Dopravné značenie (DZ)

Zákazy vjazdu sa bežne používajú na označenie pracoviska namiesto prikázaného smeru obchádzania. Ale vodiči sú inteligentní a pochopia myšlienkové pochody autora.
Alebo sa použije zákaz odbočenia vpravo (vľavo) s vyznačením dĺžky úseku s výnimkou pre vozidlá stavby (aby im niekto nevošiel na stavenisko).

Kruháč je sviňa. Minimálne polovica vodičov nevie (alebo si aspoň nie je istá), ako sa v ňom správne dávajú smerovky - teda že pri vjazde do kruháča sa smerovka nedáva, a pri výjazde z neho sa naopak dáva. Niektorí dávajú aj-aj (čo by až tak nevadilo) niektorí to robia úplne naopak (čo už teda celkom vadí).

Vodiči to možno pochopia, ale značkový asistent v aute až tak hlboko nevidí do duše slovenského dopravného inžiniera. Nebudem počítať, koľko krát už na mňa pípal, že mám brzdiť, lebo napríklad toto:
google.sk/maps/@48.3570856, … ?entry=ttu
Zákazy vjazdu našťastie nesleduje a hlavne, chválapánubohu, len upozorňuje, ale nebrzdí sám od seba.

Prečo? Tá značka je naozaj len predbežná. Dodatková tabuľka sa vzťahuje k najbližšej nad ňou umiestnenej výstražnej, regulačnej alebo informačnej značke. Dodatková tabuľka neupravuje inú dodatkovú tabuľku - ak má byť účelom taká úprava, musí byť jej obsah priamo vložený do príslušnej dodatkovej tabuľky (ale len časové obmedzenie, celková hmotnosť a druh vozidla).

Iná vec je, že je to naozaj chorý spôsob oznámenia uzávierky.

Opravte ma, ak sa mýlim, ale ak si dobre pamätám, tak v UK nemajú - alebo aspoň nemali - pravidlo, ktoré zakazuje napr. vojsť do križovatky, ak by si v nej zostal visieť. Tie križe na vozovke potom majú regulačný charakter a hovoria, že tu nielenže nemôžeš zastaviť a stáť (standing and parking), ale ani “zastaviť vozidlo” (stopping), t.j. smieš do daného priestoru vojsť, len ak je priestor za ním voľný.

Áno, už som si to stihol pozrieť vo vyhláške. Neviem prečo som žil v tom, že dodatková tabuľka sa vzťahuje na akúkoľvek značku práve nad ňou, aj keď je to tiež dodatková tabuľka

Také majú aj v ČR, len to trochu jazykovo nepoladili.

Tuto v Rakúsku som chvíľu rozmýšľal, kam budú Linksabbiegeri odbočovať, ale napokon som dospel k záveru, že asi mysleli tých z vedľajšej cesty https://www.google.cz/maps/@47.2542208,13.0955598,3a,20.9y,336.14h,88.94t/data=!3m6!1e1!3m4!1sc48ZkA-kqpMljdE8rrsQPQ!2e0!7i16384!8i8192?hl=cs&entry=ttu.

Tak toto je teda kvalitná perla. teda ak zastavím na koľajniciach, tak už len auto nechať tam po príchod najbližšieho vlaku :smiley:

Znamená značka Koniec hlavnej cesty, že na nasledujúcej križovatke mám dávať prednosť?

Konkrétne tu:
goo.gl/maps/zqS2hWoXx3sFT59HA
je koniec hlavnej cesty, ale pred križovatkou, kde bývala značka Daj prednosť, je len informácia, že pruhy pokračujú vedľa seba:
goo.gl/maps/bYtcCTvoa65VXJar7
Na starších snímkach je vidieť, že tam bývala značka Daj prednosť.
goo.gl/maps/ramyYMtZ2GYB3Zfx7
Zhora z Estakády je značka Hlavná cesta:
goo.gl/maps/FAsWCpwcRwj1fS4aA

Kto tam teda má prednosť?

A komu si tam predtym daval prednost, ked aj vtedy slo o bezkolizne pripojenie 2 jazdnych pruhov?

Ta nova znacka je tam spravne, este treba nahradit aj tu zostavajucu hlavnu cestu prislusnou znackou o bezkoliznom pripojeni (v tomto smere ide v podstate o zvysenie poctu jazdnych pruhov, len inym sposobom). Prednosti sa riadia - a aj sa vzdy v takychto situaciach riadili - pravidlami o prechadzani z pruhu do pruhu.

Tiež to tak beriem. Ale je bohužiaľ veľa ľudí, ktorí sú presvedčení, že keď prídu po tej hlavnej, tak pri prechádzaní do pravého pruhu majú prednosť. A že ten koniec hlavnej znamená to isté, ako značka Daj prednosť.

Preto podľa môjho názoru okrem nahradenia značky Hlavná cesta značkou o bezkolíznom pripojení treba dať preč aj ten koniec hlavnej cesty. Je tam zbytočný, nemá žiadny význam.

ale volakedy to tak nebolo, ja si este pamatam mozno roky 2005-2006, ze ta estakada bola dvojpruhova (teraz zvedena do jedneho pruhu) a vtedy ta znacka daj prednost v jazde mala opodstatnenie (mozno aj stopka by sa tam uzivila, lebo zhora auta leteli)

podla mna je to iba stare zabudnute znacenie z davnych cias.

Neviem, ja si nepamätám, že by niekedy boli na Estakáde dva pruhy v smere na Čadcu. A to som žil v Žiline od r. 1983 do r. 2008. Dlhé roky bola len táto polovica obojsmerná 1+1 (vrátane mosta cez Váh), vtedy tam tuším bola stopka (to si už tak presne nepamätám). Ale po dostavaní Estakády na 2+2 to bolo ihneď takto - zhora pravý pruh pre odbočenie na Ľavobrežnú, ľavý rovno do Čadce. A do roku 2018 bola z Ľavobrežnej značka Daj prednosť, ktorú potom vymenili za usporidanie jazdných pruhov, ale tú hlavnú zhora z Estakády nechali.

Keď sme už pri tejto obrovskej sústave križovatiek v Žiline, na výjazde z Budatína na cestu I/11 smer Čadca je nezmyselne daná značka Daj prednosť v jazde, pretože tu tiež pokračujú pruhy vedľa seba:
goo.gl/maps/ofJfpp5JXKrc1imo9
Tu tiež mala byť len informatívna značka “Bezkolízne pripojenie”. Nemám komu dávať prednosť.

podľa mňa toto je tiež riadny nezmysel google.sk/maps/@49.0860217, … ?entry=ttu , jto v LM pri jánošiku. V celku nechápem, k čomu slúžia tie značky hlavná cesta, keď schádzam z kruháča. ?:

z budatina je aj tato specialitka. stopka kde su bezkolizne pruhy :smiley: kedysi tam bol dom ktory neskor vyvlastnili a zburali. stopku vsak nikomu nenapadlo dat prec..
google.sk/maps/@49.2366535, … ?entry=ttu

A autobusy, ktoré vchádzajú do pravého pruhu na zastávku, si vynucujú prednosť, aj keď podľa pravidiel by mal mať prednosť ten, kto v tom pruhu je.

Pretože prichádzajú z cesty, ktorá je označená ako hlavná.
goo.gl/maps/ShsEjzP4muJPxtku8

A vôbec, kedy zmiznú značky Hlavná cesta pred každou križovatkou, keď už tri roky križovatka hlavnú cestu neukončuje?

V obci sa naďalej majú umiestňovať pred križovatkou a hoci podľa TP 117 nemusia byť pred úplne každou križovatkou, nič sa tým nepokazí. A mimo obce máme (v súlade s vyhláškou 9/2009 a jej predchodkyňami…) skoro všade značku Križovatka s prednosťou v jazde, takže tie bude treba odpíliť a dať Hlavnú cestu za križovatky