Pretože majú len jeden semafor? (tzn. to nie je kvôli tomu cyklistovi, to je súčasť konceptu bezpečnosti SSZ na tej križovatke)
Ďakujem za odpoveď, ale bohužiaľ som ju nepochopil. Jediné, čo mi napadá ako dôvod, aby si vodiči neplietli semafor pre cyklistov so svojím, tak sú tam dve červené svetlá.
To podľa mňa práveže vôbec. Najskôr sa jedná to, že v bezpečnostných podmienkach na systém pre riadenie tých semaforov je napísané, že nemôže nastať situácia, že z nejakého smeru má svietiť červené svetlo a nesvieti (vypálená žiarovka apod.). V takom okamihu sa musí celá križovatka odstaviť (začnú blikať oranžové).
No a aby sa tomu predišlo, tak sa dá buď použiť v červenej dvojvláknová žiarovka, alebo sa použije segmentovo redundantné LED svetlo, alebo sa tam dá dvakrát celý semafor (pre autá to väčšinou býva, vpravo a hore), alebo sa tam dá dvakrát len to červené svetlo.
(len pre istotu, nie som odborník na cestnú svetelnú signalizáciu, mám o tom len nejaké zbežné povedomie doplnené extrapolovaním svojich znalosti zo železnice)
Máme veľa križovatiek, kde je pre autá len jeden semafor s jedným červeným svetlom. Sú všade dvojvláknové žiarovky alebo redundantné LED?
To som si kedysi myslel aj ja a bolo mi to zrovna na tomto fóre (resp. jeho predchodcovi) vyvrátené. Na drvivej väčšine križovatiek by mali byť v každom smere pre autá aspoň 2 semafory.
Dvojvláknové žiarovky ani redundantné LED svetlá nemusia byť všade. Na mnohých križovatkách môže byť kľudne “riešenie” v podobe toho, že sa povie, že to odstavenie križovatky v prípade poruchy červeného svetla proste nevadí a buď sa žiarovky menia plánovite podľa životnosti ta, aby sa poruchy minimalizovali, alebo sa to proste raz za čas holt vypne a z vedľajšej majú smolu.
predpokladám, že sa zdvojený semafor myslí tak, že jeden je na stĺpiku vpravo a jeden je nad cestou. a tých je naozaj drvivá väčšina.
dve LED cervene na cyklosemafore su z viacerych dovodov:
- istenie a dohliadanie svietenia cervenej - v pripade, ze CSS detekuje nesvietenie akehokolvek cerveneho signalu (co nasledne vedie do kolizneho stavu), musi sa okamzite vypnut; ked su 2x LED na jednom navestidle, je riziko vypadku nizsie;
- viditelnost - toto konkretne cyklisticke navestidlo, ktore sa pouziva na cyklocesticke a je umiestnene v zornom poli cyklistu pred krizovatkou (na stopciare) sa dodava vo velkosti 1, teda 100mm priemer svetelneho pola; zdvojenim cerveneho signalu je zvysena jeho registrovatelnost;
- poskodenie - navestidlo je oproti beznej signalizacii v dosiahnutelnej vyske, a v pripade, ze z dovodu vandalizmu alebo inych udalosti niekto znici niektory svetelny bod, dufa sa, ze aspon jedna cervena este ostava svietit;
Odlisitelnost od ostatnej dopravy nehra ulohu, navestidlo svieti v cyklo symbole;
PS: dvojvlaknove ziarovky sa v podstate nepouzivali ani na cervenej farbe; to boli len vynimocne a specificke pripady (mozno este aj dnes na PZZ?); v starych ziarovkovych navestidlach sa pouzivali specialne ziarovky, ktore boli urcene do tohto prostredia a vydrzali rozne poveternostne podmienky, otrasy a boli dimenzovane na vysoky pocet zapinacich a vypinacich cyklov; okrem toho sa preventivne raz rocne vymienali (zaviselo od spravcu signalizacie), aby bola minimalizovana pocetnost poruch z dovodu vypalenia dohliadaneho signalu.
Dnes, ked sa pouzivaju LED svetelne zdroje (dokonca uz malokedy 230V, viacmenej 24V, 40V ako bezpecne napatie), tieto maju oproti ziarovkam vyssiu zivotnost (deklarovanych cca 10+ rokov), pocetnost poruch je nizsia a nie je potrebne ich pravidelne vymienat;
PS2: aj v pripade, ze signalizacia pre vozidla je “zdvojena” (teda napr. okrem zakladneho navestidla je instalovane aj opakovacie na vylozniku, popripade na druhom okraji cesty, alebo v stredovom ostrovceku), tak tieto maju vzdy svoj zmysel z dovodu nutnej viditelnosti a nesluzia ako nahrada za “to druhe v pripade, ze vypadne na nom cervena”. Kazdy cerveny signal je dohliadany, a v pripade jeho vypadku musi CSS vypnut; zlte a zelene su vacsinou dohliadane len sekundarne, ak vobec, teda na posledny vypadnuty signal danej skupiny;
Ďakujem. Ja si spomínam, že keď sa pred niekoľkými desaťročiami začali v Bratislave inštalovať moderné semafory, tak v červenom signále boli dve žiarovky. Niekedy bolo vidieť, že svieti len polovica červenej, keď sa jedna žiarovka vypálila.
Ano, niekde mohli byt, ale to sa uz bavime o 30+, mozno 40+ rokoch dozadu… ![]()
Aj na železnici sa (okrem PZZ, kde sú celú dobu) používali dvojvláknové žiarovky v návestidlách skôr v starších zariadeniach (cca. do roku 1970). Naopak LED svetlá sú na železnici prakticky vždy segmentovo redundantné (ale to nemá ani tak súvis s požiadavkami, skôr so samotnou technikou tých svetiel - napr. dohľadom svietenia, dohľadom zhasnutia apod).
Aj 50. Ja si ich pamätám napríklad na Račianskom mýte. Boli to nejaké západné výrobky, tuším Siemens. Potom sa začali montovať nejaké československé, tie už mali v červenej len jednu žiarovku.
Prave Racianskym mytom zacal posobit na Slovensku SIEMENS, ktory ako jediny v tej dobe dokazal tuto velku krizovatku uriadit jedinym radicom CSS. Je mozne, ze z dovodu zlozitosti krizovatky sami dodali navestidla s dvojvlaknovymi ziarovkami, ale presne informacie od ludi z tej doby je dnes uz problem ziskat. Ako som pisal vyssie, boli to vsak specificke navestidla a pouzivali sa uplne ojedinele. Od momentu Racka sa v BA ukotvil SIEMENS a posobi v meste dodnes, aj ked uz ako naslednicka spolocnost YUNEX. Predtym malo signalizaciu v meste v sprave a udrzbe tusim AZD Praha.
Dnes som prvý krát videl premenlivé značenie od Sp. Štvrtka na PP funkčné. škoda len, že najskôr (ako na foto) “odstavili” ľavý pruh, o chvíľu zrušili aj stredný a nakoniec? nikde nič. tak hádajte koľko ľudí dodržalo 80tku a jeden pruh.
ja chápem, keď niekto nestihne odstrániť prenosné značky, ale že by niekto nevedel v reálnom čase nastavovať toto?
a mimochodom, ľudia znalí vyhlášky a noriem, na odstavenie dvoch pruhoch na tom paneli použili jednu značku a poza ňu dve šípky ako dva pruhy. je to ok?
Sú v mieste tejto značky dva alebo tri pruhy? Ak len dva, tak je to nezmysel.
Jedna znacka platna pre 2 pruhy je v principe v poriadku, ale hentak riesit uzatvaranie pruhov je zle.
Už sa to tu rozoberalo - pruhy sa majú uzatvárať červeným krížikom v tvare písmena X. Ale ten by mal byť hore nad pruhom.
A ten červeno orámovaný čierny kruh tiež nie je každému úplne jasný.
Cyklisti majú dupľovaný zákaz vjazdu ![]()
Zdroj: Za milióny z PPA vybudovali ovocnú farmu. Na mieste, kde už komunisti zakázali pestovať - SME
Netreba sa čudovať. Veľa ľudí berie zákaz vjazdu ako značku len pre autá. To pod tým je také, že “áno ani bicykle, ani pešo tu fakt nemôžeš ísť “ ![]()