Dopravné značenie (DZ)

Mysleli tých oproti, čo odbočujú do dedinky napravo od toho záberu. Rakúšania radi dávajú takéto tabule tam, kde chýba ľavý odbočovací pruh na hlavnej ceste. A niekedy sa im zadarí aj tam, kde ten ľavý odbočovací je, najmä ak ho tam dostavali, ale značka ostala…

Nie úplne. Znamená, že odtiaľto ďalej už nemáš prednosť automaticky. Ak tam bude nejaká značka (najskôr dajprednosť), ideš podľa nej, ak tam žiadna nebude, platia všeobecné pravidlá (prednosť sprava).

Áno, lebo ich o tom dennodenne presviedčajú značky.

A myslia si to aj mnohí policajti. Dokonca aj keď nie si v jazdnom pruhu, ale ideš po krajnici, máš podľa nich dať prednosť. Pred iks rokmi, keď bol ešte vjazd z Parkovej na D1 otvorený pre verejnosť, sa stalo, že auto vchádzalo po vetve na diaľnicu, klasika s pripájacím pruhom a značkou Daj prednosť v jazde. V odstavnom pruhu drzo predbiehal kolónu druhý chlapík, ktorý toho vchádzajúceho na diaľnicu zrámoval. A nehodovkár z diaľničnej polície dal vinu tomu, čo vchádzal na diaľnicu, lebo vraj mal dať prednosť debílkovi v odstavnom pruhu na diaľnici.

Znamená to, že odtiaľto ďalej máš prednosť v jazde. Ale som si istý, že projektant to myslel inak.

I/61, križ. Horná Streda tu: https://www.google.com/maps/@48.6399807,17.8369779,3a,42.1y,5.81h,86.7t/data=!3m6!1e1!3m4!1s34ZlQUbx6uluB4uu2hTXvA!2e0!7i16384!8i8192?entry=ttu
Dve kvízové otázky:

1. Nájdi chybu
  2. Tipni si, či na čerstvo osadenej novej tabuli v terne a novom dizajne je táto chyba odstránená alebo je značka len bez rozmýšľania okopírovaná…

Ešte sa vrátim k tomuto. Nikto z policajtov sa k tomu nepriznáva a všetci, ktorých som stretol, to majú za riadnu blbosť. KDI drží bobríka mlčanlivosti a ak som tie náznaky správne pochopil. dostali to rozkazom. Veď hej, ten PR shitrain, čo nasledoval, tejto verzii zodpovedá.

Chýb je tam hneď niekoľko, počnúc zelenou E61 namiesto modrej 61 a farbami končiac, ale tipujem, že ešte aj ten Trenčín v priamom smere zostal aj po novom.

Tak sme sa posunuli trochu západnejšie…

mne sa páči aj následné značenie tých cca. 500m ďalej :smiley:

Videl som rovnakú tabuľu aj v Brne, len s českým textom.

Celkom vtipné: „Pozor, hrozí bolesť krížov!" :smiley:

značka: poprad.dnes24.sk/images/photoar … vranov.jpg
link na článok: poprad.dnes24.sk/kuriozita-dna- … Ku_PiZW9ls

To mi pripomenulo tento film a dopravné značky v ňom:
youtu.be/oQz83fsHxO0

Tu sa niekomu podaril nový paškvil: https://imhd.sk/ba/galeria-media/f/946391/300819/Fadruszova?ref=ba%2Fdiskusna-tema%2F1%2FV%25C5%25A1eobecn%25C3%25A1-diskusia%3Fdfpi%3D247103

Ani nie. Ak svieti zelená, môžeš ísť bez zastavenia. Ak svieti červená alebo oranžová, musíš zastaviť a dať prednosť vozidlám, ktoré majú zelenú. Ak semafor nesvieti, musíš dať prednosť vozidlám na hlavnej ceste (nemusíš pritom zastaviť).

V každom prípade môžeš ísť len vpravo.

mna zarazili tie stojany / stĺpiky, na ktorých je semafor, šípka, či značky. to je tam polátané jak preliezačka :smiley:
inak, ak tá zel. šípka je svietiaca, nie len plechová, tiež nevidím nejaký problém.
možno by sa tu mohli vyjadriť chlapci znalí noriem…

uspech ze aspon ten prikazany smer trafili spravne :smiley:

Tá šípka je plechová.

Mne to príde, že všetko je na jednom novom stĺpiku. Ten starý krivý stĺpik je v pozadí, zrejme na ňom bol semafor pred tým.

Tu je to vidieť:
imhd.sk/ba/media/gn/00300835/.jpg

Ešte jeden objav z Rakúska: Ako bolo vlastne do novej slovenskej vyhlášky prevzaté https://www.google.com/maps/@47.933256,16.7224443,3a,75.3y,42.54h,86.81t/data=!3m6!1e1!3m4!1sl0TkzZZ4fVuzjX-CEM-NmA!2e0!7i16384!8i8192?entry=ttu toto (značka Križovatka ale za ňou križovatka(y) na ktorej reálne je vyjadrená prednosť v jazde)? Ako to funguje v Rakúsku som pochopil (v Rakúsku tá značka nehovorí nič o tom, aká je na križovatke prednosť, len že je tam križovatka), v Česku a v Nemecku sa očakáva prednosť zprava. V našej vyhláške je tam napísané križovatka a je to vo výstražných značkách inak k tomu nie je nič, takže by som čakal model Rakúsky, ale nie som si tým istý?

Inak vôbec netuším, k čomu je to v takom prípade dobré, síce má človek dosť času na to zamyslieť sa nad tým, že hlavná cesta asi nekončí (pre kontext: nachádzame sa na CPMV), ale prečo tam nemohli dať značku s vyjadrením prednosti (možno práve preto že je to na CPMV?)…

Inak kúsok odtiaľ majú (aj keď len formálne) priecestie na CPMV https://www.google.com/maps/@47.8447543,16.5447344,3a,69.4y,29.6h,91.09t/data=!3m6!1e1!3m4!1sp59bB4NouLmViZ7lcng13g!2e0!7i16384!8i8192?entry=ttu

Nad Rakúskom je niekedy lepšie sa moc nezamýšľať;) Nie je to síce zďaleka level Československo, ale blbostí majú na cestách pomerne dosť.

V tomto prípade máš prednosť, ale nie preto, že je to CpMV, ale preto, že je označená značkou Hlavná cesta (a na vjazdoch tou podivuhodnou dodatkovou tabuľkou). Tá výstražná značka zase len upozorňuje na to, že je tam nejaká križovatka, ale vôbec netvrdí, že s prednosťou sprava - iba konštatuje existenciu križovatky, nič viac, nič menej.

Priecestie pri Eisenstadte je fakticky na začiatku/konci CpMV. Bez ohľadu na to, nikde nie je napísané, že na takej ceste nemôžu byť priecestia (akokoľvek je to nezvyklé). Môžu, rovnako ako tam môžu byť úrovňové križovatky, či dokonca kruhové objazdy. Ale obvykle sa takýmto lahôdkam vyhýbajú.

Inak tú B50 aj S31 a S4 som prešiel hádam 200x (chodím tade na Semmering, je to rýchlejšie ako po diaľnici) a srandovných miest je tam požehnane.

zas sa dopravní inžinieri v kombinácii s PZ a mestom SNV “pochlapili”. dnes začínajú u nás trhy, s čím súvisí aj uzavretie niektorých ulíc. problém je, že uzávera bola každý rok značkou 231 plus dodatková že mimo dopravnej obsluhy. teraz nedali pred križovatkou značky zákaz odbočenia, ale rovno prikázané smery jazdy a zákaz vjazdu je bez dodatkovej. problém je, že uzavretá cesta je jediná, ktorou sa viem na tú svoju (jednosmernú) dostať. včuľ buď múdry. ak chcem ísť autom domov, buď poruším zákaz, alebo budem cúvať v jednosmerke :smiley: