To je tá podstata. A informuje ich o tom za pomoci tej DZ. (mimochodom je to rovnaké ako keď je udelená výnimka pri sviatku na možný dojazd etc. a tiež to je len “dobrá vôľa” ministerstiev a orgánov", rovnako ako je dobrá vôľa prísne nepotrestať starého deda za to že má prešlú autolekárničku, ale má v nej tie lieky oproti “inému”, ktorý je ešte aj drzý a vnútri má namiesto liekov hrdzavé klince)
Je možné, že to tak “nie je niekde uvedené” ako tu rozpisujete, ale v praktickom svete PZ to je takto. Hoci aj s tým uvedením sa mi to nezdá, ale nechce sa mi to študovať.
Čo sa týka toho, že nemáme chránené hranice … nemáme dosť ľudí. Asi by sa vám nepáčilo rozšíriť rady PZ o ďalších 2000, aby sme lepšie chránili hranice s Maďarskom, ktoré má problém chrániť svoje hranice. To, čo kedysi fungovalo so vzájomnou ochranou hraníc už nefunguje, lebo nie je taká politická kontinuita a dohody. Za to môže terajšie vedenie MV, MZV. To jednoznačne. Keď raz zavediete zmeny a režim, že opustíte infraštruktúru a znížite počty a reálne chránite 100 km, tak nejde zabezpečiť alternatívu zo dňa na deň ani z mesiaca na mesiac. Dokonca nemáme už ani 20 tisíc vojakov, že by sme ich poslali na mesačné cvičenie patrolovať po hraniciach, pretože ich máme polovicu a sotva stačia plniť svoje základné úlohy, nie ešte chrániť hranice. Pomaly nemajú s čím jazdiť po tých hraniciach na také rozmery. Bohužiaľ.
Takže aspoň taká dopravná úľava. A tak ako tu niektorí dehonestujete niektoré povolania a ich zmysluplnosť, aby ste sa ponorili do značiek, tak našťastie sa PZ musí riadiť tým, aby spoločnosť fungovala v praktickom živote, aby ten tovar naozaj mohol prúdiť a dostal sa kam je potrebné v čo možno najkratšom čase, pretože to robíme aj pre seba. Aj keď je tá situácia neutešená, lebo pôvodných 10 dní kontrol bolo o 20 dní predĺžených.
To je niečo iné. Je to výnimka udelená operatívne na mieste, nie vopred a už vôbec nie paušálne. Je navyše podmienená okamžitou potrebou. To by tam proste na chvoste tej kolóny museli stáť policajti a každému mraziarenskému vozu osobitne povoliť predchádzanie tej kolóny.
Netreba si mýliť domnienky so skutočným stavom. Ani so skutkovým stavom veci. To druhé k tým značkám na dojazd. Aby sa vedelo, tak sa to ohlási, ale môžem to iniciovať, možno by sa nejaká vymyslela, aby tu bolo o čom písať.
Myslím že takto koncipovanému textu rozumie aj škôlkar: m.facebook.com/story.php?story_ … ne&paipv=0 A je tam aj osoba zodpovedná za stav. Už len čakať kto mi napíše “to myslíš vážne” . Aj keď chápem, že v krajine opíc (gorila) sa zdá byť na neuverenie už všetko.
Len či si teraz nedehonestoval povolenie StVO? On patrí k SK špičke v obore… a oproti má aj rady PZ ktoré porušujú čo sa len dá aj keď zákon káže že “štát” môže len to čo má exaktne povolené.
(Chápem čo chceš povedať, ale veci nejdú len tak hala bala. Kompetentní mohli za tie 2 roky, čo korona ukázala že je zlé, opraviť… a nemusel to tu StVO uvádzať že je protichodné. Jednoducho v dobrom úmysle nemôžeš konať v rozpore s predpismi, vyhláškami, zákonmi. (Nemôže to ani Matovič ))
Chápeme sa, ak dehonestuje jeden niekto, tak je právo iného robiť to isté. Ja sa tak správam ku každému. Správaš sa ja sa správam rovnako. Až bude úcta, potom bude úcta. A je mi úplne jedno kto je aká špička v akom obore. Lebo môžeš byť špička a hulvát v jednom. Poznám takých ľudí moc, osobne chodím k takému zubárovi. Aby som dal ten príklad z praxe Nemusím k nemu chodiť. Nemusí byť úcta, postačí priemerná slušnosť a bude priemerná slušnosť. V základe vždy slušnosť ale obrátiť viem v sekunde kam len kto chce. Či to brať osobne či nie, je na každom, urážka nie je cieľom ani nástrojom mojej komunikácie.
Samozrejme a to ja ani nejdem ale obhajovať; áno aj PZ občas porušuje … zrovna ako dopravný inžinier navrhne schému DZ na parkovisku pred obchodom, aby to potom musel prerábať lebo si to odporuje. Zrovna ako lekár odoperuje zdravé oko alebo odreže zdravú nohu. Mimo práce potom ide a odreže nejaký orgán, aby ho predal lebo v nemocnici má málo a je to rovnaké zákon porušovania hodný čin ako keď sa policajt vyzlečie z uniformy a oblečie si inú a slúži mafii. Sám som v častom rozpore s nedodržiavaním legislatívy, vyhlášok etc. z pohľadu štát a bezpečnosť a samosprávy. Takže úprimnú sústrasť tu pre toto značenie.
Ja som pochopil, kam ste mierili. Vysvetlili ste mi viacerí, že tá značka nie je nikde o nič opretá. Na Slovensku … ale medzinárodne opretá je. A aby sme riešili tú prax, že nebudeme stáť na konci každej kolóny (lebo kam by sme došli), tak vodič, ktorý má oprávnenie vojsť do jazdného pruhu ako green lane s tými výnimkami ktoré platia, tak tam vojde a prejde k hraniciam a aj na tých bude vybavený čo možno najrýchlejšie. Nič viac ani menej, prajem všetkým len to najlepšie, bez urážiek. Ani na teba som Vlados nemienil že si opica, preto som tam doplnil ako som to myslel. Ja ale naozaj myslím veľmi často veľa vecí veľmi vážne a pritom s humorom, možno niekedy nepochopeným.
Určite tu nebudem obhajovať neobhájiteľné. Ale občas je dobré si vysvetliť, že život je rýchlejší než je legislatíva. To učia právnika už na 1. ročníku, že právo sa odvíja od životných situácii. Keďže je Slovensko celkovo ako taký spomalený slimák, tak asi ani tie 2 roky nestačili na nejaké zapracovanie. Mňa zaujalo, že ani nevie niekto k čomu to slúži tak som objasnil k čomu to slúži a až takú diskusiu k tomu som ani nečakal. No faktom je, že PZ netrestá, lebo to sám zaviedol a spoluobnovil. Takže kto to potrestá na tej ceste? Chápeme sa? Keď to je pre ten účel stvorené. To mal niekto tú správnu poznámku, že prečo sme sa k tomu dopracovali, ale je to preto, lebo ako sme počuli, tak “šéf” povedal jasne, všetko je v poriadku na našej strane. Tak asi tak. (že nám občania hlásia pochody čiernych po lesoch a poliach je už vedľajšie a nie som fakt rasista a nemyslím našich spoluobčanov) A hlásia, lebo bezp. situácia sa zhoršuje, príde zima a čo budú kde budú ako žiť, prežívať, otvárať chalupy a podobne. To vie ale tiež asi každý, nie škôlkar ale dospelá zdravo uvažujúca osoba. Rieši sa to mesiace po upozorneniach. Mesiace a takto to nejde. Môžeme aj my iniciovať nejaké kontroly, môžeme zapojiť externé služby nástrojov je mnoho. Inak nás to čaká do novembra. A znepríjemňuje sa tým cestovanie k práci a k iným bodom záujmu v celom tom pohraničí od Záhoria po Kysuce.
Ked si uz teda zacal s tymi prirovnaniami, tak ano - stane sa, ze lekar odreze nespravnu nohu ci odoperuje nespravne oko. Ale stane sa to (obrazne) jednemu z 1000 a aj tomu sa to stane v jednej zo 100000 operacii. A teraz skus povedat, ci rovnaky pomer chybovosti je aj u dopr. inzinierov/policajtov/organov pri stav. rieseniach ci dopr. znaceni.
Alebo inak - skus tu dat aspon 3 priklady dobreho riesenia.
Niečo na odľahčenie: Nečudujme sa, že stav dopravného značenia na Slovensku je, aký je, keď už škôlkarov učia, že priechod pre chodcov môže byť na jednej strane ukončený plotom
[album]48370[/album]
Na ceste I/11 na stavbe diaľničného privádzača do KNM je cez biele trvalé značenie namaľované dočasné žlté a to je ešte zmenené dočasnejším značením klemfixami a betónovými zvodidlami. A tak tu máme cez seba tri vrstvy dopravného značenia: scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/ … e=63470218
Ale toto myslíš čisto len ako provokáciu, že? Lebo inak samozrejme máme na Slovensku všetky križovatky a cesty zle označené aj vymyslené. Asi som sa dotkol moc dušičiek tvrdeniami, ktoré som uviedol. Samozrejme, všetci policajti sú k ničomu. Len všetci ostatní občania sú najsamlepší na svete. Tak nejako, že? Tak si to mysli aj ďalej a budem si aj ja to svoje. Dosiahneme tak všeobecnú spokojnosť a pokoj na tej duši.
Určite bude, lebo ja nebudem čítať na tvoj rozkaz, Hank, celé toto vlákno. Mne stačí sa rozhliadnuť kde žijem a viem, že väčšina je správna. Ty teda asi žiješ niekde, kde nevedia osadiť značky. To ma mrzí potom teda.
Ty máš asi nejaký komplex alebo čo. Za to ja už ale nemôžem.
Green Lane či sa ti páči či nie funguje. Možno bez nejakého ukotvenia, ale funguje. No aj vďaka tejto debate ti viem povedať, že sa vie, že “ako to je” na niektorých miestach. Či to k niečomu bude..
Zaujala ma tá žiadosť ale po inej stránke. Nájsť medzi 5,5 tis. zlých značení ako si uviedol nejaké dobré. Ja píšem o skutočnom meste či obci, kde určite je väčšina fajn. Takže si ma nepochopil. V opačnom prípade je to tak, že ak ja viem o 10 na**** doktoroch alebo 100 zlodejoch etc., tak asi nedám niekomu za úlohu aby mi medzi nimi našiel slušného občana. Ale asi bude dotyčný zdravo uvažovať, že väčšina občanov žijúca okolo dotyčného je slušná a väčšina doktorov tiež. Tak presne takto to je. (no možno by stálo za to prejsť si všetky tie doterajšie zlé, či sa nejaké zmenili k lepšiemu - no určite ich nebudem prechádzať ja, na to zabudni)
Samozrejme, rozsah zlého značenia je veľký - nejasný často a aj pribudne. Presne ako nedolapení zlodeji áut, vykrádači nehnuteľností a vrahovia.
Napriek tomu treba myslieť aj trochu optimisticky, inak by to bolo na zbláznenie v každej profesii.
Takým prístupom nebude úcta nikdy. lebo to si môže povedať každý. čo keby každý z nás začal byť ako prvý úctivý? Nemyslím si, že ak ma niekto dehonestuje, mám právo, dokonca podľa niektorých povinnosť, robiť to isté, častokrát ešte viac. Takto sa ani nič nevyrieši, ani neposunie. Ak to niekto robí, je na úplne rovnakej úrovni (ak nie nižšej) ako jeho náprotivok.
V skutočnosti to samozrejme nie je vôbec potrebné, to je informácia týkajúca sa plánovania cesty a nie správania sa počas nej a takéto informácie dostávajú dopravcovia a ich vodiči inými kanálmi ako dopravnými značkami na mieste (na hraničnom priechode). To by už bolo too late.
Len treba povedať, že výnimku zo zákazu jazdy počas sviatkov možno udeliť, a to aj paušálne. Výnimku zo zákazu predchádzania nemožno takto udeliť. Leda že by všetkým rozdali majáky (aj keď, ono by vlastne ten percentuálny nárast nebol nijako závratný…)
Správne. Preto uvádzam paragrafy, aby sa vedelo, ako sa skutočne veci majú. A dovolím si popri tom trochu uštipačne upozorniť na § 1 ods. 3 zákona o policajnom zbore (Policajný zbor sa vo svojej činnosti riadi ústavou, ústavnými zákonmi, zákonmi a ostatnými všeobecne záväznými právnymi predpismi a medzinárodnými zmluvami, ktorými je Slovenská republika viazaná.) Každý sa musí riadiť zákonmi, ale špeciálne policajti by v tomto mali ísť vzorom. A to sa žiaľ až príliš často nedeje.
Žiadna výnimka nepomôže, stav je proste nezákonný. Ako píšem vyššie, značky môžu informovať o čomkoľvek, čo sa týka premávky, máme na to vo vyhláške nástroje, ale musia zodpovedať legislatíve, čo v tomto prípade nebolo ani náhodou splnené. Okrem toho vodičov navádzajú porušovať zákon o cestnej premávke, keď s vozidlami ťažšími ako 7,5 t predchádzajú na diaľnici - z čoho zákon žiadnu výnimku nepozná (odhliadnuc od pokynu policajta na mieste, čo je ale nonsens, aby tam 24 hodín denne stáli).
Aby sme si rozumeli, kritizujem priamo to samotné ustanovenie o paušálnom zákaze predchádzania na diaľnici nad 7,5 t, to je proste nezmysel. Opakovane sme viacerí na PPZ upozorňovali na viaceré nezmyselné ustanovenia zákona 8/2009, ktoré robia viac škody ako osohu a z ktorých niektoré priamo narážajú na základné ustanovenia Viedenského dohovoru o cestnej premávke, napr. zákaz otáčania v riadenej križovatke, ale ako keby si hroch na stenu hádzal. Tu máš výsledok.
To myslíš vážne? (plním ti želanie ) Lebo neviem o tom, že by text na facebooku nahrádzal legislatívu, aj keď za panovania Igora I. sa to tak zjavne bralo.
Mimochodom ale, v tomto je celý ten vtip. Nebyť toho zákazu predchádzania na diaľnici, v podstate by nebolo čo regulovať. Dokonca ani veľmi o čom informovať, pretože vodiči nákladných vozidiel plánujú cestu vopred a nie až on-site a informácie o podmienkach na hraničných priechodoch (ale aj ďalšie premávkové a cestovné informácie) dostávajú inými kanálmi ako dopravnými značkami - tak ako sa vôbec dozvedia o zavedených kontrolách, tak sa presne rovnako dozvedia aj o zelených pruhoch. Viď aj môj príspevok pre Mira vyššie.
Tak po prvé, ja nikoho nedehonestujem, už si dokonca ani len nebúcham hlavu o stenu, keď na cestách vidím, čo vidím. Arogantného správania som si užil viac ako dosť, najčastejšie od ľudí, čo majú problém prečítať dve súvetia a pochopiť ich. Takže už každému vysypem veci na rovinu a neobťažujem sa chodením okolo horúcej kaše.
Realita je taká, že ľudia, ktorí dopravné značenie projektujú a ktorí o ňom rozhodujú, z veľkej časti vôbec nepoznajú legislatívu (!!!) a idú si takpovediac zvykovo, že veď sa to tak vždy robilo - čo tiež často nie je pravda, na to mám dosť rokov, aby som si pamätal, ako sa to robilo v minulosti. Hrúza je, že ani len policajti často nepoznajú zákony, čo je v kontexte vyššie spomínaného § 1 ods. 3 dosť hanba. (mimochodom, pokiaľ ide o dehonestáciu, mne osobne voľakedajší riaditeľ na PPZ hovoril, že mnohé značky sú na ceste len preto, že jeho ľudia v teréne sú tak nevzdelaní, že bez nich nevedia dávať pokuty). Opäť, aby sme si rozumeli - poznám policajtov, ktorí sa v zákonoch orientujú, myslí im to a dá sa s nimi rozprávať naozaj k veci, lenže žiaľ poznám omnoho viac takých, kde tieto podmienky neplatia a stretol som aj úplných bulov, ktorí boli navyše najarogantnejší zo všetkých. A ešte raz, aby sme si rozumeli - u projektantov je podiel nevedomých ešte omnoho horší, tí poväčšine poznajú len svoje normy, čo sa nijako relevantne nezmenili 50 rokov a ktoré uplatňujú neraz formalistickým až bigotným spôsobom, pričom zákony im nehovoria raz že nič (tie normy sú na viacerých miestach v rozpore so zákonom - a oni idú podľa normy, lebo tá je Písmo Sväté).
No, a to stále hovorím len o absolútnom základe, ktorým je legislatíva. Keď príde na znalosť vedy a výskumu a reálnych vplyvov konkrétnych opatrení na bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, tak ľudí na Slovensku, ktorí o tom niečo relevantné vedia, spočítam na prstoch. Napriek tomu to kadekto veselo zdôvodňuje svoje návrhy údajnou bezpečnosťou a plynulosťou, pritom keď na ten projekt pozrieš, tak vidíš, že v Nemecku by ho za to rovno vyrazili z komory. Tu musím 100x vysvetľovať vcelku elementárne veci a aj tak si tí ľudia idú svoje, lebo veria “sedliackemu rozumu” a nie tvrdým dátam.
Nie je. Existuje odporúčanie EK na zriaďovanie zelených pruhov, ale konkrétne prevedenie je vec jednotlivých štátov. A to sme s prepáčením dodrbali na celej čiare - značky nezodpovedajú legislatíve (pričom legislatíva ich reálne umožňuje urobiť tak, aby jej zodpovedali) a na diaľniciach sa veselo porušujú pravidlá cestnej premávky (hoci, ako uvádzam vyššie, ide o pravidlo nezmyselné). Ja som to ešte chápal úplne na začiatku korony, keď náhle prišla nová situácia, s ktorou nikto nepočítal a narýchlo bolo treba niečo urobiť. Lenže odvtedy prešlo 2 a pol roka, čo je dosť času na to, aby sa to - dokonca aj v slovenských podmienkach - legislatívne ošetrilo a pripravilo tak, aby boli dodržané zákony tejto krajiny a nerobil sa z nich trhací kalendár. Tým skôr, že ten trhací kalendár si zo zákonov robia policajti, ktorí by mali na ne dbať zo všetkých najviac. A čo sa urobilo? Nič. A teraz sa vytiahli zo skladov tabule a tvárime sa, že niečo “riešime”. Je síce pekné, že chceme niečomu pomôcť, budem ale citovať z Vladosvho príspevku vyššie:
Jednoducho v dobrom úmysle nemôžeš konať v rozpore s predpismi, vyhláškami, zákonmi.
(striktne, slovo “nemôžeš” by malo byť “nesmieš”)
Opätovne - kľudne nech zelené pruhy sú, ale všetko nech je legálne a korektné. Žiadne výnimky zo zákona dnes neplatia, to sa len tak tvárime, normálna Potemkinova dedina toto. To je práve môj blame na prácu polície, ktorá má v rukách všetky nástroje na to, aby to pripravila a vyriešila.
Neboj sa, my sakramensky dobre vieme, k čomu to slúži. Len je to celé urobené na 3,14.
Chápeme sa. Výsledok je ten, že máme zákony, ktorých porušovanie nielenže nevymáhame, ale ich porušovanie priamo odporúčame… Zas a znovu, mal som pre to pochopenie na začiatku korony (odhliadnuc od tých šialených nápisov, čo má Peter_CA doteraz v podpise ), ale na jeseň 2022???
Zlá správa - väčšina križovatiek na Slovensku je naozaj označená v rozpore s Viedenským dohovorom o cestných značkách a signáloch, minimálne pokiaľ ide o používanie dodatkových tabuliek. Poľahčujúca okolnosť je tá, že takýto rozpor si priam žiadala predchádzajúca právna úprava. Potiaľto sa to dá chápať. Lenže už 2,5 roka je legislatívna úprava zosúladená s Dohovorom a pravidelne vidím nové značenia urobené v rozpore s touto legislatívou. A nielen čo sa týka križovatiek.