Dopravné značenie (DZ)

smiem sa spytat preco na tych novych znackach nie je nikde vieden ako ciel? napr tu
[album]47281[/album]

ci sa poocita ze do viedne sa pojde po d4?

Spanieli si povedali ze maňanaa a takto kazdy den :smiley: slovakom staci asfalt a otvorit si povedali

Wien je diaľkový cieľ po D4. Na D1 sú len diaľkové ciele nadväzujúcej diaľnice D2. Wien je zastúpené MPZ - A, avšak Wien bude návestená smerovým riadením z D1 na R7 a potom na D4.

Čiže český tranzit neťaháme po D4? Bol som v tom, že na D4 pôjde úplne všetko mimomestské. Každopádne, škoda tej D1/D4. Celý obchvat je taký bezruký.

Český tranzit pôjde po D4 tak max do Rakúska. Na D1 nebude obchádzať 14km a cca 9min len tak. Im a celému záhoriu pomôže tunel Karpaty

Celkovo je cele znacenie na figu. Niekto to pekne vymysli, aj nakresli, len to akosi niekto nevie zrealizovat.
Je velka blbost, aby boli zamestnani dvaja-traja ludia, co budu navrhovat a kontrolovat znacenie na dialniciach (pripadne aj cestach 1tr.) v celej krajine? Spravili by sa TPcka kazdeho jedneho vyjazdu/krizovatky na vsetkych dialniciach podla aktualnej normy.
Isiel by sa preznacit usek trebars TT-TN, vyrobca vytiahne dany projekt, vytlaci znacky, osadi tak ako ma a vsetci spokojni. Potom by nemali vznikat take perly ako D4/R7, pripadne D1 vyjazd Bernolakovo, ked cesky vyrobca asi nevie co a ako.

Čiže správne si myslím, že názvy ako “Bratislava - Podunajské Biskupice” alebo “Bratislava - Petržalka” namiesto “Podunajské Biskupice” a “Petržalka” na ZDZ použitom na D4 a R7 nie sú v poriadku?

ano spravne si myslis. par stran dozadu tu bolo spominane ze je to znacenie typu velkomesto cize bratislava sa vypusta..

O nič si neprišiel, ja to mám aj tak 99% času v show-only režime. Pri slovenskom dopravnom značení sa nedá nechať to na automat, ktorý poslúchne každú hovadinu.

Ten bývalý význam má teraz plechová zelená šípka. Svetelná doplnková šípka má význam v zmysle Viedenského dohovoru, teda vlastne normálna zelená, akurát iba v príslušnom smere. Ono keď sa nad tým zamyslíš, tá predchádzajúca úprava, keď zelené svetlo (t. j. niečo aktívne riadené) vpúšťalo vozidlá do križovatky s podmienkou “daj prednosť všetkému čo vidíš”, ani nedával zmysluplnú logiku.

To je práveže zámer, že nesvietia. Jedna zo základných poučiek k svetelným PDZ hovorí, že v implicitnom stave majú byť zhasnuté. Ide o to, že potom už zdiaľky vodič vidí, či je nejaká zmena oproti základnému stavu a teda má venovať tej PDZ nejakú pozornosť. Ak je naopak non-stop voľačo rozsvietené, tak pravidelný vodič prípadnú zmenu ľahko prehliadne. Máme s tým bohaté skúsenosti na tunelových PDZ, kde je obvykle non-stop rozsvietená 80-ka alebo 100-ka a keď sa to náhodou občas zmení, tak si to väčšina vodičov ani nevšimne. Dupľovane nie vtedy, keď tam inteligenti ešte celý deň svietia mimoriadne užitočnú výstražnú značku pozor tunel :unamused:

Problém na týchto bratislavských prizmách je v tom, že sú malé. Pôvodne mali byť totiž na stojkách portálov, kde by ich veľkosť bola dostatočná, avšak pri umiestnení vo vyše 6 metroch nad vozovkou nie sú príliš dobre viditeľné. Druhý problém je paradoxne verejné osvetlenie, v tomto prípade by to chcelo fóliu RA3, keďže tie prizmy sú otočené prakticky len v noci (cez deň je tam skoro stále svietiace obmedzenie podľa premávky).

Nie.

Kompetentní rozhodli - podľa mňa správne - že zatiaľ sa značky na Lanfranconi nebudú práve kvôli tomu chýbajúcemu uzlu vymieňať, lebo by potom museli byť 5 rokov doškrtané.

Dostatočné z hľadiska pravidiel cestnej premávky. Nedostatočné z hľadiska prevedenia. Po prvé, značka je veľmi ďaleko od miesta, kde mám dať prednosť, časť vodičov ju ani nemusí zaregistrovať. Po druhé, fyzicky je pripojenie zrealizované spôsobom, kedy vodič môže dôvodne očakávať pripájací pruh a teda pohodlný vjazd bez dávania prednosti, preto by to malo byť riešené tak, aby bolo na prvý pohľad zjavné, že cesta klame telom. Síce v normálnej krajine by to bolo dostatočne zrejmé zo značky Daj prednosť v jazde umiestnenej tesne pred tým buspruhom, akurát že tu na Slovensku sa také značky drbú hlava-nehlava aj do pripájacích pruhov (videl som pár krát aj na citrónoch, omg), takže týmto spôsobom tú situáciu nijako neodlíšiš.

To je označenie miesta toho exitu. Namiesto toho, aby tam bola ďalšia tabuľa, na ktorej sú azda štvrtý krát zopakované ciele ako v Rakúsku či doteraz aj na Slovensku (je inak preukázané, že to zvyšuje nehodovosť). Vo vyspelejších krajinách tiež takto označujú miesta exitov a v drvivej väčšine v miestnom jazyku, tak to tak robíme aj na Slovensku. A môže tam byť napísané tiež “odpočívadlo”.

:smiley: :smiley: Keďže to Juraj Gy. (AKA maďarské strany v parlamente :wink: ) napísal ako to napísal, tak našťastie nie. Jednak to nie je šípový smerník, ale výjazdová tabuľa, jednak tú značku neosadzuje obec.

Neexistuje “česká” alebo “slovenská” zelená. Existuje len normová “európska” zelená podľa EN 12899-1, čo však nie je jeden odtieň, ale určitá časť farebného priestoru (kolorimetrický trojuholník), do ktorého sa treba trafiť. V priebehu rokov sa odtieň navyše mení vplyvom počasia (najmä značky, na ktoré veľa svieti slnko) a opotrebovania materiálu, pričom výrobca musí zabezpečiť, že sa počas deklarovanej životnosti značky farba udrží v požadovanom trojuholníku.

Na konci dňa je aj tak drvivá väčšina značiek z fólií od dvoch výrobcov, ORAFOL a 3M. Ak sa niečo doondzie, tak je to keď tak odfláknutý technologický postup pri lepení fólií. Musím ale povedať, že značky od Araplastu majú podľa mojich skúseností slušnú úroveň kvality dielenského spracovania.

Nie. Práve tie rakúske príklady vcelku vysvetľujú, prečo to nie je dobrý nápad. Zvlášť potom na D2, kde na značke bude 5 miestnych cieľov a 1 diaľkový (Brno). Ja som to svojho času pre MDV, NDS a policajtov aj nakreslil, aby videli výsledok a obratom povedali, že tak to teda nie. :smiley:

Vyplýva to priamo z vyhlášky, takže ďakovné listy posielaj na odbor bezpečnostnej legislatívy MV SR :wink:

Tiež to vyplýva z vyhlášky. Ako píše Ike, je to dikcia rovnaká ako na svetlách. Okrem toho sa tým vyhýbaš rôznym gramatickým tvarom pri prídavných menách a iným pikoškám slovenského jazyka. Kedysi sa inak hovorilo aj “slobodno”, ale to už je archaizmus.

Ja by som aj mohol, ale ten príspevok by bol dlhší a väčší ako tie značky komplet dohromady… Skrátka, ľahšie by bolo vymenovať, čo je tam správne.

E-cesty tam žiadne nie sú. Značenie PL by bolo mätúce, pretože do Poľska sa dá ísť rôznymi smermi a zrovna tadeto je to jeden z tých menej “príťažlivých”. Značenie UA v Bratislave je trochu úlet, to je 500 km, na takú vzdialenosť som naozaj v civilizácii návestenie ešte nevidel, nehľadiac na to, že dnes je výhodnejšie ísť do Užhorodu cez Budapešť. Skrátene, v oblasti Bratislavy máme tri blízke štáty A, CZ, H, do ktorých je smerovanie jednoznačné.

Pplk. Jozef K. zaručene súhlasí a hneď ich tam aj ide osobne osadiť :smiley: :smiley: :smiley:

:smiley: V zásade to tak je v komplet celej EÚ až na pár uletených výnimiek. Z vyspelých krajín má kilometrické číslovanie len Rakúsko, no ale tam majú kadečo veľmi divné v orientačnom značení (ok, nie až tak divné ako v našich končinách).

Tá zadná je úplná bomba.

Tá celkom určite a ešte sa zaručene nájdu ďalšie. A to nehovorím o tom, keď dôjde na upratovanie súčasného chaotického číslovania D+R, k čomu skôr alebo neskôr bude musieť prísť.

To hovoríš o značení Hessen. Inak sa to v Nemecku robí tiež takto (len s iným tvarom tej pravej šípky), rovnako aj v Holandsku (s rovnakým tvarom tej pravej šípky) a ďalších krajinách používajúcich Umklappregel značenie.

Ešte je to aj v rozpore s významom značky podľa vyhlášky, ale kto by sa tu už zaoberal takými nepodstatnými detailami.

“Príde” Ti zmysluplnejšie preto, že si naň zvyknutý, ale ak sa na to pozrieš nezaujatým okom, je to čistý chaos. Čo sa týka sekvenčného číslovania, tie prípady pridania exitu spočítam na celom Slovensku na prstoch ruky za ostatných 30 rokov a tých chýbajúcich čísel bude dohromady ak dobre počítam, 4 kusy v celej diaľničnej sieti. No a kántrenie exitov, tak takú ešte nehrali :wink:

Súhlas. Navyše, Nitra reprezentuje okrem samotného mesta a okolia tiež smery na stredné Slovensko (B. Bystrica etc.) a na hornú Nitru (smer Prievidza), čo by Zvolen robil iba polovičato. Okrem toho relácia Bratislava - Nitra je vôbec najsilnejšia cestná relácia. Až taká silná, že keby sa postavila plánovaná R1 Bratislava - Sereď, tak by sme pokojne mohli zabudnúť na 3-pruh na D1 do Trnavy. Ono je to dané aj tým, že na rozdiel od Považia neexistuje do Nitry rozumné železničné spojenie a súdiac podľa toho, čo mám možnosť sledovať, ja sa takého spojenia ani nedožijem.

Za to sa môžeme poďakovať na Račianskej, že každý exit “riešil” niekto iný a mal iné predstavy o veciach, ktoré vlastne ani nie sú podľa zákona jeho kompetenciou…

Len perlička - už je tam číslo 9. Teda rovnaké, ako na exite Podunajské Biskupice :unamused: :unamused:

Vyhláška ich nepozná, aj keď pôvodne boli navrhnuté. Viď “dieru” v číslovaní diaľničných značiek (Z 375).

Z hľadiska vyhlášky asi áno, z hľadiska obsahu zle (chýbajú ciele požadované v schválenom určení - Letisko, Bajkalská), z hľadiska grafického prevedenia katastrofa (všetko v narrowe, dokonca aj vzdialenosť, nedostatočné vzájomné vzdialenosti zvlášť pri tej farebnej vložke a pár ďalších drobností). No a vodorovné k tomu nesedí, tvári sa to ako pokračujúci 3-pruh.

Len tak na okraj - väčšinu tých šípok tam fešáci dolepili ako neretroreflexné. Takže v noci ich nebolo aj tak vidieť. Pat a Mat po slovensky :wink:

Kde je len jeden biely cieľ, by to bol problém. Aj tak by potreboval samostatný riadok (farebná vložka pre piktogram je 2x taká vysoká ako text) a vznikla by akurát tak obrovská zelená plocha, ktorá ako je známe, vizuálne zmenšuje v nej vložený obsah.

E575 je na jednej strane úplne fejková E-cesta (kto pôjde z Bratislavy do Győru cez Dunajskú Stredu?), ale hlavne je to presne ako píšeš, že bude začínať v uzle Bratislava-Juh. Po mestskej D1 už po novom E-cesty nebudú viesť, E75 aj E58 sa prekladajú na D4. A čo sa týka značenia E-ciest, tak len tam, kde sa E-cesty križujú alebo vetvia, čiže nie v bežných exitoch, kde je to len informačný spam (btw, keby bolo na mne, zrušil by som ich značenie úplne a nechal ich nanajvýš na diaľkových tabuliach).

Lenže to predpokladá, že za jazdy narýchlo z hlavy spočítaš napríklad 405 mínus 387. Čo si vyžaduje mať nejaký ten syndróm s komplikovaným názvom, aby to človek bežne robil :wink: Ono sa tieto veci dosť preceňujú, kilometer na diaľnici neznamená nič, to keď tak relevantnou jednotkou by bolo azda 5 km, čo je len o málo menej ako jedna pesnička v rádiu. To už je ale bežná vzdialenosť medzi exitmi.

Značenie ich bude posielať na D4, ale na konci dňa bude na vodičovi, či pôjde podľa značenia alebo spotreby :wink: Keď raz bude Bratislava-Východ hotová a bude sprevádzkované aj sieťové riadenie, tak samozrejme bude mať vplyv aj informácia o kolóne a dlhom zdržaní na D1. Každopádne, minimálne kamióny sa dajú motivovať vhodným nastavením mýtnych poplatkov, napr. fajnovým extra príplatkom za vjazd na D1 pre tých, ktorý nezídu z diaľnice a nezdržia sa v meste povedzme aspoň hodinu (čo je na vykládku a nakládku stále ešte málo).

Nie celkom. Na mestskej diaľnici, teda v intraviláne by neboli v poriadku. Na rurálnej diaľnici v poliach zďaleka obchádzajúcej Bratislavu by naopak neboli v poriadku názvy bez prefixu Bratislava.

Od 1. októbra platí sekvenčné číslovanie.