Dopravné značenie (DZ)

noo, vyhláška ich síce nepozná ale v reáli ich podľa mňa ešte nájdu (a nanešťastie asi ešte veľmi dlho)…

Tieto značky má na starosti správca cesty alebo dráhy?

pa3ck: Správca cesty. Prevádzkovateľ železničnej dráhy má na starosti len kríže.

Prečo na “diaľničných/rýchlostných” tabuliach sú nerozlíšené názvy častí miest alebo ulíc (apod.) od miest,
[album]47182[/album] hoci kedysi [album]47044[/album][album]47048[/album] sa to rozlišovalo, ale na tabuliach pri cestách nižších kategórí sa to ešte rozlišuje?
[album]46794[/album][album]46877[/album][album]47102[/album]
Nerozumiem. [size=85]1669[/size]

m.smedata.sk/api-media/media/im … .jpg?rev=2

:mrgreen:

KN.SK: Viď predošlá stránka tejto diskusie :wink:

Od dnes sú účinné nové zvislé značky. https://www.ssc.sk/sk/technicke-predpisy-rezortu/zoznam-vl.ssc

A kde sa u nás vzala takáto zákruta?

goo.gl/maps/7qq3NGfSRECi6o2i7

Taký tvar nevidím ani v predchádzajúcej vyhláške 9/2009.

Nie je to odlepujúca sa čierna fólia? Zdá sa mi, akoby pri veľkom priblížení bolo vidno pokrútené okraje.

@mjk: Textová časť sa dosť zväčšila oproti pripomienkovanej verzii z minulého roka :smiley: Len aby to k niečomu bolo, som dosť skeptický.

tie nove VL vyzeraju dobre. len aby sa to aj dodrziavalo :smiley:

pride mi tam zbytocne vela parkovacich znaciek. uz by sa konecne mohlo plosne zrusit parkovanie na chodnikoch a nemali by sme vo VL hentaku saskaren.
tak nakoniec budeme mat aj my blesk v priecestnych krizoch?
potesil ma nazov v jazyku narodnostnej mensiny na jednej tabuli
slovicko ‘volno’ mi akosi nesedi na dodatkovych tabulkach (zrejme z nemeckeho frei). viac by mi tam sedelo ‘povolene’ ale to je asi len vec vkusu

Podobne, ale zrejme to bude odvodené od signálu voľno, ktorý znamená, že môžeš pokračovať v jazde. Z hľadiska dikcie to zmysel má.

Hlavne budeme “voľno” používať o dosť menej ako Nemci, ktorí “frei” používajú aj na výnimky zo zákazov (tam máme “okrem”, alias “neplatí pre”).

palec hore za aktualizacie VL6.1

jedneho casu sa uvazovalo o odbocovacich majakoch na dialniciach, od toho sa upustilo?

Značka “Pozor zákruta” na ceste s max. 90km/h, ktorá bola stavaná ako polprofil diaľnice.
To už môžme tú značku umiestniť pred každú jednu zákrutu.

Máš úplnú pravdu. Tam keď práve nie je kolóna, jazdím na tempomat nastavený na 100 (96 podľa GPS).

Ale tá značka je tam ešte od čias, keď tam bola prerušovaná čiara a mohlo sa predbiehať. Asi mala upozorniť, že pri predbiehaní treba pozerať aj vpravo od predbiehaného auta. :neutral_face:
A keď to nepomohlo, tak tam dali zákaz predchádzania.

V každom prípade vyhláška 30/2020 k tejto značke hovorí: “Značka upozorňuje na nebezpečnú zákrutu vo vyznačenom smere, ktorej bezpečný prejazd si vyžaduje výrazné zníženie rýchlosti jazdy.”
A to naozaj nie je tento prípad.

Toto znacenie je v poriadku? (expwy, stvo, hank)

scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/ … e=617E91B6

scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/ … e=617CC262

Aj ju je taká. V skutočnosti je už ešte užšia.

Čo konkrétne Ti tam nepasuje?

tri pruhy dole a hore na znacke 2+1

nasiel som si to, je to ok.
Z372-70