Dopravné značenie (DZ)

Rozdiel medzi SVK a A vodičom je na 50km/h … SVK ide 55, A ide 45 …

Zasa aby to nedopadlo cisto slovensky. 60 na dialnici kvoli zhnitemu zvodidlu a za nim radar (takto som dostal 40€ z nemecka, radar hned za znackou spomalenia)

1 lajk

60ka na diaľnicu nepatrí. Minulý rok som dva mesiace cestoval po Európe a okrem Slovenska som videl jedinú 60ku: mobilný most v Švajčiarsku.

Najnižšia bola 80ka. A až som sa cítil nesvoj na 2+2 nemeckej diaľnici bez odstavných pruhov bez obmedzenia. A medzi Janovom a Nice diaľnica bez odstavných pruhov kde sa striedal viadukt s tunelom. Jeden tunel rekonštruovali a tak napchali do jednej rúry 1+2. A rýchlosť 110

1 lajk

Nemcuri davaju pri zuzovani 3 pruhoviek 60tku. Taktiez som 60 zazil na semmeringu, ked sa jazdilo obojsmerne cez tunely 1+1 (ale to sa nepocita). Na druhej strane, ako vravis, dialnica bez krajnice, porast taky, ze sa citim ako snehulienka v zacarovanom lese ale na tempomate legalne 200

Problem je, ze slovaci to dotiahli uplne do extremu a na sikane v Liptovskom Jane som uz videl zelenych merat 40tku.

1 lajk

Vdaka za vysvetlenie, to som naozaj netusil. Ale aj tak nerozumiem tej inovativnosti. Cize kvoli par m dlhemu useku, ktory je problemovy par dni v roku, NDS postavila kilometre dlhu sadu PDZ, ktore maju robit co? Tych, co su este pred poslednym vyjazdom, vyviest mimo D1 a tych, co su uz za poslednym vyjazdom, previest danym usekom vo vlaciku? A to v oboch smeroch?

To za tie prachy sa nedalo urobit nieco efektivnejsie? Napr. nejake speci snehove zabrany, svetelne gombiky/stlpiky len na danom useku spolu so znizenim rychlosti, ale bez tlacenia vsetkych do jedneho pruhu? By ma zaujimalo, kde v EU este maju take nieco… (ok, mimo CR, Polska a pod.).

Snehové zábrany tam sú vyššie trvalé, pred nich sa ešte zrejme dáva druhý rad klasických skladacích: maps.app.goo.gl/KxWcnk2y8oLuL1vEA Neviem, či tu existuje ešte nejaká iná prevencia, ak nechceme prekryť celý zárez (a ani to si nie som istý, či by pomohlo)

1 lajk

Ďalší zárez slovenských značkárskej elity.

1 lajk

Je to jednoznačné, je tam zákaz vjazdu, takže legálne je možné ísť len vpravo cez to odpočívadlo.

Ale ako ja s obľubou hovorím, naši vodiči sú zvyknutí a vedia, ako to bolo myslené.

2 lajkov

Jedna chuťovka z Bratislavy:

4 lajkov

poviem to tak, že rozdiel u SVK vodiča na SVK a v A je 55 vs. 45. od momentu ako prekročí hranicu. rovnako to je s pásmi, mobilmi a predbiehaním.

Prípadne motorkári, na SVK jazdia so “športovými” výfukmi, ale ak idú do A tak si dajú fabrický výfuk …

Páni ako sa čítajú značky?

Toto mám čítať

1. Obmedzenie rýchlosti na 60 km/h
  2. Začiatok obce

Teda za touto značkou mám ísť 60 alebo 50?

To isté na druhej strane

Za touto značkou mám ísť 130 alebo 90?

Ak ma pamäť z autoškoly neklame, tak by to malo byť asi následovne: Rýchlosť v obci je 50 km/h, pokiaľ značkou nie je určené inak. Rýchlosť mimo obce je 90 km/h, pokiaľ značkou nie je určené inak.

Čiže v tomto prípade značka hovorí inak a teda platí rýchlosť na značke ( 60, 130 ).

To že toto riešenie medzi Košicami a Šacou, vrátane obce Pereš, je riešené debilne, to je na inú tému :smiley:

2 lajkov

Ides od Kosic. Znacka 100, 80, 60 (Peres, stale 60) krizovatka - 50, koniec Peresa 90, znacka 130.

Druhym smerom neni krizovatka, takze len 60/130.

Alebo proste ides s davom. V pravom pruhu 140-160 v lavom 60 celu vypadovku z USS az do KE. Nepomylil som sa. Tolko lavopruznikov ako na tejto kratkej ceste nestretnes v celej Europe.

2 lajkov

a co takto koniec obce v strede obce? :smile:

Včera večer medzi Piešťanmi a Ilavou všade svietilo obmedzenie na 80 a nebezpečenstvo šmyku. Pritom len mierne pršalo, niekde už vozovka osychala. Pri Ilave dokonca svietil prázdny červený kruh, takže to vyzeralo ako zákaz vjazdu.

Vždy si kladiem otázku, pokiaľ platí takéto obmedzenie na premenlivých značkách, keď som nikde nevidel koniec? Zatiaľ po najbližšiu križovatku, ale až niekedy v budúcnosti skončí prechodné obdobie a začne naozaj platiť vyhláška 30/2020?

To iste pri zjazde do ZA z D3 v smere od BA. Trochu zaprsi a hned 100-80-60. Potom sa cudujeme, ze ludia nedodrziavaju rychlost, ked su uz “otupeni” takymito nezmyslami a chodia “od oka”.
BTW: co hovori vyhlaska 30/2020?

1 lajk

Vyhláška 30/2020 hovorí (§7 ods.5):

Ak má regulácia vyplývajúca z regulačnej značky podľa odseku 4 platiť aj za križovatkou, musí byť regulačná značka znovu umiestnená vo vhodnej vzdialenosti za križovatkou, inak musí byť vo vhodnej vzdialenosti za križovatkou umiestnená značka, ktorá ju ukončuje.
Platí však prechodné ustanovenie v §30
a) najvyššia dovolená rýchlosť vyplývajúca zo značky umiestnenej pri okraji cesty platí najďalej po vzdialenejšiu hranicu križovatky, ak nie je ukončená alebo zopakovaná za križovatkou podľa § 7 ods. 5, alebo po začiatok obce,
Platnosť tohto prechodného ustanovenia bolo už dvakrát predĺžená, najnovšie do 31. marca 2029.

Ja som tam teda videl svietiť 100, ale možno v inú dobu.

Medzi 21. a 22. hodinou v piatok tam určite bola 80. Zato predchádzajúcu noc medzi jednou a druhou hodinou lialo ako z krhly, na diaľnici boli také mláky, že to vypínalo tempomat a v smere do Bratislavy svietila 100. Úplne nelogicky.