Na druhej strane, priechody pre chodcov sú na tom ešte dobre, ale pokiaľ ide o cyklopriechody, tak tie sú azda v absolútnej väčšine odnikiaľ nikam, resp. z miesta, kde cyklista nesmie (=chodník), na miesto, kde cyklista nesmie. Proste automaticky a bez rozmýšľania prifarené k priechodu pre chodcov a bum ho, robíme si ďalšiu čiarku do štatistiky, ako sme pomohli cyklistom.
Nie že ja ich mám v podpise, ale tie tabule dodnes strašia pri cestách. A napríklad na I/11 je to okrem hranice zopakované asi po kilometri ešte raz, keby si niekto tú hanbu náhodou nevšimol Dokonca neviem, či to nie je až taká šaškáreň, že na každej tabuli je to preložené inak… inak zle.
Niečo na spôsob, čo bolo skôr či kura či sliepka. (aby to tak nedopadlo táto večná debato-hádka)
Chápem, rozumiem. Ak som sa niekoho dotkol, tak sorry. V DZ sa určite nevyznám tak ako by som sa chcel, aby som sa tu mohol do niečoho konštruktívne zapojiť. Platí to (sorry) nie len na ondrejko_t .. takže z toho vyplýva ponaučenie, že nabudúce budem radšej aj pri niečom čo viem (GL) ticho. Mlčky čítať postrehy.
Spomaľovacie prahy už tiež nie sú vo vyhláške a v Kysuckom Novom Meste rastú ako huby v lese. Dokonca také, že tridsiatkou, ktorá je pred každým spolu s už neexistujúcou značkou “spomaľovací prah”, by som cezeň išiel jedine s cudzím autom. So svojím takmer zastavím.
A čože, vari Ťa niekedy tá brzda zabrzdila? A aj fyzicky, či iba psychologicky?
Vo vyhláške nie je, tak ako prakticky všetky iné vodorovné značky bez regulačnej funkcie, ale v návrhu VL 6.2 je už nejakú dobu Bliksemflits - pozri list 646. Niečo sa o nej píše aj v návrhu TP 117, čl. 4.6.2.5, spomína sa aj v súvislosti s priecestiami.
Ona tá pôvodná “psycho” značka bola až tak psychologická, že ju museli dať do vyhlášky a vysvetliť, aby vodič vedel, ako má podvedome reagovať… A vznikla klasickým nepochopením toho, čo niekto niekde videl/zažil: v niektorých štátoch sa zvyknú robiť haptické spomaľovače formou priečnych vrstiev na vozovke - ale kurnik nie vymaľované (tj. nie “optické”, ale haptické). A ešte aj vo väčších vzdialenostiach, aby to malo nejaký efekt. Lebo výsledok tej “psychlogickej brzdy” z pohľadu vodiča je beztvará biela plocha na vozovke, čo má psychlogický účinok asi ako štebot vtákov (Rakúšan do toho aspoň vysekne trojuholník).
Áno Ale aj tak úspech, že sem nikto nemal potrebu dať zo tri značky o prednosti, ideálne s dodatkovými tabuľkami a ešte povyznačovať čiary.
Klasika. Projektujeme bodovo, nie kontextovo. Načo prehodnotiť existujúce značky. Veľa z tých hlúpostí, ktoré sú spomínané v tomto vlákne, vzniká práve postupným dopĺňaním značiek. Absolútne topky v toto ohľade bývajú dočasné značky.
Aj na opačnom konci SRto ešte máme na I/64a, asi 995 (slovom deväťstodeväťdesiatpäť) metrov od štátnej hranice, hoci by tadiaľto už ŤNAD nemala čo jazdiť, keďže je nejaký ten rok (dva) otvorený pre ne Nový most, uznávam, že môžu ísť i nákladiaky s nižšou tonážou, ale i tak. Minulý týždeň som stadiaľ šiel, ale nesledoval som, či tam ešte vôbec je (no myslím si, že tam je), tak ako je to na GM z mája 2022. Pri bývalej colnici už podľa GM nie je. [size=77]1811[/size]
Tá poznámka, že celá cesta pôsobí svojou “rovnosťou” na vodiča hapticky, nemá chybu.
Ale k veci: tento prvok po novom pribudol na čerstvo zrekonštruovanej ceste II/583 na vjazde do obce Párnica od Zázrivej. Mal som ale pocit, že biely priečny náter bol hrubý t.j. zároveň aj jemne haptický (niečo také, čo sa občas používa aj na krajniciach). Ako dlho zostane haptický si ale netrúfam odhadnúť, a išiel som tadiaľ od rekonštrukcie zatiaľ len raz, tak dúfam, že si to dobre pamätám.
Inak keď sme pri psychológii, môj mozog vždy nachytá zákruta I/2v Lamači pri Segnároch. Je tam taká povrchová úprava, že v zákrute sa auto okrem trajektórie správa, ako by bolo v šmyku, dosť to pripomína aktívne ABS vždy tam idem pomaly, obzvlášť nepríjemné je to za dažďa, alebo snehu.
K tým zrakovým a “hmatovým” spomaľovačom:
Nie sú zväčša veľmi účinné, aspoň tie, čo majú natriasať. Ja sa radšej spolieham na ZDZ a ich dodržiavanie. V okolí Komárna sú napríklad na “novej” I/64 od Nového mosta[/b], takmer úplne zodraté na I/63 od Bratislavy a na I/63_I/64 od Komárna. Drkotáče sú skôr pri strete niekoľkých smerov ciest, troch a viac. Tie upozornia. Niekedy ich odstránia výmenou časti vozovky alebo opravou odfrézovaním… Ďubli ich pred tabuľou KOMÁRNO/KOMÁROM.
Odbočím od nás k južným susedom:
“Drkotáče” dávajú hlavne pred železničné priecestia, napríklad na opravenej hl. c. č.13, kde ich kombinujú i s “nízkopoloženými odrazkami” (neviem odborný názov), ale drkoce možno každý tretí. A zoderú sa dosť rýchlo. Keby len sa zodrali, ale sa i rozožerú, rozdrobia, a často i krajnica úzkej cesty, ktorú hojnejšie využíva medzinárodná ŤNAD po spojazdnení mosta.
Odbočím viac od tejto témy:
Keď opravili časť hl. c. č.13, tak dali nové spomaľovače a nič naviac. Nerozšírili ju aspoň spevnením “krajníc”, len nasypali bielu drvinu z kamenia, trochu ju povalcovali. Ak niekto s niečim tam zíde, tak to rozmrví a aj na vozovku nakydá, preto radšej mať väčšie rozostupy, lebo kamienky lietajú…
Nejaké názorné ukážky: Tu ešte nestihla veľmi zarásť, zarastá kade čím (durman, kukurica, slnečnica…).
Hádam by sa zišla výstraha Drvina na vozovke (122 Štrk na vozovke), a nielen tu. [size=77]1812[/size]
Neviem, prečo to tí Maďari robia, aj napr. na cestách M85 a M86 sú krajnice z takého štrku, pritom ak by ich vyasfaltovali, bolo by to podľa mňa bezpečnejšie, pretože v krízovej situácii je lepšie uhýbať na asfalt, než do toho štrku. Keby tam bola asfaltová krajnica, tak to mohla byť regulárna diaľnica, nie len rýchlostná cesta.
Ja to vnímam tak, že šetria aj na pozemkoch aj na materiáloch a radšej nechajú znížiť MPR oproti diaľnici, spoplatnia a odstránia stav, že sa ide v kolóne 70 a nebezpečne sa predbieha, že to je tak lepšie. Možno na kilometri či 10 sa to neodrazí, ale na stovkách sú to už asi pekné peniaze. Lebo ploty tam sú a občas aj nejaké elektronické značenie. A občas aj asfaltom spevnená plocha pre pokazené auto. Takže by tam nemala krízová situácia nastať. Inak je tam miestami aj pekný skok od toho štrku, keď som tam išiel tento rok z Chorvátska domov. Štrk je určite lacnejší než betón alebo asfalt.
Oni ten štrk takto majú pri asi každej reko cesty a pri rýchlostných cestách. Zarastie trávou ako bolo spomenuté, ale to možno je dobre, spevní sa to korienkami. (nie fakt sa v tom nevyznám - na SK po reko ciest dávajú naspäť ten recyklát aby zmiernili výškový rozdiel a tiež sa to deformuje a zarastá trávou..)