Potešil som sa keď to začali na jeseň montovať, dúfal som, že to bude presne toto, keďže týmto úsekom jazdím denne. no napriek tomu, že chápem všetkým veciam od stavebných, cez funkčné skúšky až po kolaudáciu, už je aj po zime a ešte to nie je hotové? no nič, možno na rok. tento rok bola chvála Bohu zima takmer bezproblémová.
no a po častých haváriách minulú jeseň dúfam, že to budú využívať aj cez rok v dažďoch. ten odtok vody je predsa len trochu “zvláštny” a nie úplne bezpečný, hlavne keď si šoféri dávajú “výnimky z fyzikálnych zákonov”.
To video je z decembra; ja tomu rozumiem tak, že teraz to spustili prvýkrát naostro (keďže túto zimu na skôr príležitosť nebola).
Načo máme dve značky, ktoré pre vodiča znamenajú to isté? Keď som pred polstoročím chodil do autoškoly, tak značka 230 znamenala “zákaz vjazdu do jednosmernej ulice” a pre mňa to bola informácia, že z druhej strany sa tam dostanem. Značka 231 bola jednoducho “zákaz vjazdu pre všetky vozidlá”. Potom u prvej z nich vypadol text “do jednosmernej ulice” a pri druhej pribudol text “v obidvoch smeroch”. Takže u značky 231 viem, že sa tam z druhej strany nedostanem, ale u značky 230 to už neviem.
A naozaj, najmä v zahraničí som videl značku 230 použitú aj tam, kde by skôr bola vhodná značka 231.
Tak načo sú dve?
tak v sucasnom prevedeni budem ako vodic rozmyslat nad tym ci je to zakaz vjazdu alebo su len v strede znacky vypalene ledky a ma tam byt rychlostne obmedzenie. zasa take riesenie ze mysleli sme to dobre ale dopadlo ako to dopadlo. ked uz nechceli osadzat nove pruhove znacky mohli to radsej vyriesit cervenym krizom. ale aspon uz sa naucili rozdiel medzi prikazanym smerom jazdy a prikazanym smerom odbocenia to je pozitivne ![]()
[album]49686[/album]
[album]49685[/album]
Ja dufam, ze to budu pouzivat aj inak ako na 110 za dazda. Biela tma mi stale nahana velky respeskt aj po tolkych rokoch za volantom. Najviac si cenim funkcionalitu odklonu z dialnice. Lebo ked uz do toho vojdes, uz je to jedno. Uz len musis prejst.
A prečo vnútro toho zákazu vjazdu nemohlo byť biele? Oslňovalo by to?
Neviem pravy dovod. Mne to pride, ze biely stred by bol zle viditelny pri hmlne a snezeni - ked je vsetko biele. Tam by sa znacka 230 alebo X fakt hodilo najviac.
A značka 230 by ten pruh mala mať biely alebo čierny?
Pri Prešove je pruh biely: maps.app.goo.gl/XXvHHvksvW6rD9YZ7 Otázka akurát je, či pri veľkosti tej značke bude vôbec pruh rozoznateľný a nevznikne z toho čisto červený kruh.
Inak vysvietené červené medzikružie, ktoré má znamenať zákaz vjazdu, sme tu už raz riešili (s Hankovým záverom, že to nie je v sulade s našou vyhláškou ani Viedenským dohovorom): Staviame cesty, ktoré zabíjajú
A stale to plati. Ale zle znacky su ten najmensi problem tohto “inovativneho” napadu. Skor by ma zaujimalo ako sa problem hmly vyriesi tym, ze auta posleme z dialnice na subeznu obojsmernu cestu.
Biela tma nie je hmla, vzniká rozvírením snehu
Je aj na starej ceste podobne nebezpečné miesto ako km 335 diaľnice (teda otvorená plocha, z ktorej sfukuje sneh a cesta vedie v záreze, čiže sneh na ňu dostáva vyššie ako pri bežných závejoch)?
(Pre neznalých miestnych pomerov, ide o toto miesto: maps.app.goo.gl/iRFNpvSfNxJuXtkG6?g_st=ac )
A ako sa problém vyrieši tým, že autá sústredíme do jedného pruhu? Najmä pri nedisciplinovanosti vodičov, ktorí nie sú ochotní dodržovať ani rýchlostné limity (viď D1 v Bratislave), nieto ešte zákaz vjazdu do pruhu, kým tam nie je fyzická zábrana?
Zažil som poriadnu hmlu na D1 okolo Trenčína, na tabuliach svietila 100vka, ale väčšina išla aspoň 130. Pritom viditeľnosť bola pod 50 m.
Pri bielej tme je problem, ze nastane zrazu. Ides, vidis pekne do dialky, prejdes hore zmienenym podjazdom a zrazu nevidis nic a zrazu je sneh na ceste. Tam je kontraproduktivne zacat brzdit a spomalit az ked si dnu, lebo v zavislosti na podmienkach a reakcii dalsich soferov ten za tebou zabrzdit nemusi. Ak mas pred sebou auto ides za nim, ak nemas ides dalej a dufas, ze tam ziadne auto nenajdes. Cielom je spomalit vsetkych na rovnaku rychlost pred tym ako do toho vojdes. Ked pojdu vsetci rovnomerne v hadiku, tak cez bielu tmu prejdes v pohode podla hmlovky toho pred tebou aj ked nemas skusenosti
Na starej ceste taky usek nie je. Mas tam useky kde sa robia jazyky ale zvycajne to nefuka nad uroven auta
Kolegovia, auto nad 3,5 t podľa vodičáku a zároveň “nekaravan” sa riadi akými značkami? Lebo pozerám tie symboly k vyhláške a:
- nákladné auto to nie je, pretože to nie je kategória N,
- autobus to nie je, pretože je tam explicitne uvedené, že autobus má viac ako 8 miest na prepravy okrem vodiča.
čo to potom je?
Chápem a súhlasím. Bohužiaľ sa obávam, že to nebude fungovať. Vodiči nebudú spomaľovať na rýchlosť rozsvietenú na návesti, kým neuvidia, že nič nevidia. Vidíme to denne na diaľnici D1 v Bratislave, kde je pomalá až stojaca kolóna na Prístavnom moste, od Zlatých pieskov sú rozsvietené postupne 100-80-60, aby sa autá spomalili postupne, ale takmer všetci idú 100, až kým nemusia prudko brzdiť, keď uvidia tú pomalú kolónu. A ten zákaz vjazdu do ľavého pruhu? Tomu už vôbec neverím.
Čo s tým? Doplniť radary, ktoré budú automaticky posielať pokuty?
Skor by som sa zameral na edukaciu. To video, co som postoval je fajn. “mame system, budte si toho vedomi” ale chyba tomu prave video s tym, ze preco je dobre to, co je a co sa stane, ak ho budes ignorovat. Myslim, ze vacsina ludi, co pravidelne jazdi pod tatrami je si vedoma tohoto useku. Dolezite je, aby o nom vedeli aj ti, co sa tam vyskytnu len obcas ked chodia do tatier
TP 117 hovoria jasne. Značky sa nemajú naduzivat. Vidíme to denne. Ak je na obchvate značka Pozor riziko kolóny a 60 a premávka kde plynulo 100, tak len znižujeme dôveru a vážnosť dopravného značenia. Tie 60ky na diaľniciach kvôli zvodidlám vykryvenym smerom von v dĺžke 2,5 m už ani nespomínam.
TP 117 hovoria jasne. Značky sa nemajú naduzivat. Vidíme to denne. Tie 60ky na diaľniciach kvôli zvodidlám vykryvenym smerom von v dĺžke 2,5 m už ani nespomínam.
Súhlas.
Ak je na obchvate značka Pozor riziko kolóny a 60 a premávka kde plynulo 100, tak len znižujeme dôveru a vážnosť dopravného značenia.
Nesúhlas. Líniové riadenie premávky je založené aj na tom, že reguláciou rýchlosti v úsekoch PRED úsekom s tvorbou kolón (saturácia dopravného prúdu - D1 úsek Gagarinova - Prístavný most) sa predchádza ich tvorbe alebo tlmí ich dopad.
problem nedodrziavania premenliveho znacenia na slovensku je podla mna aj nedostatocne vymahanie dodrziavania. mame tu objektivnu zodpovednost uz niekolko rokov ale pevny radar som na slovensku nevidel este ani jeden. pritom by stacilo na zopar portalov na obchvate osadit radary ako napr tu: google.at/maps/@48.2203958, … FQAw%3D%3D
minuly rok mi prisla pokuta z Zurichu - isiel som 56kmh v meste minus 3kmh tolerancia pokuta za 53kmh - prekrocenie od 1 az 5 kmh 40 frankov. vo svajciarsku a v rakusku sa nikto neodvazi ist rychlejsie lebo sa to proste neoplati ked radary su za kazdou vrbou.