Dopravné značenie (DZ)

Jednoducho. Systém pozná pravidlá pre “každú” krajinu, napr. v Rakúsku je MRP 100 a u nás 90. Systém to vie (musí vedieť).

Taký stav nesmie nastať. Rovnako ako jednosmerná slepá ulica, alebo prikázaný smer vpravo so zákazom odbočenia vpravo.

Dobre a teda v mlynskej doline začiatok obce smerom na Záhorie nie je omyl? A keď by sa nechcelo babrať so značkami, nebola by cesta preznacit tento prietah D1 a D2 značkou cesta pre motorové vozidlá?

[album]47052[/album]

Toto snáď nie je už možné…

Sice nahodne z netu, ale nedalo mi :wink: verim, ze by sme nieco take nasli aj u nas :wink:

[album]47051[/album]

Podľa mňa to opísali zo starej verzie. Chcelo by to poslať pripomienku s odkazom na paragraf vyhlášky.

OK, tak potom by ten systém mohol poznať aj našu MPR na diaľnici v obci a nebol dôvod ju rušiť.

Toto je situácia z druhej strany. Podľa ZDZ sú to 3 pruhy pre jazdu rovno so zákazom pre nákladné autá do pravého a ľavého, kde tam vidíš odbočovací? Podľa toho, že je oddelený hustejšou prerušovanou čiarou?

Je mi jasné, že polícia to pokutovať nebude, ale podľa mňa kamión tu musí ísť v strednom pruhu (do ostatných dvoch má zákaz) a osobné auto v pravom (ak to nebude v meste).

Predchádzanie je manéver, pri ktorom menis jazdný pruh. Ak nemenia jazdný pruh, je to subezna jazda.

Inteligentny system tuto znacku moze pokojne ignorovat, nakolko pre MPR neznamena vobec nic. Znamena skor zakaz nemotorovych dopravnych prostriedkov, ktore tymto systemom vybavene nebudu.

So súbežnou jazdou nemáš pravdu, viď §10 zákona 8/2009:

Ani v paragrafe 15 - Predchádzanie nie je zmienka o tom, že pri predchádzaní musí vodič meniť jazdný pruh. Je tam len to, že v obci sa nepovažuje za predchádzanie, ak idú vozidlá v jednom pruhu rýchlejšie než v inom pruhu.

Takže akonáhle bude (alebo už je?) ten paškvilový úsek s troma jazdnými pruhmi na bratislavskom obchvate mimo obce a zostane zákaz vjazdu nákladným autám do pravého a ľavého, trvám na tom, že nákladné autá budú musieť jazdiť v strednom a osobné v pravom, pokiaľ sa nebude jednať o predchádzanie (a predchádza sa vľavo!), alebo súbežnú jazdu (ak sa vytvoria súvislé prúdy vozidiel).

U nás neznamená, ale v Maďarsku a Česku znamená MPR 110 km/h. A o tom je tu reč, že bude musieť vedieť, v ktorej krajine je. Už len preto, ako bolo správne uvedené vyššie, že rôzne krajiny majú rôzne MPR, napríklad Rakúsko má mimo obce MPR 100 km/h a my 90. Preto tvrdím, že by mohol vedieť rozoznať aj našu “diaľnicu v obci”.

Moje auto to zvlada. Aj ked ma stare info a na RC dava stale 130. Ale inak v CR 110, na PL dialniciach 140 atd.

Preto tvrdím, že argument, že by to nezvládlo našu diaľnicu v obci, je mimo.

Zmena nie je, že by to nezvládli systémy, ale preto aby základné pravidlá boli jednotné v celej Európe. Vždy je zodpovedný vodič… ak vodič Tesly :wink:

Jane, že zvládlo. Tam ide skôr o to, že celý úsek D1 a D2 cez Bratislavu má byť súčasťou líniového riadenia dopravy, t. j. najvyššia dovolená rýchlosť bude generovaná automaticky. Čiže 130 default, 120, 100, 80, 60.

Ak idem D2kou zo Sitiny smerom do mesta, je tam koniec dialnice v meste, teda MPR 130. Plati tato rychlost aj po rozplete a prejazde po D1 dalej? Lebo meno to vychadza tak, ze ak na D1 prejdete z D2, mozete ist legalne 130 aj po Pristavnom moste, nikde nie je znacka zaciatok obce…

vie niekto kedy sa bude spustat to liniove riadenie dopravy?

Ak nenatrafíš na značku začiatok obce, si stále mimo obce, takže 130, ak dopravnou značkou nie je určené inak.

Ale počkajme si ešte, asi je toto prechodný stav, pretože ako som sa na tomto fóre dozvedel, po novom by už diaľnica v meste nemala existovať.

Už je na celom obchvate dostatok premenlivých dopravných značiek, na ktorých sa tie rýchlosti budú zobrazovať?