Dopravné značenie (DZ)

Aj mňa to sprvu zmiatlo, pretože keď už kopírujeme to Nemecko, tam sa takáto situácia obvykle vyznačuje šípkou smerom rovno (na predbežných značkách).

Video z Prešov západ - Prešov juh facebook.com/groups/1116717 … 025145945/
V čase 0:18 je vidno, že najnovšie sa idú vyznačovať pripájacie pruhy na diaľničných výjazdoch pomocou Z431. Pretože čím viac značiek, tým viac Adidas.

Pokial sa vyznacuju pripajacie pruhy takto ako vo videu v case 0:18, tak logicky na konci pripajacieho pruhu by mala byt znacena redukcia pruhov z 2 na 3 :slight_smile:))

A všetci od Košíc by sa mali preradiť do pripájacieho na tých pár metrov…

To je pripájací pruh?
Veď v zmysle zvislého značenia je to trojpruhová diaľnica..

Fakt som zvedavý, či do otvorenia niekoho napadne odstrániť túto stupiditu.

Ale bez odstavného, takže šup 110 km/h limit od 5 do 19

Pokiaľ tie panely, kde je teraz zákaz vjazdu, vie rozsvietiť aj niečo iné (a tak upozorniť na odstavené vozidlo), tak by som na tom netrval

Celkovo mi novy dialnicny usek D1 Presov zapad - Presov juh pride pomerne preznackovany, vid. aj predchadzajuci pripad - znacku bezkolizne pripojenie by uplne stacilo umiestnit pre vodicov iducich do pripajaceho pruhu (pre vodicov iducich po dialnici v hlavnom smere je to uplne zbytocna znacka).
Dalej ja mam vyhradu pre pouzitie znacky vyjazd (v novych VL 6.1 oznacena ako znacka 374-50). Na strane 643 vykresovej casti sa k znacke vyjazd pise nasledovne:
Značka je umiestnená v deliacom ostrovčeku. Používa sa iba pri odbočeniach z hlavného jazdného pásu diaľnice a to tam, kde odbočenie smeruje výlučne už len na cesty, ktoré nie sú diaľnicou (t. j. za touto značkou v danom smere bude nasledovať značka 510 Koniec diaľnice). Nepoužíva sa kde sú použité rozdeľovacie návesti, teda typicky pri dvojitom odbočení z diaľnice, v kolektore resp. v rozdeľujúcej sa výjazdovej vetve.
Davam priklad zo zmieneho useku - smer Kosice - Bratislava, krizovatka Presov zapad. Ide o miesto vyjazdu z dialnice (od Kosic) do dvoch smerov - jednak na cestu II/546 a kruhovy objazd s cestou I/18, a taktiez pre smer R4 (severny obchvat - dialnica). Nie je teda splnena podmienka, ze za vyjazdom bude nasledovat znacka koniec dialnice (pre smer R1), resp. ide o rozdelujucu sa vyjazdovu vetvu, takze by tu tato znacka nemala byt vobec. facebook.com/photo/?fbid=14 … 1709509284
Druhy pripad je o niekolko metrov dalej, kde sa toto odbocenie deli na vyjazd smer II/546 (a I/18) a smer R4 (dialnica). V tomto pripade je znacka vyjazd umiestnena absolutne nelogicky, pretoze smeruje na dialnicu R4, co je v rozpore s logikou aj uvedenym, pretoze vyjazd z dialnice smeruje vlastne na dialnicu. Bud by tam ta znacka nemala byt vobec, alebo by mala smerovat opacne - vyjazd je vlavo. facebook.com/photo/?fbid=14 … 1709509284

toto je co za paskvil :smiley:
facebook.com/photo/?fbid=14 … 1709509284

Načo je komu informácia, že vychádza z diaľnice? Jedine snáď pre prípad, že mám na aute poruchu a potrebujem čo najskôr diaľnicu opustiť.

Mne osobne by sa viac páčil nápis EXIT, je to medzinárodne zrozumiteľné a často sa používa aj u nás, napríklad pri výjazde z parkovísk.

A ďalšia poznámka, maďarské strany v parlamente usilujú o to, aby boli smerníky na zmiešanom území aj v jazyku menšín, takže na R7 tam potom bude musieť byť aj “kijárat”?

:smiley: Ktoré sú toho času mimo parlamentu, ak si myslel NR SR, hoci tie z Országházu by isto neprotestovali… :neutral_face:. Navrhol to oľanovec György Gyimesi, do roku 2020 ešte Juraj Gyimesi. [size=77]1674[/size]

To je uz len informacia “si v prdeli a uz nie je navratu” :smiley:

[album]47205[/album] Nie je tam uvedený žiaden cieľ v Maďarsku (oficiálny názov) a predsa je tam umiestnené H.
Bez žiadneho podpichovania, to mesto uvedené vpravo od Viedne je na území SR. :wink: [size=77]1675[/size]

Značka štátu je sám o sebe cieľ, nemusí byť spárovaný s mestom v danom štáte.

Inak nemali by byť Wien a Komárno prehodené (teda Wien vpravo a Komárno vľavo)?

Bol som si prejsť D4 R7 a značenie nič moc. V križovatke Bratislava juh úplne chýba Senec zo smer R7 z Bajkalskej, ako keby sa tak ani nedalo dostať. Dosť neprehľadné a nekonzistentne. Napr mi úplne chýba navestenie patrónky.

Tie elektronické panely sú trocha horšie čitateľné, ale dá sa na to zvyknúť, ale naozaj jazdia po obchvate iba Slováci? Ešte som nebol krajine, kde by dopravné informácie na tabuliach neboli aspoň v angličtine. Spomínam krajiny ako Srbsko, Macedónsko, Bulharsko alebo Rumunsko.

Na R7 osádzali elektronické smerové tabule podľa výsledkov aký padol na kocke?
Na vozovke 3 priebežné pruhy a na značke 2 youtu.be/71Ghun4bwJ4?t=119
2 ľavé pruhy zostávajú priebežné a pravý sa zmení na odbočovací youtu.be/aVlC9xAONRs?t=182

trochu ludovej tvorivosti na piatok :smiley: pozorky zmizli z vyhlasky tak trebalo vymysliet nieco nove
zilinak.sk/prispevky/17923/ … -cyklistov

Inak prečo nie je D4 vôbec návestená v smere z Brna? Kvôli D1/D4?

Ako z pomocnej školy, fakt :cry:

Presne tak - v tomto prípade to znamená pre všetky ciele v Maďarsku choď po R7.

Áno, mali by byť prehodené. Toto však nie je jediná chyba tejto značky. Časť značky, tabuľa pre priamy smer je vyhotovená ako Z 373 Smerová návesť, čo je samozrejme nesprávne a má byť vyhotovená ako pravá tabuľa Z 372 Smerová predzvesť, čiže dlhé šípky, nie krátke. Šípka pravej tabule nie je nad pravým jazdným pruhom, ktorý končí odbočením (subtrakcia). Tie 2 premenné panely tam nemajú čo robiť, je to nezmysel a práve tieto panely tam šírkovo obmedzujú priestor portálu.
Ďalší nezmysel je E575 na odbočenie na Slovnaftskú :laughing:
Na tomto úseku nemajú byť žiadne E-trasy.

Čo sa týka premenných značiek pre smerové riadenie dopravy, tak Španieli nemajú tie značky vyhotovené podľa Koncepcie riadenia dopravy v uzle Bratislava a kvôli tomu nie je možné spustiť ani smerové riadenie na D1 a D2. Proste tieto značky sú ľudová tvorivosť Španielov a jedného agilného policajta, ktorý im rozkazuje čo má na značkách byť (nielen týchto, ale všetkých - preto nestihli otváranie, lebo to bolo potrebné po ňom opravovať, aj keď nie všetko stihli opraviť). Avšak problémom je, že ten policajt tomu vôbec nerozumie a čo je horšie tak ani projektant so zhotoviteľom. Takto to potom vyzerá.

D1 a D2 bude tak, ako to má správne byť. D4, R7 je ľudová tvorivosť.