Je toto vôbec možné?
ak je značaka otočená o 90°, čiže rovnobežne s cestou, a nie je na nu vidieť, tak je neplatná. Toto sa využíva, hlavne pri opravách, keď sa cez deň pracuje, a poobede sa značka otočí, čiže znefunkční. Využíva sa to hlavne pri obmedzeniach rýchlosti. vid članok vyššie.
na margo toho článku, v komentároch bola dobrá otázka. a teda ju smerujem tu na vyhlášku / zákona či normu znalých, keďže mne sa marí, že sú nejaké podmienky a vzdialenosti pre osadenie značiek. je vôbec platná, ak je až za chodníkom?
dokonca mi napáda druhá otázka, či je vôbec platná, keďže platnosť značky by mala byť definovaná pre priestor za ňou, nie pred ňou, či?
Mňa by skôr zaujímalo, či vodič je povinný rešpektovať neoficiálne DZ??. Napr obchod si naparkovisku umiestni tabuľku, “vyhradené pre zákaznikov blabla”. dokonca to umiestni na “kozu” tak aby sa vodič nedostal na parkovisko??.
Na sukromnej komunikacii je na sukromnikovi ako si vymoze pravo. Moze ta za to napr. nepustit do obchodu, ale nemoze na teba zavolat zelenych.
ja len uvažujem, aj keď je to súkromný pozemok, a je tam pustená verejná doprava, tak by tam mali byť riadné DZ, ?? napr parkoviská pri obchodných centrách?? je to súkromné, ale musí mať miesta pre invalidov. to že si vymyslí napr parkovanie, pre rodiny, tak tie má tiež riadne označenée a je to ako bonus.
Uz ked sme pri tom parkovani pre rodiny - ma to v zakone nejaku oporu? Je to realne existujuce dopravne znacenie?
osobne si myslím, že to parkovanie pre rodiny nemá oporu v zákone, ale je to súkromný pozemok, takže je to skôr reklamný ťah na prilákanie zákazníkov. Čo ja mám skúsenosti s označením, je to veľmi prehľadné, a jasné veľké, centrá väčšinou majú dosť kapacity na parkovanie , takže by som z toho nerobil tragédie. Skôr ma hnevajú, rôzny maličký obchodníčkovia, čo obsadia 5 parkovacích miest, bez toho, aby sa to reálne využilo.
Súkromný/nesúkromný pozemok - ak je vpustená verejná doprava, tak DZ musí byť vypracované dopravným projektantom a schválené príslušným dopravným inšpektorátom. Viem o jednom parkovisku pri obchodnom dome, kde dokonca chodia vyberať pokuty mestský policajti (zákaz odbočenia). Čo sa týka konkrétne parkovania pre rodiny s deťmi, záleží od dopravného inšpektorátu, ale oporu v zákone to nemá a poväčšine ho nechcú v projekte ani pri kolaudácií vidieť, ak si potom už majiteľ pozemku namaľuje na zem, prípadne osadí nápis na stenu, premaľovať mu to tam nepôjde…
Expwy: nevieš ako bude vyzerať značenie pri Dubnej Skale?
Netuším, ale keď to bude podľa projektu z DSP z roku 2011, tak to bude zaujímavé.
Tu sa niečo prekombinovallo Mapy Google
Ak myslíš tie prikázané smery, tak mne to príde zrozumiteľné.
Tak môžeš ísť za projekta dopravného značenia ![]()
šak zrozumiteľné to je, ale je to aj prekombinované ![]()
Ako by to malo byť po správnosti?
Určite potrebuješ mať pre každý pruh separátnu značku daj prednosť v jazde? a pre každý pruh aj separátny prikázaný smer jazdy?
Prikázaný smer jazdy rovno+vpravo.
Preco nie? Pride mi to takto jednoznacne. Lavy pruh len rovno a pravy pruh len v pravo. Predide sa tak zmatkom aj keby je VDZ zasnezene, alebo neviditelne (ako v tomto pripade).