bolo viac ako nevyhnutné.

4 lajkov

Môže byť na semafóre kombinácia plného svetla a šípky? Doteraz som bol v tom, že môže byť iba jeden typ svetla.

Áno môže a dokonca to je aj žiaduce.

Prednostne sa na riadenie cestnej premávky v križovatkách používajú plné signály: vo väčšine prípadov sa tak dosiahnu kratšie celkové zdržania účastníkov cestnej premávky a vyššia plynulosť.

Smerové signály sa smú použiť len ak je to nevyhnutné pre bezpečnosť alebo plynulosť cestnej premávky. To zahŕňa najmä križovatky s vysokými intenzitami cestnej premávky v ľavom odbočujúcom smere, kde nie je možné požadovaný efekt dosiahnuť doplnkovým signálom v tvare zelenej šípky v protiľahlom rohu križovatky, ďalej križovatky s komplikovanou geometriou, niektoré križovatky s osobitným riadením premávky vozidiel pravidelnej verejnej dopravy osôb a pod.

Pre kombinovanie oboch druhov signálov v jednej križovatke alebo na jednom vjazde do križovatky platí:

• v jednej križovatke sa smú kombinovať plné signály a smerové signály, avšak výlučne len takým spôsobom, že z dvojice oproti sebe orientovaných vjazdov do križovatky sú buď oba riadené plnými signálmi alebo sú oba riadené smerovými signálmi,

• na jednom vjazde do križovatky sa smú kombinovať plné signály so smerovými signálmi pre jeden smer jazdy (spravidla vľavo); v takom prípade sa na oproti nemu orientovanom vjazde do križovatky musia taktiež použiť plné signály, ktoré smú byť kombinované so smerovými signálmi pre jeden smer jazdy (rovnaký, t. j. spravidla vľavo), pričom je zároveň zachovaná bezkolíznosť smerových signálov, ako sa uvádza nižšie.

V tomto prípade to nie je dobre urobené. Lebo z opačnej sú len smerové signály.

Problém je v tom, že my, namiesto toho, aby sme edukovali ľudí poriadne či už na autoškole, alebo často krát aj potom, tak situácie akože zjednodušujeme.
Takmer sa vytratili plné svetlá s odbočením doľava a smerovou šípkou na naprotívnej strane a teraz šoféri netušia, že ak niekde takú križovatku uvidia, že kto má vlastne prednosť. Nedaj Boh, že je na križovatke ešte aj značka s dodatkom hlavnej cesty doľava. a po havárke - “šak ja som bol na hlavnej…”

2 lajkov

Zaujimavá značka v obci Nitrianske Pravno. Zákaz odbočenia vpravo, ale ani sa doprava odbočiť nikde nedá.

práveže, odbočka na cintorín, je niekedy veľmi jednoduchá.

8 lajky

2x som si musel prečítať, aby som pochopil hĺbku pointy :smiley: perfektne si to zhrnul!